Ухвала
від 06.05.2024 по справі 554/8218/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 06.05.2024Справа № 554/8218/23 Провадження № 1-кс/554/5183/2024

У Х В А Л А

06 травня 2024 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , розглянувши клопотання адвоката ОСОБА_2 про допит потерпілих в судовому засіданні в порядку ст. 225 КПК України на стадії досудового розслідування в кримінальному провадженні № 12023170000000281 від 15 квітня 2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2 і 3 ст. 27, ч. 3 ст. 149, ч. 1 ст. 309 КК України,

в с т а н о в и в:

Адвокат ОСОБА_2 , діючи в інтересах підозрюваних ОСОБА_3 і ОСОБА_4 , звернулася до слідчого судді з вищезазначеним клопотанням, в якому просить допитати в судовому засіданні під час досудового розслідування в межах кримінального провадження № 12023170000000281 потерпілих ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та Без? ОСОБА_9 . В його обґрунтування зазначила, що між нею й підозрюваними ОСОБА_3 та ОСОБА_4 договір про надання правової допомоги було укладено лише 14 та 19 березня 2024 року відповідно. При цьому в межах зазначеного кримінального провадження до укладення названих договорів про надання правової допомоги було проведено допит в порядку ст. 225 КПК України названих потерпілих без присутності адвоката (сторони захисту). На переконання захисника, цим порушується право її підзахисних на встановлення всіх істотних обставин кримінального правопорушення під час досудового розслідування та її, як захисника, на участь у слідчих діях (зокрема допиті потерпілих), оскільки вона не мала змоги задати питання потерпілим та стадії досудового розслідування та безпосередньо сприймати сказане потерпілими, задавати уточнюючі питання, що має наслідком неповноту досудового розслідування кримінального провадження.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, про відсутність підстав для його задоволення, виходячи з такого.

Статтею 225 КПК України регламентовано, що у виняткових випадках, пов`язаних із необхідністю отримання показань під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров`я особи, її тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити її допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження, представник юридичної особи, стосовно якої здійснюється провадження, мають право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такої особи в судовому засіданні, в тому числі одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб. У цьому випадку допит здійснюється у судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворої особи в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду.

У порядку, визначеному цієї статтею, може бути допитаний свідок, потерпілий, а також особа, стосовно якої уповноваженим органом прийнято рішення про обмін як військовополоненого.

Тобто, право сторони кримінального провадження звернутись до слідчого судді з клопотанням про проведення такої слідчої дії виникає за наявності виняткових випадків, пов`язаних із необхідністю отримання показань від свідка чи потерпілого під час досудового розслідування та обставин, які можуть унеможливити допит зазначених осіб у суді або вплинути на повноту чи достовірність їх показань.

Винятковість випадків, які можуть бути підставою для допиту свідка в порядку ст. 225 КПК, може бути зумовлена існуванням небезпеки для його життя і здоров`я. При цьому у значенні ст. 225 КПК небезпеку для життя та здоров`я особи можна визначити як можливість заподіяння смерті, тілесних ушкоджень, виникнення захворювання особи, заподіяння шкоди здоров`ю особи, у результаті чого буде неможливо провести допит свідка в судовому засіданні.

При цьому вжите в частині першій ст. 225 КПК України формулювання «інші обставини» свідчить про невичерпність переліку таких обставин, наголошуючи на існуванні вірогідності унеможливити допит свідка чи потерпілого в суді або вплинути на повноту чи достовірність їх показань.

Водночас, для необхідності застосування механізму допиту свідка чи потерпілого, передбаченого положеннями ст. 225 КПК України, сторона кримінального провадження, яка звернулась із відповідним клопотанням, має довести наявність таких виняткових випадків, які б виправдовували доцільність допитувати свідків чи потерпілих на підставі зазначеної правової норми на певній стадії досудового розслідування.

Між тим, з клопотання адвоката й доданих до нього матеріалів не вбачається як жодного посилання на наявність будь-якого виняткового випадку, пов`язаного із необхідністю отримання показань від потерпілих під час досудового розслідування, так і доказів на підтвердження обставин, які можуть унеможливити допит зазначених осіб в суді або вплинути на повноту та достовірність їх показань під час судового розгляду чи існування небезпеки для їх життя і здоров`я.

Разом із тим, слідчий суддя зазначає, що потерпілі ОСОБА_8 , ОСОБА_6 (анкетні дані змінено у зв?язку із застосуванням заходів безпеки), ОСОБА_10 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 були допитані в порядку ст. 225 КПК України під час досудового розслідування в судових засіданнях 16, 29 лютого та 11 березня 2024 року відповідно, за участі підозрюваних та їх захисників, а тому з урахуванням викладеного вище, підстави для проведення їх повторного допиту відсутні.

При цьому слідчий суддя звертає увагу, що відповідно до ч. ч. 4 і 5 ст. 225 КПК України суд під час судового розгляду має право допитати особу, яка допитувалася відповідно до правил цієї статті, зокрема у випадках, якщо такий допит проведений за відсутності сторони захисту або якщо є необхідність уточнення показань чи отримання показань щодо обставин, які не були з`ясовані в результаті допиту під час досудового розслідування . З метою перевірки правдивості показань особи та з`ясування розбіжностей з показаннями, наданими в порядку, передбаченому цією статтею, вони можуть бути оголошені при її допиті під час судового розгляду.

На підставі викладеного, оскільки проведення допиту потерпілих в судовому засіданні під час досудового розслідування можливе тільки у виняткових випадках, а з матеріалів клопотання адвоката не вбачається підстав, які б могли унеможливити їх допит в суді під час судового розгляду чи наявності інших випадків, передбачених ч. 1 ст. 225 КПК України, враховуючи, що названі особи вже були допитані в судовому засіданні під час досудового розслідування за участю підозрюваних та їх захисників, слідчий суддя приходить до висновку про відмову в задоволенні клопотання адвоката, так як відсутні підстави для повторного допиту потерпілих під час досудового розслідування в судовому засіданні.

Керуючись ст. ст. 225 і 372 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

В задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_2 про допит потерпілих в судовому засіданні в порядку ст. 225 КПК України на стадії досудового розслідування в кримінальному провадженні № 12023170000000281 від 15 квітня 2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2 і 3 ст. 27, ч. 3 ст. 149, ч. 1 ст. 309 КК України, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу118831381
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —554/8218/23

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 10.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні