Ухвала
від 14.05.2024 по справі 754/6714/20
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 2/754/2797/24

Справа № 754/6714/20

У Х В А Л А

Іменем України

14 травня 2024 року суддя Деснянського районного суду міста Києва Сенюта В.О., розглянувши заяву представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Андрєєва Микити Андрійовича про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду у цивільній справі за позовом Державного торговельно-економічного університету до ОСОБА_1 про відшкодування збитків (витрат на навчання),-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Деснянського районного суду міста Києва перебуває цивільна справа за позовом ДТЕУ до ОСОБА_1 про відшкодування збитків (витрат на навчання).

13.05.2024 через систему «Електронний суду» надійшла заява від представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Андрєєва М. А. про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду. Відповідно до якої, адвокат Андрєєв М. А. просить суд надати можливість участі у судовому засіданні, призначеному на 22.05.2024 о 14:10 год., а також в усіх подальших судових засіданнях, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Вказане клопотання обумовлене тим, що останній проводить адвокатську діяльність в м. Буча (Київська область), що є територіально віддалено від лівого берега міста Києва. Крім того, на території України запроваджено воєнний стан та складна епідеміологічна ситуація, пов`язану з поширенням коронавірусу та інших респіраторних хвороб в Україні у цей час.

Суд, розглянувши вказану заяву, дійшов висновку про наступне.

За приписами частини 7 статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Згідно ч. 1 ст. 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Отже, постановлення ухвали щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду, яке реалізується за наявності технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі, в якій дана сторона бере участь. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції у разі наявності про це клопотання сторони.

Проте, суд не має можливості провести судове засідання, яке відбудеться 22.05.2024 о 14 годині 10 хвилин в режимі відеоконференції, оскільки, зал судових засідань, в якому проводяться розгляд справ суддею Сенютою В.О., не оснащено технічною можливістю проведення в порядку ст. 212 ЦПК України судових засідань в режимі відеоконференції, а інші облаштовані зали судових засідань для проведення відеоконференцій у Деснянському районному суді міста Києва зайняті слідчими суддями та суддями, які розглядають кримінальні справи.

Щодо вимоги представника відповідача в частині забезпечення в подальшому проведення наступних судових засідань у зазначеній справі в режимі відеоконференції, то в цій частині заяви слід відмовити, виходячи з наступного.

Для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів встановлено певні умови, дотримання яких направлене на забезпечення технічної та організаційної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Аналіз норм ст. 212 ЦПК України свідчить, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. У кожному конкретному випадку суд вирішує питання про можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції та кожного разу має право винести окремий процесуальний документ у виді ухвали суду. Також, вказана стаття передбачає можливість забезпечення участі учасників справи у режимі відеоконференції лише у певному судовому засіданні, а не у всіх судових засіданнях, які будуть проводитися у конкретній справі на майбутнє, що обумовлено певними технічними особливостями.

З огляду на наведене, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 5, 12, 212, 259, 260 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволені заяви представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Андрєєва Микити Андрійовича про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду у цивільній справі за позовом Державного торговельно-економічного університету до ОСОБА_1 про відшкодування збитків (витрат на навчання) - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя: В.О.Сенюта

Дата ухвалення рішення14.05.2024
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу119003608
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —754/6714/20

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Ухвала від 31.05.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Ухвала від 23.03.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Рішення від 12.11.2020

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні