Ухвала
від 05.09.2023 по справі 753/11413/22
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 753/11413/22

Провадження № 2/369/2455/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.09.2023 року суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області Фінагеєва І.О. розглянувши за правилами спрощеного провадження без повідомлення учасників справи заяву генерального директора закритого акціонерного товариства «Українська будівельна компанія» про залучення ТОВ «СТБУД», як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача у цивільній справі №753/11413/22 за позовом ОСОБА_1 до Закритого акціонерного товариства «Українська будівельна компанія» про захист прав споживачів та відшкодування шкоди за неналежне виконання договірних зобов`язань, -

ВСТАНОВИЛА:

В провадженні Києво-Святошинського районного суду Київської області перебуває вище зазначена цивільна справа №753/11413/22 за позовом ОСОБА_1 до Закритого акціонерного товариства «Українська будівельна компанія» про захист прав споживачів та відшкодування шкоди за неналежне виконання договірних зобов`язань.

08 серпня 2023 року генеральним директором закритого акціонерного товариства «Українська будівельна компанія» подано до суду заяву про залучення ТОВ «СТБУД», як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача у цивільній справі №753/11413/22 за позовом ОСОБА_1 до Закритого акціонерного товариства «Українська будівельна компанія» про захист прав споживачів та відшкодування шкоди за неналежне виконання договірних зобов`язань.

Заявник мотивував свої вимоги тим, що відносини між відповідачем і позивачем ґрунтуються на Договорі купівлі- продажу майнових прав на квартиру АДРЕСА_1 від 25.05.2016 року. Позивач звернувся до суду із позовом у зв`язку з тим, що, на його думку, Відповідач порушив умови Договору, які стосуються прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію. У відзиві на позов відповідач повідомляв, що замовником будівництва будинку, майнові права на квартиру в якому були придбані позивачем, є ТОВ «СТБУД», що підтверджується доданою до відзиву копією Дозволу на виконання будівельних робіт від 04.04.2016 року №ГУ 115160981355.

Оскільки у спірній ситуації відповідно до закону обов`язок по прийняттю будинку в експлуатацію лежить саме на замовнику будівництва ТОВ «СТБУД», то вказана обставина, на думку відповідача, є важливою для цієї справи, адже вона вплине на хід розгляду даної справи та на результат її вирішення.

Відповідач вважає, що незалежно від факту того, що ТОВ «СТБУД» не є стороною спірного Договору, однак спірна ситуація підлягає всебічній оцінці судом (з урахуванням дослідження питань участі у цій ситуації ТОВ «СТБУД» як замовника будівництва будинку), адже питання правильного визначення судом особи, яка має бути відповідальною за прийняття будинку в експлуатацію, а відтак, і відповідальною у даному спорі перед позивачем, має важливе значення для ухвалення судом всебічно виваженого, законного та обґрунтованого рішення у даній справі.

Тому, відповідач переконаний, що саме з урахуванням отриманих від ТОВ «СТБУД» як третьої особи у цій справі пояснень (письмових, а у разі постановлення судом ухвали про розгляд справи за участю (з викликом) сторін також й усних) суд матиме можливість з`ясувати у повному обсязі всі фактичні обставини цієї справи, що допоможе йому ухвалити законне і обґрунтоване судове рішення.

Таким чином, з огляду на вищенаведене, сторона відповідача вважає, що рішення суду у справі №753/11413/22 може вплинути на права та/або обов`язки ТОВ «СТБУД», а тому відповідач звертається до суду з даною заявою і просить суд залучити до участі у справі №753/11413/22 в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні Відповідача ТОВ «СТБУД» (код ЄДРПОУ:36263632; адреса: 08136, Київська область, Києво-Святошинський район, село Крюківщина, вулиця Одеська, 16).

Сторони в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні заяви про залучення третьої особи у даній справі у зв`язку з наступним.

Частинами 1, 2, 3, 4ст. 174 ЦПК Українивизначено, що при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення, пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Підстави, час та черговість подання заяв по суті справи визначаються цим Кодексом або судом у передбачених цим Кодексом випадках. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадку. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

За змістом ч.ч. 1, 4, 5 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Аналіз вказаних приписів процесуального закону дає підстави стверджувати, що заява про залучення до участі у справі в якості третьої особи, має бути обґрунтована з наданням суду відповідних доказів того, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки особи, яка звертається з відповідною заявою.

Виходячи з предмету спору та суб`єктного складу сторін, суд не вбачає підстав для задоволення заяви про залучення у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору товариства з обмеженою відповідальністю «СТБУД», оскільки суб`єктом звернення не доведено підстав для залучення даної особи у процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, та яким чином ухвалене в майбутньому рішення суду безпосередньо впливає на прав чи обов`язки цієї особи щодо однієї із сторін у справі.

Керуючись ст. 43, 53 , 120, 197, 260 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИЛА:

У задоволеннізаяви генеральногодиректора закритогоакціонерного товариства«Українська будівельнакомпанія» прозалучення товаристваз обмеженоювідповідальністю «СТБУД», яктретьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог настороні відповідачау цивільнійсправі №753/11413/22за позовом ОСОБА_1 доЗакритого акціонерноготовариства «Українськабудівельна компанія»про захистправ споживачівта відшкодуванняшкоди заненалежне виконаннядоговірних зобов`язань,- відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: І.О. Фінагеєва

Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118619898
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживачів та відшкодування шкоди за неналежне виконання договірних зобов`язань

Судовий реєстр по справі —753/11413/22

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Голуб Світлана Анатоліївна

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Фінагеєва І. О.

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Фінагеєва І. О.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Фінагеєва І. О.

Ухвала від 30.09.2022

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Мицик Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні