Ухвала
від 15.05.2024 по справі 2-1/11
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 2-1/11 Головуючий у 1 інстанції: Олексієнко М.Ю.

Провадження № 22-ц/811/1021/24 Доповідач в 2-й інстанції: Копняк С. М.

У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

15 травня 2024 року Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: Копняк С.М. (суддя-доповідач), Бойко С.М., Ніткевича А.В., вирішуючи питання відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , як спадкоємця після смерті ОСОБА_2 , на рішення Галицького районного суду м. Львова від 27 грудня 2011 року в справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 про виділ частки в натурі, усунення перешкод в користуванні приміщенням та виселення, зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , з участю третіх осіб: Галицької районної адміністрації Львівської міської ради, виконавчого комітету Львівської міської ради, Львівської міської ради, про виділ частки в натурі, за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3 , ОСОБА_2 про виділення в користування приміщень,

встановив:

01 квітня 2024 року зареєстровано апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Галицького районного суду м. Львова від 27 грудня 2011 року.

Перевіривши матеріали апеляційної скарги, колегія суддів дійшла до висновку, що апеляційну скаргу ОСОБА_1 , як спадкоємця після смерті ОСОБА_2 , слід повернути заявнику, з огляду на таке.

Процесуальним законом визначено, що учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково (стаття 352 ЦПК України).

Із апеляційної скарги убачається, що така подана ОСОБА_1 , як спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 , яка була стороною у справі, а саме, відповідачем за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 про виділ частки в натурі, усунення перешкод в користуванні приміщенням та виселення, позивачем за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , з участю третіх осіб: Галицької районної адміністрації Львівської міської ради, виконавчого комітету Львівської міської ради, Львівської міської ради, про виділ частки в натурі, та відповідачем за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3 , ОСОБА_2 про виділення в користування приміщень.

Спадкувамння - це перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (статті 1216 ЦК України).

Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини. За заповітом спадкоємцями також можуть бути юридичні особи й інші учасники цивільних відносин.

Відповідно до статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони на будь-якій стадії судового процесу; усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Таким чином, процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку із вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Аналіз норм цивільного процесуального законодавства дає підстави для висновку про те, зокрема, що, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво, то у разі смерті, фізична особа, яка у справі є стороною або третьою особою, може бути замінена її правонаступником.

Покійна ОСОБА_2 скористалась своїми процесуальними правами сторони по справі, а саме, приймала участь у розгляді даної справи судом першої інстанції, не погодившись із рішенням суду першої інстанції оскаржила таке в апеляційному порядку, а в подальшому, не погодившись також із рішенням суду апеляційної інстанції оскаржила рішення судів першої та апеляційної інстанцій у касаційному порядку. Розгляд цієї справи завершено судами всіх інстанції за участі ОСОБА_2 . Розгляд цієї справи за апеляційною скаргою самої ОСОБА_2 на рішення Галицького районного суду м. Львова від 27 грудня 2011 року завершено 22 жовтня 2012 року. За наведених обставин підстави вважати заявницю ОСОБА_1 , яка є спадкоємицею після смерті ОСОБА_2 , її процесуальним правонаступником у даній справі на стадії апеляційного розгляду, відсутні. Пунктом 1 частини п`ятої статті 357 ЦПК України передбачено, що апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності.

А відтак апеляційну скаргу необхідно повернути особі, яка її подала.

Керуючись статтею 357 ЦПК України, Львівський апеляційний суд,

ухвалив:

апеляційну скаргу ОСОБА_1 , як спадкоємиці ОСОБА_2 , на рішення Галицького районного суду м.Львова від 27 грудня 2011 року повернути заявнику.

Копію ухвали про повернення апеляційної скарги надіслати учасникам справи. Скаржнику надіслати копію ухвали про повернення апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня набрання нею законної сили.

Повний текст ухвали складено 15 травня 2024 року.

Судді: С.М. Копняк

С.М. Бойко

А.В. Ніткевич

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено05.06.2024
Номер документу119454400
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин

Судовий реєстр по справі —2-1/11

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Ведяшкіна Ю. В.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Ведяшкіна Ю. В.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Ведяшкіна Ю. В.

Ухвала від 17.10.2022

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Яремчук С. М.

Ухвала від 20.04.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Дехта Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні