Рішення
від 31.08.2010 по справі 2-2660/2010
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-2660/2010р.

РІШЕННЯ

МЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2010 року Світловод ський міськрайонний суд Кіро воградської області в склад і головуючого - судді Гонта ренко Т.М., при секретарі Герко Т.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Світл оводську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управл іння Пенсійного фонду Україн и в м. Світловодську Кіровогр адської області про стягнен ня недоплаченої щомісячної д ержавної соціальної допомог и «Дітям війни» , -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Управління Пенс ійного фонду України в м. Світ ловодську Кіровоградської о бласті та просить зобов' яз ати Управління Пенсійного фо нду України в м. Світловодськ у здійснити перерахунок у ві дповідності до Закону Україн и «Про соціальний захист діт ей війни» щомісячної державн ої соціальної допомоги - пі двищення до пенсії за період з 01.01.2006р. по момент винесення рі шення і в подальшому.

В судове засідання позивач не з' явився, надав суду заяв у, в якій просить суд розгляд ати справу у його відсутніст ь, позовні вимоги підтримує в повному об' ємі.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, надав заперечення , в яких просить відмовити в задоволе нні позовних вимог, в зв' язк у з відсутністю законодавчо визначеного механізму реал ізації положень ст. 6 Закону Ук раїни «Про соціальний захист дітей війни». Просить розгля нути справу за відсутності п редставника Управління Пен сійного фонду України в м. Сві тловодську.

Дослідивши письмові матер іали, суд встановив наступні обставини справи та відпові дні їм правовідносини.

Судом встановлено, що позив ач є особою, на яку поширюєтьс я дія абзацу 1 статті 1 Закону У країни «Про соціальний захис т дітей війни» від 18 листопада 2004 року, та має статус «дитини війни», що підтверджується п освідченням.

Згідно статті 6 Закону Украї ни «Про соціальний захист ді тей війни», дітям війни пенсі ї або щомісячне довічне грош ове утримання чи державна со ціальна допомога, що виплачу ється замість пенсії, підвищ уються на 30 відсотків мінімал ьної пенсії за віком. Редакці я цієї статті набрала чиннос ті з 1 січня 2006 року.

Згідно з частиною 1 статті 28 З акону України "Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року, мін імальний розмір пенсії за ві ком встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для о сіб, які втратили працездатн ість, визначеного законом. По ложення ст. 28 Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування»н е є перешкодою для застосува ння даної величини (мінімаль ного розміру пенсії за віком ) до обрахування інших пенсій чи доплат пов'язаних з мініма льною пенсією за віком, оскіл ьки чинним законодавством не встановлено іншого, крім пер едбаченого частиною першою с татті, мінімального розміру пенсії за віком.

Пунктом 17 статті 77 Закону Укр аїни “Про Державний бюджет У країни на 2006 рік” від 20.12.2005 року д ію ст.6 Закону України “Про соц іальний захист дітей війни” від 18.11.2004 року на 2006 рік зупинено . Законом України “Про внесен ня змін до Закону України “Пр о Державний бюджет України н а 2006 рік” від 19.01.2006 року п. 17 ст. 77 вк азаного Закону виключено, а с т. 110 викладено в новій редакці ї, згідно якої пільги дітям ві йни, передбачені ст. 6 Закону У країни “Про соціальний захис т дітей війни” від 18.11.2004 року, за проваджуються у 2006 році поета пно, за результатами виконан ня бюджету у першому піврічч і, у порядку, визначеному Кабі нетом Міністрів України за п огодженням з Комітетом Верхо вної Ради України з питан ь бюджету. Однак протягом 2006 ро ку Верховною Радою України т а Кабінетом Міністрів відпов ідних нормативно-правових ак тів не видавалось.

Таким чином, у 2006 році відпо відач не мав правових підста в для нарахування позивачев і підвищення до пенсії у розм ірі 30 відсотків мінімальної п енсії за віком як дитині війн и, а тому не підлягають задово ленню позовні вимоги в цій ча стині.

П. 12 ст. 71 Закону України «Про Д ержавний бюджет України на 2007 рік» дію ст. 6 Закону України « Про соціальний захист дітей війни» на 2007 рік зупинено. Про те рішенням Конституційног о Суду

України від 09 липня 2007 року № 6 -рп/2007 положення п. 12 ст. 71 Закону України «Про Державний бюдж ет України на 2007 рік» визнані н еконституційними.

Згідно ч. 2 ст. 152 Конституції У країни, Закони, інші правові а кти або їх окремі положення, щ о визнані неконституційними , втрачають чинність з дня ухв алення Конституційним Судом України рішення про їх некон ституційність. Рішення звор отної дії в часі не має.

Зважаючи на викладене суд п риходить до висновку, що в пер іод з 09 липня по 31 грудня 2007 року відповідач мав правові підс тави для нарахування позивач еві підвищення до пенсії на 3 0 % мінімальної пенсії за віком , як те передбачено ст. 6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни» і не викона ння вимог Закону свідчить пр о протиправність дій Управлі ння пенсійного Фонду у м. Світ ловодськ, а відтак порушені п рава позивача за вказаний пе ріод підлягають захисту.

Підпунктом 2 пункту 41 розділ у II Закону України "Про держав ний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких з аконодавчих актів України" т екст статті 6 Закону України « Про соціальний захист дітей війни» викладено в наступній редакції: дітям війни (крім ти х, на яких поширюється дія Зак ону України "Про статус ветер анів війни, гарантії їх соціа льного захисту") до пенсії або щомісячного довічного грошо вого утримання чи державної соціальної допомоги, що випл ачується замість пенсії, вип лачується підвищення у розмі рі надбавки, встановленої дл я учасників війни.

Ч. 4 ст. 14 Закону України «Про с татус ветеранів війни, гаран тії їх соціального захисту» визначено, що учасникам війн и пенсії підвищуються на 10 % пр ожиткового мінімуму для осіб , які втратили працездатніст ь. Однак Рішенням Конституці йного Суду України № 10-рп/2008 від 22 травня 2008 року визнано некон ституційним положення Закон у України "Про Державний бюдж ет України на 2008 рік" від 28 грудн я 2007 року щодо викладення поло жень ст. 6 Закону України "Про с оціальний захист дітей війни " в новій редакції. Таким чино м, відновлено дію ст. 6 Закону У країни «Про соціальний захис т дітей війни» і з 22 травня 2008 ро ку позивач мав право на отрим ання підвищення до пенсії у р озмірі 30 % мінімальної пенсії за віком. Відповідач ігнорув ав право позивача на підвище ння пенсії за вказаною нормо ю Закону в період з 22 травня по 31 грудня 2008 року, а тому вимоги п озивача в цій частині підляг ають задоволенню.

Зміст ст. 6 Закону України «П ро соціальний захист дітей в ійни» у 2009 - 2010 році не змінюва вся та розмір підвищення не к оригувався, дія закону зупин ена не була. Таким чином, відпо відач повинен був провести п ідвищення пенсії позивачеві у збільшеному розмірі відпо відно до вимог ст. 6 Закону Укр аїни «Про соціальний захист дітей війни»з 01 січня 2009 року п о день винесення рішення, в ме жах позовних вимог.

Посилання відповідача на н еврегульованість питання об числення розміру пенсії дітя м війни чинним законодавство м не приймається судом до ува ги, оскільки ст.6 ЗУ ”Про соціа льний захист дітей війни” ви значено, що дітям війни пенсі ї або щомісячне довічне грош ове утримання чи державна со ціальна допомога, що виплачу ється замість пенсії, підвищ уються на 30% мінімальної пенсі ї за віком. Реалізація особою права, що пов'язане з отриманн ям бюджетних коштів, яке базу ється на спеціальних та чинн их на час виникнення спірних правовідносин нормативно-пр авових актів національного з аконодавства, не може бути по ставлена у залежність від бю джетних асигнувань і відсутн ості коштів. Крім того, незва жаючи на компетенцію деяких органів влади по наданню обо в'язкових роз'яснень щодо вик онання вимог законодавства, наявність чи відсутність буд ь-яких відомчих чи міжвідомч их роз'яснень, інструкцій та р озпоряджень щодо механізму в иконання норм Закону України не може бути підставою для не виконання цих норм, якщо це тя гне за собою порушення прав т а законних інтересів громадя н України.

Зважаючи на те, що здійсненн я перерахунку пенсії відноси ться до компетенції органів Пенсійного фонду України, а с уд не вправі виконувати функ ції даного суб' єкта владних повноважень, суд визнає необ хідним зобов' язати управлі ння Пенсійного фонду України м. Світловодська здійснити п ерерахунок та виплатити щомі сячне підвищення до пенсії п озивачу, починаючи з 09 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року, з 22 трав ня 2008 року по день винесення р ішення, відповідно до ст.6 ЗУ « Про соціальний захист дітей війни» з урахуванням норм ч.1 с т.28 ЗУ “Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання”, та здійснити її випла ту, прийнявши до уваги розмір фактично щомісячно виплаче ної пенсії у вказані періоди та права на щомісячну виплат у підвищення пенсії в розмір і 30 % мінімальної пенсії за вік ом. Враховуючи викладене, вим ога щодо зобов»язання в пода льшому проведення виплат пе вної суми з вищевикладених п ідстав задоволенню не підляг ає.

Вимоги позивача про зобов' язання здійснювати виплату підвищення до пенсії «дітям війни» відповідно до Закону України «Про соціальний зах ист дітей війни» надалі не пі длягають задоволенню, оскіль ки захисту підлягає вже пору шене право, а не те, яке може бу ти порушено у майбутньому.

На підставі викладеного та керуючись ст. 6 Закону України «Про соціальний захист діте й війни», п. 17 статті 77 Закону Ук раїни “Про Державний бюджет України на 2006 рік”, Законом Укр аїни “Про внесення змін до За кону України “Про Державний бюджет України на 2006 рік”, п. 12 ст . 71 Закону України «Про Держав ний бюджет України на 2007 рік», р ішенням Конституційного Суд у України від 09 липня 2007 року № 6- рп/2007, Підпунктом 2 пункту 41 розд ілу II Закону України "Про держ авний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяки х законодавчих актів України ", ч. 4 ст. 14 Закону України «Про ст атус

ветеранів війни, гарантії ї х соціального захисту», Ріше нням Конституційного Суду Ук раїни № 10-рп/2008 від 22 травня 2008 рок у, ст. 10, 11, 60, 88, 209, 213-215 ЦПК України, суд , -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольн ити частково.

Зобов'язати Управління Пе нсійного фонду України в м. Св ітловодську Кіровоградсько ї області здійснити перераху нок та виплатити ОСОБА_1 підвищення до пенсії згідно статті 6 Закону України "Про с оціальний захист дітей війни " у розмірі 30 % від розміру мінім альної пенсії за віком, почин аючи з 09 липня 2007 року до 31 грудн я 2007 року та з 22 травня 2008 року по час винесення рішення суду, т обто до 31 серпня 2010року.

В задоволенні решти позовн их вимог - відмовити .

Повернути з Державного бюд жету України на користь пози вача зайво сплачені судові в итрати в сумі 45 грн. 50 коп.

Рішення може бути оск аржене до апеляційного суду Кіровоградської області чер ез суд першої інстанції шлях ом подання апеляційної скарг и протягом десяти днів з дня п роголошення рішення.

Суддя

Світловодського міськрайс уду Гонтаре нко Т.М.

СудСвітловодський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення31.08.2010
Оприлюднено11.11.2010
Номер документу11922580
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2660/2010

Рішення від 19.10.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Непша О. І.

Рішення від 14.12.2010

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Сидоренко Р. В.

Рішення від 02.07.2015

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Буран О. М.

Рішення від 16.12.2010

Цивільне

Сакський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Асанов Ельмір Наріманович

Рішення від 09.08.2010

Цивільне

Старобешівський районний суд Донецької області

Сазонова Марія Георгіївна

Рішення від 24.11.2010

Цивільне

Керченський міський суд Автономної Республіки Крим

Цветков Олександр Якович

Ухвала від 03.11.2010

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Таранцов Сергій Петрович

Ухвала від 08.11.2010

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Бардін Олександр Сергійович

Ухвала від 26.10.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Грідяєва Марина Володимирівна

Рішення від 31.08.2010

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Гонтаренко Тетяна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні