Ухвала
від 10.06.2024 по справі 914/1415/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014,м.Львів, вул.Личаківська, 128

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

10.06.2024 Справа№ 914/1415/24

Суддя Морозюк А.Я., розглянувши матеріали заяви: Товариства з обмеженою відповідальністю "Біоенерджітранс", смт Іванків Іванківського району Київської області

про відкриття провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Санаторно-курортний лікувальний центр "Шкло" (81050, Львівська обл., Яворівський р-н, смт Шкло, вул. Курортна, буд. 1, ідентифікаційний код 32673458)

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Біоенерджітранс" про відкриття провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Санаторно-курортний лікувальний центр "Шкло" (81050, Львівська обл., Яворівський р-н, смт Шкло, вул. Курортна, буд. 1, ідентифікаційний код 32673458), з підстав наявності підтвердженої судовими рішеннями заборгованості Державного підприємства "Санаторно-курортний лікувальний центр "Шкло" перед заявником в загальному розмірі 3 116 151 грн. 51 коп.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Стаття 96 Кодексу України з процедур банкрутства врегульовує особливості банкрутства державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Відповідно до ч. 3 ст. 37 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених статтею 174 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства, заява про відкриття провадження у справі про банкрутство подається кредитором або боржником у письмовій формі. До заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство додаються, зокрема, докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

До заяви в якості доказу надсилання боржнику заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство з доданими документами додано фіскальний чек від 29.05.2024 з поштовою накладною №0812100163009 від 29.05.2024 та з описом вкладення в цінний лист з переліком та найменуванням документів, що надсилаються (21 документ).

Проте, як прослідковується із вищезазначеного опису вкладення в цінний лист, серед документів, що надіслано боржнику, відсутні документи що додавалися до позовної заяви в додатках №1,№5,№6, а саме: додаток №1 "Квитанція про сплату судового збору"; додаток №5 "Копія договору про оплату послуг арбітражного керуючого у справі про банкрутство"; додаток №6 "Заява-згода арбітражного керуючого Лукашука В.В.". Те, що заявник не надіслав додатків №1, №5 та №6 боржнику, підтверджується здійсненою ним в додатках заяви, навпроти кожного з цих додатків, відміткою "(до суду)".

Окрім того, згідно із ч. 2 ст.91 ГПК України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Відповідно до ч.4 ст. 91 ГПК України, копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Відповідно до ч. 5 ст. 91 ГПК України, учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Згідно з пунктом 5.26 Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2020", чинного з 01.09.2021 р. та затвердженого наказом Державного підприємства "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01 липня 2020 р. № 144, відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів "Згідно з оригіналом" (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

Додані до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство копії документів не засвідчені належним чином, оскільки жоден з додатків не містить дати засвідчення копій. Відсутня дата засвідчення копій і на додатках заяви про згоду на участь у справі, доданих арбітражним керуючим Лукашуком В.В. до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Неправильно засвідчені або незасвідчені копії документів є недопустимими доказами фактичних обставин справи та є підставою для скасування судового рішення у справі (про що зазначено у Постанові Верховного суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 11.07.2018р. у справі №904/8549/17).

Таким чином, при поданні заяви не в повній мірі дотримано вимоги ст.91 ГПК України та ч. 2 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 3 ст. 37 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених статтею 174 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164,172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до частин 2-4, 8 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою. Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Також, відповідно до отриманого судом Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб,фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 05.06.2024 року, Державне підприємство "Санаторно-курортний лікувальний центр "Шкло" за організаційно-правовою формою юридичної особи є державним підприємством, органом уповноваженим управляти державним майном є Державна судова адміністрація України, м.Київ,вул.Липська,будинок 18/5.

Відповідно до ч.15 ст.96 Кодексу України з процедур банкрутства, копії судових рішень у провадженнях у справах про банкрутство державних підприємств або господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі або на балансі яких перебувають об`єкти державної власності, що в процесі приватизації (корпоратизації) не увійшли до статутних капіталів цих підприємств, крім інших учасників, надсилаються органу, уповноваженому управляти державним майном.

Відтак, відповідно до ч.15 ст.96 КУзПБ копію даної ухвали слід також надіслати Державній судовій адміністрації України.

Керуючись ст.ст. 2,34,37,96 Кодексу України з процедур банкрутства, ч. 1, ч. 2 ст. 174, ст.ст.91, 234 ГПК України, суд-

УХВАЛИВ :

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Біоенерджітранс" про відкриття провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Санаторно-курортний лікувальний центр "Шкло" - залишити без руху.

2. Встановити заявнику - Товариству з обмеженою відповідальністю "Біоенерджітранс" строк у 10 календарних днів з дня вручення цієї ухвали, для усунення зазначених в ухвалі недоліків, а саме:

- надати суду належно засвідчені копії документів, доданих до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, відповідно до наведеного в даній ухвалі;

- надати суду докази надсилання боржнику належно засвідчених копій доданих до заяви документів, відповідно до наведеного в даній ухвалі.

3. Звернути увагу на приписи п.1 ч.1 ст.164, ч.1 ст.172 ГПК України, ч.9 ст.80 ГПК України щодо надсилання іншим учасникам справи копій документів і доказів, що подаються до суду, та надання суду підтвердження такого надсилання (окрім випадків,зазначених в ч.9 ст.80 ГПК України).

4. У разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і підлягає поверненню заявнику зі всіма доданими до неї документами.

5. Копію ухвали надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю "Біоенерджітранс", Державному підприємству "Санаторно-курортний лікувальний центр "Шкло", Державній судовій адміністрації України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і окремо оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://lv.arbitr.gov.ua /sud5015/.

Суддя Морозюк А.Я.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено12.06.2024
Номер документу119616501
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —914/1415/24

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Морозюк А.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні