Ухвала
від 01.05.2024 по справі 668/5843/15-ц
ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/819/7/24

Єдиний унікальний номер справи: 668/5843/15-ц

У Х В А Л А

про поновлення апеляційного провадження

01 травня 2024 року м. Херсон

Херсонський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючої Воронцової Л.П.,

суддів: Майданіка В.В.,

Орловської Н.В.,

вирішуючи питання про поновлення апеляційного провадження за апеляційною скаргою адвоката Устюжиної Тетяни Юріївни, яка діє від імені ОСОБА_1 , на рішення Херсонського міського суду Херсонської області від 11 січня 2022 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім Укрспеціалізація", ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Суворовський районний відділ державної виконавчої служби у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса); Публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" про визнання прилюдних торгів з реалізації арештованого майна недійсними та скасування свідоцтва про придбання нерухомого майна,

ВСТАНОВИВ:

11 січня 2022 року Херсонський міський суд Херсонської області ухвалив у зазначеній справі рішення, на яке адвокат Устюжина Тетяна Юріївна, яка діє від імені ОСОБА_1 , 01 лютого 2022 року подала до Херсонського апеляційного суду апеляційну скаргу.

Внаслідок збройної агресії РФ 24 лютого 2022 року припинено роботу Херсонського апеляційного суду.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 30 травня 2023 року № 566/0/15-23 відновлена процесуальна діяльність Херсонського апеляційного суду.

13 липня 2023 року Херсонським апеляційним судом повторно витребувано з Херсонського міського суду Херсонської області матеріали цивільної справи, які 21 вересня 2023 року надійшли до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою Херсонського апеляційного суду від 28 вересня 2023 року відкрито апеляційне провадження у справі.

Ухвалою Херсонського апеляційного суду від 17 жовтня 2023 року зупинено апеляційне провадження у даній справі до залучення до участі у справі правонаступників ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На запит Херсонського апеляційного суду надійшла відповідь Першої Херсонської державної нотаріальної контори, а також інформаційна довідка зі Спадкового реєстру № 75954704 від 23 лютого 2024 року, відповідно до яких спадкова справи після смерті ОСОБА_1 не заводилася.

Відповідно до положеньст. 254 ЦПК Українипровадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Враховуючи, що обставини, у зв`язку з якими зупинено провадження у справі, перестали існувати, і судом з`ясовано обставини щодо кола спадкоємців після померлої, тому суд вважає за можливе поновити провадження у даній справі та призначити судове засідання.

Відповідно до ч. 1ст. 55 ЦПК Україниу разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Підставою процесуального правонаступництва є наступництво в матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони, зокрема, внаслідок смерті, зі спірних чи встановлених судом правовідносин майнового характеру. При процесуальному правонаступництві всі процесуальні дії, виконані попередником, є обов`язковими для правонаступника.

Уст. 1216 ЦК Українивизначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно інформації, наданої Першою Херсонською державною нотаріальною конторою, спадкова справа після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , не заводилася.

Інформація щодо осіб, які на момент відкриття спадщини постійно проживали з померлою ОСОБА_1 та в силу ст. 1268 ЦК України вважаються такими, що прийняли спадщину, в матеріалах справи відсутня.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 . на праві власності належить квартира АДРЕСА_1 .

Частиною 1ст. 1277 ЦК Українипередбачено, що у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. У разі якщо на об`єкті нерухомого майна на момент відкриття спадщини знаходиться рухоме майно, що входить до складу спадщини, таке рухоме майно переходить у власність територіальної громади, якій передано нерухоме майно.

Оскільки до складу спадщини ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ,належить нерухоме майно, розташоване на території Херсонської міської територіальної громади, а спадкоємці після смерті відповідача відсутні, тому відповідно до вимог ст.55 ЦПК України та згідно положень ст .1277 ЦК України процесуальним правонаступником ОСОБА_1 є орган місцевого самоврядування Херсонська міська рада Херсонської області.

Згідно п.3 ч.1 ст.78 Закону України "Про місцеве самоврядування" повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради можуть бути достроково припинені у випадках, передбачених законами України"Про військово-цивільні адміністрації","Про правовий режим воєнного стану".

Повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради за наявності підстав, передбаченихпунктом 3частини першої цієї статті, достроково припиняються з дня набрання чинності актом Президента України про утворення відповідної військово-цивільної, військової адміністрації. (ч.5 ст.78 Закону України "Про місцеве самоврядування").

Указом ПрезидентаУкраїни №658/2022"Проутворення військовихадміністрацій населенихпунктів уХерсонській області"від 19.09.2022року,який набравчинності 20.09.2022року,утворено Херсонську міську військову адміністрацію Херсонського району Херсонської області (код ЄДРПОУ 44732846).

Військово-цивільні адміністрації населених пунктів - це тимчасові державні органи, що здійснюють на територіях відповідних територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України, повноваження сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, сільських, селищних, міських голів та інші повноваження, визначені цим Законом. (ч.1 ст.1 Закону України "Про військово-цивільні адміністрації").

Враховуючи, що повноваження Херсонської міської ради Херсонського району Херсонської області достроково припинені внаслідок утворення Херсонської міської військової адміністрації Херсонського району Херсонської області, яка здійснює на території Херсонської міської територіальної громади функції органу місцевого самоврядування, тому суд вважає за необхідне залучити вказаний орган до участі у справі в якості правонаступника ОСОБА_1 .

Керуючисьст. 254 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Поновити провадження у справі за апеляційною скаргою ОСОБА_4 , яка діє від імені ОСОБА_1 , на рішення Херсонського міського суду Херсонської області від 11 січня 2022 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім Укрспеціалізація", ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Суворовський районний відділ державної виконавчої служби у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса); Публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" про визнання прилюдних торгів з реалізації арештованого майна недійсними та скасування свідоцтва про придбання нерухомого майна.

Залучити до участі у справі в якості правонаступника відповідача ОСОБА_1 - Херсонську міську військову адміністрацію Херсонського району Херсонської області (код ЄДРПОУ 44732846).

Справу призначитидо розглядув судіапеляційної інстанції на21травня 2024року о 13 годині 40 хвилин.

Про дату, час та місце розгляду справи повідомити учасників справи.

Учасникам справи направити копію цієї ухвали, а Херсонській міськійвійськовій адміністраціїХерсонського районуХерсонської області роз`яснити можливість ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді в особистому кабінеті системи "Електронний Суд".

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня її проголошення до Верховного Суду шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуюча Л.П. Воронцова

Судді: В.В.Майданік

Н.В.Орловська

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу118768613
СудочинствоЦивільне
Сутьпридбання нерухомого майна

Судовий реєстр по справі —668/5843/15-ц

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Рішення від 11.01.2022

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 28.01.2020

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні