Ухвала
від 17.04.2024 по справі 2-374/11
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/2927/24

Справа № 2-374/11

Головуючий у першій інстанції Вінська Н. В.

Доповідач Громік Р. Д.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

17.04.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі:

головуючого судді - Громіка Р.Д.,

судді Дришлюка А.І., Сегеди С.М.,

за участі секретаря Триколіч І.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання адвоката Боровик Альони Олександрівни, яка діє в інтересах ОСОБА_1 , про витребування доказів у цивільній справі за позовом Акціонерного комерційного банку «Форум» (правонаступником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестхіллс Веста») до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

встановив:

В провадженні Одеського апеляційного суду знаходиться апеляційна скарга ОСОБА_1 на заочне рішення Комінтернівського районного суду Одеської області від 22 червня 2011 року у цивільній справі за позовом Акціонерного комерційного банку «Форум» (правонаступником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестхіллс Веста») до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Розгляд справи призначено на 17 квітня 2024 року на 10 год. 45 хв.

Разом з апеляційною скаргою адвокатом Боровик А.О., яка діє в інтересах ОСОБА_1 , подано клопотання про витребування доказів, в якій остання просить витребувати від правонаступника Акціонерного комерційного банку «Форум» - Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» оригінал договору поруки №0124/08/08-Р від 03.06.2008 року, укладеного між ОСОБА_1 та Акціонерним комерційним банком «Форум», на забезпечення виконання перед кредитором - Акціонерним комерційним банком «Форум» зобов`язань ОСОБА_2 за кредитним договором №0100/08/08ZNv від 03.06.2008 року.

Дане клопотання обґрунтоване тим, що скаржником до суду апеляційної інстанції подано клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи, оскільки дана експертиза має підтвердити доводи апеляційної скарги, а саме, що на договорі поруки та на копіях паспорта скаржника підпис не скаржника тому подання клопотання про витребування доказів необхідно задовольнити для забезпечення проведення експертизи.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Враховуючи вищевикладене, з метою повного і всебічного розгляду даної справи, колегія суддів дійшла висновку про необхідність витребувати від правонаступника Акціонерного комерційного банку «Форум» - Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» (код ЄДРПОУ 41264766, юридична адреса: 04080, м. Київ, вул. Олексія Терьохіна, буд. 8АЮ офіс 111) оригінал договору поруки №0124/08/08-Р від 03.06.2008 року, укладеного між ОСОБА_1 та Акціонерним комерційним банком «Форум», на забезпечення виконання перед кредитором - Акціонерним комерційним банком «Форум» зобов`язань ОСОБА_2 за кредитним договором №0100/08/08ZNv від 03.06.2008 року.

Крім того колегія суддів звертає увагу учасників справи на положення ст.ст. 143, 144, ч.ч. 1-3 ст. 148 ЦПК України, відповідно до яких:

Заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства (ст. 143 ЦПК України).

Заходами процесуального примусу є: 1) попередження; 2) видалення із залу судового засідання; 3) тимчасове вилучення доказів для дослідження судом; 4) привід; 5) штраф. Застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених цим Кодексом (ст. 144 ЦПК України).

Суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі до від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: 1) невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу; 2) зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству; 3) неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин; 4) невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів, ненадання копії відзиву на позов, апеляційну чи касаційну скаргу, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк; 5) порушення заборон, встановлених частиною дев`ятою статті 203 цього Кодексу. У випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів суд з урахуванням конкретних обставин стягує у дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У випадку невиконання процесуальних обов`язків, зловживання процесуальними правами представником учасника справи суд з урахуванням конкретних обставин справи може стягнути штраф як з учасника справи, так і з його представника (ч.ч. 1-3 ст. 148 ЦПК України).

Також відповідно до ч. 1 ст. 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення неповага до суду, що виразилась у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непідкоренні зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час судового засідання, а так само вчинення будь-кимдій,які свідчатьпро явнузневагу досуду або встановлених у суді правил, - тягнуть за собою накладення штрафу від п`ятдесяти до ста п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому колегія суддів зазначає, що у разі невиконання чи неналежного виконання судового рішення у вигляді ухвали Одеського апеляційного суду від 17 квітня 2024 року відповідні матеріали будуть надіслані до Одеської обласної прокуратури для належного реагування у відповідності до норм чинного кримінального законодавства.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 84, 143, 144 ЦПК України, апеляційний суд,

ухвалив:

Клопотання адвоката Боровик Альони Олександрівни, яка діє в інтересах ОСОБА_1 , про витребування доказів задовольнити.

Витребувати від правонаступника Акціонерного комерційного банку «Форум» - Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста (код ЄДРПОУ 41264766, юридична адреса: 04080, м. Київ, вул. Олексія Терьохіна, буд. 8АЮ офіс 111) оригінал договору поруки №0124/08/08-Р від 03.06.2008 року, укладеного між ОСОБА_1 та Акціонерним комерційним банком «Форум», на забезпечення виконання перед кредитором - Акціонерним комерційним банком «Форум» зобовязань ОСОБА_2 за кредитним договором №0100/08/08ZNv від 03.06.2008 року.

Визначити строк виконання ухвали 10 днів з моменту отримання копії ухвали суду апеляційної інстанції.

Довести до відома, що в разі неможливості подати вказані докази взагалі або у встановлений судом строк, особи, на яких покладено обов`язок, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом 5-ти днів з дня отримання ухвали.

За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть адміністративну відповідальність.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати суду докази.

Ухвала подальшому оскарженню не підлягає.

Повний текст судового рішення складено 23 квітня 2024 року.

Судді Одеського апеляційного суду Р.Д. Громік

А.І. Дришлюк

С.М. Сегеда

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118582715
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —2-374/11

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні