Ухвала
від 16.05.2024 по справі 668/5843/15-ц
ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/819/7/24

Єдиний унікальний номер справи: 668/5843/15-ц

У Х В А Л А

про розгляд справи у режимі відеоконференції

16 травня 2024 року м. Херсон

Херсонський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючої Воронцової Л.П.,

суддів: Майданіка В.В.,

Орловської Н.В.,

розглянувши клопотання представника Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" Лепської Аліни Володимирівни та адвоката УстюжиноїТетяни Юріївни,яка дієв інтересах ОСОБА_1 , у справі за апеляційними скаргами адвоката ОСОБА_2 , яка діє від імені ОСОБА_3 , Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" на рішення Херсонського міського суду Херсонської області від 11 січня 2022 року у справі за позовом ОСОБА_4 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім Укрспецреалізація", ОСОБА_1 , Херсонської міської військової адміністрації Херсонського району Херсонської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Суворовський районний відділ державної виконавчої служби у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса); Публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" про визнання прилюдних торгів з реалізації арештованого майна недійсними та скасування свідоцтва про придбання нерухомого майна,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні суду перебуває зазначена справа.

Судове засіданняпризначене на 21травня 2024року о 13 годині 40 хвилин.

До суду апеляційної інстанції надійшли клопотання представника Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" Лепської Аліни Володимирівни та адвоката УстюжиноїТетяни Юріївни,яка дієв інтересах ОСОБА_1 , про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Надаючи правову оцінку вказаним клопотанням на предмет їх відповідності нормам процесуального права, суд зазначає наступне.

Частиною 1 ст. 6 Конвенції з про захист прав людини і основоположних свобод закріплено такі елементи права на судовий захист: 1) право на розгляд справи; 2) справедливість судового розгляду; 3) публічність розгляду справи та проголошення рішення; 4) розумний строк розгляду справи; 5) розгляд справи судом, встановленим законом; 6) незалежність і безсторонність суду.

У статті 6 Конвенції передбачається право кожної людини на те, що розгляд її справи буде відбуватися публічно. Публічний характер розгляду справи спрямований на захист особи від таємного, не підконтрольного суспільству відправлення правосуддя. З іншого боку, публічність є важливим інструментом, який сприяє зміцненню довіри до діяльності судової системи. Вимога публічності поширюється як на процес розгляду справи, так і на проголошення судового рішення.

Згідно ч. 5 ст. 4 ЦПК України жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку.

Частиною 1 ст. 212 ЦПК України передбачено, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 212 ЦПК України учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Відповідно до частин 1, 4 ст. 14 ЦПК України у судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система. Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система відповідно до закону забезпечує, зокрема, участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Суд направляє судові рішення, судові повістки, судові повістки - повідомлення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

На виконання доручення Державної судової адміністрації України, у відповідності до пунктів 18, 45, 49 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи , затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 року № 1845/0/15-21, з 01.10.2022 року доступ користувачів до сервісу відеоконференцзв`язку ЄСІТС (далі ВКЗ), в тому числі секретарів судових засідань, можливий тільки через Електронний кабінет Електронного суду Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Враховуючи гарантіїдержави щодозабезпечення правана доступдо правосуддя,рівність учасниківпроцесу передзаконом ісудом,з метоюзабезпечення своєчасногорозгляду цивільноїсправи,а такожз урахуваннямобмежувальних заходів,пов`язанихз введеннямвоєнного стануна всійтериторії України,суд вважаєза необхіднепровести судовезасідання врежимі відеоконференціїза участюзаявників поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та технічних можливостей у суді.

Керуючись ст. 212 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" Лепської Аліни Володимирівни та адвоката УстюжиноїТетяни Юріївни,яка дієв інтересах ОСОБА_1 , задовольнитита забезпечитиїх участьу судовомузасіданні 21травня 2024року о 13 годині 40 хвилин в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Попередити учасників справи, що відповідно до ч. 5 ст. 212 ЦПК України ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуюча Л.П. Воронцова

Судді: В.В. Майданік

Н.В. Орловська

СудХерсонський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення16.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119068295
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —668/5843/15-ц

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ситнік Олена Миколаївна

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Воронцова Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні