Ухвала
від 20.05.2024 по справі 347/691/24
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 347/691/24

Провадження № 2/347/405/24

У Х В А Л А

Іменем України

(про направлення справи за підсудністю)

20 травня 2024 року м.Косів

Суддя Косівськогорайонного судуІвано-Франківськоїобласті КіцулаЮ.С., перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог: орган опіки та піклування виконавчого комітету Яблунівської ОТГ про позбавлення батьківських прав щодо неповнолітньої дитини та про збільшення розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини,

в с т а н о в и л а :

26.03.2024 року представник позивача адвокат Атаманюк В.М. подав до суду позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог: орган опіки та піклування виконавчого комітету Яблунівської ОТГ про позбавлення батьківських прав щодо неповнолітньої дитини та про збільшення розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

В позовній заяві зазначено останнє відоме місце проживання (перебування) відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 с. Товтри, Заставнівського району Чернівецької області.

Відповідно до ч. ч. 6-8 ст. 187 ЦПК України у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи. Інформація про місце проживання (перебування) фізичної особи має бути надана протягом п`яти днів з моменту отримання відповідним органом реєстрації місця проживання та перебування особи відповідного звернення суду. Суддя з метою визначення підсудності може також користуватися даними Єдиного державного демографічного реєстру.

Як видно із копії інформації наданої Вікнянською сільською радою с. Товтри Чернівецького району Чернівецької області від 03.04.2024 року за №25, за відомостями взятими з по господарської книги №4, номер об?єкта 245 за 1991-1995 роки по Товтрівській сільській раді Заставнівського району Чернівецької області, - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 знятий з реєстрації місця проживання 17.07.1994 року.

Ухвалою Косівськогорайонного судувід 01квітня2024 року витребувано у Міністерства соціальної політики України (info@mlsp.gov.ua) інформацію з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , а саме:

- дані про останнє зареєстроване та фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи на території, де виникли обставини, зазначені у статті 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб";

- дані про фактичне місце проживання особи на дату звернення;

- адресу, за якою із внутрішньо переміщеною особою може вестися офіційне листування або вручення офіційної кореспонденції, та номер телефону.

Згідно з інформацією Міністерства соціальної політики України №9765/0/2-24/3 від 22.04.2024 року, станом на 09.04.2024 року в ЄІБД ВПО наявна інформація що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - НОМЕР_1 , була зареєстрована та фактично проживала за адресою АДРЕСА_2 ; з 19.03.2022 року фактично проживає і її адреса для листування: АДРЕСА_3 .

З огляду на вищенаведене суд доходить таких висновків.

Частиною 1 ст. 1 ЦПК України передбачено, що Цивільний процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження загальних судів щодо цивільних спорів та інших визначених цим Кодексом справ, встановлює порядок здійснення цивільного судочинства.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право у порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України, що встановлено ст. 5 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Стаття 28 ЦПК України не передбачає альтернативної підсудності для позову про позбавлення батьківських прав, тому територіальна юрисдикція позову про позбавлення батьківських прав визначена імперативно тільки за зареєстрованим місцем проживання відповідача. Для випадків, коли невідоме зареєстроване місце проживання відповідача, то для цього закон встановлює певні правила (ч.9, ч.10 ст.28, ст.29 ЦПК). Інших випадків зміни територіальної підсудності, тобто інших підстав для недотримання та відступу від загального правила, встановленого статтею 27 ЦПК України - процесуальний закон не передбачає.

Так, відповідно до ч.9 ст.28 ЦПК України, позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред`являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи).

Із матеріалів позовної заяви та отриманої в порядку ч.6 ст.187 ЦПК України за запитом суду інформації видно, що останнє зареєстроване місце проживання відповідача - с. Товтри, Заставнівського району Чернівецької області.

А відтак, суд доходить висновку, про, відсутність підстав для визначення підсудності вказаного позову Косівському районному суду (за місцем фактичного проживання позивача), оскільки позовна вимога про збільшення розміру аліментів, яка б надавала право позивачу на вибір територіальної підсудності згідно ч.1 ст.28 ЦПК України (за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача) є похідною, а основною є позовна вимога про позбавлення батьківських прав, до якої застосовуються загальні правила для визначення територіальної підсудності.

При цьому, позивач жодним чином не мотивувала необхідності розгляду даного позову саме в Косівському районного суду Івано-Франківської області.

Пунктом 1ч.1ст.31ЦПК Українипередбачено,що судпередає справуна розгляд іншому суду, якщо: справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з ч. 3 ст. 31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Суд зобов`язаний передати справу на розгляд до суду, якому вона підсудна за законом, оскільки ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

Відповідно до ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Отже, згідно отриманої судом інформації, останнім відомим місцем реєстрації відповідача ОСОБА_2 було с. Товтри, Заставнівського району Чернівецької області.

Зазначені обставини свідчать про те, що дана справа не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Косівського районного суду Івано-Франківської області, а підсудна Заставнівському районному суду Чернівецької області.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 27, 28, 31, 32 ЦПК України, суддя -,

п о с т а н о в и л а :

Матеріали позовної заяви №347/691/24, провадження 2/347/405/24 ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог: орган опіки та піклування виконавчого комітету Яблунівської ОТГ про позбавлення батьківських прав щодо неповнолітньої дитини та про збільшення розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини передати для розгляду за підсудністю до Заставнівського районного суду Чернівецької області (59401, м. Заставна, вул. Незалежності, 95, Чернівецької області).

Апеляційна скаргаможе бутиподана протягомп`ятнадцятиднів здня одержаннякопії цієїухвали шляхомподання апеляційноїскарги до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала, що постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Повний текст ухвали складено 20.05.2024 року.

Суддя Ю.С. Кіцула

СудКосівський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу119151901
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —347/691/24

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КІЦУЛА Ю. С.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КІЦУЛА Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні