Рішення
від 25.05.2020 по справі 679/1575/19
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/679/2/2020

Справа № 679/1575/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 травня 2020 року м.Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області у складі:

судді Базарника Б.І.,

присяжних Брянчика О.В., Бурага К.П.,

секретаря судового засідання Дмітрієвої О.В.,

за участю заявниці ОСОБА_1 ,

представника заявниці ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи Риштун І . А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нетішин цивільну справу № 679/1575/19 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки і піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання недієздатною її дочки - ОСОБА_5 , встановлення опіки та призначення опікуна, посилаючись на те, що остання має психічне захворювання та є особою з інвалідністю І групи з дитинства.

Свої вимоги мотивує тим, що ОСОБА_5 перебуває на обліку у психіатра, являється особою з інвалідністю І А групи з дитинства, інвалідність втановлена довічно. Страждає на хронічне психічне захворювання, діагноз МСЕК - F 07, потребує постійного стороннього догляду. Зазначає, що фактично ОСОБА_5 постійно знаходиться під доглядом заявниці, так як доглянути себе самостійно не може. Внаслідок хронічного психічного розладу ОСОБА_5 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними і у зв`язку з цим може бути визнана судом недієздатною.

Ухвалою суду від 11.11.2019 року у даній цивільній справі відкрито провадження та призначено судовий розгляд у порядку окремого провадження.

Ухвалою суду від 18.12.2019 року призначено амбулаторну судово-психіатричну експертизу та провадження по справі зупинено.

04.03.2020 року ухвалою суду провадження по справі поновлено.

Інші процесуальні дії у справі судом не здійснювалися.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 заяву підтримала повністю, просила її задовольнити.

Представник заявниці ОСОБА_2 просила задовольнити заяву про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Представник заінтересованої особи у судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечувала, оскільки існують всі підстави для того, щоб ОСОБА_5 визнати недієздатною та призначити для неї опікуна.

Заслухавши пояснення заявниці, представника заявниці, представника заінтересованої особи, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з огляду на таке.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_5 , що підтверджується даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (а.с.7).

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №111 від 06.02.2020 року, ОСОБА_5 страждає на стійкий хронічний психічний розлад у формі важкої розумової відсталості. Вказано, що в силу свого психічного здоров`я ОСОБА_5 не може усвідомлювати значення своїх дій та не може керувати ними. Також зазначено, що ОСОБА_5 потребує встановлення над нею опіки (а.с.25-26).

За змістом ст. 30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно з ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

За змістом статті 55 Цивільного кодексу України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно з частиною першою статті 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування.

В силу ч. 2, ч. 3 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном лише за її письмовою згодою.

Частиною 6 статті 300 ЦПК України передбачено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом і не може перевищувати два роки.

Таким чином, враховуючи, що ОСОБА_5 страждає стійким хронічним психічним захворюванням у вигляді важкої розумової відсталості внаслідок чого, є особою з інвалідністю І групи, у зв`язку з вказаним захворюванням не спроможна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому суд приходить до висновку, що ОСОБА_5 слід визнати недієздатною та призначити над нею опікуна.

Водночас суд зазначає, що відповідно до ч. 7 ст. 300 ЦПК України опікун, представник органу опіки та піклування має право подати клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною не пізніше, ніж за 15 днів до закінчення визначеного судом строку визнання особи недієздатною.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 39, 55, 60, ч. ч. 2, 3 ст. 63 ЦК України, ст. ст. 258-259, 265, 293-294, 295-300 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки і піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною.

Встановити над ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 опіку та призначити опікуном її матір ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначити до 25 травня 2022 року.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду або через Нетішинський міський суд Хмельницької області (відповідно до п.п. 15.5 п. 15 ч. 1 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону №2147-VIII від 03 жовтня 2017 року) протягом тридцяти днів.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявниця: ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 );

Заінтересована особа: орган опіки та піклування Нетішинської міської ради Хмельницької області, місцезнаходження: 30100, Хмельницька область, м. Нетішин, вул. Шевченка, 1).

Головуючий Б.І. Базарник

Присяжні О.В. Брянчик

К.П. Бурага

СудНетішинський міський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення25.05.2020
Оприлюднено26.05.2020
Номер документу89417472
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —679/1575/19

Ухвала від 16.09.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 22.08.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 13.06.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 10.07.2020

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

Рішення від 25.05.2020

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні