Ухвала
від 13.05.2024 по справі 591/1815/23
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/1815/23

Провадження № 1-кс/591/1392/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 травня 2024 року слідчий суддя Зарічного районного суду м. Суми ОСОБА_1 , з участю секретаря - ОСОБА_2 , прокурора - ОСОБА_3 , захисника - ОСОБА_4 , підозрюваного - ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Суми клопотання прокурора про продовження підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжного заходу у виді домашнього арешту у певний час доби,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся із зазначеним клопотанням, яке обґрунтовує тим, що Четвертим слідчим відділом ТУ ДБР, розташованого в м.Полтаві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №62023170040000046, в якому ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, та до якого ухвалою слідчого судді було застосовано запобіжний захід у виді домашнього арешту із забороною залишати житло у період часу з 21-00 год. до 07-00 год. на строк до 13.05.2024 року включно. Але закінчити розслідування у строк до вказаної дати немає можливості, оскільки необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дій. При цьому, ризики, які існували під час обрання запобіжного заходу ОСОБА_5 , на даний час існують та не зменшилися. За таких обставин, просив продовжити підозрюваному строк застосованого запобіжного заходу.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав.

Захисник та підозрюваний просили відмовити у задоволенні клопотання прокурора, вважаючи необґрунтованими як оголошену підозру, так і заявлені прокурором ризики. Захисник звертав увагу на те, що до клопотання прокурор додав протоколи допиту свідків, які є працівниками Охтирського агролісгоспу, які не мають жодного відношення до Краснопільського агролісгоспу, де працює підозрюваний. Крім того, звертав увагу суду на те, що слідчими вже було вилучено в ході проведення тимчасових доступів та обшуків усі документи, і з цими документами проведені відповідні експертизи. За таких обставин, вважали, що відсутні ризики, про які йдеться у клопотанні слідчого.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали, слідчий суддя вважає, що клопотання прокурора підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно наданих матеріалів, Четвертим слідчим відділом ТУ ДБР, розташованого в м.Полтаві проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 62023170040000046, у якому ОСОБА_5 оголошено про підозру за ч.2 ст.364 КК України.

Водночас, додані прокурором до клопотання документи не містять ані ухвали слідчого судді про застосування до ОСОБА_5 запобіжного заходу, ані документів, на які прокурор у клопотанні посилається, обґрунтовуючи оголошену підозру.

За таких обставин, слідчий суддя тільки може зазначити про те, що, оскільки ОСОБА_5 було обрано запобіжний захід, то питання обґрунтованості підозри перевірялось під час такого обрання і знайшло своє відображення у відповідній ухвалі слідчого судді.

Ст.199 КПК України передбачено, що строк запобіжного заходу у виді домашнього арешту продовжується, в разі якщо існують обставини, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про домашній арешт та заявлені під час обрання запобіжного заходу ризики (зазначені у ст.177 КПК України) не зменшились або з`явились нові ризики, які виправдовують домашній арешт.

В даному випадку, строк досудового розслідування вказаного провадження постановою заступника керівника Сумської обласної прокуратури було продовжено до трьох місяців - до 13.06.2024, що свідчить про необхідність проведення органами досудового розслідування слідчих та процесуальних дій, тобто, існують обставини, які перешкоджають завершенню досудового розслідування, а, відповідно, і підстава, визначена п.2 ч.3 ст.199 КПК України.

Клопотання прокурора містить відомості про те, що підозрюваному ОСОБА_5 у вказаному кримінальному провадженні обрано запобіжний захід у виді домашнього арешту із забороною залишати житло у період часу з 21-00 год. до 07-00 год. та з покладенням на нього ряду обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, оскільки існують ризики, передбачені п.п.1-3 ч.1 ст.177 КПК України.

Водночас, клопотання прокурора, всупереч вимогам п.1 ч.2 ст.199 КПК України, не містить викладу обставин, які свідчать про те, що заявлені ризики не зменшилися або з`явилися нові ризики, які виправдовують застосування домашнього арешту.

Тобто, в даному випадку, прокурором клопотання в цій частині не обґрунтовано.

Водночас, повідомлені стороною захисту обставини, які не спростовані прокурором, а саме: що слідчими вже було вилучено в ході проведення тимчасових доступів та обшуків документи, і з цими документами проведені відповідні експертизи, свідчать про зменшення ризиків.

Тобто, з урахуванням таких обставин, а також зважаючи на те, що зі спливом часу ризики, які були встановлені під час обрання запобіжного заходу ОСОБА_5 зменшились, враховуючи відомості про особу підозрюваного, який має сталі сімейні зв`язки, вважаю, що забезпечити ризики та належну процесуальну поведінку ОСОБА_5 на даний час можливо більш м`яким запобіжним заходом - у виді особистого зобов`язання з покладенням на нього обов`язків, передбачених п.п. 1,3,4,8 ч.5 ст.194 КПК України.

Тобто, клопотання прокурора підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.177,178,194,199 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання прокурора- задовольнити частково.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у виді особистого зобов`язання, поклавши на нього наступні обов`язки:

- прибувати до слідчого, прокурора та суду за першою вимогою;

- повідомляти слідчого про зміну місця проживання, місця роботи та засобів зв`язку;

- утримуватися від спілкування із працівниками ДП «Краснопільський агролісгосп» та працівниками і засновниками суб`єктів господарювання, які придбавали деревину у ДП «Краснопільський агролісгосп» у 2022 році, з приводу обставин кримінального провадження;

- здати на зберігання до відповідних органів влади паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України чи в`їзд в Україну.

Визначити строк дії ухвали до 13.06.2024 року включно.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Сумського апеляційного суду протягом п`яти днів з моменту отримання її копії.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЗарічний районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено14.05.2024
Номер документу118967693
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку тримання особи під домашнім арештом

Судовий реєстр по справі —591/1815/23

Ухвала від 13.06.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Рунов В. Ю.

Ухвала від 11.06.2024

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Сибільов О. В.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Рунов В. Ю.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Рунов В. Ю.

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Рунов В. Ю.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Клімашевська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні