Ухвала
від 06.05.2024 по справі 756/10655/23
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

06.05.2024 Справа № 756/10655/23

Справа № 756/10655/23

Провадження № 2/756/638/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року м. Київ

Оболонський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Тихої О.О.,

за участю секретаря судового засідання Косянчук Н.І.,

представника позивача Слободинської В.І. ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІ ЕС ВІ ГРУП», Товариство з обмеженою відповідальністю «ІНТТЕКС», про визнання правочинів удаваними,

УСТАНОВИВ:

У провадженні Оболонського районного суду м. Києва знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІ ЕС ВІ ГРУП», Товариство з обмеженою відповідальністю «ІНТТЕКС», про визнання удаваними наступних договорів позики: договору позики № 1 від 01.06.2022, укладеного між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 ; договору позики № 2 від 01.06.2022, укладеного між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 ; договору позики № 3 від 01.06.2022, укладеного між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 ; договору позики № 4 від 01.06.2022, укладеного між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

Ухвалою судді від 25.08.2023 відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання.

Під час підготовчого провадження представником відповідача подано зустрічну позовну заяву ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІ ЕС ВІ ГРУП», Товариство з обмеженою відповідальністю «ІНТТЕКС», про стягнення боргу за вищевказаними договорами позики №№ 1, 2, 3, 4 від 01.06.2022, укладеними між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , процентів за користування позиками, пені та комісійної винагороди за користування позикою у загальному розмірі 567 954,39 доларів США, що станом на 31.10.2023 за курсом НБУ еквівалентно 20 654 172,55 грн.; моральної шкоди у розмірі 10 000 000 грн.

Вказану зустрічну позовну заяву представник відповідача просила об`єднати в одне провадження з первісним позовом, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що первісний та зустрічні позови взаємопов`язані і їх спільний розгляд є доцільним, оскільки вони виникають з одних правовідносин і відповідач ОСОБА_3 у зустрічному позові просить стягнути грошові кошти за договорами, які ОСОБА_2 оспорює.

Представник позивача - адвокат Слободинська В.І., у підготовчому судовому засіданні заперечувала проти об`єднання в одне провадження вимог за первісним та зустрічними позовами з тих підстав, що оспорювані договори позики забезпечені порукою з боку ТОВ «ВІ ЕС ВІ ГРУП» та ТОВ «ІНТТЕКС», боржник та поручителі несуть солідарний обов`язок по виконанню договорів, у той же час ОСОБА_3 уже подано до суду зустрічний позов до поручителя ТОВ «ВІ ЕС ВІ ГРУП» про стягнення боргу за договорами позики, який об`єднано в одне провадження з первісним позовом ТОВ «ВІ ЕС ВІ ГРУП» до ОСОБА_3 про визнання недійсним правочину в частині у справі № 756/10851/23.

Представник відповідача - адвокат Наумов О.В., а також представники третіх осіб, у судове засідання не з`явилися, про причини неявки суду не повідомили, про день, час та місце підготовчого судового засідання повідомлені у встановленому законом порядку.

Вислухавши представника позивача, ознайомившись з матеріалами справи за первісним позовом та з зустрічним позовом, суд приходить до наступного.

Згідно з п.3 ч.2 ст.49 ЦПК України відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом.

Відповідно до ст. 193 ЦПК України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

Таким чином, ЦПК України наділяє позивача і відповідача рівними можливостями по захисту своїх прав протягом всього періоду розгляду справи. Зустрічний позов виступає як один із таких способів захисту відповідача проти позову.

Зустрічний позов є матеріально-правовою вимогою відповідача до позивача, яка заявляється для сумісного розгляду з первісним позовом, оскільки задоволення його вимог виключає задоволення вимог позивача.

Зустрічний позов може бути пред`явлений лише до первісного позивача (або одного з співпозивачів).

Умовами пред`явлення зустрічного позову є: а) взаємопов`язаність зустрічного позову з первісним, яка виявляється у тому, що вони виникають з одних правовідносин; б) доцільність сумісного розгляду основного і зустрічного позовів. Доцільним є сумісний розгляд, коли це дозволяє більш повно і об`єктивно дослідити обставини справи, встановити справжні взаємовідносини сторін, виключити винесення взаємосуперечливих чи взаємовиключних судових рішень, зокрема, якщо вимоги за позовами можуть зараховуватися, за вимогами, які мають грошову оцінку; якщо задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Таким чином, правова природа зустрічного позову полягає в тому, що він робить неможливим розгляд первісного позову без зустрічного, оскільки направлений на зарахування вимог або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю чи частково задоволення первісного позову.

Недоцільно розглядати первісний і зустрічний позови, якщо це затягне розгляд справи, істотно розширить предмет доказування.

У постанові від 20.03.2019 у справі №910/2987/18 Велика Палата Верховного Суду вказала, що взаємопов`язаність зустрічного та первісного позовів може виражатися у підставах цих позовів або поданих доказах, а також у тому, що вимоги за зустрічним і первісним позовами можуть зараховуватись. Подання зустрічного позову, задоволення якого виключатиме повністю або частково задоволення первісного позову, має на меті довести відсутність матеріально-правової підстави для задоволення первісного позову через відсутність матеріальних правовідносин, з яких випливає суб`єктивне право позивача за первісним позовом.

Таким чином, зустрічний позов має певну мету - захист від первісного позову, оскільки задоволення зустрічного позову виключає повністю або частково задоволення первісного позову. Зустрічний позов - це звернення відповідача до суду з самостійною вимогою до позивача про захист порушеного чи оспорюваного права в процесі, який порушений позивачем.

Як вбачається з матеріалів первісного позову позивач звернувся з матеріально-правовими вимогами щодо визнання правочинів - договорів позики, укладених з відповідачем, удаваними. Предметом же зустрічного позову є вимоги відповідача про стягнення боргу за оспорюваними договорами позики.

Проаналізувавши вказані обставини суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги первісного і зустрічного позову не є взаємопов`язаними між собою і зустрічний позов не має на меті захисту від первісного позову або спростування його частково чи повністю, задоволення зустрічного позову не виключає задоволення первісного позову і навпаки.

При цьому суд враховує також презумпцію правомірності правочину, згідно з якою правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним (ст. 204 ЦК України).

А отже, у даному випадку, право матеріально-правової вимоги позивача за зустрічним позовом про стягнення боргу за договорами позики, які не визнанні судом недійсними, жодним чином не може ставитися у залежність від вирішення вимоги про визнання цих правочинів недійсними. І навпаки - позивач за первісним позовом не позбавлений можливості оспорити у судовому порядку правочини незалежно від звернення іншої сторони правочину до суду з вимогами щодо їх виконання.

З урахуванням того, що заявлені відповідачем вимоги до позивача у справі не мають характеру зустрічних, суд вважає, що об`єднання даних позовів в одне провадження та спільний розгляд вищезазначених позовів є недоцільним, у зв`язку з чим відмовляє у прийнятті зустрічної позовної заяви ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - ТОВ «ВІ ЕС ВІ ГРУП», ТОВ «ІНТТЕКС», про стягнення боргу за договорами позики та моральної шкоди.

Керуючись ст.ст. 193, 197, 200, 260, 261, 353-355 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у прийнятті зустрічної позовної заяви ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІ ЕС ВІ ГРУП», Товариство з обмеженою відповідальністю «ІНТТЕКС», про стягнення боргу за договорами позики та моральної шкоди.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.

Дата виготовлення повного тексту ухвали - 06.05.2024.

Суддя О.О. Тиха

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено08.05.2024
Номер документу118853477
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші процесуальні питання

Судовий реєстр по справі —756/10655/23

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ящук Тетяна Іванівна

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ящук Тетяна Іванівна

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні