Рішення
від 06.09.2010 по справі 45/155
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 45/155 06.09.10

За позовом: Військовог о прокурора Запорізького гар нізону в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Запорізькій обл асті

до: Державного підприєм ства Міністерства оборони Ук раїни «Українська авіаційна транспортна компанія»

про: зобов' язання зупи нити діяльність та зобов' яз ання вчинити дії

Cуддя Балац С.В.

Представники:

позивача: не з'явились

відповідача: Слюсар С.В.

прокуратури: Лесько Г.Є.

Суть спору: 1) зобов' яза ння відповідача зупинити ді яльність стаціонарних джере л забруднення - котлів Ferolli Domitop HF 30Е у кількості 2 одиниць, апар ати для опалення АОГВ-100Э у кіл ькості 2 одиниць та АОГВ-50Э у кі лькості 2 одиниць, які здійсню ють викиди забруднюючих речо вин у навколишнє природне се редовище, що розташовані на т ериторії Філії «Аеропорт Зап оріжжя Вантажний»за адресою 69013, м. Запоріжжя-13, вул. Військбу д; 2) зобов' язання відповідач а протягом 6 місяців з дня вине сення рішення суду отримати дозволи на викиди забруднюю чих речовин в атмосферне пов ітря стаціонарними джерела ми забруднення, а саме котлам и Ferolli Domitop HF 30Е у кількості 2 одиниць , апарати для опалення АОГВ-100Э у кількості 2 одиниць та АОГВ- 50Э у кількості 2 одиниць, розта шовані за адресою 69013, м. Запорі жжя-13, вул. Військбуд.

Позовні вимоги мотивован і тим, що відповідач здійснює експлуатацію стаціонарних д жерел забруднення атмосферн ого повітря без отримання сп еціальних дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмо сферне повітря. Тому прокуро р просить зобов' язати відпо відача зупинити діяльність в ищевказаних стаціонарних дж ерел забруднення та отримати відповідача спеціальний доз віл на викиди забруднюючих р ечовин в атмосферне повітря.

Відповідач надав суду відз ив на позовну заяву, в якій про сив розгляд справи відкласти та зазначив, що ним ведеться р обота та укладаються необхід ні договори з метою отриманн ю вказаних спеціальних дозво лів.

Ухвалою від 09.07.2010 порушено пр овадження у справі та призна чено її до розгляду на 12.08.2010.

Ухвалою від 12.07.2010 відкл адено розгляд справи на 06.09.2010.

В судовому засіданні 06.09.2010 оголошено вступну та резолют ивну частини рішення.

Заслухавши пояснення прок урора, відповідача, дослідив ши наявні у матеріалах справ и докази, суд -

ВСТАНОВИВ:

За результатами проведе ної перевірки дотримання вим ог природоохоронного законо давства, складено акт від 19.07.2010. В зазначеному акті встановл ено, що відповідач здійснює г осподарську діяльність пов' язану із викидом забруднюючи х речовин в атмосферне повіт ря. При цьому на підприємстві відсутні спеціальні дозволи на викиди забруднюючих речо вин в атмосферне повітря.

Також директору відповіда ча видано припис від 19.07.2010 № 128/07/10, я ким визначено дії, які необхі дно вчинити відповідачеві дл я усунення порушень екологіч ного законодавства.

Спір виник внаслідок того, щ о прокурор вважає, що відпові дач неправомірно здійснює ек сплуатацію стаціонарних дже рел забруднення атмосферног о повітря без отримання спец іальних дозволів на викиди з абруднюючих речовин в атмосф ерне повітря.

Оскільки прокурором заявл ено дві позовні вимоги, то нео бхідно дослідити обґрунтова ність кожної з цих вимог окре мо.

Щодо вимоги прокурора про з обов' язання відповідача зу пинити діяльність стаціона рних джерел забруднення - к отлів Ferolli Domitop HF 30Е у кількості 2 оди ниць, апарати для опалення АО ГВ-100Э у кількості 2 одиниць та А ОГВ-50Э у кількості 2 одиниць, як і здійснюють викиди забрудню ючих речовин у навколишнє пр иродне середовище, що розташ овані на території Філії «Ае ропорт Запоріжжя Вантажний» за адресою 69013, м. Запоріжжя-13, ву л. Військбуд.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України «Про охорону навкол ишнього природного середови ща»державній охороні і регул юванню використання на терит орії України підлягають: нав колишнє природне середовище як сукупність природних і пр иродно-соціальних умов та пр оцесів, природні ресурси, як з алучені в господарський обіг , так і невикористовувані в на родному господарстві в даний період (земля, надра, води, атм осферне повітря, ліс та інша р ослинність, тваринний світ), л андшафти та інші природні ко мплекси.

Згідно ст. 5 Закону України « Про охорону атмосферного пов ітря»у галузі охорони атмосф ерного повітря встановлюють ся такі нормативи, зокрема: но рмативи гранично допустимих викидів забруднюючих речови н стаціонарних джерел.

Нормою ч. 5 ст. 10 Закону Україн и «Про охорону атмосферного повітря»передбачено, що вики ди забруднюючих речовин в ат мосферне повітря стаціонарн ими джерелами можуть здійсню ватися після отримання дозво лу, який видається територіа льним органом спеціально упо вноваженого центрального ор гану виконавчої влади з пита нь екології та природних рес урсів за погодженням із тери торіальним органом спеціаль но уповноваженого центральн ого органу виконавчої влади з питань охорони здоров'я.

Відповідач проти фактів, вс тановлених в акті перевірки дотримання вимог природоохо ронного законодавства від 19.07 .2010, не заперечив та не спростув ав.

Отже, у відповідача відсутн і документи - дозволи на викид и забруднюючих речовин в атм осферне повітря - котлів Ferolli Domitop HF 30Е у кількості 2 одиниць, апар ати для опалення АОГВ-100Э у кіл ькості 2 одиниць та АОГВ-50Э у кі лькості 2 одиниць. Тому у відпо відача відсутнє право на екс плуатацію вказаних котлів у господарській діяльності, що пов' язано із здійсненням в икидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Згідно ст. 12 Закону України « Про охорону атмосферного пов ітря» господарська чи інші в иди діяльності, пов'язані з по рушенням умов і вимог до вики дів забруднюючих речовин в а тмосферне повітря і рівнів в пливу фізичних та біологічни х факторів на його стан, перед бачених дозволами, може бути обмежена, тимчасово заборон ена (зупинена) або припинена в ідповідно до законодавства.

Тимчасова заборона (зупине ння) господарської чи іншої д іяльності полягає у зупиненн і компетентним органом влади господарської чи іншої діял ьності підприємства чи окрем их його цехів (дільниць) і один иць обладнання до виконання необхідних природоохоронни х заходів.

Враховуючи викладене діял ьність стаціонарних джерел з абруднення - котлів Ferolli Domitop HF 30Е у кількості 2 одиниць, апарати для опалення АОГВ-100Э у кілько сті 2 одиниць та АОГВ-50Э у кільк ості 2 одиниць, які здійснюють викиди забруднюючих речовин у навколишнє природне серед овище, що розташовані на тери торії Філії «Аеропорт Запорі жжя Вантажний»за адресою 69013, м . Запоріжжя-13, вул. Військбуд, пі длягає зупиненню до отриманн я відповідачем відповідного дозволу на викиди забруднюю чих речовин в атмосферне пов ітря.

Щодо вимоги прокурора про з обов' язання відповідача пр отягом 6 місяців з дня винесен ня рішення суду отримати доз воли на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітр я стаціонарними джерелами з абруднення, а саме котлами Ferolli Domitop HF 30Е у кількості 2 одиниць, ап арати для опалення АОГВ-100Э у к ількості 2 одиниць та АОГВ-50Э у кількості 2 одиниць, розташов ані за адресою 69013, м. Запоріжжя -13, вул. Військбуд.

Вказана вимога задоволенн ю не підлягає виходячи з наст упного.

Виходячи із змісту ст. 5 Зако ну України «Про охорону навк олишнього природного середо вища», атмосферне повітря є п риродним ресурсом, який залу чено в господарський обіг ві дповідача.

Вимога прокурора про зобов ' язання відповідача вчинит и дії по отриманню дозволів н а викиди забруднюючих речов ин в атмосферне повітря, є вим огою про оформлення відповід ачем належним чином дозвільн ої документації на використа ння у своїй діяльності не лиш е джерел забруднення атмосфе рного повітря а й атмосферно го повітря, як природного рес урсу.

Використання природних ре сурсів в Україні не є примусо вим, та ніхто не може бути прим ушений до такого використанн я всупереч його волі. Проте ві дмова від оформлення необхід них документів щодо використ ання природного ресурсу унем ожливлює його використання т акою особою (див, наприклад, ч. 5 ст. 10 Закону України «Про охор ону атмосферного повітря»).

Враховуючи викладене, вимо ги прокурора про зобов' язан ня відповідача протягом 6 міс яців з дня винесення рішення суду отримати дозволи на вик иди забруднюючих речовин в а тмосферне повітря стаціонар ними джерелами забруднення , а саме котлами Ferolli Domitop HF 30Е у кіль кості 2 одиниць, апарати для оп алення АОГВ-100Э у кількості 2 од иниць та АОГВ-50Э у кількості 2 о диниць, розташовані за адрес ою 69013, м. Запоріжжя-13, вул. Військ буд задоволенню не підлягают ь.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85, 116-118 Госп одарського процесуального к одексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити час тково.

2. Тимчасово заборонити (зуп инити) діяльність Державного підприємства Міністерства о борони України «Українська а віаційна транспортна компан ія»(04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 19/21, код 24964464) пов' язану з експлуатаці єю стаціонарних джерел забру днення - котлів Ferolli Domitop HF 30Е у кіл ькості 2 одиниць, апарати для о палення АОГВ-100Э у кількості 2 о диниць та АОГВ-50Э у кількості 2 одиниць, які здійснюють вики ди забруднюючих речовин у на вколишнє природне середовищ е, що розташовані на територі ї Філії «Аеропорт Запоріжжя Вантажний»за адресою 69013, м. Зап оріжжя-13, вул. Військбуд, до отр имання Державним підприємст вом Міністерства оборони Укр аїни «Українська авіаційна т ранспортна компанія», відпо відного дозволу на викиди за бруднюючих речовин в атмосфе рне повітря, зазначеними дже релами.

3. Стягнути з Державного під приємства Міністерства обор они України «Українська авіа ційна транспортна компанія» (04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 19/21, код 24964464 , з будь якого її рахунку, вияв леного державним виконавцем під час виконання рішення су ду) до Державного бюджету Укр аїни (код бюджетної класифік ації 22090200; символом звітності 095 ; № рахунку: 31110095700011; банк: ГУ УДК у м. Києві; отримувач: УДК у Шевч енківському районі м. Києва; М ФО: 820019; код ЄДРПОУ 26077968) - 85 (вісімд есят п' ять) грн. 00 коп. - держав ного мита.

4. Стягнути з Державного під приємства Міністерства обор они України «Українська авіа ційна транспортна компанія» (04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 19/21, код 24964464 , з будь якого її рахунку, вияв леного державним виконавцем під час виконання рішення су ду) до Державного бюджету Укр аїни (рахунок: № 31218264700001; Одержува ч: УДК у Шевченківському райо ні; код 24262621; банк одержувача: ГУ ДКУ у м. Києві МФО 820019; код плате жу: 22050003) - 236 (двісті тридцять шіс ть) грн. 00 коп. - витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу.

5. Видати накази.

6. В задоволенні решти вимог відмовити.

7. Рішення набирає законної сили після закінчення десят иденного строку з дня підпи сання рішення оформленого ві дповідно до ст. 84 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни.

Суддя С. В. Ба лац

Дата підписання 23.09.2010

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.09.2010
Оприлюднено05.11.2010
Номер документу12012614
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —45/155

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Постанова від 07.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кондес Л.О.

Рішення від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 08.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Рішення від 06.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 12.08.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 09.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 15.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Рішення від 09.06.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні