Рішення
від 20.06.2024 по справі 607/8985/24
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.06.2024 Справа №607/8985/24 Провадження №2/607/2260/2024

м. Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Кунець Н.Р.

за участі секретаря судового засідання Ковбасюк М.В.

позивача ОСОБА_1

представника відповідача адвоката Підкови І.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області в порядку спрощеного позовного провадження в режимі відеоконференції цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дію, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 за допомогою електронної системи «Електронний суд» звернувся до суду із позовом до релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння», в якому просить визнати протиправною бездіяльність відповідача в межах розгляду його звернення та зобов`язати відповідача невідкладно надати письмову відповідь за результатами розгляду його звернення.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що 23.12.2023 він надіслав звернення до керівника релігійної організації в порядку ЗУ «Про звернення громадян», однак станом на 20.04.2024 відповіді за результатами розгляду свого звернення він не отримав, а тому просить позов задовольнити.

Ухвалою судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 01.05.2024 відкрито провадження у вказаній цивільній справі, справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження із викликом сторін.

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 31.05.2024, заяву позивача ОСОБА_1 про відвід судді Кунець Н.Р. від розгляду даної цивільної справи № 607/8985/24 передано до канцелярії Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області для визначення у порядку, встановленому частиною першою статті 33 ЦПК України, судді, який вирішуватиме питання про відвід.

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 03.06.2024 (головуючий суддя Марциновська І.В.), у задоволенні заяві ОСОБА_1 про відвід судді Кунець Н.Р. від розгляду цивільної справи № 607/8985/24 відмовлено повністю.

13.06.2024 судом зареєстровано відзив на позов поданий через систему «Електронний суд» представником відповідача релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» адвокатом Підковою І.Р., в якому остання вказує, що позовні вимоги позивача ґрунтуються на твердженнях про бездіяльність в межах розгляду звернення, водночас до позовної заяви не долучено копії тексту по суті самого звернення/клопотання з метою визначення того, чи входить до компетенції відповідача і чи належним чином оформлене дане звернення на яке пропонується надати відповідь відповідачу. Представник зауважує, що 23.12.2023 та 21.04.24 на електронну адресу відповідача ІНФОРМАЦІЯ_1 надійшло клопотання адресоване на ім`я ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО ОБЛАСНОГО ОБ`ЄДНАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ та ОСОБА_3. Водночас, відповідачем у справі є релігійна громада ЦЕРКВА ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ М. ТЕРНОПОЛЯ «СПАСННЯ» керівником якої є пастор (пресвітер) ОСОБА_2 , а ОСОБА_3 не являється посадовою особою та не уповноважений надавати відповіді на звернення, оскільки є прихожанином церкви. Натомість ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ОБЛАСНЕ ОБ`ЄДНАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ є зовсім іншою юридичною особою керівником якої є ОСОБА_4 . Таким чином, з метою з`ясування обставин справи ОСОБА_1 04.06.2024 від імені релігійної громади ЦЕРКВА ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ М. ТЕРНОПОЛЯ «СПАСННЯ» було надіслано лист з пропозицією визначитись із суб`єктом звернення з метою надання вичерпної відповіді. На переконання відповідача позовні вимоги є необґрунтованими та безпідставними так як позивач подав клопотання не визначившись із суб`єктом звернення по суті його клопотання, а із тексту самого клопотання незрозуміло чию протиправну діяльність і яким чином потрібно припинити, та в чому вона виражається. На підставі викладеного просить відмовити у задоволені позову. Крім того, відповідачем надано відповіді на питання поставлені позивачем у позовній заяві: 1. Розгляд звернення громадян в релігійній громаді ЦЕРКВА ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ М. ТЕРНОПОЛЯ «СПАСННЯ» відповідно до Статуту покладено на керівника пастора (присвітера). 2. Звернення ОСОБА_1 було розглянуто Відповідачем, та у зв`язку із тим, що Позивач не визначився із суб`єктом звернення а також у тексті звернення не визначено суть звернення. Тоді відповідачем 04.06.2024 було надіслано лист з пропозицією визначитись із суб`єктом звернення з метою надання відповіді. 3. Надали відповідь 04.06.2024 № 04-06/24.

17.06.2024 позивач ОСОБА_1 через систему «Електронний суд» подав відповідь на відзив, у якій зазначив, що він не погоджується із твердженнями відповідача викладеними у відзиві на позов, оскільки якщо його звернення не входить до компетенції відповідача, то він зобов`язаний був письмово повідомити його про передачу звернення на розгляд за належністю протягом п`яти днів. Крім того, неналежно оформлені звернення повинні бути повернуті заявнику з відповідним письмовим роз`ясненням не пізніш як через десять днів від дня його надходження. Таким чином на думку позивача, відповідач в будь якому випадку повинен ознайомитися з його зверненням і прийняти якесь рішення, про що його письмово повідомити. Водночас позивач зауважує, що у його клопотаннях від 23.12.2023 та 21.04.2024 чітко вказано якій особі дане звернення адресоване, та зазначено ЄДРПОУ відповідача. З приводу надісланого йому листа відповідача від 04.06.2024, то позивач вказує, що такий не містить підписів жодної особи, а отже вважається анонімним та розгляду не підлягає. Позивач також звертає увагу, що твердження відповідача про те, що прихожанин церкви ОСОБА_3 не являється посадовою особою та не уповноважений надавати відповіді на звернення є недостовірним, так як за отриманою ним інформацією ОСОБА_3 являється пастором, а отже згідно статуту є одним з керівників РО «Церква християн віри євангельської м. Тернопіль «Спасіння»» та повинен виконувати обов`язки, які передбачені ст.19 ЗУ «Про звернення громадян».

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив задовольнити, з підстав викладених у позовній заяві та відповіді на відзив.

Представник відповідача релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» - адвокат Підкова І.Р. в судовому засіданні заперечила з приводу позову та просила відмовити у його задоволенні з підстав викладених у відзиві на позов.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши та оцінивши докази по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до часткового задоволення з огляду на наступне:

Судом встановлено, що 23.12.2023 ОСОБА_1 направив на електронну адресу релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» ІНФОРМАЦІЯ_1 клопотання підписане ЕЦП адресоване скарбнику релігійної організації «ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ОБЛАСНЕ ОБ?ЄДНАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ» та пресвітеру релігійної громади ЦЕРКВА ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ М. ТЕРНОПОЛЯ СПАСІННЯ (ЄДРПОУ 39897023) ОСОБА_3 , в якому просив припинити протиправну бездіяльність релігійних організацій, яка виражається у порушені чинного законодавства України. Крім того зазначив, що у межах розгляду даного клопотання: « маю бажання скористатися наступними правами: особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви; знайомитися з матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу; бути присутнім при розгляді заяви чи скарги; користуватися послугами адвоката». Відтак просив надіслати йому запрошення на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу на електронну пошту.

Як вбачається із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 28.05.2024, релігійна громада «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» зареєстрована як юридична особа з 15.07.2015, код ЄДРПОУ 39897023 з видом діяльності 94.91 Діяльність релігійних організацій.

З вказаного витягу також вбачається, що керівником релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» є пресвітер ОСОБА_2 .

Станом на 21.04.2024, тобто на день звернення із даним позовом до суду позивач ОСОБА_1 не отримав відповідь релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» на своє клопотання від 23.12.2024.

Як слідує з листа релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» № 04-06/24 від 04.06.2024 надісланого ОСОБА_1 на електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_2 , у відповідь на його клопотання надіслане на електронну адресу 23.12.2023 та 21.04.2024 про припинення протиправної бездіяльності, релігійна громада повідомляє, що електронна адреса ІНФОРМАЦІЯ_1 офіційно використовується іншою юридичною особою, а саме Релігійною громадою ЦЕРКВИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ М. ТЕРНОПОЛЯ «СПАСІННЯ» ЄДРПОУ 39897023, керівником якої являється ОСОБА_2 . При цьому його лист був надісланий до розгляду «ТЕРНОПІЛЬСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ ОБ?ЄДНАННЮ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ» ЄДРПОУ 25886754 керівником якого являється ОСОБА_4 . ОСОБА_3 до якого звернено його клопотання не уповноважений представляти інтереси ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО ОБЛАСНОГО ОБ?ЄДНАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ. З огляду на викладене, ОСОБА_1 запропоновано визначитись із суб`єктом звернення по суті його клопотання та за умови належним чином оформленого клопотання Релігійна громада ЦЕРКВА ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ М. ТЕРНОПОЛЯ «СПАСІННЯ» надасть вичерпну відповідь відповідно до Закону України «Про звернення громадян».

Відповідно до листа релігійної організації «ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ОБЛАСНЕ ОБ?ЄДНАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ» № 15 від 18.06.2024, Тернопільське Обласне Об`єднання Української Церкви Християн Віри Євангельської підтверджує інформацію про те, що ОСОБА_3 являється одним з пасторів церкви «Спасіння» м. Тернопіль ЄДРПОУ 39897023.

Згідно з частиною першою статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваний прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до частини першої статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з частиною першою статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Статтею 5 Закону України «Про інформацію» визначено, що кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів. Реалізація права на інформацію не повинна порушувати громадські, політичні, економічні, соціальні, духовні, екологічні та інші права, свободи і законні інтереси інших громадян, права та інтереси юридичних осіб.

У частині першій статті 1 Закону України «Про звернення громадян» закріплено, що громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об`єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, медіа, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов`язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про звернення громадян» органи державної влади, місцевого самоврядування та їх посадові особи, керівники та посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об`єднань громадян, до повноважень яких належить розгляд заяв (клопотань), зобов`язані об`єктивно і вчасно розглядати їх, перевіряти викладені в них факти, приймати рішення відповідно до чинного законодавства і забезпечувати їх виконання, повідомляти громадян про наслідки розгляду заяв (клопотань). Відповідь за результатами розгляду заяв (клопотань) в обов`язковому порядку дається тим органом, який отримав ці заяви і до компетенції якого входить вирішення порушених у заявах (клопотаннях) питань, за підписом керівника або особи, яка виконує його обов`язки. Рішення про відмову в задоволенні вимог, викладених у заяві (клопотанні), доводиться до відома громадянина в письмовій формі з посиланням на Закон і викладенням мотивів відмови, а також із роз`ясненням порядку оскарження прийнятого рішення.

Статтею 19 Закону України «Про звернення громадян» органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об`єднання громадян, засоби масової інформації, їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов`язані об`єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги.

Отже, законодавство України у будь-яких правовідносинах захищає права громадянина на інформацію, яка йому потрібна у повсякденному житті і тому інформація повинна надати особа (юридична особа), яка має таку інформацію.

Суд звертає увагу, що згідно вимог ч. 1 ст. 7 Закону України «Про звернення громадян» звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов`язковому прийняттю та розгляду.

Заявою (клопотанням) вважається звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством їх прав та інтересів або повідомлення про порушення чинного законодавства чи недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, народних депутатів України, депутатів місцевих рад, посадових осіб, а також висловлення думки щодо поліпшення їх діяльності (ч. 3 ст. 3 Закону України «Про звернення громадян»).

Статтею 5 Закону України «Про звернення громадян» встановлено вимоги до звернення, відповідно до якої, зокрема:

-звернення адресуються органам державної влади і органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, об`єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань;

-звернення може бути усним чи письмовим;

-письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв`язку (електронне звернення).

-у зверненні має бути зазначено прізвище, ім`я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв`язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз`ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених ч.1 ст. 7 цього Закону.

Так, дослідивши клопотання ОСОБА_1 від 23.12.2023направлене на електронну адресу релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» ІНФОРМАЦІЯ_1, судом встановлено, що воно повністю відповідає вимогам, визначеним ст. 5 Закону України «Про звернення громадян», а отже відповідач був зобов`язаний його розглянути, надавши відповідь письмово у строки передбачені Закону України «Про звернення громадян».

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 18 Закону України «Про звернення громадян» громадянин має право одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги.

Згідно з ч. 1 ст. 20 Закону України «Про звернення громадян» звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п`ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п`яти днів.

З огляду на те, що відповідач релігійна громада «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» не надав позивачу ОСОБА_1 відповідь на його клопотання від 23.12.2023 у строк, визначений ч. 1 ст. 20 ЗУ «Про звернення громадян», суд приходить до висновку, що бездіяльність відповідача порушує право позивача на отримання у встановленому порядку відповіді на звернення, а відтак таке порушене право підлягає захисту.

Поряд з цим суд зауважує, що у відповідності до абз. 3 ст. 7 Закону України «Про звернення громадян», якщо питання, порушені в одержаному органом державної влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, об`єднаннями громадян або посадовими особами зверненні, не входять до їх повноважень, воно в термін не більше п`яти днів пересилається ними за належністю відповідному органу чи посадовій особі, про що повідомляється громадянину, який подав звернення. У разі якщо звернення не містить даних, необхідних для прийняття обґрунтованого рішення органом чи посадовою особою, воно в той же термін повертається громадянину з відповідними роз`ясненнями.

Таким чином, якщо питання, порушені в одержаному релігійною громадою «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» звернені ОСОБА_1 не входили до їх повноважень, або ж якщо воно не містило даних, необхідних для прийняття обґрунтованого рішення, таке відповідно до ст. 7 Закону України «Про звернення громадян» в термін не більше п`яти днів повинно було бути переслане за належністю, або ж повернуто ОСОБА_1 з відповідними роз`ясненнями, однак вказані дії релігійною громадою «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» виконані не були.

Водночас, доводи представника відповідача з приводу того, що у клопотанні позивача ОСОБА_1 від 23.12.2023 не зазначено конкретного суб`єкта звернення, оскільки таке адресоване ТЕРНОПІЛЬСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ ОБ?ЄДНАННЮ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ, а направлене на електронну пошту релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» суд вважає безпідставними, з огляду на наступне.

Так, як вбачається із змісту клопотання ОСОБА_1 від 23.12.2023 таке адресоване двом юридичним особам, а саме, релігійній організації «ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ОБЛАСНЕ ОБ?ЄДНАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ» та релігійній громаді «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» (ЄДРПОУ 39897023), а відтак у клопотанні позивача чітко визначено двох суб`єктів звернення.

При цьому, той факт що звернення адресоване пресвітеру ОСОБА_3 , а керівником релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» є пресвітер ОСОБА_2 на думку суду не звільняє релігійну громаду «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» від обов`язку надання уповноваженою особою громади відповіді на звернення ОСОБА_1 відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян».

Крім того, суд не вважає лист релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» № 04-06/24 від 04.06.2024 надісланий ОСОБА_1 на електронну адресу відповіддю на його звернення від 23.12.2023, оскільки у вказаному листі позивачу лише запропоновано визначитись із суб`єктом звернення, проте такий не містить інформації про вирішення питання, яке порушене позивачем ОСОБА_1 у його клопотанні від 23.12.2023.

Статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Засадничими принципами цивільного судочинства є змагальність та диспозитивність, що покладає на позивача обов`язок з доведення обґрунтованості та підставності усіх заявлених вимог, а на відповідача - доведення обґрунтованості та підставності заперечень проти позову. Саме на сторони покладається обов`язок надати належні та допустимі докази на доведення власної правової позиції у справі.

Згідно зі статтею 77 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно з частиною першою статті 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частиною першою статті 89 ЦПК України визначено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Застосовуючи принцип диспозитивності, закріплений у статті 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Згідно частини першої статті 16 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до пунктів 3, 10 абзацу першого частини другої статті 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: припинення дії, яка порушує право; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Враховуючи наведене, суд керуючись своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, прийшов до висновку, що позов ОСОБА_1 до релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» підлягає до задоволення частково, шляхом визнання протиправною бездіяльність релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» щодо ненадання відповіді на звернення ОСОБА_1 від 23.12.2023 та зобов`язання уповноваженої особи релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» надати ОСОБА_1 письмової відповіді за результатами розгляду його звернення від 23.12.2023.

Разом з тим, не підлягає до задоволення вимога позивача про невідкладне надання відповіді на його звернення, оскільки як вбачається із клопотання позивача ОСОБА_1 від 23.12.2023, останній з поміж іншого заявив, що має бажання особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви; знайомитися з матеріалами перевірки; подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу та бути присутнім при розгляді заяви чи скарги, а тому просив надіслати йому запрошення на засідання з розгляду його клопотання.

Водночас, за змістом ч. 1 ст. 20 Закону України «Про звернення громадян» звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п`ятнадцяти днів від дня їх отримання.

Відтак, на переконання суду клопотання позивача ОСОБА_1 від 23.12.2023 потребує додатково вивчення, а тому не підлягає до розгляду невідкладно.

Окрім цього, відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином у відповідності до ст. 141 ЦПК України з відповідача релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» на користь позивача ОСОБА_1 слід стягнути сплачений ним судовий збір у розмірі 968,96 грн,.

Керуючись ст.ст. 3, 4, 10, 13, 76-82, 89, 141, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дію, задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» щодо ненадання відповіді на звернення ОСОБА_1 від 23.12.2023.

Зобов`язати уповноважену особу релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» надати ОСОБА_1 письмову відповідь за результатами розгляду його звернення від 23.12.2023.

У задоволенні решти вимог - відмовити.

Стягнути з релігійної громади «Церква християн віри євангельської м. Тернополя «Спасіння» на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 968 (дев`ятсот шістдесят вісім) гривень 96 (дев`яносто шість) копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складене 25.06.2024.

Реквізити сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: релігійна громада ЦЕРКВА ХРИСТИЯН ВІРИ ЄВАНГЕЛЬСЬКОЇ М. ТЕРНОПОЛЯ СПАСІННЯ, код ЄДРПОУ: 39897023, адреса місцезнаходження: вул. Микулинецька, буд. 8, м. Тернопіль, 46006.

Головуючий суддяН. Р. Кунець

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення20.06.2024
Оприлюднено28.06.2024
Номер документу119959094
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них

Судовий реєстр по справі —607/8985/24

Рішення від 20.06.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Рішення від 20.06.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Марциновська І. В.

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні