Ухвала
від 10.06.2024 по справі 679/1575/19
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/679/34/2024

Справа № 679/1575/19

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи

10 червня 2024 року м.Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Стасюка Р.М.,

секретаря судових засідань Плазій Н.В.,

присяжних Парахіної В.В., Роді О.О.,

за участі: заявниці ОСОБА_1 ,

представника заявниці адвоката Оліферук Ж.А.,

представника особи щодо якої розглядається клопотання адвоката Пеліх Є.І.,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Нетішин клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки і піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи ОСОБА_2 недієздатною, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, посилаючись на те, що вона є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку рішенням Нетішинського міського суду Хмельницької області від 22.05.2020 року визнано недієздатною та встановлено над нею опіку та призначено її опікуном.

Рішенням Нетішинського міського суду від 18.05.2022 продовжено дію рішення Нетішинського міського суду Хмельницької області від 22.05.2020 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною.

ОСОБА_2 , страждає на психічне захворювання та є особою з інвалідністю І-А групи з дитинства. У зв`язку з хворобою донька не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду. Оскільки стан здоров`я ОСОБА_2 не покращився заявниця просить продовжити строк дії рішення суду від 22.05.2020 року яким останню визнано недієздатною, встановлено над нею опіки та призначено опікуна.

Ухвалою Нетішинського міського суду Хмельницької області від 31.05.2024 відкрито провадження за клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 клопотала про призначення у справі судово-психіатричної експертизи з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 , здатності усвідомлювати нею значення своїх дій і керувати ними.

Представник заявниці адвокат Оліферук Ж.А. підтримала клопотання про призначення експертизи.

Представник особи щодо якої розглядається клопотання ОСОБА_2 адвокат Пеліх Є.І. не заперечувала щодо задоволення клопотання заявниці про призначення у справі судово-психіатричної експертизи вказавши, що таке не порушуватиме прав та інтересів ОСОБА_2 ..

Представник заінтересованої особи Риштун І.А. в судове засідання подала заяву в якій просила розгляд справи проводити у відсутності представника органу опіки та піклування, вказавши що не заперечує щодо задоволення клопотання заявниці про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи ОСОБА_2 недієздатною.

Вивчивши клопотання заявниці про призначення у справі експертизи, заслухавши думку представника особи щодо якої розглядається клопотання адвоката Пеліх Є.І. щодо заявлено клопотання, вивчивши матеріали справи в обсязі необхідному для вирішення питання про призначення експертизи, суд, прийшов до висновку, що таке клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, якщо для цього необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи є обов`язковим у разі, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом, як це передбачено ч. 4-6 ст. 103 ЦПК України.

Із клопотання та доданих до нього документів вбачається, що ОСОБА_2 перебуває на обліку у лікаря-психіатра КНП Нетішинської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги», є особою з інвалідністю І-А групи з дитинства, потребує постійного стороннього догляду.

Враховуючи, що призначення експертизи по даній справі є обов`язковим, приймаючи до уваги дані про наявний психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу на предмет визначення психічного стану останньої.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я».

Згідно з ч. 1 ст. 107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи.

З огляду на це суд вважає за необхідне зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 до Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я» у визначені цим закладом день та час, а також надати лікарям-експертам оригінали медичних документів, необхідних для проведення цієї експертизи.

Відповідно п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

За таких обставин, оскільки суд дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання представника заявника про призначення судово-психіатричної експертизи та враховуючи необхідність надання експерту матеріалів справи для проведення експертизи, а також оскільки для проведення експертизи необхідний значний час, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі на час її проведення.

Керуючись ст. ст. 103-105, 252-253, 260, 353 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання ОСОБА_1 про призначення у справі судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити у справі за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки і піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи ОСОБА_2 недієздатною, судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити наступні запитання:

І.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка та жителька АДРЕСА_1 на психічну хворобу ?

2.Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка та жителька АДРЕСА_1 в силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій та чи може керувати ними ?

3.Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка та жителька АДРЕСА_1 встановлення над нею опіки ?

4.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка та жителька АДРЕСА_1 з`являтися у судові засідання та давати пояснення по суті справи ?

Проведення експертизи доручити експертам Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я» (с. Скарженці, Ярмолецького району, Хмельницької області).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок або відмову без поважної причини від виконання покладених на них обов`язків.

Зобов`язати заявницю ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 до Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я» (32120, с. Скаржинці, Ярмолецький р-н, Хмельницької області) у визначені цим закладом день та час, а також надати лікарям-експертам оригінали медичних документів, необхідних для проведення цієї експертизи.

Висновок експертизи надати суду у розумний строк з урахуванням необхідного реального часу для проведення такої експертизи та вимог Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров`я України № 865 від 08.05.2018.

На час проведення судово-психіатричної експертизи зупинити провадження у цивільній справі

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду у п`ятнадцятиденний строк із дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий Р.М. Стасюк

Присяжні: В.В. Парахіна

О.О. Родя

СудНетішинський міський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу119715583
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них:

Судовий реєстр по справі —679/1575/19

Ухвала від 16.09.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 22.08.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 13.06.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 10.07.2020

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

Рішення від 25.05.2020

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні