Рішення
від 22.02.2024 по справі 932/7720/23
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 932/7720/23

Провадження № 2-о/932/10/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2024 року Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого - судді Кудрявцевої Т.О.

при секретарі судового засідання - Рошошка Є.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дніпро справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Військова частина № НОМЕР_1 Національної гвардії України Міністерства оборони України, Адміністрація Шевченківського району Дніпровської міської ради, ОСОБА_3 , про встановлення факту перебування на утриманні, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська з заявою про встановлення факту перебування на утриманні.

В обгрунтування заяви ОСОБА_1 посилається на те, що він в зв`язку з військовим станом в країні, що оголошений через вторгнення рф на територію України, перебуває на військовій службі у в/ч НОМЕР_1 НГУ з 16.03.2022 року по теперішній час. Відповідно до ч.1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані: чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років. Згідно до п.п. «г» п.2 ч.4 ст.26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах, в тому числі, перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

Заявник зазначає, що з 19.06.2019 року він перебуває у шлюбі з ОСОБА_2 , яка вже має двох дітей, а саме: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . У нього з ОСОБА_2 народилися спільні діти - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Факт проживання їх родини, яка складається з 6 осіб, разом з ним підтверджується Актом обстеження квартири від 04.08.2023 року. В зв`язку з тим, що двоє старших дітей та його дружина фактично проживають разом з ним за адресою АДРЕСА_1 , але не зареєстровані за даною адресою, його рапорт про звільнення командування навіть не розглядає, пояснюючи при цьому, що факт того, що на утриманні він має трьох неповнолітніх дітей повинен бути підтверджений рішенням суду. Заявник вказує, що в зв`язку з наявністю підстав для звільнення з військової служби відповідно до п.п. «г» п.2 ч.4 ст.26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» виникла необхідність у встановлені факту, що має юридичне значення, а саме те, що неповнолітні діти - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебувають на його утриманні. Отже, він має законну можливість отримати відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Посилаючись на зазначене, заявник ОСОБА_1 просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт перебування на його утриманні трьох дітей віком до 18 років: а саме: сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , сина ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та неповнолітньої дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 25.08.2023 року для розгляду даної справи визначена суддя Кудрявцева Т.О.

Ухвалою від 29.08.2023 року у справі відкрито провадження, залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи Адміністрацію Шевченківського району Дніпровської міської ради як орган опіки та піклування, та призначено судове засідання по розгляду справи.

Ухвалою суду від 01.11.2023 року ОСОБА_2 , ОСОБА_3 залучено до участі у справі в якості заінтересованих осіб.

В судовому засіданні заявник з представником, посилаючись на обставини, викладені у заяві, заявлені вимоги підтримали та просили їх задовольнити.

В судовому засіданні заінтересована особа - ОСОБА_8 вважала вимоги заяви обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, пояснила, що на утриманні ОСОБА_1 перебувають її неповнолітній син від інших відносин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та їх спільні діти - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , її чоловік ОСОБА_1 приймає участь у їх вихованні, піклується про них, діти повністю перебувають на його утриманні, вона перебуває у декретній відпустці по догляду за дитиною і їй важко самій справлятися з дітьми, вона потребує постійної допомоги чоловіка, в зв`язку з чим є необхідність у його звільненні з військової служби.

В судовому засіданні представник заінтересованої особи - Адміністрації Шевченківського району Дніпровської міської ради просила розглянути справу в інтересах дітей.

В судовому засіданні представник Військової частини № НОМЕР_1 Національної гвардії України Міністерства оборони України вважав, що заява не підлягає задоволенню з посиланням на те, що заявник не довів факт його утримання дитини ОСОБА_3 , у даної дитини є біологічний батько, мати дитини не зверталась з позовом про стягнення аліментів з батька дитини.

Заінтересована особа - ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Вислухавши заявника з представником, заінтересованих осіб, свідків, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Відповідно до ч.1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно п.2 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: перебування фізичної особи на утриманні.

Відповідно до ст. 121 СК України, права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

Статтею 180 СК України покладено обов`язок на батьків з утримання дитини до досягнення нею повноліття.

Відповідно до частин 1-2 ст. 181 СК України, способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

У відповідності до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , з 19 червня 2019 року перебуває у шлюбі з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який зареєстрований 19 червня 2019 року у Шевченківському районному у місті Дніпрі відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, що підтверджується копією Свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 .

Від сумісного життя, до реєстрації шлюбу, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають спільну дитину - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого 18.02.2014 року Бабушкінським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції, актовий запис № 214.

Також, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають спільну дитину - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого 13.10.2021 року Шевченківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Дніпрі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро), актовий запис № 1019.

ОСОБА_2 є також матір`ю дітей - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьком яких є ОСОБА_3 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження дітей серії НОМЕР_5 та серія НОМЕР_6 .

ОСОБА_2 разом з дітьми ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстровані за адресою АДРЕСА_2 , проте вона разом з чоловіком ОСОБА_1 та зі всіма чотирьми дітьми проживають за адресою АДРЕСА_1 .

ОСОБА_1 є співвласником квартири за адресою АДРЕСА_1 , в якій він зареєстрований разом з батьками, братом на дітьми - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Отже, судом встановлено та підтверждується матеріалами справи, що ОСОБА_1 з дружиною ОСОБА_2 разом з дітьми: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та повнолітньою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживають однією сім`єю за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується Актом обстеження квартири від 04.08.2023 року, складеним ТОВ «ВБС».

Відповідно до Акту обстеження житлово-побутових умов від 22.01.2024 року, складеного головними спеціалістами управління-служби у справах дітей Адміністрації Шевченківського району Дніпровської міської ради, на підставі заяви ОСОБА_2 було проведено обстеження житла за адресою АДРЕСА_1 , та встановлено, що квартира за вказаною адресою складається з трьох кімнат, кухні, коридору, ванної кімнати, вбиральні; санітарний стан житла добрий, у квартирі для дітей створені добрі умови для розвитку і відпочинку. У квартирі проживає 9 осіб: бабуся дітей - ОСОБА_7 , 1953 р.н., дідусь дітей - ОСОБА_9 , 1951 р.н., дядько дітей - ОСОБА_1 , 1975 р.н., який є інвалідом, батько дітей - ОСОБА_1 , 1978 р.н., мати дітей - ОСОБА_2 , діти - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Сім`я ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є багатодітною, ОСОБА_2 має посвідчення НОМЕР_7 , яке дає право на пільги, передбачені законодавством України для багатодітних сімей.

ОСОБА_2 не працює, перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років - сином ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , в зв`язку з військовим станом в країні, що оголошений через вторгнення рф на територію України, перебуває на військовій службі у військовій частині НОМЕР_1 Національної гвардії України з 16 березня 2022 року по теперішній час, що підтверджується Довідкою від 06.05.2022 року № 1/01/-0440.

Наказом командира військової частини НОМЕР_1 ІНФОРМАЦІЯ_7 (по стройовій частині) №2 від 16.03.2022 року зараховано до списків особового складу військової частини та на всі види забезпечення ОСОБА_1 , який прибув для проходження військової служби за призовом під час мобілізації з ІНФОРМАЦІЯ_8 та призначеного на посаду командира ІНФОРМАЦІЯ_10, з 16 березня 2022 року.

Відповідно до Довідки від 31.10.2023 року № 1/101/5-1214, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , призваний за призовом під час загальної мобілізації на підставі Указу Президента України від 24.02.2022 № 69/2022 та перебуває на військовій службі у військовій частині НОМЕР_1 Національної гвардії України з 16 березня 2022 року по теперішній час.

Відповідно до Індивідуальних відомостей про застраховану особу з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування, ОСОБА_1 у 2020 році мав дохід 71689,82 грн., у 2022 році мав дохід 461176,83 грн., у 2023 році - 300597,78 грн.

Судом встановлено, що діти - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходяться на повному матеріальному утриманні ОСОБА_1 , який виховує тап піклується про дітей, за зароблені ним грошові кошти заявник та мати дітей ОСОБА_8 купують продукти харчування, необхідні речі та одяг для дітей, іграшки, оплачують навчання та їх участь у різних гуртках, організовують дозвілля, заявник надає родині кошти для покриття всіх дитячих потреб, грошове утримання, яке здійснює ОСОБА_1 повністю задовольняє існуючи потреби всіх дітей, що не спростовано. Встановлено, що таке утримання ОСОБА_1 дітей ОСОБА_2 він інших відносин відбувається з 2014 року, коли вони стали проживати з ОСОБА_2 однією сім«єю.

Батько дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , - ОСОБА_3 ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей, не піклується про їх фізичний і духовний розвиток, їх навчання, підготовку до самостійного життя, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, у разі необхідності - лікування, не спілкуються з дітьми, не виявляє інтересу до їх життя взагалі та не допомагає матеріально та в ніякий спосіб їх не утримує.

ОСОБА_2 до суду з заявами про примусове стягнення з ОСОБА_3 аліментів на утримання дітей не зверталась, пояснюючи це тим, що він не працює і веде неправильний спосіб життя. Його мати участі у матеріальному забезпеченні своїх онуків не приймає.

Як зазначила в судовому засіданні свідок ОСОБА_10 , вона знає багатодітну сім`ю ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 2014 року, вони є її сусідами і вони часто спілкуються. У них четверо дітей - ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , вони всією сім`єю проживають за адресою АДРЕСА_1 , з ними також проживають батьки ОСОБА_1 та його лежачий брат-інвалід. ОСОБА_1 працює і утримує всю сім`ю, забезпечує матеріально, платить за відвідування дітьми різних гуртків, купує продукти харчування, одяг дітям. Батька дітей ОСОБА_2 - ОСОБА_3 вона з 2014 року жодного разу не бачила, у нього є нова сім`я, у якій є інші діти, і з дітьми від ОСОБА_2 він не спілкується, участі в їх вихованні не приймає, матеріально не утримує, взагалі не надає будь-якої матеріальної допомоги, не працює.

Таким чином, суд вважає доведеним факт, що на утриманні ОСОБА_1 перебуває троє малолітніх дітей віком до 18 років, а саме - син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , син ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та син ОСОБА_2 - неповнолітній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані: чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років. Згідно до п.п. «г» п.2 ч.4 ст.26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах, в тому числі, перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

За таких обставин, оскільки встановлення факту перебування на утриманні має для заявника юридичне значення і необхідне для отримання правової підстави для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, та звільнення з військової служби, встановлення даного факту породжує для нього виникнення прав та обов`язків, які визначені Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Законом України «Про військовий обов`язок і військову службу», і будь-якого іншого порядку встановлення зазначеного факту перебування на утриманні чинним законодавством не передбачено, заява ОСОБА_1 про встановлення факту перебування дітей на утриманні підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 5, 10, 259, 263-265 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Військова частина № НОМЕР_1 Національної гвардії України Міністерства оборони України, Адміністрація Шевченківського району Дніпровської міської ради, ОСОБА_3 , про встановлення факту перебування на утриманні, - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт перебування на утриманні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , РНОКПП НОМЕР_8 , трьох дітей віком до 18 років: а саме: сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , сина ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та неповнолітньої дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.О. Кудрявцева

СудБабушкінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118664503
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —932/7720/23

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні