Ухвала
від 25.04.2024 по справі 377/49/23
СЛАВУТИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа №377/49/23

Провадження №2-о/377/14/24

25 квітня 2024 року суддя Славутицького міського суду Київської області Малишенко Т.О., розглянувши заяву ОСОБА_1 (адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Управління соціального захисту населення Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області ( Код ЄДРПОУ 22208706, адреса місця знаходження: Київська область, м. Славутич, Центральна площа, 7) - про встановлення факту, що має юридичне значення,

У СТ А Н О В И Л А:

Заявник звернувся до суду із заявою про встановлення факту проживання у період з 24.12.1987 року по 29.08.1990 року, що входило до зони посиленого радіологічного контролю (4 зона) за адресою АДРЕСА_2 .

Ухвалою суду від 23 січня 2023 року відмовлено у відкритті провадження.

Постановою Київського Апеляційного суду від 24 травня 2023 року Ухвалу Славутицького міського суду Київської області від 23.01.2023 року змінено, в частині викладення її мотивувальної частини щодо підстав для відмови у відкритті провадження в редакції цієї постанови.

Постановою Верховного суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 13 березня 2024 року Ухвалу Славутицького міського суду Київської області від 23.01.2023 року та Постанову Київського Апеляційного суду від 24 травня 2023 року скасовано та передано до суду першої інстанції для вирішення питання про відкриття провадження.

Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов:

- факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення;

- встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право. Якщо під час розгляду справи про встановлення факту заінтересованими особами буде заявлений спір про право або суд сам дійде висновку, що у цій справі встановлення факту пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює цим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах;

- заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. Для цього заявник разом із заявою про встановлення факту подає докази на підтвердження того, що до її пред`явлення він звертався до відповідних організацій за одержанням документа, який посвідчував би такий факт, але йому в цьому було відмовлено із зазначенням причин відмови (відсутність архіву, відсутність запису в актах цивільного стану тощо);

- чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів.

Пунктом 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», визначено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. Таким чином, процесуальний закон передбачає умови, за яких у окремому провадженні можуть бути встановлені факти, що мають юридичне значення, зокрема: факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них повинні безпосередньо залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичної особи без повторного звернення до суду на підставі цього рішення; встановлення факту не пов`язано із вирішенням спору про право.

Зі змісту заяви вбачається, що встановлення факту проживання на вказаній території необхідно заявнику з метою подальшого оформлення права на пенсію по пільговій категорії.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 320/948/18 викладений наступний правовий висновок: чинне цивільне процесуальне законодавство відносить до юрисдикції суду справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення суб`єктивних прав громадян. Проте не завжди той чи інший факт, що має юридичне значення, може бути підтверджений відповідним документом через його втрату, знищення архівів тощо. Тому закон у певних випадках передбачає судовий порядок встановлення таких фактів.

Відповідно до ч. 1 ст.53ЦПК України - треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін.

Згідно з вимогами ч. 5 ст.53ЦПК України - про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішенн суду у справі.

На думку суду необхідно залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, для з`ясування їх думки: УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГОЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯБІЛОЦЕРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇРАДИ (Київська область, 09100м. Біла Церква, вул. Я. Мудрого, 2) та ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ в Київській області (Юридична адреса: вул. Саєнка Андрія, 10, м. Фастів, Київська область, 08500 Поштова адреса: вул. Варшавська, 3-Б, смт Макарів, Київська область, 08001) оскільки рішення у даній справі може вплинути на їх обов`язки.

Заява відповідає вимогам ст.318ЦПК України та іншим вимогам, встановленим законом.

Відповідно до ч.ч.3,4 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України,суд розглядаєв порядкуокремого провадження,зокрема справипро встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Справа підсудна цьому суду відповідно до ст. 316 ЦПК України, і підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства в окремому провадженні.

Відсутні підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі. Тому заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 12 53,187, 192, 260, 293, 294, 315- 318 ЦПК України, -

У Х В А Л И Л А:

Прийняти заяву до розгляду та відкрити окреме провадження у даній цивільній справі.

Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, для з`ясування їх думки: УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГОЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯБІЛОЦЕРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇРАДИ (Київська область, 09100м. Біла Церква, вул. Я. Мудрого, 2) та ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ в Київській області (Юридична адреса: вул. Саєнка Андрія, 10, м. Фастів, Київська область, 08500 Поштова адреса: вул. Варшавська, 3-Б, смт Макарів, Київська область, 08001).

Зобов`язати заявника направити протягом двох днів з моменту отримання копії цієї ухвали (або тексту ухвали) на адресу всіх третіх осіб копію заяви з додатками та надати суду докази такого направлення.

Надіслати копію ухвали учасникам справи до відома.

Встановити третім особам п`ятиденний строк для надання пояснень по справі, який обчислюється з моменту отримання копії позовної заяви з додатками.

Призначити судове засідання в залі суду в м. Славутичі на 16.05.2024 року о 15 годині 00 хвилин з повідомленням заявника та заінтересованих осіб.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud1023.

Ухвала не може бути оскаржена і набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала підписана 25 квітня 2024 року.

Суддя Т. О. Малишенко

СудСлавутицький міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118642678
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —377/49/23

Ухвала від 19.09.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Крижанівська Ганна Володимирівна

Рішення від 06.08.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Малишенко Т. О.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Малишенко Т. О.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Малишенко Т. О.

Постанова від 13.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Постанова від 24.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Голуб Світлана Анатоліївна

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Голуб Світлана Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні