Ухвала
від 24.04.2024 по справі 926/927/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

24 квітня 2024 року Справа № 926/927/24

За позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "РУСЬКА, 219-Д"

до Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області

про скасування права постійного користування на земельну ділянку

Суддя Тинок О.С.

Секретар судових засідань Григораш М.І.

Представники:

від позивача ОСОБА_1 , ОСОБА_2

від відповідача ОСОБА_3 , ОСОБА_4

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "РУСЬКА, 219-Д" звернулось до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою до Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області, в якій просить суд:

1) скасувати право постійного користування Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області на земельну ділянку кадастровий номер 7310136600:32:003:0022, із цільовим призначенням 02.03 - для будівництва і обслуговування багатоквартирного будинку житлового будинку, яка розташована за адресою АДРЕСА_1 , у зв`язку з набуттям громадянами права власності на квартири в будинку АДРЕСА_1 ;

2) визнати за Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 право постійного користування на земельну ділянку кадастровий номер 7310136600:32:003:0022, із цільовим призначенням 02.03 - для будівництва і обслуговування багатоквартирного будинку житлового будинку, яка розташована за адресою АДРЕСА_1 .

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01 квітня 2024 року, позовну заяву по справі №926/927/24 передано судді Тинку О.С.

Ухвалою суду від 02 квітня 2024 року позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "РУСЬКА, 219-Д" до Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області про скасування права постійного користування на земельну ділянку та визнання права постійного користування на земельну ділянку, яка надійшла до Господарського суду Чернівецької області 01 квітня 2024 року за вх.№ 927 - залишено без руху.

08 квітня 2024 року представник позивача через систему Електронний суд подала до суду заяву про усунення недоліків (вх.№991).

Провадження у справі відкрито ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 08 квітня 2024 року, якою встановлено, що дану справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження зі стадії підготовчого провадження, яке призначив на 24 квітня 2024 року.

11 квітня 2024 року представник позивача через систему Електронний суд подав до суду заяву про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді (вх. №987), яку суд задовольнив та надав доступ представнику до електронної справи.

Одночасно, 11 квітня 2024 року представник позивача направив на електронну адресу суду заяву про видачу належним чином посвідченої копії ухвали суду від 08 квітня 2024 року(вх. №989). У подальшому, представник позивача просив залишити заяву без розгляду з огляду на те, що позивач отримав означену копію поштовим перебігом.

24 квітня 2024 року, перед початком судового засідання, представник відповідача через систему Електронний суд подав до суду відзив на позовну заяву (вх. №1128), в якій відповідач не погоджується із заявленими позовними вимогами, вважає їх безпідставними та необґрунтованими та просить суд відмовити у їх задоволенні в повному обсязі.

Водночас, 24 квітня 2024 року представник відповідача через систему Електронний суд також подав до суду заяву про застосування строків позовної давності (вх. №1133).

Представник позивача у судовому засіданні 24 квітня 2024 року звернувся до суду із усним клопотанням про відкладення розгляду справи задля надання позивачу можливості скористатись своїм правом на подання відповіді на відзив.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши позицію сторін по справі, суд встановив наступне.

У матеріалах справи міститься витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права, індексний номер витягу: 123239642 від 05 травня 2018 року, згідно якого вбачається, що спірна земельна ділянка за кадастровим номером 7310136600:32:003:0022, загальною площею 0,3196 га, розташованою за адресою АДРЕСА_1 перебуває у державній власності, розпорядником/правоволодільцем якої є Чернівецька обласна державна адміністрація, а правокористувачем зареєстровано Головне управління Національної поліції в Чернівецькій області.

Відповідно статті 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Отже враховуючи те, що рішення з даного господарського спору може вплинути на права та обов`язки Чернівецької обласної державної адміністрації (Чернівецької обласної військової адміністрації), суд вважає за необхідне залучити останню до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Враховуючи заявлене представником позивача клопотанням про відкладення підготовчого засідання, у зв`язку із залученням судом з власної ініціативи третьої особи та відповідно до вимоги частини 1 статті 2 ГПК України, згідно якої завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, керуючись статтями 50, 183, 202, 216, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Відкласти підготовче засідання на 13 травня 2024 року о 11 годині 00 хвилин. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 14, зал судових засідань № 2.

2. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Чернівецьку обласну державну адміністрацію (Чернівецьку обласну військову адміністрацію) 58002, м. Чернівці, вул. М. Грушевського, буд. 1, код 00022680.

3. Позивачу невідкладно направити третій особі копію позовної заяви та доданих до неї документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

4. Відповідачу невідкладно направити третій особі копію відзиву на позовну заяву та заяву про застосування строків позовної давності, а також доданих до останніх документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

5. Третій особі до початку підготовчого засідання надати суду відповідно до статті 168 Господарського процесуального кодексу України письмові пояснення і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують на підтримку або заперечення проти позову. Одночасно надіслати учасникам справи копію пояснення та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

6. Встановити позивачу строк на подання відповіді на відзив на позовну заяву до 10 травня 2024 року.

7. Попередити учасників справи, що неявка уповноважених представників у судове засідання не буде перешкоджати розгляду справи за відсутності таких учасників справи.

8. Копію ухвали направити учасникам справи.

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/

Суддя Олександр ТИНОК

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118650466
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —926/927/24

Ухвала від 31.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні