Постанова
від 31.08.2010 по справі 4-212
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 4-212/2010 р.

П О С Т А Н О В А

І м е н е м У к р а ї н и

31 серпня 2010 року Крюківський районний суд м.Кременчука Полтавської області в складі: головуючого судді Степури А.А., при секретарі Сизовій Ю.М., за участю представника скаржника ОСОБА_1., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Кременчуці скаргу директора відділення «Кременчуцька філія» Полтавського ГРУ публічного акціонерного товариства комерційного банку «Приватбанк» (далі відділення «Кременчуцька філія» ПАТ КБ «Приватбанк») ОСОБА_2 на постанову органу дізнання про відмову в порушенні кримінальної справи,

В С Т А Н О В И В:

Скаржник директор відділення «Кременчуцька філія» ПАТ КБ «Приватбанк» ОСОБА_2 звернувся до суду зі скаргою, де просить скасувати постанову про відмову в порушенні кримінальної справи від 12.06.2010 року, винесену дільничним інспектором міліції Крюківського РВ КМУ ГУМВС України в Полтавській області (далі ДІМ Крюківського РВ) Бугай Р.Ю. за заявою ПАТ КБ «Приватбанк» про притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_4 та направити матеріали для проведення додаткової перевірки.

В судовому засіданні представник скаржника ОСОБА_5 заявлені вимоги підтримала в повному обсязі, мотивуючи їх тим, що відділенням «Кременчуцька філія» ПриватБанку 28.05.2010 року за вих. №1336 в Крюківський РВ УМВС України в Полтавській області була направлена заява відносно гр. ОСОБА_4 який, шляхом надання недостовірної інформації про доходи (ПП "Фірма "Інтер'єр-Сервіс") в серпні 2007 року заволодів банківськими коштами в розмірі 73838,80 гривень на придбання автомобіля DАЕW00 NЕХІА, 2007 р.в., реєстр. номер НОМЕР_1, внаслідок чого була завдана ПриватБанку матеріальна шкода в великих розмірах. В липні 2010 року з Крюківського РВ КМУ ГУМВС України в Полтавській області банком отримано копію постанови про відмову в порушенні кримінальної справи відносно гр. ОСОБА_4, яка винесена 12.06.2010 р. ДІМ Крюківського РВ КМУ ГУМВС України в Полтавській області Бугай Р.Ю. Як це вбачається з постанови про відмову в порушенні кримінальної справи від 12.06.2010 р., дільничним інспектором Крюківського РВ Бугай Р.Ю. перевірка проведена не в повному обсязі. Так, в постанові про відмову в порушенні кримінальної справи від 12.06.2010 р. вказується про те, що гр. ОСОБА_6 скориставшись своїм службовим становищем самостійно виготовляла фіктивні довідки про доходи та інші необхідні для кредита документи для громадян, які бажали отримати кредит на автомобіль. При цьому вказується, що опитати гр. ОСОБА_6 по даному факту не виявилось можливим в зв'язку з тим, що вона на даний час перебуває у м. Київ, та у звязку з тим, що гр. ОСОБА_6 вже була притягнута до відповідальності за скоєні нею злочин, і відповідно до ст. 61 Конституції України не може бути повторно притягнута до відповідальності за один і той самий злочин. Однак, гр. ОСОБА_6 по даному факту підроблення з ПП "Фірма "Інтер'єр-Сервіс" при оформленні кредиту гр. ОСОБА_4 не притягувалася до кримінальної відповідальності. Також, при проведенні перевірки не врахований факт надання завідомо неправдивої інформації з боку гр. ОСОБА_4 при оформленні кредиту в анкеті-заяві від 26.02.2008 року, в якій вказується про те, що він працює в ПП «Інтерєр-Сервіс" на посаді зварювальника та його заробітна плата складає 1300 гривень та додатковий дохід у розмірі 1 500,00 гривень. Ця анкета-заява з указаною неправдивою інформацією підписана особисто з боку гр. ОСОБА_4 Вважає, що відсутність можливості опитати гр. ОСОБА_4 та гр. ОСОБА_6 не є підставою для винесення постанови про відмову в порушенні кримінальної справи. Також скаржнику відомо, що гр. ОСОБА_6 постійно мешкає в м. Кременчуці та працює в автосалоні м. Кременчука. По даному факту 16.07.2010 р. за вих. № 1784 банком направлена скарга в прокуратуру м. Кременчука, на яку в липні 2010 року отримана відповідь, про те, що постанова про відмову в порушені кримінальної справи від 12.06.2010 року, винесена обґрунтовано та підстав для її скасування не вбачається.

Прокурор в судове засідання повторно не зявився, що не перешкоджає розгляду скарги на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, по суті.

Суд, вислухавши представника скаржника, дослідивши і проаналізувавши представлені докази, ознайомившись з матеріалами, на підставі яких відмовлено в порушенні справи, приходить до висновку, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав:

Судом встановлено, що 23 серпня 2007 року між Закритим акціонерним товариством КБ «ПриватБанк» в особі Кременчуцької філії та ОСОБА_4 укладено кредитно-заставний договір №DN81AR03110057, згідно якого позичальнику наданий кредит у розмірі 73838,80 гривень терміном на сім років на придбання автомобіля DАЕW00 NЕХІА, 2007 р.в., реєстр. номер НОМЕР_1.

При оформленні кредиту позичальником ОСОБА_4 підписано анкету-заяву від 23.08.2007 року, в якій він вказав, що працює в ПП «Фірма«Інтерєр-Сервіс» і його заробітна плата складає 1300 грн. та має додатковий дохід у розмірі 1500 грн. При цьому ОСОБА_4 надав довідку про заробітну плату №3127 від 03.08.2007 року, відповідно до якої він працював на посаді зварювальника вказаної фірми і його заробітна плата в період з лютого 2007 року по липень 2007 року склала 7800 грн.

Пізніше, в Кременчуцької філії ПАТ КБ «ПриватБанк», стало відомо, що ОСОБА_4 в ПП «Фірма«Інтерєр-Сервіс» ніколи не працював і заробітну плату там не отримував. А ПП «Фірма«Інтерєр-Сервіс» у звязку з банкрутством 15.12.2009 року припинило державну реєстрацію.

У звязку з чим, директор відділення «Кременчуцька філія» ПАТ КБ «ПриватБанк» за вих. №1336 02.02.2009 року в Крюківський РВ КМУ ГУМВС України в Полтавській області направив заяву про проведення перевірки в порядку ст.97 КПК України та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності по факту надання неправдивої інформації та використання підробленого документу при оформленні кредиту, заволодіння банківськими коштами, внаслідок чого банківській установі завдано збиток в особливо крупних розмірах.

12.06.2010 року ДІМ Крюківського РВ КМУ ГУМВС України в Полтавській області Бугай Р.Ю, за результатами перевірки заяви директора відділення «Кременчуцька філія» ПАТ КБ «ПриватБанк» винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за ст.358 ч.3 КК України відносно ОСОБА_4 та за ст.366 ч.1 КК України відносно ОСОБА_6, на підставі ст.6 п.2 КПК України.

Як вбачається з відмовного матеріалу №1969, ДІМ Крюківського РВ КМУ ГУМВС України в Полтавській області Бугай Р.Ю., при проведенні перевірки заяви директора відділення «Кременчуцька філія» ПАТ КБ «ПриватБанк» ОСОБА_2 було лише: відібрано пояснення від ОСОБА_7, ОСОБА_8 - сусідів ОСОБА_4 та ОСОБА_9 - сусіда батьків ОСОБА_4 , про відсутність останнього вдома. Про відсутність вдома ОСОБА_4 та не встановлення його місця перебування складені відповідні рапорти. Надано запит до Кременчуцької ОДПІ щодо відомостей про ПП «Фірма«Інтерєр-Сервіс». Відповідь на запит не отримано. Більш, в матеріалах не міститься жодного документу, який би свідчив про дійсне проведення перевірки заяви директора відділення «Кременчуцька філія» ПАТ КБ «ПриватБанк» ОСОБА_2

У відповідності до ст.236-1 КПК України скарга на постанову органу дізнання, слідчого, прокурора про відмову в порушенні кримінальної справи подається особою, інтересів якої вона стосується.

Відповідно до ст.4 КПК України суд, прокурор, слідчий і орган дізнання зобовязані в межах своєї компетенції порушити кримінальну справу в кожному випадку виявлення ознак злочину, вжити всіх передбачених законом заходів до встановлення події злочину, осіб, винних у вчиненні злочину, і до їх покарання. Відповідно до ст.94 КПК України приводами до порушення кримінальної справи є заяви або повідомлення підприємств, установ, організацій, посадових осіб, представників влади, громадськості або окремих громадян. Справа може бути порушена тільки в тих випадках, коли є достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину.

Відповідно до ч.ч.4, 5 ст.97 КПК України коли необхідно перевірити заяву або повідомлення про злочин до порушення справи, така перевірка здійснюється прокурором, слідчим або органом дізнання в строк не більше десяти днів шляхом відібрання пояснень від окремих громадян чи посадових осіб або витребування необхідних документів. Заява або повідомлення про злочини до порушення кримінальної справи можуть бути перевірені шляхом проведення оперативно-розшукової діяльності.

Відповідно до ст.98 КПК України при наявності приводів і підстав, зазначених у ст.94 КПК України, прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобовязані винести постанову про порушення кримінальної справи, вказавши приводи і підстави до порушення справи, статтю кримінального закону, за ознаками якої порушується справа, а також дальше її спрямування. Якщо на момент порушення кримінальної справи встановлено особу, яка вчинила злочин, кримінальну справу повинно бути порушено щодо цієї особи.

Відповідно до ч.1 ст.99 КПК України при відсутності підстав до порушення кримінальної справи прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя своєю постановою відмовляють у порушенні кримінальної справи.

Однак, під час проведення перевірки ДІМ Крюківського РВ КМУ ГУМВС України в Полтавській області Бугай Р.Ю.:

- не прийнято будь-яких заходів, направлених на перевірку заяви директора відділення «Кременчуцька філія» ЗАТ КБ «ПриватБанк» ОСОБА_2;

- не опитано ОСОБА_4 та ОСОБА_6 .В., сам факт їх відсутності за місцем проживання не є підставою для відмови в порушення кримінальної справи на підставі ст.6 п.2 КПК України;

- не досліджено та не долучено копії документів з кредитної справи, в тому числі кредитно-заставний договір №DN81AR03110057, згідно якого позичальнику ОСОБА_4 наданий кредит у розмірі 73838,80 гривень терміном на сім років на придбання автомобіля DАЕW00 NЕХІА, 2007 р.в., реєстр. номер НОМЕР_1., документу про отримання коштів ОСОБА_4, про дійсну заборгованість за кредитом для встановлення суми збитків;

- питання про причетність до оформлення кредиту та незаконного заволодіння грошовими коштами як самого ОСОБА_4, так і службових осіб, в тому числі співробітників банку та ПП «Фірма«Інтерєр-Сервіс» , також не досліджувалось;

- службові особи відділення «Кременчуцька філія» ЗАТ КБ «ПриватБанк» та ПП «Фірма«Інтерєр-Сервіс», які оформляли відповідні документи для отримання кредиту не встановлені, ніхто з цих осіб не опитувався;

- в постанові про відмову в порушенні кримінальної справи від 12.06.2010 року вказано, що співробітник АКБ «Приватбанк» ОСОБА_6 вже була притягнута до кримінальної відповідальності за скоєні нею злочини, однак, жодного документу на підтвердження цього до матеріалів справи не додано;

- не перевірено, чи притягувалась до кримінальної відповідальності ОСОБА_6 саме по факту виготовлення фіктивних довідок про доходи і інших необхідних для отримання кредиту документів гр-ну ОСОБА_4;

- в постанові про відмову в порушенні кримінальної справи від 12.06.2010 року відсутні будь-які посилання на мотиви відмови в порушенні кримінальної справи стосовно ОСОБА_4, який використав завідомо для нього підроблені документи, за що передбачена відповідальність ч.3 ст358 КК України.

Таким чином, судом встановлено, що при проведенні перевірки заяви про злочин ДІМ Крюківського РВ КМУ ГУМВС України в Полтавській області Бугай Р.Ю. не отримано і не перевірено ніяких даних, які в своїй сукупності вказують на наявність чи відсутність за даним фактом ознак злочинів, передбачених ст. 366, 358 КК України, тим більше факти незаконного отримання кредиту та неповернення грошових коштів банку з використанням підроблених документів та їх підробка є підставою для порушення кримінальної справи, навіть при відсутності за місцем проживання особи, яка вчинила ці дії.

Приймаючи до уваги вищевикладене, а також те, що ДІМ Крюківського РВ КМУ ГУМВС України в Полтавській області Бугай Р.Ю. при прийнятті рішення про відмову в порушенні кримінальної справи в повному обсязі не виконано вимоги ст.ст.4, 97 КПК України, суд приходить до висновку, що постанова про відмову в порушенні кримінальної справи підлягає скасуванню, а матеріали поверненню прокурору для організації проведення додаткової перевірки у відповідності до вимог кримінально-процесуального законодавства.

Керуючись ст. 236-1, 236-2 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу директора відділення «Кременчуцька філія» ПАТ КБ «ПриватБанк» ОСОБА_2 на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи задовольнити.

Постанову ДІМ Крюківського РВ КМУ ГУМВС України в Полтавській області Бугай Р.Ю. від 12.06.2010 року про відмову в порушенні кримінальної справи, за результатами перевірки заяви директора відділення «Кременчуцька філія» ЗАТ «ПриватБанк» ОСОБА_2І, за ознаками ст.358 ч.3 КК України відносно ОСОБА_4 та за ст.366 ч.1 КК України відносно ОСОБА_6 скасувати.

Матеріали перевірки повернути прокурору м.Кременчука для організації проведення додаткової перевірки.

На постанову може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Полтавської області протягом семи діб.

Суддя:

СудКрюківський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення31.08.2010
Оприлюднено15.12.2022
Номер документу11893145
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-212

Постанова від 15.06.2011

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Мельничук Ю. В.

Постанова від 04.09.2009

Кримінальне

Військовий місцевий суд Київського гарнізону

Присяжнюк О.Б.

Постанова від 04.09.2009

Кримінальне

Військовий місцевий суд Київського гарнізону

Присяжнюк О.Б.

Постанова від 20.11.2010

Кримінальне

Ленінський районний суд Автономної Республіки Крим

Кондрак Наталя Йосифівна

Постанова від 09.09.2010

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Литвин Микола Михайлович

Постанова від 31.08.2010

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Степура Андрій Анатолійович

Постанова від 12.08.2010

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Руснак Анатолій Іванович

Постанова від 11.08.2010

Кримінальне

Сакський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Дахневич Олена Дмитрівна

Постанова від 09.09.2010

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Литвин Микола Михайлович

Постанова від 09.07.2010

Кримінальне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Одерій Степан Мефодійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні