Рішення
від 15.11.2007 по справі 24/230
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

24/230

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

15.11.07                                                                                           Справа№ 24/230

За позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю „ Віконт –ІІ”, с. Рясна Руська  Яворівського району Львівської області

До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю „ Віконт”, с. Рясна Руська  Яворівського району Львівської області

Про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТзОВ „Віконт” від 27.02.2001р.

                                                                                            Суддя Хабіб М.І.

                                                                                            Секретар Савченко Ю.А.                                                                              

Представники:

Від позивача – Сидорович Р.М.- представник

Від відповідача –Бриндас Б.Ю., Голець В.М.- представники

Суть спору: Позов заявлено про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТзОВ „Віконт” від 27.02.2001 року про затвердження на користь ТзОВ „Віконт” дивідендів у сумі 918 822,95 грн. та проведення їх виплати ТзОВ „Віконт-ІІ” на користь ТзОВ „Віконт” до 31.12.2005 року, що оформлене протоколом № 27/1 загальних зборів учасників ТзОВ „Віконт” від 27.02.2001 року.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач -ТзОВ „Віконт-ІІ” створене шляхом перетворення Дочірнього підприємства „Віконт –ІІ” ТзОВ ”Віконт” та зареєстроване  21.12.2000р. З моменту державної реєстрації ТзОВ „Віконт-ІІ” набуло цивільної правоздатності та дієздатності  і  згідно із статутом та чинним законодавством вправі самостійно розпоряджатися своїм прибутком, в тому числі направляти  частину прибутку на виплату дивідендів учасникам товариства. Як стверджує позивач, відповідач –ТзОВ „Віконт” не був і не є учасником позивача, тому   не має права отримання дивідендів, а також не вправі приймати рішення про виплату ТзОВ „Віконт-ІІ” дивідендів, оскільки таке право  належить виключно зборам учасників ТзОВ „Віконт-ІІ”.

Представник  позивача позовні вимоги підтримує.

Відповідач подав відзив на позовну заяву, в якому погоджується з доводами позивача про те, що вирішення питання про виплату позивачем дивідендів належить до компетенції загальних зборів учасників позивача - ТзОВ „Віконт-ІІ” та не заперечує проти того, що на момент прийняття спірного рішення не був і, станом на сьогоднішній день, не є учасником позивача, а тому, відповідно до чинного законодавства не має права на отримання дивідендів від позивача.

Для надання можливості сторонам подати додаткові докази, в судових засіданнях оголошувались перерви: 01.11.2007р. –до 09.11.2007р.; 09.11.2007р. – до 15.11.2007р.

Розглянувши матеріали справи,  суд встановив наступне.

Розпорядженням голови Яворівської РДА №517 від 16.11.1999р.  був зареєстрований статут Дочірнього підприємства „Віконт –ІІ” Товариства з обмеженою відповідальністю     „ Віконт”, який затверджений  рішенням  зборів учасників ТзОВ „Віконт” від 04.11.1999р., протокол №16.

01.12.2000р збори учасників ТзОВ „Віконт” прийняли рішення ( протокол №25) про реорганізацію Дочірнього підприємства „ Віконт-ІІ” у товариство з обмеженою відповідальністю „Віконт-ІІ”.

Як вбачається із протоколу №1 зборів учасників ТзОВ „Віконт-ІІ”  від 15.12.2000р. та установчого договору про створення та діяльність ТзОВ „ Віконт-ІІ” від  15.12.2000р., засновниками ТзОВ „Віконт-ІІ” є Горностай Б.І. та Дочірнє підприємство „Деос” Приватного підприємства „Кафе- крамниця „Зіронька”.

Статут ТзОВ „Віконт-ІІ” затверджений зборами учасників товариства 15..12.2000р.,  зареєстрований розпорядженням голови Яворівської РДА №764 від 21.12.2000р., що підтверджено свідоцтвом про державну реєстрацію сер. АОО № 367835 від 21.12.2000р. Згідно із  п.1.2 статуту, товариство є правонаступником Дочірнього підприємства „Віконт –ІІ” Товариства з обмеженою відповідальністю „ Віконт” ( підприємство –попередник), до нього переходять всі права та обов”язки підприємства –попередника.

27.02.2001 року загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю „Віконт” (відповідача) по другому питанню порядку денного прийнято наступне рішення: „дивіденди в сумі 918 822,95 грн. на користь ТзОВ „Віконт” затвердити. Для надання можливості ТзОВ „Віконт-ІІ” розвинути виробничо-технічну базу, виплату дивідендів на користь ТзОВ „Віконт” провести до 31.12.2005 р.”

Назване рішення було оформлено протоколом загальних зборів учасників ТзОВ „Віконт” за  № 27/1 від 27.02.2001 року.

З протоколу №27/1 вбачається, що відповідач прийняв рішення про виплату   ТзОВ „Віконт-ІІ” дивідендів на користь ТзОВ „Віконт” за результатами  фінансово- господарської діяльності Дочірнього підприємства „Віконт-ІІ” за грудень 2000року.

Дослідивши всі обставини справи, заслухавши пояснення представників сторін та оцінивши подані докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

Згідно із ст. 23  Цивільного Кодексу УРСР 1963р., що діяв на момент прийняття спірного рішення, юридичними особами  визнаються організації, які мають відокремлене майно, можуть від свого імені набувати майнових і особистих немайнових прав і нести обов”язки, бути позивачем і відповідачем в суді.

Правоздатність юридичної особи виникає з моменту  затвердження її статуту. Якщо статут підлягає реєстрації, правоздатність юридичної особи виникає в момент реєстрації, що передбачено статтею 26 ЦК України 1963р.

Відповідно до ст.29 ЦК України 1963р., юридична особа набуває цивільних прав і бере на себе цивільні обов'язки через свої органи, що діють у межах прав, наданих їм за законом або статутом (положенням).

Статтею 6 Закону України „Про господарські товариства” від 19.09.1991р № 1576-ХІІ  ( далі –Закон № 1576) встановлено, що товариство набуває права юридичної особи з дня його державної реєстрації.

Матеріалами справи підтверджено, що позивач зареєстрований розпорядженням голови Яворівської РДА №764 від 21.12.2000р.

Отже, саме з 21.12.2000р. позивач набув прав юридичної особи.

В силу ст.3 Закону № 1576 засновниками та учасниками товариства можуть бути підприємства, установи, організації, а також громадяни.

Товариство з обмеженою відповідальністю утворюється і діє на підставі установчого договору і статуту, які повинні містити відомості про склад засновників та учасників товариства, розмір статутного фонду, порядок розподілу прибутків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень тощо   ( ст. 4 Закону №1576.)

Згідно із ст. 58 Закону №1576, вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю  є збори учасників товариства.

Статтями 41 та 59 Закону України „Про господарські товариства” в редакції Закону України № 1987-ІІІ від 21.09.2000 року, що діяв на момент прийняття спірного рішення, встановлено, що затвердження річних результатів діяльності товариства, включаючи його дочірні підприємства, затвердження звітів і висновків ревізійної комісії, порядку розподілу прибутку, строку та порядку виплати частки прибутку (дивідендів), визначення порядку покриття збитків належить до компетенції загальних зборів товариства.

Відповідно до статті 10 Закону України „Про господарські товариства” в редакції Закону України № 1987-ІІІ від 21.09.2000 року, що була чинною на момент прийняття спірного рішення, учасники товариства мають право брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди). Право на отримання частки прибутку (дивідендів) пропорційно частці кожного з учасників мають особи, які є учасниками товариства на початок строку виплати дивідендів. Зазначене положення статті 10 Закону України „Про господарські товариства” залишається незмінним до сьогоднішнього дня.

В силу п. 1.9. статті 1 Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” в редакції Закону України № 2211-ІІІ від 11.01.2001 року, що діяв на момент прийняття спірного рішення, дивіденди –це платіж, який провадиться юридичною особою на користь власників (довірених осіб власника) корпоративних прав, емітованих такою юридичною особою, у зв‘язку з розподілом частини її прибутку. Згідно нині діючої редакції вказаного положення, дивіденд –це платіж, який здійснюється юридичною особою - емітентом корпоративних прав чи інвестиційних сертифікатів на користь власника таких корпоративних прав (інвестиційних сертифікатів) у зв'язку з розподілом

частини прибутку такого емітента, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Названі норми Закону засвідчують, що право отримувати дивіденди від діяльності господарського товариства мають виключно особи, які є учасниками цього товариства, а прийняття такого рішення належить до виключної компетенції зборів учасників товариства.

Як зазначено вище, згідно із установчим договором та статутом, які зареєстровані 21.12.2000р., учасниками позивача –ТзОВ „Віконт –ІІ” є: Горностай Б.І. та Дочірнє підприємство „Деос” Приватного підприємства „Кафе- крамниця „Зіронька”( Преамбула, п.4.3 Установчого договору та п.1.11 Статуту).  Вищим органом управління товариством є збори учасників, до компетенції яких належить, зокрема питання порядку розподілу прибутку ( п. 6.2,п.п. 6.4.7 п. 6.4 Статуту).

Учасники товариства мають право отримувати дивіденди від діяльності товариства, що передбачено п. 3.12 Статуту товариства.

Відповідно до п. 4.3. Статуту позивача, який діяв на момент ухвалення відповідачем рішення від 27.02.2001 року, частина чистого прибутку, що залишається після сплати податків та інших обов‘язкових платежів, а також відрахувань на відповідні фонди, що створені за рішенням зборів учасників, використовуються на виплату дивідендів учасникам відповідно до рішення зборів учасників та пропорційно величині їх внесків до статутного фонду товариства.

Матеріалами справи підтверджено, що відповідач  ні на момент створення позивача ні у подальшому не був учасником (засновником) Товариства з обмеженою відповідальністю „Віконт-ІІ”.

Відтак,  відповідач  - ТзОВ „Віконт” не вправі був приймати жодних рішень, що стосуються діяльності  позивача –ТзОВ „Віконт-ІІ”.

Крім того, як зазначено вище, відповідачем прийнято рішення від 27.02.2001р. про виплату   ТзОВ „Віконт-ІІ” дивідендів на користь ТзОВ „Віконт” за результатами  фінансово- господарської діяльності Дочірнього підприємства „Віконт-ІІ” за грудень 2000року.

З аналізу норм ст. 41 Закону України „Про господарські товариства” вбачається, що рішення про порядок розподілу прибутку, строк та порядок виплати частки прибутку (дивідендів), приймається загальними зборами після затвердження річних результатів діяльності товариства, а не за результатами  діяльності товариства за окремий місяць року.

Станом на 27.02.2001 року  вирішення питання про виплату позивачем дивідендів   належало до компетенції зборів учасників  позивача -ТзОВ „Віконт-ІІ” , а не до компетенції зборів учасників відповідача –ТзОВ „Віконт”.

Матеріалами справи доведено, що загальні збори учасників відповідача, прийнявши рішення про виплату на свою користь дивідендів позивачем, учасником якого він не був і не є, перевищили надані законом повноваження.

З огляду на викладене,  суд вважає, що у відповідача були відсутні  правові підстави для прийняття рішення від 27.02.2001 року про затвердження на користь ТзОВ „Віконт” дивідендів в сумі 918 822,95 грн. та проведення їх виплати ТзОВ „Віконт-ІІ” на користь ТзОВ „Віконт” до 31.12.2005 року; що дане рішення прийняте всупереч вимогам чинного законодавства та порушує права позивача.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені належними доказами та підлягають задоволенню в повному обсязі.

З огляду на те, що спір виник з вини відповідача, судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 22, 33, 34, 36, 43, 49, 77, 82-85, 115-118 Господарського процесуального кодексу України, суд

                                                          ВИРІШИВ:

1.             Позов задоволити повністю.

              Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю „Віконт” від 27 лютого 2001 року про затвердження на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Віконт” дивідендів у сумі 918 822,95 грн. та проведення їх виплати Товариством з обмеженою відповідальністю „Віконт-ІІ” на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Віконт” до 31.12.2005 року, яке оформлене протоколом № 27/1 загальних зборів учасників ТзОВ „Віконт” від 27.02.2001 року.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Віконт”, ідент. код23884013, адреса:81085, Львівська область, Яворівський р-н, с. Рясна Руська, на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Віконт-ІІ”, ідент.код 30648875, адреса:81085, Львівська область, Яворівський р-н, с. Рясна Руська - 85 грн. 00 коп.  державного мита та 118 грн. 00 коп.  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу

 Наказ видати  після набрання рішенням законної сили.

    

Суддя                                                                                             Хабіб М.        

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.11.2007
Оприлюднено12.12.2007
Номер документу1189312
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/230

Ухвала від 18.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Рішення від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Рішення від 22.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Ухвала від 08.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Рішення від 16.12.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смілянець В.В.

Ухвала від 06.10.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смілянець В.В.

Рішення від 01.10.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смілянець В.В.

Постанова від 17.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Чабан В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні