Ухвала
від 27.06.2024 по справі 910/18293/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"27" червня 2024 р. Справа№ 910/18293/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Яценко О.В.

суддів: Хрипуна О.О.

Палія В.В.

за участю секретаря судового засідання Вороніної О.С.

за участю представників:

від позивача: Шульга А.В.(в залі суду)

від відповідача: Розумов М.А. (в залі суду)

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника Акціонерного товариства ''Міжнародний резервний банк" про залучення до участі у справі фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Київської міської ради та Головного управління Державної казначейської служби у м. Києві в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору

за апеляційною скаргою Акціонерного товариства ''Міжнародний резервний банк"

на рішення Господарського суду міста Києва від 09.04.2024 (повний текст складений 25.04.2024)

у справі №910/18293/23 (суддя Мудрий С.М.)

за позовом Приватного акціонерного товариства "Банкомзв`язок"

до Акціонерного товариства ''Міжнародний резервний банк"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Головне управління Державної податкової служби у м. Києві

про стягнення 13 208 080,44 грн

ВСТАНОВИВ:

В провадженні колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючого судді: Яценко О.В., суддів: Палія В.В., Хрипуна О.О. знаходиться справа №910/18293/23 за апеляційною скаргою Акціонерного товариства ''Міжнародний резервний банк" на рішення Господарського суду міста Києва від 09.04.2024 у справі №910/18293/23, розгляд якої було призначено на 27.06.2024 року.

27.06.2024 в судовому засіданні представник відповідача заявив клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб, а саме: фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Київську міську раду та Головне управління Державної казначейської служби у м. Києві.

27.06.2024 розглянувши у судовому засіданні вищезазначене клопотання та заслухавши думку учасників справи, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення клопотання про залучення фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Київської міської ради та Головного управління Державної казначейської служби у м. Києві в якості третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, з огляду на таке.

Відповідно до частини першої статті 41 ГПК України у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи.

Відповідно до частин першої - четвертої статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З правової конструкції наведеної процесуальної норми вбачається, що законодавець використовує словосполучення «можуть вступити» треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, у справу, у разі коли рішення у справі може впливати на їхні права або обов`язки, тобто передбачено залучення саме за їх заявою про вступ у справу; та/або таких осіб «може бути залучено за заявою учасників справи», тобто вбачається їх залучення за заявою учасників справи; та/або «за ініціативою суду», якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

Отже, з аналізу наведених норм вбачається, що обов`язковою умовою залучення третьої особи, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, є встановлення судом, що рішення може вплинути на права та обов`язки такої особи, яка не є стороною у справі. У такому випадку суд залучає відповідну особу/осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, про що постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи/осіб та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Підсумовуючи викладене вище, можна зазначити, що відповідачем не доведено, а судом апеляційної інстанції не встановлено, в чому саме полягало порушення прав та/або законних інтересів зазначених осіб, яких відповідач просить залучити до участі у справі у якості третіх осіб, з урахуванням змісту ухваленого рішення та яким чином вказане рішення вплине на їх права та обов`язки.

Тому клопотання акціонерного товариства ''Міжнародний резервний банк" про залучення до участі у справі третіх осіб, а саме: фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Київської міської ради та Головного управління Державної казначейської служби у м. Києві - підлягає відхиленню як необґрунтоване.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 43, 50, 234 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у задоволенні клопотання представника Акціонерного товариства ''Міжнародний резервний банк" про залучення до участі у справі фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Київської міської ради та Головного управління Державної казначейської служби у м. Києві в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору.

Повний текст ухвали складено 27.06.2024.

Головуючий суддя О.В. Яценко

Судді О.О. Хрипун

В.В. Палій

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення27.06.2024
Оприлюднено05.07.2024
Номер документу120174447
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —910/18293/23

Постанова від 02.10.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 07.08.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 23.07.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Постанова від 27.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яценко О.В.

Ухвала від 27.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яценко О.В.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яценко О.В.

Рішення від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні