Ухвала
від 25.04.2024 по справі 550/709/22
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

25 квітня 2024 року

м. Київ

справа № 550/709/22

провадження № 61-5604ск24

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Гулейкова І. Ю. (суддя-доповідач), Лідовця Р. А., Луспеника Д. Д.,

вирішуючи питання про відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба» на постанову Полтавського апеляційного суду від 05 березня 2024 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба» про відшкодування майнової, моральної шкоди та упущеної вигоди,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба» (далі - ПСП «Дружба») майнової, моральної шкоди та упущеної вигоди.

Рішенням Чутівського районного суду Полтавської області від 03 жовтня 2023 року у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.

Постановою Полтавського апеляційного суду від 05 березня 2024 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково. Рішення Чутівського районного суду Полтавської області від 03 жовтня 2023 року скасовано та ухвалено нове судове рішення про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 Стягнуто з ПСП «Дружба» на користь ОСОБА_1 майнову шкоду, реальні збитки та упущену вигоду в розмірі 468 942,50 грн. Вирішено питання про розподіл судових витрат.

У квітні 2024 року ПСП «Дружба» звернулося до Верховного Суду засобами поштового зв`язку з касаційною скаргою на постанову Полтавського апеляційного суду від 05 березня 2024 року, в якій, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати оскаржуване судове рішення та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

Безпосередньо у касаційній скарзі заявник викладає клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження, яке обґрунтовує тим, що повний текст оскаржуваної постанови апеляційного суду отримав 13 березня 2024 року, що підтверджується відповідними доказами.

Відповідно до частин першої та другої статті 390 ЦПК України касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Перевіривши доводи клопотання заявника про поновлення строку на касаційне оскарження судового рішення та надані ним докази, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки наведені заявником доводи свідчать про наявність поважних причин пропуску строку на оскарження, що є підставою для поновлення строку на касаційне оскарження постанови Полтавського апеляційного суду від 05 березня 2024 року.

Відповідно до частини третьої статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Частиною першою статті 394 ЦПК України передбачено, що одержавши касаційну скаргу, оформлену відповідно до вимог статті 392 цього Кодексу, колегія суддів у складі трьох суддів вирішує питання про відкриття касаційного провадження (про відмову у відкритті касаційного провадження).

Підстави касаційного оскарження судових рішень визначені у частині другій статті 389 ЦПК України.

За змістом частини сьомої статті 394 ЦПК України та відсутності підстав для залишення касаційної скарги без руху, повернення касаційної скарги чи відмови у відкритті касаційного провадження суд постановляє ухвалу про відкриття касаційного провадження у справі, в якій вирішує питання про витребування матеріалів справи.

Частиною восьмою статті 394 ЦПК України передбачено, що в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження та строк для подання учасниками справи відзиву на касаційну скаргу.

Обґрунтовуючи підстави касаційного оскарження, представник заявника посилається на пункт 3 частини другої статті 389 ЦПК України, зокрема відсутність висновку Верховного Суду щодо частини другої статті 37 Закону України «Про бджільництво» у подібних правовідносинах.

Крім того, зазначає, що суд апеляційної інстанції встановив обставини, що мають суттєве значення, на підставі недопустимих доказів (пункт 4 частини третьої статті 411 ЦПК України).

Враховуючи, що судом не встановлено підстав для залишення касаційної скарги без руху, відмови у відкритті касаційного провадження чи повернення касаційної скарги, зважаючи на те, що доводи касаційної скарги містять посилання на передбачені законом підстави касаційного оскарження судових рішень, отже наявні підстави для відкриття касаційного провадження з підстав, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 389 ЦПК України, та витребування матеріалів справи.

Керуючись статтями 389, 390, 394, 395 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Клопотання Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба» про поновлення строку на касаційне оскарження задовольнити.

Поновити Приватному сільськогосподарському підприємству «Дружба» строк на касаційне оскарження постанови Полтавського апеляційного суду від 05 березня 2024 року.

Відкрити касаційне провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба» про відшкодування майнової, моральної шкоди та упущеної вигоди, за касаційною скаргою Приватного сільськогосподарського підприємства «Дружба» на постанову Полтавського апеляційного суду від 05 березня 2024 року.

Витребувати з Чутівського районного суду Полтавської областіматеріали справи № 550/709/22.

Надіслати учасникам справи копії касаційної скарги та доданих до неї документів, роз`яснити їм право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, в 10-денний строк з дня отримання ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: І. Ю. Гулейков Р. А. Лідовець Д. Д. Луспеник

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118626896
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них

Судовий реєстр по справі —550/709/22

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Рішення від 03.10.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Рішення від 03.10.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні