Постанова
від 23.05.2024 по справі 555/2397/23
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 травня 2024 року

м. Рівне

Справа № 555/2397/23

Провадження № 22-ц/4815/346/24

Рівненський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Гордійчук С.О.,

суддів: Боймиструка С.В., Хилевича С.В.,

секретар судового засідання : Ковальчук Л.В.

учасники справи:

позивач ОСОБА_1

відповідач приватний нотаріус Куц Іванна Вікторівна

розглянув в порядку спрощеного провадження в м. Рівне апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 адвоката Шаблій В.І. на ухвалу Березнівського районногосуду Рівненськоїобласті від 17 січня 2024 року, постановлену в складі судді Мельничук Н.В., у справі № 555/2397/23

в с т а н о в и в :

У листопаді 2023 року ОСОБА_1 звернувся з позовом до приватного нотаріуса Куц Іванни Вікторівни про скасування рішення та відновлення реєстрації права власності.

Ухвалою Березнівського районногосуду Рівненськоїобласті від 17січня 2024року провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Куц Іванни Вікторівни про скасування рішення та відновлення реєстрації права власності закрито, як таке, що не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

В апеляційній скарзі представник ОСОБА_1 адвокат Шаблій В.І. посилаючись на порушення судом норм процесуального права просить ухвалу скасувати, справу направити місцевому суду для продовження розгляду по суті.

Апеляційна скарга мотивована тим, що цивільно-процесуальне законодавство у підготовчому засіданні не передбачає закриття провадження у справі з підстав п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України. Крім того, ухвала суду не мотивована на підставі чого суд вважає що даний спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства та не вказав до якої юрисдикції відноситься цей спір. Зазначає, що ним вірно визначено належного відповідача, суд з власної ініціатива мав би залучити в якості третьої особи ТОВ «Світло для світу».

Відзив на апеляційну скаргу не поданий.

Апеляційна скаргапідлягає дозадоволення з таких підстав.

Статтею 352 ЦПКУкраїни передбачено, що підставами апеляційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до частин 1, 2, 5 ст.263ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Ухвала суду таким вимогам не відповідає.

Судомвстановлено,що ухвалою Березнівськогорайонного судуРівненської області від 15листопада 2023року відкрите загальне позовне провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Куц Іванни Вікторівни про скасування рішення та відновлення реєстрації права власності. Підготовче судове засідання призначено на 04 грудня 2023 року. Підготовче судове засідання неодноразово призначалося та відкладалося, зокрема 18 грудня 2023 року, 16 січня, 17 січня 2024 року.

Відомості про закриттяпідготовчого засідання в матеріалах справи відсутні.

Ухвала про закриття провадження у справі з підстав, передбачених пунктом 1 частини першоїстатті 255ЦПК України судом першої інстанції постановлена 17 січня 2024 року у відкритому підготовчому судовому засіданні.

Процесуальний порядок провадження у цивільних справах визначаєтьсяЦПК Українита іншими законами України, якими встановлюється зміст, форма, умови виконання процесуальних дій, сукупність цивільних процесуальних прав і обов`язків суб`єктів цивільно-процесуальних правовідносин та гарантій їх реалізації.

Цивільним процесуальним законом чітко розмежовано підготовче провадження із проведенням підготовчого засідання, його особливості, строки проведення (Глава 3 Розділу III «Позовне провадження») та розгляд справи по суті із проведенням судового засідання (Глава 3 вказаного розділу).

Статтею 196 ЦПК Українипередбачено, що для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Положеннямистатті 189 ЦПК Українивизначено, що завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Таким чином, підготовче судове провадження - це стадiя судового прoцесу, в якій з`ясовується предмет спoру, позoвні вимoги, заперечення на позoвні вимoги, склад учасників судовoго процесу, вирішення відводів, xарактер спірних правовідносин та інших дій, які будуть слугувати для правильного і безперешкoдного розгляду справи пo суті, іншими словами, це важлива складова судочинства, що спрямована на створення умов для правильного, безперешкодного та своєчасного розгляду справи по суті.

Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Підготовче засідання є формою підготовчого провадження, яка полягає у вчиненні судом та учасниками судового процесу відповідних процесуальних дій.

Відповідно до частини першоїстатті 200 ЦПК Україниу підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинитидо закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Підстави для закриття провадження у справі визначені устатті 255 ЦПК України.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду цивільної справи без прийняття судового рішення у зв`язку з виявленням після порушення провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

За таких обставин закриття провадження з підстав, передбачених пунктом 1 частини першоїстатті 255 ЦПК України, можливо лише в судовому засіданні, а не при проведенні підготовчого судового засідання, оскільки згідно зістаттею 200 ЦПК України, а саме її частиною четвертою, закриття провадження можливо на цій стадії процесу з двох підстав, це: відмова від позову, визнання позову та укладення мирової угоди, визначених статтями206,207 ЦПК України.

Такий висновок відповідає правовій позиції викладеній у постанові Верховного Суду у справі №638/3792/20 від 20 вересня 2021 року.

Щодо неналежності сторони у спорі та залучення співвідповідача у справі.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 15 вересня 2021 року в справа № 344/17464/15-ц (провадження № 61-11184св20) вказано, що «відповідно до частин першої - четвертоїстатті 51 ЦПК Українисуд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі».

Клопотання позивача про заміну неналежного відповідача належним чи притягнення до участі у справі співвідповідача на стадії підготовчого засідання матеріали справи не містять.

У постанові від 17 квітня 2018 року у справі № 523/9076/16-ц Велика Палата Верховного Суду вказала, що пред`явлення позову до неналежного відповідача не є підставою для відмови у відкритті провадження у справі, оскільки заміна неналежного відповідача здійснюється в порядку, визначеному ЦПК України. За результатамирозгляду справисуд відмовляєв позовідо неналежноговідповідача таприймає рішенняпо сутізаявлених вимогщодо належноговідповідача.Тобто,визначення відповідачів,предмета тапідстав спорує правомпозивача.Натомість,встановлення належностівідповідачів йобґрунтованості позову-обов`язкомсуду,який виконуєтьсяпід часрозгляду справи,а нена стадіївідкриття провадження.

Отже, пред`явлення позову до неналежного відповідача є самостійною підставою для відмови в задоволенні позову, а не закриття провадження у справі у підготовчому засіданні на підставі п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України.

Згідно з п. 4 ч. 1ст.379ЦПК України порушення норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали є підставою для скасування ухвали суду, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Виходячи з вищевикладеного, апеляційний суд вважає, що судом першої інстанції оскаржувану ухвалу постановлено з порушенням норм процесуального права, а тому вона підлягає скасуванню на підставі п. 4 ч. 1ст.379ЦПК України з направленням справи до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Керуючись ст.ст.367,374,379,382-384 ЦПК України, апеляційний суд

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 адвоката Шаблій В.І. задовольнити.

Ухвалу Березнівського районногосуду Рівненськоїобласті від 17 січня 2024 року скасувати, справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складений 23 травня 2024 року.

Головуючий суддя: Гордійчук С.О.

Судді : Боймиструк С.В.

Хилевич С.В.

СудРівненський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення23.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119223176
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —555/2397/23

Ухвала від 10.09.2024

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Снітчук Р. М.

Ухвала від 20.06.2024

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Снітчук Р. М.

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Рішення від 23.05.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Постанова від 23.05.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Рішення від 17.01.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні