Рішення
від 09.08.2010 по справі 2-2660/2010
СТАРОБЕШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2-2660/2010

Старобешівський районни й суд Донецької області

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 серпня 2010 року смт .Старобешеве

Старобешівський районни й суд Донецької області у ск ладі: головуючої - судді Саз онової М.Г., при секретарі Гонч аровій Н.М., розглянувши у відк ритому судовому засіданні в залі суду в смт. Старобешеве ц ивільну справу за позовом ОСОБА_1 до управлінн я Пенсійного фонду України в Старобешівському районі Дон ецької області про зобов' яз ання зробити перерахунок та виплату доплати до пенсії ві дповідно до вимог Закону Укр аїни «Про соціальний захист дітей війни» за період з 01.01.2008 р оку по 30.06.2010 року, -

В С Т А Н О В И В :

09 липня 2010 року позивач з вернувся з позовом до управл іння Пенсійного фонду Україн и в Старобешівському районі, Донецької області про зобов ' язання зробити перерахуно к та виплату доплати до пенсі ї відповідно до вимог Закону України «Про соціальний зах ист дітей війни» за період з 01 .01.2008 року по 30.06.2010 року. В обґрунту вання позовних вимог позивач зазначив, що має статус «дити ни війни», виплачувана йому п енсія повинна підвищуватись на 30 відсотків мінімальної пе нсії за віком. Вважає, що полож ення Законів України «Про Де ржавний бюджет України на 2007 р ік» та «Про Державний бюджет України на 2008 рік» в частині з упинення дії ст. 6 Закону Украї ни «Про соціальний захист ді тей війни» не відповідають К онституції України і тому не можуть застосовуватись. Про сить поновити йому строк зве рнення до суду, стягнути з ві дповідача на свою користь су дові витрати та зобов' язати відповідача зробити нарахув ання та виплату підвищення д о пенсії у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком за період з 01.01.2008 року по 30.06.2010 рок у та щомісячно у подальшому.

Позивач до судового засіда ння не з' явився, про дату, час та місце розгляду справи пов ідомлений належним чином. На дав заяву про розгляд справи за його відсутності, просить задовольнити позовні вимоги .

Представник відповідача у судове засідання не з' явил ась, про місце, дату та час роз гляду справи повідомлена нал ежним чином, просить розглян ути справу в її відсутність.

Дослідивши матеріали сп рави, суд вважає, що позов підл ягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлені такі фак ти та відповідні їм правовід носини.

Позивач ОСОБА_1 народився у 1936 році.

Згідно із статтею 1 Закону У країни «Про соціальний захи ст дітей війни» дитиною війн и є особа, яка є громадянином У країни та якій на час закінче ння (2 вересня 1945 року) Другої св ітової війни було менше 18 рок ів, отже, позивач є дитиною вій ни в розумінні цього Закону , що також підтверджено його п освідченням (а.с.5), із відмітко ю про статус «дитини війни». Т ому суд вважає, що на нього пов ністю розповсюджуються всі пільги та соціальні гаранті ї передбачені Законом Україн и «Про соціальний захист діт ей війни», в тому числі й прав о на підвищення пенсії на 30 % м інімальної пенсії за віком, я к передбачено статтею 6 Закон у.

Відповідно до статті 6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни» від 18.11.2004р., що набрав чинності 01 січня 2006 рок у, дітям війни пенсії або щомі сячне довічне грошове утрима ння чи державна соціальна до помога, що виплачується замі сть пенсії, підвищується на 30 відсотків мінімальної пенсі ї за віком.

Згідно із Законом України від 19.01.2006р. № 3367- ІV «Про внесення змін до Закону України «Про Д ержавний бюджет України на 2006 рік» дію статті 6 Закону Украї ни «Про соціальний захист ді тей війни» відновлено у зв' язку з виключенням пункту 17 ст атті 77 Закону України від 20.12.2005р . № 3235-ІV «Про Державний бюджет У країни на 2006 рік» з 02.04.2006р.

Підпунктом 2 пункту 41 розді лу II Закону України «Про Держа вний бюджет України на 2008 рік т а про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2007 року N 107-VI, що набра в чинності з 1 січня 2008 року, ста ття 6 Закону України "Про соціа льний захист дітей війни" вик ладена в новій редакції, яка п ередбачає, що дітям війни (крі м тих, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ве теранів війни, гарантії їх со ціального захисту") до пенсії або щомісячного довічного г рошового утримання чи держав ної соціальної допомоги, що в иплачується замість пенсії, виплачується підвищення у ро змірі надбавки, встановленої для учасників війни, тобто на 10 процентів прожиткового мін імуму для осіб, які втратили п рацездатність, при цьому змі ни

Зміни, внесені підпунктом 2 пункту 41 розділу II Закону Укра їни «Про Державний бюджет Ук раїни на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» були визнані такими, що не відповідають Ко нституції України (є неконст итуційними), згідно з Рішення м Конституційного Суду Украї ни від 22 травня 2008 року N 10-рп/2008. У в казаному рішенні Конституці йним судом України було зазн ачено, що положення Закону Ук раїни "Про Державний бюджет У країни на 2008 рік та про внесенн я змін до деяких законодавчи х актів України", визнані неко нституційними, втрачають чин ність з дня ухвалення Консти туційним Судом України цього Рішення. Рішення Конституці йного Суду України у цій спра ві має преюдиціальне значенн я для судів загальної юрисди кції при розгляді ними позов ів у зв'язку з правовідносина ми, які виникли внаслідок дії положень Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів Ук раїни", визнаних неконституц ійними.

Статтею 152 Конституції Укра їни передбачено, що Закони, ін ші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконс титуційними, втрачають чинність з дня ухвалення Кон ституційним Судом України рі шення про їх неконституційні сть. Таким чином, наявні підстави для зобов'язання ві дповідача здійснити перерах унок та виплату позивачу під вищення до пенсії як дитині в ійни в розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком з 22 травня 2008 ро ку.

Таким чином, суд вважає за н еобхідне зобов' язати відпо відача нарахувати та виплати ти позивачу підвищення до пе нсії за період з 22.05.2008 року по 31.12.2008 року з урахування м фактично здійснений виплат .

Стосовно позовних вимог пр о зобов'язання відповідача п ри нарахуванні пенсії з 1 січн я 2009 року виплату підвищення д о пенсії як дитині війни здій снювати відповідно до статті 6 Закону України "Про соціальн ий захист дітей війни", суд заз начає наступне.

Статтею 71 Закону України «П ро Державний бюджет України на 2009 рік» Кабінету Міністрів України надано право у 2009 році встановлювати розміри соціа льних виплат, які відповідно до законодавства визначають ся залежно від розміру мінім альної заробітної плати, в аб солютних сумах у межах асигн увань, передбачених за відпо відними бюджетними програма ми.

Статтею 71 Закону України «Про державний бюдж ет України на 2010 рік» надано п раво Кабінету Міністрів Ук раїни у 2010 році встановлювати розміри соціальних виплат, я кі відповідно до законодавст ва визначаються залежно від розміру мінімальної заробіт ної плати, в абсолютних сум ах у межах асигнувань, пере дбачених за відповідними бюд жетними програмами .

Названі норми передбачают ь встановлення в абсолютних сумах розмірів лише тих випл ат, вихідним критерієм розра хунку яких є розмір мінімаль ної заробітної плати. Відпов ідно, їх дії не поширюється на спірні відносини, оскільки р озмір зазначених соціальних виплат згідно із Законом Укр аїни «Про соціальний захист дітей війни» залежить від ро зміру мінімальної пенсії за віком.

Відповідно до ст. 54 Закону Ук раїни «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 року № 835 - VI встановлено що у 2009 році прожитковий мінімум на одну особу та для тих, хто відносит ься до основних соціальних і демографічних груп населенн я, в розмірах, що діяли у грудн і 2008 року. Розміри державних со ціальних гарантій на 2009 рік, що визначаються залежно від пр ожиткового мінімуму, встанов люються відповідними закона ми України, цим Законом та нор мативно-правовими актами Каб інету Міністрів України.

Відповідно до ст.52 Закону Ук раїни «Про державний бюджет України на 2010 рік» від N 2154-VI від 27.0 4.2010 року визначено, що Розміри державних соціальних гаран тій на 2010 рік, що визначаютьс я залежно від прожиткового мінімуму, встановлюються ві дповідними законами України , цим Законом та нормативно-пр авовими актами Кабінету Міні стрів України.

Отже, нарахування та виплат а у 2009 та 2010 роках дітям війни пі двищення до пенсії або щоміс ячного грошового довічного у тримання чи державної соціал ьної допомоги, що виплачуєть ся замість пенсії, повинні зд ійснюватися відповідно до но рм Закону України «Про соціа льний захист дітей війни».

Суд вважає за необхідне заз начити, що загальносуспільні потреби-це потреби, направле ні на задоволення всього сус пільства, а у цьому випадку сп ірні виплати направлені на з адоволення потреб обмеженог о кола споживачів, зокрема ви значених Законом України "Пр о соціальний захист дітей ві йни".

Крім того, Конституційний Суд України неодноразово роз глядав проблему (про що, зокре ма зазначено у Рішенні № 8-рп/2005 від 11 жовтня 2005 року по справі № 21/2005), пов'язану з реалізацією пр ава на соціальний захист, неп рипустимістю обмеження конс титуційного права громадян н а достатній життєвий рівень, і сформулював правову позиц ію, згідно з якою Конституція та закони України відокремл юють певні категорії громадя н України, що потребують дода ткових гарантій соціального захисту з боку держави. До ни х зокрема, належать громадян и, яким пенсія призначається за спеціальними законами. У р ішеннях Конституційного Суд у України зазначалося, що піл ьги, компенсації, гарантії є в идом соціальної допомоги і н еобхідною складовою констит уційного права на достатній життєвий рівень, тому звужен ня змісту та обсягу цього пра ва шляхом прийняття нових за конів або внесення змін до чи нних законів за ст. 22 Конститу ції України не допускається.

Постановляючи судове ріше ння у даній справі, суд виходи ть з того, що конституційні пр инципи, на яких базується зді йснення прав і свобод людини і громадянина в Україні, вклю чаючи і право на пенсійне заб езпечення, передбачені статт ями 1, 3 частиною 2 ст. 6, статтею 8, ч астиною 2 статті 19, статтями 22, 23, частиною 1 статті 24 Конституц ії України, набуте у сфері пен сійного забезпечення, не мож е бути скасоване, звужене. Пра вовою гарантією забезпеченн я державою даного права є вик онання прийнятих на себе зоб ов'язань, виходячи з положень принципу верховенства права , закріпленого статтею 8 Конст итуції України.

Відповідно до ст. 10 ЦПК Украї ни, цивільне судочинство зді йснюється на засадах змагаль ності сторін. Сторони, які бер уть участь у справі мають рів ні права щодо подання доказі в, їх дослідження та доведенн я перед судом їх переконливо сті. Кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Частиною 1 статті 11 ЦПК Укра їни передбачено, що суд розгл ядає цивільні справи не інак ше як за зверненням фізични х чи юридичних осіб, поданим в ідповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін т а інших осіб, які беруть учас ть у справі.

Таким чином, з'ясувавши обст авини справи та перевіривши їх доказами, суд вважає, що є д остатньо підстав про зобов`я зання відповідача здійснити нарахування та виплату пози вачу підвищення до пенсії по чинаючи з 22.05.2008 року по 30.06.2010 року ( згідно позовних вимог) з урах уванням фактично здійснених виплат.

Розглядаючи вимогу позива ча щодо поновлення строку зв ернення до суду за захистом, с уд вважає необхідним зазначи ти. Як встановлено, права пози вача в частині виплати йому п ідвищення до пенсії як дитин і війни в розмірі 30 % мінімальн ої пенсії були порушені з 22.05.2008 року, тому позовну заяву пода но у встановлений законом тр ирічний строк.

П озовні вимоги у части ні зобов' язання відповідач а у подальшому проводити нар ахування та виплату їй щоміс ячної доплати у розмірі 30% мін імальної пенсії за віком є не обґрунтованими і не підлягаю ть задоволенню з таких підст ав. Згідно частини ст.1 ЦПК Укр аїни, завданнями цивільног о судочинства є справедли вий, неупереджений та своєча сний розгляд і вирішення цив ільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або ос порюваних прав, свобод чи інт ересів фізичних осіб, прав т а інтересів юридичних осіб , інтересів держави. В межах ЦП К України захисту підлягає п орушене право позивача, внас лідок чого зобов' язання УПФ У в подальшому здійснювати н арахування та виплату щоміся чної допалати до пенсії у роз мірі 30% мінімальної пенсії за віком є безпідставним, оскіл ьки встановлює обов' язки на майбутнє без врахування змі н чинного законодавства, яке може мати місце, та без наявно сті спірних правовідносин.

Вирішуючи питання про су дові витрати суд керується п оложеннями ст. 88 ЦПК, згідно як ої стороні, на користь якої ух валено рішення, суд присуджу є з другої сторони понесені н ею і документально підтвердж ені судові витрати. Таким чин ом, судові витрати, які склада ються з суми судового збору, с плаченого позивачем при звер ненні до суду підлягають стя гненню з відповідача на кори сть позивача.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 88, 212 - 215 ЦП К України, ст. 6 Закону України «Про соціальний захист діте й війни», ст. 28 Закону України «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я», Законом України «Про держ авний бюджет України на 2008 рік », рішенням Конституційного суду України №10 - рп/2008 від 22.05.2008 р оку, Законом України «Про дер жавний бюджет України на 2009 рі к», Законом України «Про держ авний бюджет України на 2010 рік », суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити ч астково.

Зобов' язати упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Старобешівському район і Донецької області здійснит и нарахування та виплату на к ористь ОСОБА_1 підв ищення до пенсії у розмірі 30 в ідсотків мінімальної пенсії за віком, встановленої ч. 1 ст. 2 8 Закону України «Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування», з урахува нням встановленого законода вством прожиткового мінімум у для осіб, які втратили праце здатність, як дитині війни ві дповідно до статті 6 Закону Ук раїни від 18.11.2004р. № 2195- ІV «Про соц іальний захист дітей війни» починаючи з 22.05.2008 року по 30.06.2010 ро ку з урахуванням фактично зд ійснених виплат.

У решті позовних вимог - відмовити.

Рішення може бути оскарж ене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Донецьк ої області шляхом пода чі апеляційної скарги протя гом десяти днів з дня йо го проголошення. У разі якщо р ішення було постановлено без участі особи, яка його оскарж ує, апеляційна скарга подаєт ься протягом десяти днів з дн я отримання копії рішення .

Суддя:

СудСтаробешівський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення09.08.2010
Оприлюднено21.12.2010
Номер документу12895895
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2660/2010

Рішення від 19.10.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Непша О. І.

Рішення від 14.12.2010

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Сидоренко Р. В.

Рішення від 02.07.2015

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Буран О. М.

Рішення від 16.12.2010

Цивільне

Сакський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Асанов Ельмір Наріманович

Рішення від 09.08.2010

Цивільне

Старобешівський районний суд Донецької області

Сазонова Марія Георгіївна

Рішення від 24.11.2010

Цивільне

Керченський міський суд Автономної Республіки Крим

Цветков Олександр Якович

Ухвала від 03.11.2010

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Таранцов Сергій Петрович

Ухвала від 08.11.2010

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Бардін Олександр Сергійович

Ухвала від 26.10.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Грідяєва Марина Володимирівна

Рішення від 31.08.2010

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Гонтаренко Тетяна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні