Ухвала
від 20.05.2024 по справі 953/7956/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/7956/23

Провадження № 1-кс/953/3666/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2024 року м. Харків

Суддя Київського районного суду міста Харкова ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , за участю особи, яка подала заяву, представника власника майна адвоката ОСОБА_3 , власника майна ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву представника ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_3 про відвід слідчого судді Київського районного суду міста Харкова ОСОБА_5 від розгляду клопотання ОСОБА_4 про скасування арешту майна,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні слідчого судді Київського районного суду міста Харкова ОСОБА_5 знаходиться клопотання ОСОБА_4 про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Київського районного суду м.Харкова від 06.12.2023 по справі №953/7956/23 (провадження № 1-кс/953/9537/23).

Представник власника майна ОСОБА_4 адвокат ОСОБА_3 заявив відвід слідчого судді Київського районного суду міста Харкова ОСОБА_5 від участі у розгляді вказаного клопотання. В обґрунтування заяви про відвід представник, посилаючись на п.4 ч.1 ст.75 КПК України, зазначає наступне. Так, представник зазначає, що він є представником громадянина ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12023220000000172 від 10.02.2023 в частині здійснення заходів правового характеру щодо скасування арешту вилученого під обшуку майна. На розгляд слідчого судді ОСОБА_5 надійшло чергове клопотань ОСОБА_4 про скасування арешту з майна. Суддя ОСОБА_5 при розгляді попередніх клопотань про скасування арешту постійно порушував вимоги КПК України. Так, слідчий суддя зазначає в ухвалах про відмову в задоволенні клопотань, що ОСОБА_4 посилається на докази, які не долучив до клопотання, що не відповідає даним перевірки електронного кабінету справи, за якими встановлено, що відповідні документи долучені до клопотання та наявні у справі № 953/7956/23. Також слідчий суддя посилається на якість пояснення слідчого, які взагалі не мають до цієї справи відношення та слідчий взагалі не має права надавати міркування з цього приводу, оскільки арешт накладався на підставі клопотання прокурора. Пояснення прокурора та слідчого з цього приводу надходять на електронну адресу та не відповідають вимогам ст.ст.1, 5, 6, 7, 8 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг». Отже, представник вважає, що є достатні підстави вважати про існування обставин, які викликають сумнів в неупередженості слідчого судді ОСОБА_5 .

Представник власника майна адвокат ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримав заяву та просив її задовольнити з підстав, викладених в заяві про відвід.

Власник майна ОСОБА_4 в судовому засіданні підтримав заяву, посилаючись на наявність у нього сумнівів в неупередженості слідчого судді ОСОБА_5 при розгляді його клопотання про скасування арешту. Так, слідчий суддя ОСОБА_5 має упереджене ставлення та небажання розглядати клопотання, попередні клопотання були розглянуті у відсутності сторони обвинувачення, секретар пропонувала розглядати клопотання у відсутності учасників провадження.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду заяви був повідомлений належним чином.

Слідчий суддя Київського районного суду міста Харкова ОСОБА_5 , якій заявлено відвід, для дачі пояснень у судове засідання не з`явилась, надала заяву, якою зазначила про відсутність підстав для відводу та просила розглянути заяву у її відсутність.

Відповідно до ст. 75 КПК України слідчий суддя,суддя абоприсяжний неможе братиучасть укримінальному провадженні: 1)якщо вінє заявником,потерпілим,цивільним позивачем,цивільним відповідачем,близьким родичемчи членомсім`ї слідчого,прокурора,підозрюваного,обвинуваченого,заявника,потерпілого,цивільного позивача,цивільного відповідача; 2)якщо вінбрав участьу цьомупровадженні яксвідок,експерт,спеціаліст,перекладач,слідчий,прокурор,захисник абопредставник; 3)якщо вінособисто,його близькіродичі чичлени йогосім`ї заінтересованів результатахпровадження; 4)за наявностіінших обставин,які викликаютьсумнів уйого неупередженості; 5) у випадку порушення встановленого частиною третьою статті 35 цього Кодексу порядку визначення слідчого судді, судді для розгляду справи.

Вислухавши думку учасників кримінального провадження, оглянувши матеріали кримінального провадження № 953/7956/23 (провадження № 1-кс/953/3534/24), вважаю, що заява про відвід слідчого судді Київського районного суду міста Харкова ОСОБА_5 , задоволенню не підлягає, оскільки підставою для відводу слідчого судді представник зазначає обставини, які за думкою суду не можуть свідчити про наявність упередженості слідчого судді під час розгляду клопотання та не є підставами, які виключають участь слідчого судді в кримінальному провадженні, вичерпний перелік яких передбачений ст.ст. 75, 76 КПК України.

Всі доводи представника, викладені ним в обґрунтування заяви про відвід, є по суті його незгодою з попередніми рішеннями слідчого судді щодо розгляду клопотань ОСОБА_4 про скасування арешту у даному кримінальному провадженні, зокрема в частині оцінки пояснень учасників та наданих ними доказів, що жодним чином не може свідчити про упередженість слідчого судді. Оцінка судових рішень слідчого судді не може бути предметом судового розгляду в межах розгляду заяви про відвід судді. Доводи заявників щодо дій секретаря судового засідання не можуть бути підставами для відводу судді.

Будь-яких обставин, які б викликали сумнів в неупередженості слідчого судді ОСОБА_5 , в тому числі, які б свідчили про порушення суддею принципів незалежності, об`єктивності, чесності та непідкупності, дотримання етичних норм, рівності, компетентності та старанності в розумінні положень Бангалорських принципів поведінки суддів, під час розгляду клопотання ОСОБА_4 про скасування арешту, судом не встановлено.

Керуючись ст.ст.75, 76, 81 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні заяви представника ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_3 про відвід слідчого судді Київського районного суду міста Харкова ОСОБА_5 від розгляду клопотання ОСОБА_4 про скасування арешту майна відмовити.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу119119049
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —953/7956/23

Ухвала від 29.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 24.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Люшня А. І.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні