Рішення
від 20.05.2024 по справі 494/399/24
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 494/399/24

Провадження № 2/499/218/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

20 травня 2024 року селище Іванівка

Іванівський районний суд Одеської області в складі: головуючого судді Погорєлова І.В. за участю секретаря судового засідання Дібрової О.І., розглянувши відкритому судовому засіданні в селищі Іванівка Березівського району Одеської області в порядку спрощеного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області про зобов`язання здійснити нарахування та здійснення добових, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить: визнати незаконними та протиправними дії начальника управління освіти, молоді , спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області по порушенню закону, трудових прав ОСОБА_1 та прав учнів на отримання добових по відрядженню в розмірі по 300 грн.; зобов`язати начальника Управління освіти , молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області Іщенко О.В. здійснити нарахування та виплату добових учасникам команди Березівської МТГ зональних та фінальних обласних змагань з баскетболу 3х3, обласному етапі Всеукраїнського спортивно-масового заходу «Cool Games 2023 по 200 грн за 10.05.23, 08.02.24 та 16.02.24, (за кожен день), тобто заборгованість, різницю з невиплаченої суми; стягнути з Управління освіти , молоді , спорту, та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області на користь позивача заборгованість по витратах на відрядження у розмірі 600 грн за 10.05.23, 08.02.24 та 16.02.24.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що начальник управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області тричі відправляв команду Березівської МТГ зональних та фінальних обласних змагань з баскетболу 3х3 та ОСОБА_1 , як представника команди, у службові відрядження, натомість не компенсував витрати на відрядження в сумі 300 грн, не виплатив і учням. Вважає, що відповідач цими діями грубо порушив її трудові права та права учнів, порушив закон, який регулював такі відносини.

01 квітня 2024 року ухвалою суду відкрито провадження у справі та вирішено справу розглядати в порядку спрощеного позовного провадження з викликом до суду сторін по справі.

Від представника відповідача управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області - Іщенко О. В. на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву.

В обґрунтування свого заперечення щодо позову представник відповідача зазначає, що при відправленні спортсменів та представників команд на змагання Управління керувалось рішенням Березівської міської ради Одеської області від 17.12.2018 року «Про встановлення вартості харчування учнів та вихованців, спортсменів у закладах освіти, спорту Березівської об`єднаної територіальної громади», відповідно до якого вартість харчування спортсменів-учасників спортивних заходів, що компенсується становить 100,00 гривень. Дане рішення прийнято на підставі розпорядження Одеської обласної державної адміністрації від 31.10.2016 року № 788/А-2016 «Про затвердження норм витрат на проведення спортивних заходів місцевого рівня». Відповідно вищезазначеним розпорядженням затверджено Порядок забезпечення харчуванням за рахунок коштів обласного бюджету учасників спортивних заходів місцевого рівня, що проводяться за участю спортсменів та команд Одеської області. Порядком затверджена грошова норма витрат на харчування спортсменів-учасників спортивних заходів місцевого рівня. Грошова норма затверджена Березівською міською радою повністю відповідає затвердженим нормам.

Сторона відповідача звертає увагу, що ОСОБА_1 вказує в позовній заяві про відправлення в службове відрядження і виплачена авансова сума в розмірі 100,00 грн. Відповідно до наказів в жодне відрядження особу та спортсменів не направлено, авансу в 100,00 гривень не виплачено. Спортсменів та представників команд направлено на змагання та виплачено витрати учасників змагань на харчування. Також позивач, як представник команди, 8 лютого 2024 року брала участь у зональних змаганнях, які відбулись в м. Березівка. Згідно позову ОСОБА_2 недоотримала за ці змагання 1000,00 грн. В даному випадку змагання відбувались в м. Березівка, жодної поїздки не було, чим позивач вводить в оману суд.

Позивач подала заперечення на відзив в яких вказала, що не вводить в оману суд, з повагою відноситься до суду, складу суду, обґрунтовано захищає свої порушені трудові права, права учнів, а саме відповідач систематично обдурює педагогічних працівників та учнів, грубо та корисно порушує закон та права, зловживає власними та посадовими правами, переслідує корисні цілі, за рахунок економії бюджетних коштів систематично та щомісячно отримує надбавки до посадового окладу за складність праці в розмірі 50% та преміальні в розмірі 50%, а економія здійснюється на розмірі відряджуваних та доплатах за престижність праці педагогічних працівників. Додатково вказала, що підтримує вимоги викладені у позовній заяві.

Зазначила також, що КМУ постановою вніс зміни до грошової норми компенсаційних виплат на харчування учасників спортивних заходів , тобто змінив розмір добових до 300 грн, саме ця сума є достатньою для компенсації спортсменам понесених ними під час змагань фізичних, психологічних навантажень, енергетичних затрат та відновлення стану організму спортсмена. В наказ Міністерства молоді та спорту від 09.02.18 за №617 неодноразово вносились зміни, в тому числі і в 2022-2023 роках , про що замовчує відповідач, а норми витрат на харчування повинні переглядатись щороку. Рішення сесії міськради від 17.12.18 та розпорядження Одеської облдержадміністрації за 2016 рік є застарілими до багатьох нормативно-правових актів вищого рівня, які регулюють питання відряджуваних, грошових норм витрат на харчування, добових , не відповідають нормативно-правовим актам , діючим з 01.01.22, порушують права людини та дитини

Позивач в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала, просила задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні просила відмовити у задоволенні позовних вимог.

Заслухавши учасників, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до пункту першого статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Як зазначено в ст.12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Реалізація принципу змагальності в цивільному процесі та доведення перед судом обґрунтованості своїх вимог є конституційною гарантією (ст.129 Конституції України).

На суд покладається обов`язок розгляду цивільної справи в межах заявлених сторонами вимог на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі (ч.1 ст. 13 ЦПК України).

Так судом встановлено, що ОСОБА_1 працює вчителем фізичної культури в Опорному закладі-ліцеї №3 Березівської міської ради Одеської області.

Відповідно до наказу № 98/ОД від 08 травня 2023 року «Про участь у обласному етапі Всеукраїнського спортивного-масового заходу серед школярів «Cool Games 2023» позивачку ОСОБА_1 було звільнено від освітнього процесу ( зі збереженням заробітної плати) учителя фізкультури Опорного закладу - ліцею №3 Березівської міської ради Одеської області , як представника команди для участі у вищезазначеному заході (п.2.2 наказу) та відповідно до п.1 Наказу відряджено команди 10 травня 2023 за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідно до п.5.1 Наказу встановлено здійснити нарахування та виплату витрат представникам та учасникам команд від Березівської МТГ в обласному етапі Всеукраїнського спортивного - масового заходу серед школярів «Cool Games 2023» , відповідно до рішення сесії від17.06.2021 №453 - УІІІ «Про затвердження порядку та грошових добових ноорм витрат на забезпечення харчування або виплатою добових учасникам військово-патріотичних, спортивних заходів та змагань міської територіальної громади відповідно до кошторису.

Отже аналузуючи суть даного наказу, судом вбачається, що позивачку було фактично відряджено до іншого населеного пункту з покладенням на неї відповідних обов`язків та завдань, тобто ОСОБА_1 як вчитель фізичної культури в Опорного закладу-ліцею №3 Березівської міської ради Одеської області 10 травня 2023 року перебувала у відрядженні до с.Усатове Одеського району Одеської області.

Згідно наказу №34/ОД від 01.02.2024 року «Про організацію та проведення зональних змагань обласної Спартакіади учнів закладів загальної середньої освіти з баскетболу 3х3» позивачка ОСОБА_1 - вчитель фізичної культури в Опорного закладу-ліцею №3 Березівської міської ради Одеської області - визначена представником команди юнаків, звільнена від освітнього процесу ( зі збереженням заробітної плати) та як представник команди брала участь 08 лютого 2024 року у змаганнях.

Дослідивши наказ управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області від 12 лютого 2024 року № 39/ОД «Про участь у фінальних змаганнях з баскетбол 3х3 серед команд закладів загальної середньої освіти Одеської області» вбачається, що позивачка ОСОБА_1 - вчитель фізичної культури в Опорного закладу-ліцею №3 Березівської міської ради Одеської області - визначена представником команди юнаків, звільнена від освітнього процесу ( зі збереженням заробітної плати) та як представник команди брала участь 16 лютого 2024 року у змаганнях в с.Окна Одеської області.

Тобто аналізуючи даний наказ судом встановлено, що фактично 16 лютого 2024 року ОСОБА_1 перебувала у відрядженні до іншого населеного пункту.

Як зазначено в п. 1 розділу І Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 р. № 59, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 31.03.1998 р. за № 218/2658, службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника державного органу (поїздка державного службовця - за розпорядженням керівника державної служби), підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримується (фінансується) за рахунок бюджетних коштів (далі - підприємство), на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв`язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства).

Отже суд вважає доведеними ті обставини, що згідно наказу № 98/ОД від 08 травня 2023 року позивачка перебувала у відрядженні 10 травня 2023 року, згідно наказу №34/ОД від 01.02.2024 рокупозивачка перебувала у відрядженні 08 лютого 2024 року, згідно наказу №39/ОД від 12.02.2024 позивачка перебувала у відрядженні 16 лютого 2024 року.

Згідно п. 1 розділу II Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон направлення працівника підприємства у відрядження здійснює керівник цього підприємства або його заступник (направлення у відрядження державного службовця здійснює керівник державної служби) і оформлює наказом (розпорядженням),у якому зазначаються мета виїзду, завдання (за потреби), пункт призначення (місто або міста призначення, інші населені пункти, найменування підприємства, установи або організації, куди відряджається працівник), строк (дата вибуття у відрядження та дата прибуття з відрядження), джерело фінансового забезпечення витрат на відрядження, а також за потреби інші ключові моменти (вид транспорту, інформація про додаткові обмеження щодо сум та цілей використання коштів, наданих на відрядження, у разі їх встановлення керівником),після затвердження кошторису витрат. У разі направлення працівника підприємства у службове відрядження за запрошенням подається його копія та за наявності програма заходів.

Як вбачається позивачкою ці обставини доведені та не спростовані іншими доказами.

Відповідно до статті 121 КЗпП України працiвники мають право на вiдшкодування витрат та одержання iнших компенсацiй у зв`язку з службовими вiдрядженнями. Працiвникам, якi направляються у вiдрядження, виплачуються: добовi за час перебування у вiдрядженнi, вартiсть проїзду до мiсця призначення i назад та витрати по найму жилого примiщення в порядку i розмiрах, встановлюваних законодавством. За вiдрядженими працiвниками зберiгаються протягом усього часу вiдрядження мiсце роботи (посада) i середнiй заробiток.

Як вбачається з посилань позивачки та не спростовано стороною відповідача в повному розмірі відповідно до чинного законодавства добові їй не були виплачені.

ОСОБА_1 посилається, що за кожне відрядження їй було виплачено по 100 гривень добових, що не відповідає закону, так як добові повинні складати у розмірі 300 гривень.

Згідно постанови КМУ від 02 лютого 2011 року № 98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» затверджено суми витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, згідно з додатком 1.

Додатком 1 до наказу Управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області від 11 серпня 2023 року № 155/ОД визначено , що витрати на проведення та участь команд у І та ІІ етапах змагань покладаються на організаторів; витрати на відрядження команд, членів оргкомітетів та суддівських колегій ІІІ та ІV етапів забезпечується Управлінням освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області; витрати на відрядження команд та всі інші витрати (проїзд команд, тренерів, представників, харчування, проживання) на зональні та фінальні змагання - за рахунок Управлінням освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області або інших джерел, не заборонених законом.

За п. 15 Розділу І Інструкції окремим видом витрат, що не потребують спеціального документального підтвердження, є добові витрати (витрати на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи, понесені у зв`язку з таким відрядженням). Суми добових витрат для працівників підприємств затверджені постановою № 98. Добові витрати відшкодовуються в єдиній сумі незалежно від статусу населеного пункту.

Відповідно до п.4 Розділу ІІ Інструкції за кожний день (включаючи день вибуття та день прибуття) перебування працівника у відрядженні в межах України, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), йому виплачуються добові в межах сум, затверджених постановою № 98.

Згідно з Додатком № 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. № 98 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2021 р. № 1355) сума добових витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів в межах України становить 300 гривень.

З урахуванням наведеного, суд констатує, що ОСОБА_1 , тричі направлялась у відрядження, що узгоджується з п.1 Розділу І Інструкції, оскільки такі поїздки працівника відбувались за розпорядженням начальника відділу Управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області, що повністю утримується за рахунок бюджетних коштів, на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем постійної роботи.

Тож, вимоги щодо визнання незаконними та протиправними дій начальника управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області по порушенню трудових прав ОСОБА_1 на отримання добових по відрядженню в розмірі 300 гривень, а також стягнення з Управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області на користь ОСОБА_1 заборгованість по витратах на відрядження у розмірі 600 (шістсот) гривень за 10.05.2023, 08.02.2024, 16.02.2024 є такими, що підлягають задоволенню.

Щодо позовних вимог ОСОБА_1 про визнання незаконними та протиправними дії начальника управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області по порушенню Закону прав учнів на отримання добових по відрядженню в розмірі по 300 гривень та зобов`язання здійснити нарахування та виплату добових учасникам команди Березівської МТГ зональних та фінальних обласних змагань з баскетболу 3х3, обласному етапі Всеукраїнського спортивно-масового заходу «Gool Games 2023» по 200 гривень за 10.05.2023, 08.02.2024, 16.02.2024 (за кожен день), тобто заборгованість, різницю з невиплаченої суми суд зазначає, що такі вимоги підлягають залишенню без розгляду, виходячи з наступного.

Зазначену позовну вимогу ОСОБА_1 заявила до суду в інтересах інших осіб, а саме в інтересах учасників команди.

За приписами ст. 60 ЦПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник. Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у статті 61 цього Кодексу. Органи або інших осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, представляють у суді їх посадові особи, крім випадків, коли такі органи та особи є стороною чи третьою особою у справі. Одна й та сама особа може бути одночасно представником декількох позивачів або декількох відповідачів або декількох третіх осіб на одній стороні, за умови відсутності конфлікту інтересів між ними.

Відповідно до ч.1 ст. 62 ЦПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: 1) довіреністю фізичної або юридичної особи; 2) свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна.

Учасники команди Березівської МТГ зональних та фінальних обласних змагань з баскетболу 3х3 як сторона у справі - не залучена, а також суд не вбачає підстав для визнання ОСОБА_1 особою, яка може представляти інтереси команди Березівської МТГ зональних та фінальних обласних змагань з баскетболу 3х3 в суді, оскільки доказів законного представництва інтересів інших осіб в установленому законом порядку суду не надано.

Згідно з п.2 ч.1 ст. 257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позовну заяву від імені заінтересованої особи подано особою, яка не має повноважень на ведення справи.

Зважаючи на приписи п.2 ч.1 ст. 257 ЦПК України, позовну вимогу ОСОБА_1 щодо визнання незаконними та протиправними дії начальника управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області по порушенню Закону прав учнів на отримання добових по відрядженню в розмірі по 300 гривень та зобов`язання здійснити нарахування та виплату добових учасникам команди Березівської МТГ зональних та фінальних обласних змагань з баскетболу 3х3, обласному етапі Всеукраїнського спортивно-масового заходу «Gool Games 2023» по 200 гривень за 10.05.2023, 08.02.2024, 16.02.2024 (за кожен день) слід залишити без розгляду.

Відповідно до положень ст.141 ЦПК України з відповідача на користь держави, беручи до уваги, що позивач при поданні позову до суду звільнена від сплати судового збору, підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1211,20 грн.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 263-265, 430 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області про зобов`язання здійсни ти нарахування та здійснення добових - задовольнити частково.

Визнати незаконними та протиправними дії начальника управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області по порушенню трудових прав ОСОБА_1 на отримання добових по відрядженню в розмірі 300 гривень.

Стягнути з управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області на користь ОСОБА_1 заборгованість по витратах на відрядження у розмірі 600 (шістсот) гривень за 10.05.2023, 08.02.2024, 16.02.2024.

Позовні вимоги ОСОБА_1 до управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області в частині визнання незаконними та протиправними дії начальника управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області по порушенню Закону прав учнів на отримання добових по відрядженню в розмірі по 300 гривень та зобов`язання здійснити нарахування та виплату добових учасникам команди Березівської МТГ зональних та фінальних обласних змагань з баскетболу 3х3, обласному етапі Всеукраїнського спортивно-масового заходу «Gool Games 2023» по 200 гривень за 10.05.2023, 08.02.2024, 16.02.2024 (за кожен день), тобто заборгованість, різницю з невиплаченої суми - залишити без розгляду.

Стягнути з управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області на користь держави судовий збір у розмірі 1211,20 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Одеського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ; РНОКПП: НОМЕР_1 ).

Відповідач: управління освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Березівської міської ради Одеської області (67300, Одеська обл, м. Березівка, вул. Грушевського, 5а; ЄДРПОУ: 42140037).

Повний текст рішення складено 24.05.2024

СуддяІгор ПОГОРЄЛОВ

СудІванівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено28.05.2024
Номер документу119279568
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —494/399/24

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 17.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 17.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні