Ухвала
від 17.05.2024 по справі 477/825/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа № 477/825/23

Провадження № 1-кс/477/504/24

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів

17 травня 2024 року місто Миколаїв

Слідчий суддя Жовтневого районного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 , внесене у кримінальному провадженні №42023150000000013 від 15 березня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 191 КК України про тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

16 травня 2024 року старший слідчий слідчого управління Головного управління Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором відділу Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді в межах кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №42023150000000013 від 15 березня 2023 року із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , та стосуються відомостей про укладання та виконання договору №232 від 05 грудня 2022 року з можливістю ознайомлення та їх подальшого вилучення.

В обґрунтування поданого клопотання вказує, що слідчим відділом СУ ГУНП в Миколаївській області за фактом ймовірної розтрати бюджетних коштів, службовими особами територіальної громади, шляхом зловживання своїм службовим становищем 15 березня 2023 року внесено відомості до ЄРДР за №42023150000000013 та розпочато досудове розслідування за частиною четвертою статті 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 , діючи за попередньою змовою між собою та службовими особами юридичних осіб публічного приватного права, вчинили дії, щ мають ознаки заволодіння бюджетними коштами, зокрема, під час укладання та виконання договору №232 від 05 грудня 2022 року про закупівлю бензинових генераторів.

З метою перевірки обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлених осіб, які причетні до його вчинення, виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів документів, які перебувають у володінні вказаного відділу, що стосуються укладання вказаного договору та які в подальшому можуть бути необхідні для використання як доказів вчинення злочину та об`єктами дослідження експертиз, а також для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні, відповідно до статті 91 КПК України.

У судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явився, подавши до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Відповідно до частини другої статті 163 КПК України розгляд клопотання відбувався без виклику представника ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У зв`язку з неявкою учасників судового провадження, фіксування судового засідання аудіо та відео технічними пристроями запису не здійснювалося.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Згідно статті 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність і відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

У відповідності до частини першої, другої статті 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим у порядку, передбаченому цим Кодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

За змістом частини першої, другої статті 99 КПК України документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження; до документів, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, можуть належати, зокрема, матеріали фотозйомки і відеозапису та інші носії інформації (у тому числі електронні).

Тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження (стаття 131 КПК України).

Відповідно до статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

У випадку необхідності отримання тимчасового доступу до речей і документів, сторона кримінального провадження має право, згідно положень статті 160 КПК України, звернутись до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Такий доступ здійснюється у порядку визначеному законом, а саме, на підставі ухвали слідчого судді (частина перша статті 132, частина друга статті 159, стаття 164 КПК України).

Як вбачається із змісту пунктів 4, 5, 8 частини першої статті 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи.

Слідчим суддею встановлено, що 15 березня 2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне правопорушення, кваліфіковане за частиною четвертою статті 191 КК України за фактом ймовірної розтрати бюджетних коштів, службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , шляхом зловживання своїм службовим становищем в умовах воєнного стану, що вбачається з витягу з кримінального провадження №42023150000000013 від 11 травня 2024 року.

Під час досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні встановлено можливий спосіб вчинення кримінального правопорушення та осіб, що можуть бути до нього причетними. Зокрема, встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 та фізичною особою підприємцем « ОСОБА_5 » у грудня 2022 року укладено договір №232 на закупівлю чотирьох бензинових генераторів потужністю 10 кВт, за ціною 225000 грн за 1 одиницю на загальну суму 900000 грн. При цьому за встановленою органом досудового розслідування інформацією вбачається, що середня ринкова вартість такого типу генераторів становить 58285 грн на 1 одиницю, що вказує на те, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 умисно завищили ціну з метою привласнення коштів.

У свою чергу з метою встановлення всіх об`єктивних даних у даному кримінальному провадженні, зокрема, щодо підтвердження чи спростування фактів укладання договору, а також для проведення низки експертиз у кримінальному провадженні, виникла необхідність у тимчасовому доступі до відповідних документів, які перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до положень пункту 4, 8 частини першої статті 162 КПК України інформація, яка знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 є конфіденційною інформацією, в тому числі такою, що містить комерційну таємницю, а також інформацією, яка містить персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних та відноситься до охоронюваної законом таємниці; порядок доступу до неї регулюється положеннями частини п`ятої, шостої статті 163 КПК України.

Відповідно до частини шостої статті 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Документи до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, стосуються відомостей про діяльність ІНФОРМАЦІЯ_1 та пов`язаних з ним суб`єктів господарювання, що може вказувати на їх належність до документів, які містять конфіденційну інформацію.

На думку слідчого судді, слідчий ОСОБА_3 довів необхідність отримання тимчасового доступу до указаних документів, так як доведення обставин наявності чи відсутності у діях посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 складу кримінального правопорушення, пов`язаного із заволодінням бюджетними коштами, у інший спосіб аніж проведення їх експертного дослідження неможливо.

Враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що інформація про укладений договір на придбання генераторів може слугувати як речовий доказ у кримінальному провадженні та має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та неможливістю іншим способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, які містять конфіденційну інформацію, тому необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів.

Частиною сьомою статті 163 КПК України, визначено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Оскільки з метою доведення тих чи інших фактів, які пов`язані із внесенням недостовірних відомостей до укладеного договору, а також із необхідністю підтвердження чи спростування відомостей, що встановлені органом досудового розслідування та встановлення причетності до вчинення кримінального правопорушення тих чи інших осіб може потребуватися проведення відповідних експертиз, що потребує надання у розпорядження експерта оригіналів документів, то в цьому випадку наявні підстави для вилучення цих документів, щодо яких ставиться питання про надання доступу.

Керуючись статями 110, 163-165, 309, 369-372 та 395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати групі слідчих у цьому кримінальному провадженні: т.в.о. начальника відділу СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_6 , заступнику начальника відділу СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_7 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_8 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_9 , слідчому відділу СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_10 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_11 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_12

тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомлення та вилучення їх оригіналів, а саме до:

-Договору №232 від 05 грудня 2022 року з усіма додатками та додатковими угодами до нього, а також документів, що стали підставою для його укладання

-Документів, щодо відправки/відвантаження, прийняття/передачі товару генератори електричні (бензинові) 10 кВт трифазні, які є предметом зазначеного договору, їх специфікації, документів, що посвідчують якість (сертифікати якості або інші аналогічні документи) та характеристики поставлених відповідно до умов зазначеного договору генераторів;

-Рахунків на оплату, платіжних доручень до договору №232 від 05 грудня 2022 року;

-Документів, що містять вільні зразки почерку та підпису начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_13 (не менше ніж на 10 арк);

-Документів, які посвідчують передачу генераторів, які поставлені на виконання умов договору №232 від 05 грудня 2022 року відповідним закладам освіти;

-Належним чином завіреної копії положення про ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

У випадку невиконання ухвали суду про тимчасовий доступ до речей та документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку відповідно до положень КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає, але на неї може бути подано заперечення під час підготовчого провадження в суді.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_14

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення17.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119232712
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —477/825/23

Ухвала від 27.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 27.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні