Ухвала
від 14.05.2024 по справі 638/17812/23
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 638/17812/23 Номер провадження 11-сс/814/220/24Головуючий у 1-й інстанції ОСОБА_1 Доповідач ап. інст. ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2024 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Полтавського апеляційного суду в складі:

головуючого - суддіОСОБА_2 ,суддів з секретарем з участю скаржника ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Полтава в режимі відеоконференції апеляційну скаргу ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Дзержинського районного суду м. Харкова від 17 листопада 2023 року,

ВСТАНОВИЛА:

Оскаржуваним рішенням слідчий суддя відмовив ОСОБА_6 у задоволенні його клопотання про поновлення строку на оскарження бездіяльності уповноважених осіб Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та повернув йому скаргу.

Мотивуючи рішення, слідчий суддя зазначив, що у скарзі ОСОБА_6 не наведено визначених законом підстав для поновлення пропущеного строку.

В апеляційній скарзі ОСОБА_6 просить скасувати ухвалу слідчого судді та призначити новий розгляд скарги.

При цьому зазначає, що слідчий суддя без його участі вирішив клопотання та відмовив у поновленні строку на оскарження.

Вказує, що суддя ОСОБА_1 слухала кримінальне провадження відносно нього, а тому повинна була заявити самовідвід у розгляді даного провадження.

Стверджує про відсутність у нього обов`язку здійснювати контроль за строком внесення відомостей в ЄРДР, оскільки при подачі скарги він чекав відповіді згідно із Законом України «Про звернення громадян».

Заслухавши доповідь судді, пояснення скаржника на підтримання доводів апеляційної скарги, перевіривши матеріали провадження та доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до такого.

Підставою для скасування судового рішення при розгляді справи в суді апеляційної інстанції є істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, що передбачено п.3 ч.1 ст.409 КПК України.

Згідно з ч.1 ст.412 цього Кодексу істотними є такі порушення вимог кримінального процесуального закону, які перешкодили чи могли перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення і забезпечити права і законні інтереси учасників провадження.

Згідно до п.1 ч.1 ст.303 КПК України, на досудовому провадженні заявником може бути оскаржена, зокрема, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

За приписами ч.2 ст.113 КПК України процесуальні дії під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу. Вимога про необхідність виконання процесуальних дій у строк, установлений КПК України, також міститься у ст. 116 цього Кодексу.

Частиною 1 ст.117 КПК України передбачено, що строк виконання процесуальних дій поновлюється лише в тому випадку, якщо судом буде визначено поважність причин його пропуску.

Виходячи із системного аналізу норм процесуального закону, під поважними причинами пропущення процесуального строку слід розуміти неможливість особи подати заяву у визначений законом строк у зв`язку з такими обставинами, які були чи об`єктивно є непереборними, тобто не залежали від волевиявлення особи, пов`язані дійсно з істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливлювали або ускладнили можливість своєчасного звернення до суду у визначений законом строк.

Такі обставини мають бути підтверджені належними фактичними даними.

Як вбачається з матеріалів провадження, 15 листопада 2023 року до Дзержинського районногосуду м.Харкова надійшла скарга ОСОБА_6 на бездіяльність уповноваженихосіб Шевченківськоїокружної прокуратурим.Харкова щодо невнесення відповідних відомостей до ЄРДР за його заявоювід 03серпня 2023року разом з клопотанням про поновлення строку на оскарження такої бездіяльності.

Розгляд клопотання про поновлення строку на оскарження було призначене слідчим суддею на 17 листопада 2023 року. Проте в матеріалах провадження відсутні будь-які відомості щодо повідомлення ОСОБА_6 про зазначену дату розгляду.

Враховуючи, що ОСОБА_6 утримується під вартою, з огляду на його доводи щодо неодноразового направлення зі слідчого ізолятора відповідних заяв до різних підрозділів прокуратури з цього приводу, з`ясування наявності чи відсутності поважних причин пропуску строку на оскарження бездіяльності прокурора в даному випадку неможливо без оцінки його доводів та пояснень.

Враховуючи наведене,ухвала слідчогосудді підлягаєскасуванню черезістотне порушеннявимог кримінальногопроцесуального закону,а скарга ОСОБА_6 з клопотаннямпро поновленнястроку наоскарження направленнюна новийрозгляд слідчимсуддею.

Під час нового розгляду клопотання необхідно провести процедуру провадження з дотриманням вимог закону та ухвалити законне, обґрунтоване і вмотивоване рішення, перевіривши доводи апеляційної скарги ОСОБА_6 .

Отже, апеляційна скарга ОСОБА_6 підлягає до задоволення.

Керуючись ст.405, ст.407 та ст.422 КПК України, колегія суддів,

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_6 задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Дзержинського районного суду м. Харкова від 17 листопада 2023 року скасувати, а скаргу та клопотання ОСОБА_6 про поновлення строку на оскарження бездіяльності уповноважених осіб Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою від 03 серпня 2023 року, направити на новий розгляд слідчим суддею.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення.

СУДДІ:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення14.05.2024
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу119172311
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —638/17812/23

Ухвала від 05.06.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 05.04.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 05.04.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Чистик Андрій Олегович

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Грошева О. Ю.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Курило О. М.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Курило О. М.

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні