Ухвала
від 29.05.2024 по справі 320/11806/21
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення заяви про перегляд судового рішення

за нововиявленими обставинами

29 травня 2024 року м. Київ № 320/11806/21

Київський окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Перепелиці А.М., розглянувши матеріали заяви Управління соціального захисту населення Бучанської районної військової адміністрації Київської області про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до Київського окружного адміністративного суду з позовом до Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області (далі - відповідач), в якому позивач просив суд:

- визнати протиправними дії відповідача щодо відмови позивачу у встановлені статусу інваліда війни ІІ групи та видачі посвідчення інваліда війни;

- зобов`язати відповідача встановити позивачу статус особи з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи та видати йому посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни;

- здійснити судовий контроль за виконанням судового рішення.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу розподілено судді Шевченко А.В.

За наслідками розгляду справи, рішенням Київського окружного адміністративного суду від 18.05.2022 (суддя Шевченко А.В.) позов ОСОБА_1 задоволено повністю, а саме:

- визнано протиправними дії Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області щодо відмови ОСОБА_1 у встановлені статусу особи з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи та видачі посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни;

- зобов`язано Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області (код ЄДРПОУ: 44370884; місцезнаходження: 08292, Київська обл., м. Буча, вул. Енергетиків, буд. 1-А) встановити ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ; місце проживання: АДРЕСА_1 ) статус особи з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи та видати ОСОБА_1 посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни.

Від Управління соціального захисту населення Бучанської районної військової адміністрації Київської області (Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області) до суду надійшла заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами у справі № 320/11806/21. У цій заяві відповідач просить суд скасувати рішення Київського окружного адміністративного суду від 18.05.2022 по справі № 320/11806/21. Призначити справу до нового розгляду. Відстрочити сплату судового збору та покласти розмір судових витрат на ОСОБА_1 .

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 28.02.2023 (суддя Шевченко А.В.) у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору відмовлено. Заяву Управління соціального захисту населення Бучанської районної військової адміністрації Київської області про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами залишено без руху. Встановлено заявнику п`ятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліків заяви, зазначених у мотивувальній частині ухвали, шляхом подання до суду оригіналу документа про сплату 4026, 00 грн. судового збору.

У зв`язку з наданням судді Київського окружного адміністративного суду Шевченко А.В. відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями справа розподілена судді Перепелиці А.М.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 02.04.2024 прийнято до провадження адміністративну справу №320/11806/21 за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Бучанської районної державної адміністрації Київської області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії. Продовжено строк для усунення недоліків заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами Управлінню соціального захисту населення Бучанської районної військової адміністрації Київської області. Встановлено заявнику п`ятиденний строк для усунення недоліків заяви з дня отримання копії даної ухвали.

У відповідності до приписів ч.5 ст.251 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) встановлено, якщо судове рішення було ухвалено в порядку письмового провадження, копія судового рішення надсилається в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси.

В заяві про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами заявником було вказано електронну адресу: ІНФОРМАЦІЯ_1 , застережень щодо неможливості направлення на вказану адресу процесуальних документів судом, висловлено не було.

Враховуючи викладене, судом було направлено копію ухвали про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами на електронну адресу зазначену, у вказаній заяві ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), що підтверджується довідкою про доставку ухвали електронною поштою від 12.04.2024 та звітом про доставку електронного листа (12.04.2024 об 11:54 год), яка наявна в матеріалах справи.

Вказаний спосіб повідомлення та направлення стороні у справі процесуальних документів, за наявності зазначеної ним особисто адреси електронної пошти був підтриманий у постанові Верховного Суду від 20.01.2023 у справі №465/6147/18, в якій Верховний Суд, зокрема, але не виключно прийшов до висновку, що особа, якій адресовано повідомлення суду через такі засоби комунікації, знає або принаймні повинна була дізнатися про повідомлення.

Згідно п.2 п.5 ч.6 ст.251 КАС України регламентовано, що судове рішення, яке направлено на електронну пошту вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Станом на 29.05.2024 від представника позивача документів на усунення недоліків заяви до суду не надійшло.

За правилами ч.1 ст.44 КАС України, учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Клопотання чи заяви про продовження процесуального строку встановленого судом, або про неможливість виконати ухвалу суду із обґрунтуванням поважних причин до суду не надходили.

Згідно з п.1 ч.4 ст.169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Виявлені судом недоліки перешкоджають прийняттю заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами до провадження суду, а тому така заява підлягає поверненню заявнику.

При цьому, суд вважає за необхідне звернути увагу на висновки викладені у рішенні від 07.07.1989 у справі «Union Alimentaria Sanders S.A. v. Spain» Європейський суд з прав людини зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, пов`язаних зі зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Крім того, суд враховує позицію Європейського суду з прав людини у справі «Пономарьов проти України» викладену у рішенні від 03.04.2008, згідно якої сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Вищезазначені положення у сукупності зобов`язують заявника до активної ролі в судовому розгляді справи для забезпечення найкоротшого строку вирішення спору та усунення обставин, що призводять до затягування адміністративного процесу.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду у справі № 200/14688/19-а від 13.09.2021.

Відповідно до приписів ч.5 ст.242 КАС України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Таким чином, відсутність будь-яких заяв або клопотань у цій справі з боку заявника свідчить про незацікавленість останнього у її своєчасному розгляді. Відтак, особа, яка добросовісно користується наданими законом процесуальними правами, зобов`язана слідкувати за перебігом розгляду своєї заяви.

Суд зауважує, що у заявника був достатній строк для усунення недоліків. Відкриття провадження без усунення недоліків, описаних в ухвалі суду про залишення заяви без руху є неможливим, недоліки не усунуті, відтак заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами підлягає поверненню.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.160, 161, п.1 ч.4 ст.169, ч.8 ст.169, ст.241-243, 248, 251 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Управління соціального захисту населення Бучанської районної військової адміністрації Київської області у справі №320/11806/21 про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами - повернути.

2. Роз`яснити заявнику, що повернення заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

3. Копію ухвали разом з заявою про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами і доданими до неї документами надіслати особі, яка подала вказану заяву.

Ухвала набирає законної сили згідно ст.256 КАС України з моменту її підписання суддею (суддями). Ухвала може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст.293-297 КАС України, протягом п`ятнадцяти днів, з дня складання повного тексту ухвали.

Суддя Перепелиця А.М.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.05.2024
Оприлюднено31.05.2024
Номер документу119370974
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

Судовий реєстр по справі —320/11806/21

Ухвала від 29.05.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Перепелиця А.М.

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Перепелиця А.М.

Ухвала від 28.02.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Шевченко А.В.

Рішення від 17.05.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Шевченко А.В.

Ухвала від 28.09.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Шевченко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні