Ухвала
від 15.05.2024 по справі 477/825/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/825/23

Провадження №1-кс/477/492/24

УХВАЛА

про дозвіл на огляд іншого володіння особи

15 травня 2024 року місто Миколаїв

Слідчий суддя Жовтневого районного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в місті Миколаєві клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_4 , внесене у кримінальному провадженні №42023150000000013 від 15 березня 2023 року про проведення огляду

ВСТАНОВИВ:

14 травня 2024 року старший слідчий СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_4 , за погодженням з прокурором відділу Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді в межах кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №42023150000000013 від 15 березня 2023 року із клопотанням про надання дозволу на проведення огляду земельних ділянок з кадастровими номерами: 4820985000:15:000:0225 та 4820985000:15:000:0227, які фактично є однією територією по АДРЕСА_1 на яких розташоване проти осколочне укриття типу HESCO для проведення судової будівельно -технічної експертизи.

В обґрунтування поданого клопотання вказує, що СУ ГУНП в Миколаївській області за фактом заволодіння бюджетними коштами шляхом залучення до виконання будівельних робіт підконтрольних підприємств що призвело до виконання робіт не в повному обсязі за завищеними цінами 15 березня 2023 року внесено відомості до ЄРДР за №42023150000000013 та розпочато досудове розслідування за частиною четвертою статті 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що службовими особами Березанської селищної ради та службовими особами юридичних осіб публічного та приватного права, зловживаючи службовим становищем, в період воєнного стану, протягом 2023 року, вчинено дії, направлені на заволодіння бюджетними коштами, шляхом залучення до виконання будівельних робіт підконтрольних підприємств, що призвело до виконання робіт не в повному обсязі за завищеними цінами.

З метою перевірки обсягів та вартості фактично виконаних робіт по об`єкту «Влаштування проти осколочного укриття типу HESCO на підстанції в с. Прогресівка Миколаївського району Миколаївської області», який розташований по АДРЕСА_1 , постановою слідчого від 17 квітня 2024 року призначено судову будівельно- технічну експертизу. Згідно клопотання експерта, що надійшло на виконання вказаної постанови, з метою проведення призначеного експертного дослідження виникла необхідність у проведенні огляду об`єктів дослідження, доступ до яких обмежено.

У закритому судовому засіданні старший прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Заслухавши позицію прокурора, дослідивши матеріали справи, вважаю клопотання обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до частини другої статті 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно частинипершої-другоїстатті 234КПК Україниобшук проводитьсяз метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушенняабо майна,яке булоздобуте урезультаті йоговчинення,а такожвстановлення місцезнаходженнярозшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду.

Згідно положень статті 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до статті 234 КПК України, підставами для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей про те, що знаряддя кримінального правопорушення або майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи.

Такі дані можуть бути одержані кримінальним процесуальним шляхом і міститися в матеріалах кримінального провадження, у протоколах слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) дій та ін. Ці дані також можуть бути отримані оперативно-розшуковим шляхом. Докази, на підставі яких виноситься клопотання про проведення обшуку, повинні відповідати вимогам допустимості.

Згідно пункту 4, 7 частини третьої статі 234 КПК України, клопотання про обшук має обов`язково містити відомості про підстави обшуку, індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням, а також обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно частини другої статті 233 КПК України, під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Встановлено, що в провадженні СУ ГУНП в Миколаївській області перебуває кримінальне провадження №42023150000000013 від 15 березня 2023 року за правовою кваліфікацією, передбаченою частиною четвертою статті 191 КК України за фактом заволодіння бюджетними коштами шляхом залучення до виконання будівельних робіт підконтрольних їм підприємств та виконання робіт не в повному обсязі за завищеними цінами.

Досудовим розслідуванням у цьому кримінальному провадженні встановлено, що службовими особами Березанської селищної ради та службовими особами юридичних осіб публічного та приватного права, зловживаючи службовим становищем, в період воєнного стану, протягом 2023 року, вчинено дії, направлені на заволодіння бюджетними коштами, шляхом залучення до виконання будівельних робіт підконтрольних підприємств, що призвело до виконання робіт не в повному обсязі за завищеними цінами.

За встановлених досудовим розслідуванням обставин вбачається, що 23 листопада 2023 року, між Березанською селищною радою, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 та ФОП « ОСОБА_5 » укладено договір № 46-пр на суму 825445,18 грн., предметом якого є влаштування проти осколочного укриття по типу HESCO на підстанції в смт. Березанка Миколаївського району Миколаївської області, а 24 листопада 2023 року між вказаними суб`єктами господарювання укладено аналогічний договір №47-пр, щодо виконання робіт по влаштування проти осколочного укриття по типу HESCO на підстанції в с. Прогресівка Миколаївського району Миколаївської області, на суму 1099220,61 грн.

В ході досудового розслідування здобуто достатні дані, які вказують на те, що голова Березанської селищної ради Миколаївської області ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з директором КП «Березань», ОСОБА_7 , вчинили протиправні дії, направлені на заволодіння бюджетними коштами в ході виконання будівельних робіт, які є предметами обумовлених вище договорів, а саме виконання робіт в значно менших об`ємах та завищення вартості та матеріалів фактично виконаних робіт.

Постановою слідчого від 17 квітня 2024 року з метою перевірки обсягів та вартості фактично виконаних робіт по об`єкту «Влаштування проти осколочного укриття типу HESCO на підстанції в с. Прогресівка Миколаївського району Миколаївської області», який розташований по АДРЕСА_1 згідно договору №47-пр від 24 листопада 2023 року, призначено судову будівельно- технічну експертизу, проведення якої доручено судовим експертам Миколаївського НДЕКЦ МВС України.

Відповідно доклопотання експертавід 06травня 2024року №СЕ-19/115-24/7011-БТ,вбачається,що зметою проведенняекспертного дослідження,призначеного постановоюслідчого від17квітня 2024року виникланеобхідність упроведенні оглядуоб`єкту,що бувпредметом вищевказаногодоговору якийрозташований наземельних ділянкахз кадастровиминомерами:4820985000:15:000:0225та 4820985000:15:000:0227 по АДРЕСА_1 , доступ до яких обмежено.

За змістом статті 237 КПК України для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Аналізуючи досліджені докази у сукупності, на думку слідчого судді, слідчий ОСОБА_4 , у поданому клопотанні довів наявність достатніх, передбачених частиною п`ятою статті 234 КПК України, підстав для проведення огляду.

Існує обґрунтована підозра, щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого. Завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням може бути виконане.

Слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; вказаний у клопотанні об`єкт огляду, який розташований на земельних ділянках з кадастровими номерами: 4820985000:15:000:0225 та 4820985000:15:000:0227 по АДРЕСА_1 та на праві власності належать територіальній громаді Березанської селищної ради, має значення для досудового розслідування, оскільки є необхідними для проведення експертного дослідження, результат якого може бути доказом під час судового розгляду, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 235, 237 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду земельних ділянок з кадастровими номерами: 4820985000:15:000:0225 та 4820985000:15:000:0227, які фактично є однією територією по АДРЕСА_1 на яких розташоване проти осколочне укриття типу HESCO, з метою проведення огляду об`єкту дослідження, а саме робіт, які виконувалися по договору «Влаштування проти осколочного укриття типу HESCO на підстанції в с. Прогресівка Миколаївського району Миколаївської області», №47-пр від 24 листопада 2023 року.

Проведення огляду дозволено слідчим групи слідчих та прокурорам групи прокурорів у цьому кримінальному провадженні.

Строк дії вказаної ухвали до 15 червня 2024 року.

Огляд на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення його мети.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_8

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу119036821
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —477/825/23

Ухвала від 27.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 27.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні