Ухвала
від 03.05.2024 по справі 478/480/24
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/480/24 пров. №2/478/188/2024

У х в а л а

про відкриттяпровадження усправі

03 травня 2024 року Суддя Казанківського районного суду Миколаївської області Сябренко І.П. ознайомившись з матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), в інтересахякої діє ОСОБА_2 (місцезнаходження: АДРЕСА_2 ) до Фермерського господарства «Масляного» (місцезнаходження: 56002, Миколаївська область, Баштанський район, селище Казанка, вул. Сільська Садиба, буд. №1) про розірвання договору оренди землі,

В с т а н о в и в:

29 квітня 2024 року ОСОБА_1 , в інтересахякої діє ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до ФГ «Масляного» про розірвання договору оренди землі.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначив, що відповідно до Свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 23 листопада 2016 року приватним нотаріусом Казанківського районного нотаріального округу Миколаївської області Рожко О.О., позивачу ОСОБА_1 на праві власності належить земельна ділянка, площею 6.5333 га, кадастровий номер: 4823655100:20:000:0120, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована в межах території Казанківської селищної ради Баштанського (Казанківського) району Миколаївської області.

Дану земельну ділянку позивач ОСОБА_1 отримала у спадок після смерті свого батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На даний час зазначена вище земельна ділянка перебуває в користуванні відповідача ФГ «Масляного» на підставі договору оренди землі №10 від 01 жовтня 2014 року, укладеного між ОСОБА_3 та ФГ «Масляного», зареєстрованого у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 13 листопада 2014 року, номер запису про інше речове право: 7753017.

За його умовами, ОСОБА_3 передав в оренду відповідачу ФГ «Масляного» належну йому земельну ділянку, строком на 49 років, під зворотне зобов`язання останнього сплачувати орендну плату у грошовій формі в розмірі 3000 грн один раз на рік у строк до 30 грудня кожного календарного року.

Однак, в порушення умов договору відповідачФГ «Масляного», в період з 2016 рокупо 2024рік, не сплачує позивачу ОСОБА_1 , як спадкоємцю після смерті ОСОБА_3 , орендну плату закористування землею.

Посилаючись на викладене, а також на те, що систематична несплата відповідачем орендної плати є підставою для розірвання договору оренди землі, представник позивача просив розірвати договір оренди землі №10 від 01 жовтня 2014 року, укладений між ОСОБА_3 та ФГ «Масляного», зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 13 листопада 2014 року, номер запису про інше речове право: 7753017, та припинити право оренди земельної ділянки.

Одночасно з позовною заявою представником позивача заявлено клопотання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі.

Ознайомившись з матеріалами позовної заяви та вказаною заявою, приходжу такого висновку.

Частиною 1 ст.136 ЦПК України визначено, що суд враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно дост.8 Закону України «Про судовий збір»враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Європейський суд з прав людини неодноразово вказував, що положення пункту 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободщодо зобов`язання забезпечити ефективне право доступу до суду не означає надання права на безкоштовні провадження у цивільних справах. Особливо це стосується порушення заявником процедури касаційного провадження.

У той же час, гарантією реалізації права на судовий захист в аспекті доступу до правосуддя є встановлення законом помірного судового збору для осіб, які звертаються до суду.

При вирішенні питання про відстрочення, розстрочення або звільнення від сплати судового збору майновий стан сторони (належні стороні майнові права та обов`язки) має визначатися судом у світлі конкретних обставин певної справи, включаючи спроможність заявника сплатити судовий збір та стадію, на якій перебуває розгляд справи на певний момент. Якщо залежно від рівня майнового стану сторона позбавлена можливості сплатити судовий збір, то такі обставини є підставою на відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення сторони від сплати судового збору.

Враховуючи, що однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом, наявності правової проблеми щодо сплати судового збору у подібних правовідносинах, і приймаючи до уваги те, що сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, суд вважає за можливе відстрочити позивачу ОСОБА_1 сплату судового збору за подання до суду позовної заяви до ухвалення судового рішення.

Позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересахякої діє ОСОБА_2 , подано і оформлено в порядку, встановленому ст.ст.175, 177 ЦПК України, підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження усправівідсутні, тому маються підстави для відкриття провадження у справі.

Відповідно до вимог ст.ст.19, 274 ЦПК України, дана категорія справ підлягає розгляду у порядку спрощеного провадження як малозначна, справа незначної складності (п.2 ч.6 ст.19 ЦПК України).

Керуючись ст.13, ст.19, ч.1 ст.136, ст.187, ст.ст.274-279 ЦПК України, суддя

П о с т а н о в и в:

Клопотання представника позивача ОСОБА_2 про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі, - задовольнити.

Відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору у розмірі 1211 грн 20 коп. на строк не довше, ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), в інтересахякої діє ОСОБА_2 (місцезнаходження: АДРЕСА_2 ) до Фермерського господарства «Масляного» (місцезнаходження: 56002, Миколаївська область, Баштанський район, селище Казанка, вул. Сільська Садиба, буд. №1) про розірвання договору оренди землі.

Відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), в інтересахякої діє ОСОБА_2 (місцезнаходження: АДРЕСА_2 ) до Фермерського господарства «Масляного» (місцезнаходження: 56002, Миколаївська область, Баштанський район, селище Казанка, вул. Сільська Садиба, буд. №1) про розірвання договору оренди землі.

Призначити розгляд справи в приміщенні Казанківського районного суду Миколаївської області у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження на 10год.00хв.28травня 2024року з викликом сторін.

Клопотання представника позивача ОСОБА_2 про витребування доказів, - задовольнити.

Під час підготовки справи до розгляду:

1. Витребувати у Фермерського господарства «Масляного» (місцезнаходження: 56002, Миколаївська область, Баштанський район, селище Казанка, вул. Сільська Садиба, буд. №1) оригінал договору оренди землі №10 від 01 жовтня 2014 року, укладеного між ОСОБА_3 та Фермерським господарством «Масляного», зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 13 листопада 2014 року, номер запису про інше речове право: 7753017.

Роз`яснити відповідачу, що він має право подати до суду заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження у строк, який не може бути меншим п`яти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Відповідач має право подати суду докази, що стосуються вирішення заявленого позову. Такі докази мають бути надані одночасно із поданням відзиву на позов.

Відзив подається протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі разом з наданням суду доказів (підтвердження) щодо направлення стороні позивача копії цих документів (відзиву та доказів).

У разі ненадання у встановлений судом строк відзиву, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити для позивача строк для надання відповіді на відзив відповідача та заперечення протягом п`яти днів з дня отримання відзиву відповідача з наданням суду доказів щодо направлення (надання) відповідачу копії цих документів (відповіді на відзив та заперечення).

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Роз`яснити відповідачу, що він має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Надіслати учасникам справи копію цією ухвали. Копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів надіслати відповідачу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: inbox@kz.mk.court.gov.ua, web: www.court.gov.ua. на офіційному вебпорталі «Судова влада України».

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя І.П. Сябренко

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення03.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118828600
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —478/480/24

Ухвала від 06.08.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні