Ухвала
від 26.04.2024 по справі 183/1811/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 183/1811/23

№ провадження 1-кп/646/177/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.04.2024 м.Харків

Червонозаводський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю: прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілого Куп`янської міської ради Харківської області ОСОБА_4 ,

захисника обвинуваченого ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42021222110000053 від 13.07.2021 за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України,

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Червонозаводського районного суду м. Харкова знаходиться обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42021222110000053 від 13.07.2021 за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2ст.191, ч.1 ст.366 КК України.

У підготовчому судовому засіданні учасники процесу вважали за можливе призначити судовий розгляд на підставі вищезазначеного обвинувального акту у відкритому судовому засіданні одноособово суддею Червонозаводського районного суду м. Харкова за участю учасників судового провадження.

Прокурор у підготовчому судовому засіданні зазначила, що підстави для прийняття рішень, передбачених п.п.1-4 ч. 3 ст. 314 КПК України, зокрема, щодо повернення обвинувального акту, відсутні.

Заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Суд виходить з ч. 2 ст. 19 Конституції України, згідно з якою органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Як встановлено ч. 1 ст. 291 КПК України, обвинувальний акт складається слідчим, дізнавачем, після чого затверджується прокурором. Обвинувальний акт може бути складений прокурором, зокрема якщо він не погодиться з обвинувальним актом, що був складений слідчим, дізнавачем.

Згідно з ч. 2 ст. 291 КПК України обвинувальний акт має містити такі відомості:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) анкетні відомості кожного обвинуваченого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);

3) анкетні відомості кожного потерпілого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);

3-1) анкетні відомості викривача (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);

4) прізвище, ім`я, по батькові та займана посада слідчого, прокурора;

5) виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення;

6) обставини, які обтяжують чи пом`якшують покарання;

7) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням;

7-1) підстави застосування заходів кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, які прокурор вважає встановленими;

8) розмір витрат на залучення експерта (у разі проведення експертизи під час досудового розслідування);

8-1) розмір пропонованої винагороди викривачу;

9) дату та місце його складення та затвердження.

Пунктом 1 ч. 4 ст.291 КПК України передбачено, що до обвинувального акту додається реєстр матеріалів досудового розслідування.

Відповідно до ст.109 КПК України реєстр матеріалів досудового розслідування складається слідчим або прокурором і надсилається до суду разом з обвинувальним актом.

Реєстр матеріалів досудового розслідування повинен містити:

1) номер та найменування процесуальної дії, проведеної під час досудового розслідування, а також час її проведення;

2) реквізити процесуальних рішень, прийнятих під час досудового розслідування;

3) вид заходу забезпечення кримінального провадження, дату і строк його застосування.

Згідно з ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про повернення обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурору, якщо вони не відповідають вимогам цього Кодексу, а відповідно до ч.1ст.315КПК України суд проводить підготовку до судового розгляду під час підготовчого судового засідання, якщо під час підготовчого судового засідання не будуть встановлені підстави для прийняття рішень, передбачених пунктами 1-4 частини третьої статті 314 цього Кодексу, зокрема, щодо повернення обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурору, якщо вони не відповідають вимогам цього Кодексу.

Виходячи з наведеного, повноваження суду повернути прокурору обвинувальний акт має своєю підставою не формальну невідповідність цього акту вимогам закону, а наявність в ньому саме таких недоліків, які перешкоджають суду призначити судовий розгляд.

При цьому, КПК України не містить вичерпного переліку порушень при складанні обвинувального акту, що обумовлює його повернення, а п. 3 ч. 3 ст. 314 КПК відсилає до ст. 291 цього Кодексу, що надає можливість визначити перелік порушень, які є похідними від закріплених у цій статті вимог до підсумкового документа досудового розслідування.

Крім того, згідно з ч.2 ст.314 КПК України підготовче судове засідання відбувається за участю обвинуваченого (крім випадків, коли здійснювалося спеціальне досудове розслідування), прокурора, захисника, потерпілого, його представника та законного представника, цивільного позивача, його представника та законного представника, цивільного відповідача та його представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, згідно з правилами, передбаченими цим Кодексом для судового розгляду. Після виконання вимог, передбачених статтями 342-345 цього Кодексу, головуючий з`ясовує в учасників судового провадження їх думку щодо можливості призначення судового розгляду.

Таким чином, призначення судового розгляду на підготовчому судовому засіданні передбачає обов`язкову участь потерпілого (його представника та законного представника), та з`ясування в нього (його представника та законного представника) його позиції щодо можливості призначення судового розгляду.

В той же час, відповідно до ч. 1 ст. 55 КПК України потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди, а також адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до положень Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" діє в інтересах власників облігацій, яким кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.

Важливість належного визначення потерпілого у кримінальному провадженні також, серед іншого, обумовлена тим, що виходячи з ч.1 ст.61 КПК України цивільним позивачем у кримінальному провадженні є фізична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, юридична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової шкоди, а також адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до положень Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" діє в інтересах власників облігацій, яким кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової шкоди, та яка (який) в порядку, встановленому цим Кодексом, пред`явила (пред`явив) цивільний позов.

Крім того, потерпілий, цивільний позивач мають низку прав у кримінальному процесі, зокрема, згідно з ч.ч.7,8 ст. 290 КПК України про відкриття сторонами кримінального провадження матеріалів прокурор або слідчий за його дорученням повідомляє потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, цивільного позивача, його представника та законного представника, після чого вони мають право ознайомитися з ними за правилами, викладеними в цій статті.

Судом встановлено, що згідно з обвинувальним актом у кримінальному провадженні №42021222110000053 від 13.07.2021 потерпілим у даному кримінальному провадженні є юридична особа Куп`янська районна військова адміністрація Харківської області, а його представником т.в.о. начальника Куп`янської районної військової адміністрації Харківської області ОСОБА_7 .

Відомості щодо цивільного позову в даному обвинувальному акті відсутні, розмір завданої майнової шкоди, спричиненої КНП «Куп`янське територіальне медичне об`єднання» Куп`янської міської ради визначено в розмірі 78231,71 грн.

12.10.2023 від начальника Куп`янської міської військової адміністрації ОСОБА_8 надійшло клопотання про залучення в якості потерпілого Куп`янську міську раду. Клопотання обґрунтоване тим, що незаконними діями ОСОБА_6 Комунальному некомерційному підприємству «Куп`янське територіальне медичне об`єднання» Куп`янської міської рад Харківської області спричинено збитки на загальну суму 78231,71 грн. Під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні в якості потерпілого залучено представника Куп`янської районної військової адміністрації Харківської області, оскільки на той момент (серпень 2022 року) на території району були відсутні будь-які інші представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Оскільки згідно з постановою Верховної Ради України від 16 листопада 2022 року №2777-ІХ «Про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Харківській області повноважень, передбачених частиною другою статті ст.10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» начальник Куп`янської міської військової адміністрації Куп`янського району Харківської області ОСОБА_8 здійснює повноваження Куп`янської міської ради Харківської області, її виконавчого комітету та Куп`янського міського голови. А в свою чергу, Куп`янська міська рада Харківської області є засновником Комунального некомерційного підприємства «Куп`янське територіальне медичне об`єднання» Куп`янської міської ради, що фінансується з місцевого бюджету, тому представник потерпілого просив залучити до розгляду обвинувального акту у вищевказаному кримінальному провадженні в якості потерпілого Куп`янську міську раду Куп`янського району Харківської області в особі її представника - начальника юридичного відділу апарату виконавчого комітету Куп`янської міської ради ОСОБА_4 .

Прокурор у судовому засіданні не заперечував проти задоволення цього клопотання.

Ухвалою Червонозаводського районного суду м. Харкова від 02.02.2024 клопотання начальника Куп`янської міської військової адміністрації ОСОБА_8 задоволено, замінено потерпілого з Куп`янської районної військової адміністрації Куп`янського району Харківської області на Куп`янську міську раду Харківської області у кримінальному провадженні №42021222110000053 від 13.07.2021 за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.191, ч.1 ст.366 КК України.

Суд виходить з ч.ч.1, 3 ст.140 Конституції України, якими передбачено, що місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об`єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.

Згідно з ст.142 Конституції України матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об`єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Виходячи з ч.ч.1,5 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності.

Таким чином, єдиним власником коштів місцевих бюджетів є відповідні територіальні громади, а правомочності щодо володіння, користування та розпорядження щодо таких коштів належать виключно органам місцевого самоврядування.

Відповідно до ч. 1 ст. 118 Конституції України виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації.

Як встановленоп.7ст.119 Конституції України, місцеві державні адміністрації на відповідній території забезпечують реалізацію інших наданих державою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

Так, КНП «Куп`янське територіальне медичне об`єднання» Куп`янської міської ради підпорядковане Куп`янській міській раді (код ЄДРПОУ 33714382, орган місцевого самоврядування).

Водночас, Куп`янська районнавійськова адміністраціяХарківської області,яка згідноз обвинувальнимактом єпотерпілою юридичноюособою ємісцевим органомдержавної виконавчоївлади(код ЄДРПОУ 04058739).

Так, відповідно до змісту клопотання згідно з постановою Верховної Ради України від 16 листопада 2022 року №2777-ІХ «Про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Харківській області повноважень, передбачених частиною другою статті ст.10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» начальник Куп`янської міської військової адміністрації Куп`янського району Харківської області ОСОБА_8 здійснює повноваження Куп`янської міської ради Харківської області, її виконавчого комітету та Куп`янського міського голови. Водночас обвинувальний акт був затверджений прокурором 09.02.2023, надійшов до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області 14.02.2023. Отже, сторона обвинувачення повинна була у цей строк у ході досудового розслідування залучити Куп`янську міську раду в якості потерпілої сторони та ознайомити її з матеріалами кримінального провадження, оскільки КНП «Куп`янське територіальне медичне об`єднання» Куп`янської міської ради підпорядкована Куп`янській міській раді та саме їй була спричинена матеріальна шкода кримінальним правопорушенням.

Разом з тим, судом встановлено, що Куп`янська міська рада потерпілою та (або) цивільним позивачем у кримінальному провадженні №42021222110000053 від 13.07.2021 не визнавалася, своїх прав потерпілого та (або) цивільного позивача під час досудового розслідування не реалізовувала, матеріали кримінального провадження в порядку ст. 290 КПК України цим суб`єктам місцевого самоврядування не відкривалися.

На підставі вищенаведених норм законодавства України та встановлених фактичних обставин суд доходить висновку, що невідкриття матеріалів цього провадження представнику Куп`янської міської ради є підставою для повернення обвинувального акту прокурору для подальшого виконання ним вимог ст. 290 КПК України відносно належного потерпілого Куп`янської міської ради.

Суд такожвиходить зч.1ст.6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод,згідно зякою право насправедливий суд,тобто право кожного на справедливий і публічний розгляд його справи, забезпечується незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Відповідно до ч.1 ст.8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.290, 291, 314, 315, 392, 395 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні №42021222110000053 від 13.07.2021 за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України - повернути прокурору.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Червонозаводський районний суд м. Харкова протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118691063
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —183/1811/23

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 20.06.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні