Ухвала
від 22.04.2024 по справі 487/9019/23
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/9019/23

Провадження № 2/487/973/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.04.2024 Заводський районний суд міста Миколаєва в складі головуючого судді - Лагоди А.А., при секретарі Мамчур К.Е., в м. Миколаєві розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей адміністрації Центрального району Миколаївської міської ради, Служба у справах дітей адміністрації Заводського району Миколаївської міської ради, Обухівська районна державна адміністрацію Київської області, як орган опіки та піклування, про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною, визначення способів участі у вихованні та спілкуванні з дитиною,

ВСТАНОВИВ:

07.12.2023 позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 в якому просить: зобов`язати ОСОБА_2 не перешкоджати позивачу у вільному спілкуванні з донькою ОСОБА_3 ; визначити спосіб участі позивача у вихованні та спілкуванні з неповнолітньою донькою ОСОБА_3 , встановивши наступний графік побачень дитини з батьком без матері: кожної суботи тижня з можливістю ночівлі у батька; всі свята з можливістю ночівлі у батька; зимові та літні канікули. Позовні вимоги мотивовані тим, що він перебував у шлюбі з відповідачем з 27.06.2018, який було розірвано на підставі рішення суду від 12.05.2021. Від спільного подружнього життя сторони мають дитину - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Як зазначає в позові позивач після розірвання шлюбу дитина почала проживати з відповідачем. Між сторонами почалися непорозуміння щодо прийняття участі у вихованні дитини, відвідуванні, зі сторони відповідача штучно створюються перешкоди стосовно неможливості нормального спілкування позивача з донькою, відповідач налаштовує доньку проти батька, переговори з відповідачем були марні, а тому позивач вимушений звернутись до суду.

Ухвалою суду від 17.01.2024 провадження по справі відкрито та призначено розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

До суду надійшли клопотання представника відповідача-адвоката Квятківського О.В. в інтересах ОСОБА_4 про залучення третьої особи Службу у справах дітей та сім`ї Феодосіївської сільської ради Обухівського району Київської області, оскільки відповідач фактично проживає з дитиною за адресою: АДРЕСА_1 на території якої Обухівська районна державна адміністрація Київської області, як орган опіки та піклування не діє.

Сторони в судове засідання не з`явились, до суду надано заяву представника позивача про розгляд справи без їх участі.

Вивчивши матеріали справи, оцінивши наведені доводи клопотання представника позивача, заслухавши в судовому засіданні думку щодо заявлених клопотань представника відповідача, суд дійшов наступних висновків.

Частинами 1, 4 ст. 42 ЦПК України, визначено, що у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи. У справах можуть також брати участь органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Згідно з частинами 1, 6 ст. 56 ЦПК України, у випадках, встановлених законом, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи можуть звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах. При цьому органи державної влади, органи місцевого самоврядування повинні надати суду документи, що підтверджують наявність передбачених законом підстав для звернення до суду в інтересах інших осіб.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до вимог ч. 4, 5 ст. 19 СК України, при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Згідно п. 3 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дітей, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року за N 866, органами опіки та піклування є районні, районні у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад, у тому числі об`єднаних територіальних громад. Безпосереднє ведення справ та координація діяльності стосовно захисту прав дітей покладаються на служби у справах дітей районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, сільських, селищних рад, об`єднаних територіальних громад.

Ухвалою суду від 17.01.2024 провадження по справі відкрито та призначено розгляд справи в порядку загального позовного провадження. Зобов`язано Службу у справах дітей адміністрації Заводського району Миколаївської міської ради надати висновок щодо способу участі ОСОБА_1 , у вихованні доньки ОСОБА_3 . Цією ж ухвалою визначено також третю особу за позовом - Службу у справах дітей адміністрації Центрального району Миколаївської міської ради.

Ухвалою суду від 22.03.2024 залучено до участі у цивільній справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Обухівську районну державну адміністрацію Київської області, як орган опіки та піклування (код ЄДРПОУ 04054725, адреса: 08700, Київська обл., м. Обухів, вул. Малишка, 10, т.(04572)5-09-16).

09.04.2024 на адресу суду від виконавчого комітету Миколаївської міської ради надійшов лист №3383/02.02.01-22/03/020/24 від 08.04.2024. За змістом цього листа повідомляється, що висновок щодо участі позивача у вихованні доньки не може бути виконано, оскільки відповідач фактично з донькою проживає у м. Києві (адреса невідома), а батько проживає у м. Одесі.

В клопотанні представник відповідача повідомляє суд, що фактичним місцем проживання дитини є АДРЕСА_1 . Отже, необхідно залучити до участі у справі в якості третьої особи - Службу у справах дітей та сім`ї Феодосіївської сільської ради Обухівського району Київської області (код ЄДРПОУ 44293742, адреса: 08173, Київська обл., Обухівський р-н., с. Ходосівка, вул. Панаса Мирного, 2, т.НОМЕР_1).

Таким чином, суд вважає за необхідне замінити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на Службу у справах дітей та сім`ї Феодосіївської сільської ради Обухівського району Київської області, зобов`язавши останню надати до суду висновок щодо способу участі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у вихованні доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст. 52, 53, 189, 196-198, 200, 247, 258-260 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника відповідача про залучення третьої особи - задовольнити.

Виключити з числа третіх осіб Обухівську районну державну адміністрацію Київської області, як орган опіки та піклування.

Залучити до участі у цивільній справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Службу у справах дітей та сім`ї Феодосіївської сільської ради Обухівського району Київської області.

Зобов`язати Службу у справах дітей та сім`ї Феодосіївської сільської ради Обухівського району Київської області надати висновок щодо способу участі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у вихованні доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Підготовче судове засідання відкласти на 23.05.2024 о 14-00 год.

Копію ухвали для виконання направити Службі у справах дітей та сім`ї Феодосіївської сільської ради Обухівського району Київської області (код ЄДРПОУ 44293742, адреса: 08173, Київська обл., Обухівський р-н., с. Ходосівка, вул. Панаса Мирного, 2, т.НОМЕР_1).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя А.А. Лагода

СудЗаводський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118579082
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —487/9019/23

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Лагода А. А.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Лагода А. А.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Лагода А. А.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Лагода А. А.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Лагода А. А.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Лагода А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні