Ухвала
від 18.06.2024 по справі 478/480/24
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/480/24 пров. №2/478/188/2024

У х в а л а

І м е н е м У к р а ї н и

18 червня 2024 року Казанківський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючої судді Сябренко І.П.

за участю: секретаря Поліщук С.П.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Казанка заяву керівника Фермерського господарства «Масляного» - Масляного Костянтина Олександровича про залучення в якості представника відповідача - ОСОБА_2 ,

В с т а н о в и в:

29.04.2024 року ОСОБА_3 , в інтересахякої діє ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ФГ «Масляного» про розірвання договору оренди землі.

Ухвалою суду від 03.05.2024 року відкрито провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_3 , в інтересахякої діє ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Масляного» про розірвання договору оренди землі та призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

18.06.2024 року через систему «Електронний суд» надійшла заява керівника ФГ «Масляного» про залучення в якості представника відповідача - ОСОБА_2 .

Вислухавши думку представника позивача, дослідивши заяву та довіреність, сформовану в системі «Електронний суд», суд приходить наступного висновку.

Сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника (частина першастатті 58 ЦПК України).

Відповідно до частини першоїстатті 60 ЦПК Українипредставником у суді може бути адвокат або законний представник.

У пунктах 18, 25 ухвали Великої Палати Верховного Суду від 08 червня 2022 року

у справі № 303/4297/20 (провадження № 14-105цс21), вказано, що «починаючи з 29 грудня 2019 року, самопредставництво юридичної особи допускає можливість вчинення у суді процесуальних дій від її імені не тільки керівником або членом виконавчого органу, але й будь-якою іншою особою, уповноваженою на такі дії за законом, статутом, положенням або трудовим договором (контрактом). Тому можливість участі у справі за правилами самопредставництва юридичної особи того, хто не є її керівником або членом її виконавчого органу, слід підтверджувати або приписом відповідного закону, або приписом статуту чи положення цієї особи, або умовами трудового договору (контракту), зокрема посадовою інструкцією (у разі, якщо такого договору у письмовій формі немає чи у ньому зафіксований неповний перелік трудових (посадових) обов`язків працівника). Якщо інше не передбачено саме цими документами, уповноважений діяти у суді за правилами самопредставництва юридичної особи, має всі права відповідного учасника справи. Зазначене не виключає можливості додаткового подання до суду довіреності юридичної особи, проте самостійно вона не підтверджує повноваження діяти за правилами самопредставництва.

Отже, з 29 грудня 2019 року самопредставництво юридичної особи, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування (в адміністративному судочинстві - також суб`єкта владних повноважень, який не є юридичною особою) у цивільному, господарському й адміністративному судочинствах можуть здійснювати будь-які фізичні особи, уповноважені на це саме відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту). У разі, якщо такого договору (контракту) у письмовій формі немає чи у ньому зафіксований неповний перелік трудових (посадових) обов`язків працівника (наприклад, є посилання на посадову інструкцію), то поряд із підтвердженням наявності трудових відносин, такий працівник подає відповідний документ юридичної особи (зокрема, посадову інструкцію), у якому визначений його обов`язок представляти інтереси цієї особи в суді (діяти за правилами її самопредставництва), а за наявності - також обмеження відповідних повноважень.

Наявність або відсутність у ЄДР даних про такого працівника, який поряд із керівником має право вчиняти дії від імені юридичної особи, не впливає на обов`язок останньоїпідтвердити повноваження цього працівника діяти у судовому процесі на підставі закону, статуту, положення, трудового договору (контракту), зокрема обсяг цих повноважень».

Керівник ФГ «Масляний» - Масляний К.О. до заяви про вступ у справу як представника відповідача, на підтвердження повноважень ОСОБА_2 , надав витяг з ЄДР, який не засвідчує наявність трудових відносин ОСОБА_2 з ФГ «Масляного».

Крім того, надав сформовану у системі «Електронний суд» 09 червня 2024 року «довіреність у порядку передоручення»:

(а) яку видала від власного імені фізична особа ОСОБА_4 , - а не ФГ «Масляного» (див.статтю 246 Цивільного кодексу України(далі -ЦК України));

(б) у якій зазначено, що вона дійсна до моменту її скасування, проте не вказаний строк дії основної довіреності, копії якої у матеріалах справи немає (див. частину другустатті 247 ЦК України);

(в) яка не є посвідченою нотаріально всупереч припису частини другоїстатті 245 ЦК України.

За такого, аналіз заяви та доданих до неї матеріалів свідчить, що вони не містять визначених частиною четвертоюстатті 58 ЦПК Українидокументів (зокрема, статуту, положення, трудового договору (контракту), посадової інструкції тощо), які можуть підтвердити повноваження ОСОБА_2 діяти від імені ФГ «Масляного»у порядку самопредставництва, а тому, суд відмовляє в задоволенні заяви ОСОБА_4 про вступ в справу як представника ФГ «Масляного» - ОСОБА_2 .

Керуючись ст. ст. 58, 60, 62, 260 ЦПК України, суд

У х в а л и в:

В задоволенні заяви керівника Фермерського господарства «Масляного» - ОСОБА_4 про залучення в якості представника відповідача - ОСОБА_2 , - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Сябренко І.П.

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення18.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119800117
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —478/480/24

Ухвала від 06.08.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні