Ухвала
від 29.05.2024 по справі 177/739/22
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-з/803/289/24 Справа № 177/739/22 Суддя у 1-й інстанції - Суддя у 2-й інстанції - Агєєв О. В.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2024 року м. Кривий Ріг

Дніпровський апеляційний суд у складі:

головуючого судді Агєєва О.В.,

суддів: Корчистої О.І.,Остапенко В.О.

за участю секретаря судового засідання Лідовської А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Кривий Ріг Дніпропетровської області цивільну справу №177/739/22 за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» про стягнення заборгованості по заробітній платі, стягнення моральної шкоди та зобов`язання вчинити певні дії, за заявою Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» про роз`яснення постанови Дніпровського апеляційного суду від 06 березня 2024 року, -

ВСТАНОВИВ:

У червні 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» про стягнення заборгованості по заробітній платі, стягнення моральної шкоди та зобов`язання вчинити певні дії.

В обґрунтування позову зазначила, що 09.08.2021 вона була звільнена з посади виконуючої обов`язки начальника КП «Червоненська ЖКД» згідно п.1 ст.38 КЗпП України, відповідно до Наказу №35 від 09.08.2021 на підставі Розпорядження №86-к від 09.08.2021, у зв`язку з доглядом за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку.

При звільненні з роботи відповідачем КП «Червоненська ЖКД», в порушення норм чинного законодавства, не були виплачені розрахункові на загальну суму 140 106,14 грн.

Просила суд, стягнути з відповідача на її користь: заборгованість по заробітній платі та невикористаним додатковим відпусткам в розмірі 129821,36 грн.; компенсацію втрати частини доходів у зв`язку із порушенням строків виплати заробітної плати відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифи на послуги в розмірі 48244,20 грн.; середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні в розмірі 521430,00 грн.; заподіяну моральну шкоду в розмірі 50 000,00 грн.; зобов`язати відповідача подати заяву за ф.№ 1-ОПП до ПФУ, із зміною відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та податкового обліку юридичної особи, із виключенням відомостей відносно ОСОБА_1 , як працюючого головного бухгалтера КП «Червоненська ЖКД», та внесенням відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та стягнути на її користь понесені судові витрати в розмірі 15865,69 грн.

Рішенням Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 20 вересня 2023 року позовні вимоги задоволено частково - стягнуто з Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі в розмірі 148 080 гривень 94 копійки, компенсацію втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків виплати заробітної плати відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифи на послуги в розмірі 43493 гривні 25 копійок, середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні в розмірі 453 385 гривень 50 копійок. В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено. Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Додатковим рішенням Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 19 жовтня 2023 року стягнуто з Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» ОСОБА_1 витрати пов`язані з наданням професійної правничої допомоги в розмірі 10 000 грн.

Не погодившись з зазначеним судовим рішенням, КП «Червоненська ЖКД» подало апеляційну скаргу, в якій просило рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 06 березня 2024 року апеляційну скаргу Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» задоволено частково. Рішення Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 20 вересня 2023 року змінено. Стягнуто з Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі в розмірі 129 821 грн. 36 коп., без утримання податків, зборів та інших обов`язкових платежів. Стягнуто з Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні в розмірі 70 000 грн. без утримання податків, зборів та інших обов`язкових платежів. Стягнуто з Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» на користь ОСОБА_1 сплачені та понесені судові витрати в розмірі 1784 гривні 87 копійок. В іншій частині рішення суду залишено без змін. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги в розмірі 5431 гривня 93 копійки.

Додаткове рішення Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 19 жовтня 2023 року залишено без змін.

15 квітня 2024 року КП «Червоненська житлово-комунальна дільниця» звернулось із заявою про роз`яснення постанови Дніпровського апеляційного суду від 06 березня 2024 року, в якій зазначено, що постанова Дніпровського апеляційного суду від 06 березня 2024 року підлягає роз`ясненню в частині стягнення з КП «Червоненська ЖКД» грошових коштів на користь ОСОБА_1 у вигляді заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та сплачених та понесених судових витрат, а також стягнення з ОСОБА_1 на користь КП «Червоненська ЖКД» витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги, оскільки на теперішній час КП «Червоненська ЖКД» перебуває в стадії припинення діяльності у зв`язку з ліквідацією юридичної особи. Права та обов`язки КП «Червоненська ЖКД» будуть остаточно передані до КП «Глеюватське після завершення ліквідації КП «Червоненська ЖКД».

На підставі наведеного КП «Червоненська житлово-комунальна дільниця» просить роз`яснити постанову Дніпровського апеляційного суду від 06 березня 2024 року, не змінюючи змісту судового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до КП «Червоненська ЖКД» про стягнення заборгованості по заробітній платі, стягнення моральної шкоди та зобов`язання вчинити певні дії в частині стягнення з Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» (ЄДРПОУ 31271190, Дніпропетровська область, Криворізький район, с.Червоне, вул.Гагаріна, 14) на користь ОСОБА_1 (зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 РНОКПП НОМЕР_1 ) заборгованість по заробітній платі в розмірі 129821 (сто двадцять дев`ять тисяч вісімсот двадцять одна ) гривня 36 копійок, без утримання податків, зборів та інших обов`язкових платежів, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні в розмірі 70 000 (сімдесят тисяч) гривень, без утримання податків, зборів та інших обов`язкових платежів, сплачених та понесених судових витрат в розмірі 1784 (одна тисяча сімсот вісімдесят чотири) гривні 87 копійок, а також стягнення з ОСОБА_1 (зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» (ЄДРПОУ 31271190, Дніпропетровська область, Криворізький район. с.Червоне, вул.Гагаріна 14) витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги в розмірі 5431 гривні 93 копійки з урахуванням наявності заблокованих банківських рахунків відповідача комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» (ЄДРПОУ 31271190) та можливості виконання рішення суду в цій частині з банківських рахунків та на банківські рахунки Комунального підприємства «Глеюватське» (ЄДРПОУ 42705344, 53001, Дніпропетровська область, Криворізький район, село Глеюватка, вулиця Шевченка, будинок 55Б), як правонаступника КП «Червоненська житлово-комунальна дільниця».

Учасники справи, будучи завчасно належним чином повідомленими про час і місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилися, що у відповідності до ч.2 ст.372 ЦПК України не перешкоджає розглядові справи.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи заяви, колегія суддів вважає за необхідне в її задоволенні відмовити з наступних підстав.

Згідно статті 271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення.

Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Як роз`яснено в пункті 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 18 грудня 2009 року "Про судове рішення у цивільній справі", роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

При цьому, у заяві про роз`яснення рішення повинно зазначатися, що саме у резолютивній частині рішення є незрозумілим, які припускаються варіанти тлумачення рішення, як це впливає на його виконання.

Отже, роз`яснення судового рішення є за своєю суттю одним із способів усунення його недоліків, але без виправлення і постановлення додаткового рішення цим же судом.

Суд зазначає, що роз`ясненню підлягають судові рішення у разі, якщо без такого роз`яснення їх тяжко виконати, оскільки високою є ймовірність неправильного виконання рішення внаслідок неясності його резолютивної частини. Ясність судового рішення полягає у логічному, чіткому, переконливому і зрозумілому викладенні його змісту. Недотримання цих вимог може ускладнити або взагалі унеможливити виконання судового рішення. Вимога логічності, зокрема, передбачає, що текст судового рішення має відображати причинно-наслідкові зв`язки у межах речення чи всього документу. Зокрема, мотивувальна частина судового рішення має відповідати його резолютивній частині.

Також, роз`яснення судового рішення зумовлено його нечіткістю за змістом, коли воно є неясним та незрозумілим для осіб, стосовно яких воно ухвалене, так і для тих, що будуть здійснювати його виконання, тобто таке судове рішення містить положення, які викликають суперечки щодо його нерозуміння під час виконання.

В ухвалі про роз`яснення судового рішення суд викладає більш повно та зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не змінюючи при цьому його суть і не торкаючись питань, які не були предметом розгляду.

Крім того, Верховний Суд в постанові від 24.07.2020 у справі №128/2734/17 роз`яснив, що суд може роз`яснити судове рішення у разі, якщо нечітким або незрозумілим є зміст його резолютивної частини, як для осіб, щодо яких воно ухвалене, так і для осіб, які будуть здійснювати його примусове виконання.

Отже, законодавець визначив, що роз`ясненню підлягає резолютивна частина судового рішення у разі утруднення його виконання в примусовому порядку.

Таким чином, виходячи із системного тлумачення положень чинного законодавства, рішення суду може бути роз`яснено у разі, якщо без такого роз`яснення його важко виконати, оскільки існує значна ймовірність неправильного його виконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення. Тобто, роз`яснення рішення суду - це засіб виправлення недоліків судового акту, який полягає в усуненні неясності судового акта і викладенні рішення суду у більш ясній і зрозумілій формі.

Як вбачається з матеріалів справи, у резолютивній частині постанови Дніпровського апеляційного суду від 06 березня 2024 року чітко та зрозуміло зазначено про те, в яких частинах змінено рішення Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 20 вересня 2023 року та які суми підлягають стягненню із відповідача, й ці висновки відповідають мотивувальній частині постанови суду.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні заяви, оскільки постанова суду та її резолютивна частина зокрема є чіткою та зрозумілою, прийнятою відповідно до вимог процесуального закону. Заява відповідача про роз`яснення постанови Дніпровського апеляційного суду від 06 березня 2024 року стосується питання, що не було предметом судового розгляду у даній справі судом апеляційної інстанції.

Керуючись статтями 271, 381 ЦПК України, апеляційний суд -

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви Комунального підприємства «Червоненська житлово-комунальна дільниця» про роз`яснення постанови Дніпровського апеляційного суду від 06 березня 2024 року у справі № 177/739/22 - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскаржена в касаційному поряду безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Судді:

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення29.05.2024
Оприлюднено31.05.2024
Номер документу119392670
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про роз’яснення судового рішення

Судовий реєстр по справі —177/739/22

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сердюк Валентин Васильович

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Постанова від 06.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Постанова від 06.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні