Ухвала
від 23.04.2024 по справі 140/2551/24
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

23 квітня 2024 року ЛуцькСправа № 140/2551/24 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Андрусенко О. О.,

розглянувши в порядку письмового провадження клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з викликом сторін, про витребування доказів та про залучення третьої особи до участі в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Волинської обласної державної адміністрації, Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації про визнання протиправною та скасування реєстраційної дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з позовом до Волинської обласної державної адміністрації (далі відповідач-1) про визнання протиправною та скасування реєстраційної дії, вчиненої державним реєстратором Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації Захарченко Е.Р. (номер запису: 1001831070001000406) з проведення Державної реєстрації змін до внесення відомостей про юридичну особу (код ЄДРПОУ 21742036).

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 11.03.2024 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у даній справі, постановлено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 22.03.2024 залучено до участі у справі як другого відповідача Департамент культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації (далі відповідач-2).

04.04.2024 представник Волинської обласної державної адміністрації подав до суду відзив на позовну заяву.

Також 04.04.2024 представник Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації подав до суду відзив на позовну заяву, в якому заявлено клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з викликом сторін.

10.04.2024 на адресу суду надійшло клопотання позивача про витребування у Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації: 1) інформації про стадії опрацювання звернення щодо надання адміністративної послуги з вчинення державним реєстратором Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації Захарченко Е.Р. (номер запису: 1001831070001000406) з проведення «Державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу» (код ЄДРПОУ 21742036) із зазначенням відповідальних посадових осіб; 2) інформації з доданням належних доказів, що підтверджують цю інформацію, щодо конкретного визначення адміністративних послуг, які надавалися відповідачем (із зазначенням наданих документів, процедури їх надання, часу їх надання, етапів обробки, зазначенням відповідальних осіб, ідентифікаторів наданих адміністративних послуг, результатів наданих послуг, процедури отримання заявником цих результатів), які стали підставою перереєстрації релігійної організації «Свято-Різдво-Богородична громада Української православної церкви» м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 100 (код ЄДРПОУ 21742036) в іншу конфесійну приналежність із зміною назви релігійної громади, зміною керівника і т.д.; 3) належним чином завіреної копії розпорядження Волинської обласної державної адміністрації, яким зареєстровано Статут релігійної організації «Свято-Різдво-Богородична громада Української православної церкви» м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 100 (код ЄДРПОУ 21742036) у новій редакції за новою назвою - релігійна організація «Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці Православної Церкви України міста Камінь-Каширський Волинської області». Крім того, просить зобов`язати відповідача-2 усунути недоліки відзиву та виконати вимоги статті 162 КАС України - надіслати позивачу копію доданих до відзиву документів і надати суду відповідні докази що підтверджують їх надіслання.

12.04.2024 на адресу суду надійшло клопотання представника Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації про залучення до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Релігійну організацію «Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці Православної Церкви України міста Камінь-Каширський Волинської області», оскільки рішення у справі (визнання протиправною та скасування оскаржуваної реєстраційної дії) прямо може вплинути на права вказаної релігійної організації, а саме призвести до припинення існування цієї релігійної громади та позбавлення права членів вказаної релігійної громади на задоволення духовних потреб і реалізацію прав, свобод та інтересів як членів громади.

Відповідно до частини третьої статті 166 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Отже, розгляд вказаних клопотань за встановленим судом порядком проведено в порядку письмового провадження.

Суд, дослідивши письмові докази та письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання представника відповідача-2 про розгляд справи в судовому засіданні з викликом сторін, з огляду на таке.

Згідно із частиною другою статті 12 КАС України спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

За приписами частини п`ятої статті 262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідно до пункту 2 частини шостої статті 262 КАС України суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін, якщо характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі незначної складності не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

На думку суду, подане клопотання не містить належних підстав, тобто, у ньому не вказано, для встановлення яких саме обставин, виходячи із характеру спірних правовідносин та предмету доказування, необхідно розглянути справу саме в судовому засіданні, та що об`єктивно перешкоджає розглянути цю справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін на підставі наявних у ній доказів та заяв по суті справи.

При цьому, відповідач може реалізувати своє право на викладення у письмовій формі своїх вимог, заперечень, аргументів, пояснень та міркувань, подавши суду заяви по суті справи або додаткові пояснення щодо окремого питання (стаття 159 КАС України), а також подати додаткові докази (статті 79 КАС України) або звернутися до суду із клопотанням про витребування додаткових доказів (стаття 80 КАС України). Суд також звертає увагу, що усні пояснення учасників справи не належать до засобів доказування згідно із частиною другою статті 72 КАС України.

Відтак, оскільки характер спірних правовідносин та предмет доказування у цій справі не вимагають проведення судового засідання для повного та всебічного встановлення обставин справи, тому відсутні підстави для розгляду цієї справи в судовому засіданні, у зв`язку із чим у задоволенні клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з викликом сторін належить відмовити.

Також суд, дослідивши письмові докази, дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання позивача про витребування доказів, з огляду на таке.

Відповідно до частини четвертої статті 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

За приписами частини першої статті 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Частиною другою статті 80 КАС України передбачено, що у клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Згідно із частиною третьою статті 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Відповідно до статті 73 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Суд зазначає, що представник Волинської обласної державної адміністрації до відзиву на позовну заяву долучив, в тому числі належним чином засвідчену копію розпорядження Волинської обласної державної адміністрації від 31.08.2023 №362, яким зареєстровано зміни до статутів релігійних громад, в тому числі релігійної організації «Свято-Різдво-Богородична громада Української православної церкви» м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 100 у новій редакції за новою назвою - релігійна організація «Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці Православної Церкви України міста Камінь-Каширський Волинської області». Також до відзиву на позовну заяву представник відповідача-2 долучила, зокрема, належним чином засвідчені копії документів, що містяться у реєстраційній справі № 1_183_000406_31 Релігійна організація «Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці Православної Церкви України міста Камінь-Каширський Волинської області», код ЄДРПОУ 21742036. Інші документи, які заявлені позивачем у клопотанні від 10.04.2024 для витребування як докази, не є предметом доказування у цій справі.

Враховуючи вище наведене у задоволенні клопотання позивача про витребування доказів належить відмовити.

Відповідно до частини третьої статті 162 КАС України копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Оскільки відповідач-2 надіслав позивачу лише відзив на позовну заяву без доданих до нього документів, то суд вважає за необхідне зобов`язати Департамент культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації виконати вимоги статті 162 КАС України та надіслати позивачу копії доданих до відзиву документів і надати суду відповідні докази, що підтверджують їх надіслання.

Клопотання представника відповідача-2 про залучення третьої особи до участі у справі належить задовольнити з таких підстав.

Згідно із частинами другою, п`ятою статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Оскільки позивач у даній справі оскаржує реєстраційну дію, вчинену державним реєстратором Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації Захарченко Е.Р. (номер запису: 1001831070001000406) з проведення Державної реєстрації змін до внесення відомостей про юридичну особу (код ЄДРПОУ 21742036), згідно якої зареєстровано зміни до статуту релігійної організації «Свято-Різдво-Богородична громада Української православної церкви» у новій редакції за новою назвою - Релігійна організація «Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці Православної Церкви України міста Камінь-Каширський Волинської області», суд приходить до висновку, що рішення в даній справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки Релігійної організації «Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці Православної Церкви України міста Камінь-Каширський Волинської області», у зв`язку з чим останню слід залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Керуючись статтями 9, 49, 80, 162, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника відповідача Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації про розгляд справи в судовому засіданні з викликом сторін відмовити.

У задоволенні клопотання позивача про витребування доказів відмовити.

Зобов`язати Департамент культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації невідкладно надіслати ОСОБА_1 копії доданих до відзиву документів та надати суду відповідні докази, що підтверджують їх надіслання.

Встановити позивачу додатковий строк для подання до суду відповіді на відзив - два дні з дня отримання копій доданих до відзиву документів.

Клопотання представника Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації про залучення третьої особи до участі у справі задовольнити.

Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Релігійну організацію «Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці Православної Церкви України міста Камінь-Каширський Волинської області» (44500, Волинська область, місто Камінь-Каширський, вулиця Воля, 100, код ЄДРПОУ 21742036).

Встановити третій особі строк для подачі до суду пояснення щодо позову (разом із документами, що підтверджують надіслання пояснень і доданих до них доказів позивачу та відповідачам) десять днів з дня вручення цієї ухвали, та роз`яснити, що пояснення щодо позову та відзиву подаються з дотриманням вимог статей 162, 165 КАС України.

Копію ухвали направити учасникам справи, а третій особі - також копії позовної заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя О. О. Андрусенко

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118559922
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів

Судовий реєстр по справі —140/2551/24

Рішення від 12.06.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 12.06.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 23.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 22.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 11.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні