Ухвала
від 28.05.2024 по справі 478/480/24
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/480/24 пров. №2/478/188/2024

У х в а л а

І м е н е м У к р а ї н и

28 травня 2024 року Казанківський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючої судді Сябренко І.П.

за участю: секретаря Поліщук С.П.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судусмт.Казанка клопотанняФермерського господарства «Масляного» про посвідчення судом довіреності ОСОБА_2 ,

В с т а н о в и в:

29.04.2024 року ОСОБА_3 , в інтересахякої діє ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ФГ «Масляного» про розірвання договору оренди землі.

Ухвалою суду від 03.05.2024 року відкрито провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_3 , в інтересахякої діє ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Масляного» про розірвання договору оренди землі та призначити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження на 10год.00хв.28.05.2024року з викликом сторін.

28.05.2024 року через систему «Електронний суд» надійшло клопотання керівника ФГ «Масляного» про постановлення ухвали про посвідчення довіреності ОСОБА_2 та приєднання копії довіреності до справи.

Відповідно до акту №7 Про нестачу матеріалів або недоліків у формуванні справи від 28.05.2024 року при отриманні через систему «Електронний суд» клопотання про посвідчення довіреності фізичної особи на ведення справи ОСОБА_4 , зазначена в додатках довіреність не долучена.

Вислухавши думку учасників судового провадження щодо заявленого клопотання суд приходить такого висновку.

Матеріалами справи встановлено, що відповідачем в даній справі є юридична особа, а саме Фермерське господарство «Масляного».

Відповідно до ч.1, ч.3 ст.60ЦПК України - представником у суді може бути адвокат або законний представник. Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у статті 61цього Кодексу.

За правиламист. 62 ЦПК Україниповноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами, зокрема, довіреністю фізичної або юридичної особи (п. 1 ч. 1 зазначеної статті).

Згідно положень ч.3 ст.62 ЦПК України довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (кваліфікованим електронним підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

Крім того, щодо вимоги заявника ОСОБА_2 про посвідчення його довіреності саме судом, з посиланням на вимоги п.2 ст.62 ЦПК України, суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 2ст. 62 ЦПК Українидовіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або, у визначених законом випадках, іншою особою.

Ст. 244 ЦК Українипередбачає, що представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю. Представництво за довіреністю може ґрунтуватися на акті органу юридичної особи. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

Нормист. 245 ЦК Українивстановлюють форму довіреності.

Аналізуючи зміст статей244,245ЦКУкраїни іст.62 ЦПК України можна дійти наступних висновків: Довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально; Довіреність військовослужбовця або іншої особи, яка перебуває на лікуванні у госпіталі, санаторії та іншому військово-лікувальному закладі, може бути посвідчена начальником цього закладу, його заступником з медичної частини, старшим або черговим лікарем; Довіреність військовослужбовця, а в пунктах дислокації військової частини, з`єднання, установи, військово-навчального закладу, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, також довіреність працівника, члена його сім`ї і члена сім`ї військовослужбовця може бути посвідчена командиром (начальником) цих частини, з`єднання, установи або закладу; Довіреність особи, яка тримається в установі виконання покарань чи слідчому ізоляторі, може бути посвідчена начальником установи виконання покарань чи слідчого ізолятора; Довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами; Довіреність суб`єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу, за зверненням якого прийнято рішення про надання такої допомоги, може бути посвідчена посадовою особою органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги; Довіреність на одержання заробітної плати, стипендії, пенсії, аліментів, інших платежів та поштової кореспонденції (поштових переказів, посилок тощо) може бути посвідчена посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання.

Із змісту вказаних положень вбачається, що наразі чинне законодавство дозволяє посвідчення довіреностей фізичної особи за місцем проживання, крім нотаріуса, лише у населеному пункті (в якому проживає довіритель) уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, де немає нотаріусів.

Враховуючи вищевикладене, суд відмовляє в задоволенні клопотання ОСОБА_2 про посвідчення довіреності.

Керуючись ст. ст. 60, 62, 260 ЦПК України, суд

У х в а л и в:

В задоволенні клопотання керівника Фермерського господарства «Масляного» - Масляного Костянтина Олександровича про посвідчення довіреності судом, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Сябренко І.П.

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення28.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119326193
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —478/480/24

Ухвала від 06.08.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні