Ухвала
від 18.03.2024 по справі 21/193-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"18" березня 2024 р. Справа № 21/193-10

Господарський суд Київської області у складі судді Яреми В.А., за заявою Акціонерного товариства Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» про заміну стягувача правонаступником

за позовом Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Київпроменергобуд»

про стягнення 20 804,10 гривень

представники учасників справи не з`явилися

встановив:

Рішенням господарського суду Київської області від 18.10.2010 у справі №21/193-10 позовні вимоги задоволено та стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю Київпроменергобуд(07453, Київська обл., Броварський р-н, с. Русанів, вул. Леніна, 20, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 30536978) на користь Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом(01032, м. Київ, вул. Вєтрова, 3, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 24584661) 17 698 (сімнадцять тисяч шістсот дев`яносто вісім) грн. 24 коп. заборгованості, 840 (вісімсот сорок) грн. 79 коп. 3% річних, 2 265 (дві тисячі двісті шістдесят п`ять) грн. 37 коп. інфляційних втрат, 208 (двісті вісім) грн. 04 коп. державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

01.11.2010 на виконання вищезазначеного рішення видано наказ.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 01.10.2019 поновлено Державному підприємству «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» строк для пред`явлення до виконання наказу господарського суду Київської області від 01.11.2010 у справі №21/193-10 та видано дублікат наказу Господарського суду Київської області від 01.11.2010 у справі №21/193-10.

05.03.2024 через підсистему ЄСІТС «Електронний суд» від Акціонерного товариства «Національна Атомна Енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (далі- АТ НАЕК «Енергоатом» ) надійшла заява про заміну стягувача правонаступником, згідно якої заявник просить суд замінити стягувача відокремлений підрозділ «Запорізька атомна електрична станція» Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (далі- ДП НАЕК «Енергоатом») на його правонаступника - філію «Відокремлений підрозділ «Запорізька атомна електрична станція» Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Обґрунтовуючи відповідну заяву, заявник зазначив, що відповідно до ч. 1 та 3 постанови Кабінету Міністрів України №1420 від 29.12.2023 «Про утворення акціонерного товариства «Національна атомна енергоенергуюча компанія «Енергоатом» постановлено утворити акціонерне товариство «Національна атомна енергоенергуюча компанія «Енергоатом» (далі - товариство), 100 відсотків акцій якого належать державі, шляхом перетворення державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (код згідно з ЄДРПОУ 24584661).

Установити, що:

товариство є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» із дня державної реєстрації товариства;

відокремлені підрозділи державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» із дня державної реєстрації товариства продовжують функціонувати як відокремлені підрозділи товариства (філії, представництва).

Крім того, заявником зауважено, що відповідно до приписів ч. 1 та 4 ст. 1 Закону України «Про акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» утворення товариства здійснюється шляхом перетворення державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (код згідно з ЄДРПОУ 24584661) (далі - НАЕК "Енергоатом") за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Товариство є правонаступником усіх прав та обов`язків НАЕК "Енергоатом" із дня державної реєстрації товариства. НАЕК "Енергоатом" припиняється одночасно із державною реєстрацією товариства.

До того ж заявником надано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідно до якого 11.01.2024 відбулась державна реєстрація АТ НАЕС «Енергоатом» та його філій (відокремлених підрозділів).

Ухвалою Господарського суду Київської області від 12.03.2024 у справі №21/193-10 прийнято зазначену заяву до розгляду та призначено судове засідання на 18.03.2024.

У судове засідання 18.03.2024 представники учасників справи не з`явилась.

Дослідивши матеріали справи та подані докази, суд встановив, що заява Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» про заміну стягувача правонаступником підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно з ч. 1 ст. 52, ч. ч. 1, 2, ст. 334 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

У разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Ураховуючи приписи зазначених статей, процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи до іншої. Виникнення процесуального правонаступництва безпосередньо пов`язане із переходом матеріальних прав між такими особами. Заміна сторони правонаступником відбувається, як правило, у випадках зміни суб`єкта права або обов`язку у правовідношенні, коли новий суб`єкт права (позивач, відповідач або третя особа) повністю або частково приймає на себе права чи обов`язки попередника.

Для настання процесуального правонаступництва необхідно встановити факт переходу до особи матеріальних прав попередника. У кожному конкретному випадку для вирішення питання про можливість правонаступництва господарському суду необхідно досліджувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Підставою для процесуального правонаступництва є правонаступництво у матеріальному правовідношенні, яке настало після відкриття провадження у справі. Відтак особливості здійснення процесуального правонаступництва визначаються особливостями норм матеріального права, що регулюють перехід прав й обов`язків у матеріальних правовідносинах від особи до її правонаступника, або в інших випадках зміни сторони у правовідносинах, з яких виник спір.

Враховуючи те, що ДП «НАЕК «Енергоатом» припиняється одночасно із державною реєстрацією АТ «НАЕК «Енергоатом» та те, що із дня його державної реєстрації відокремлені підрозділи (філії, представництва) позивача продовжують функціонувати як відокремлені підрозділи АТ «НАЕК «Енергоатом» відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1420 від 29.12.2023, а також те, що відповідно до ч. 4 ст. 1 ЗУ «Про акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом"» АТ НАЕС є правонаступником усіх прав та обов`язків ДП НАЕК «Енергоатом» із дня її державної реєстрації, суд дійшов висновку про задоволення заяви Акціонерного товариства «НАЕК «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» про заміну стягувача правонаступником.

Керуючись статтями 52, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1. Задовольнити заяву Акціонерного товариства Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» про заміну стягувача правонаступником.

2. Замінити стягувача Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» (01032, м. Київ, вул. Вєтрова, 3, код ЄДРПОУ 24584661) на його правонаступника Акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» (71503, м. Енергодар,Запорізька область, вул. Промислова , буд. 133, ідентифікаційний код 19355964).

Ухвала складена та підписана 03.05.2024, набирає законної сили з моменту підписання її суддею згідно з ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена окремо від рішення суду протягом десяти днів з дня складення повної ухвали відповідно до ч. 1 ст.255, ч. 1 ст.256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя В.А. Ярема

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу118818026
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/193-10

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Судовий наказ від 01.10.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 21.09.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 25.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 16.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 05.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Постанова від 06.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І. М.

Ухвала від 23.08.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І. М.

Постанова від 08.06.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Швець Віктор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні