Ухвала
від 15.07.2024 по справі 752/9061/24
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/9061/24

Провадження № 2/752/4798/24

У Х В А Л А

Іменем України

15 липня 2024 року Голосіївський районний суд міста Києва у складі: головуючого судді Слободянюк А.В., розглянувши в спрощеному позовному провадженні без повідомлення сторін заяви представника відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія (ICTV)» адвоката Січкаренко Анни Олександрівни, та відповідача ОСОБА_1 Голови Служби безпеки України про продовження процесуальних строків для подання до суду відзивів, які подано в межах розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 Голови Служби безпеки України, Товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія» (ICTV), про спростування недостовірної інформації,

в с т а н о в и в :

В квітні 2024 року позивач звернувся до суду з даним позовом, в якому просить суд визнати недостовірною інформацію, яка порочить честь, гідність та ділову репутацію ОСОБА_2 : «Це, в тому числі, агентурна мережа, де діяли окремі нардепи, і ОСОБА_1…», яка ІНФОРМАЦІЯ_3 була поширена на телеканалі ICTV в ексклюзивному інтерв`ю голови Служби безпеки України ОСОБА_3 та розміщена в мережі інтернет на Ютуб-каналі «Факти ICTV» за веб-адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія» (ICTV) протягом п`яти днів з моменту набрання законної сили рішення розмістити на Ютуб-каналі «Факти ICTV» за веб-адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 під відеозаписом: «ІНФОРМАЦІЯ_1» спростування наступного змісту: «Спростування. Інформація про те, що народний депутат України ОСОБА_2 діяв в російській агентурній мережі не відповідає дійсності».

Ухвалою судді Голосіївського районного суду міста Києва Слободянюк А.В. від 03.05.2024 відкрито провадження у справі, розгляд справи проводиться за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення сторін. Копію ухвали надіслано учасникам справи, копію позовної заяви з додатками направлено відповідачам.

Встановлено строк для подання відповідачам відзивів на позов протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. У зазначений строк відповідачі мають право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідачі зобов`язані надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

24.05.2024 на електронну адресу суду та 27.05.2024 через підсистему ЄСІТС «Електронний суд», надійшла заява від представника відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія» (ICTV) адвоката Січкаренко А.О. про продовження процесуального строку для подачі відзиву на позовну заяву. Заяву обґрунтовано тим, що 10.05.2024 до електронного кабінету ТОВ «МК ТРК» (ICTV) надійшла ухвала про відкриття провадження у справі, в якій зазначено, що копія позовної заяви з додатками направлена відповідачам. Через те, що копія позовної заяви з додатками не надійшла на адресу відповідача ТОВ «МК ТРК» (ICTV), 21.05.2024 представником відповідача до суду було спрямовано клопотання про ознайомлення з матеріалами справи. 24.05.2024 представником ТОВ «МК ТРК» (ICTV) у приміщенні Голосіївського районного суду міста Києва було отримано копію позовної заяви з додатками. У зв`язку із неотриманням копії позовної заяви разом із ухвалою про відкриття провадження у відповідача була відсутня можливість реалізувати своє право на подачу відзиву на позов з об`єктивних та незалежних причин. Таким чином, строк для подання відзиву на позовну заяву згідно ухвали - 25.05.2024 включно. Таким чином дана заява подана до закінчення строку на подачу відзиву, що встановлений судом. Зважаючи на вищевикладене, враховуючи поважність причин, з метою справедливого, всебічного, об`єктивного та неупередженого розгляду справи, беручи до уваги дату отримання позовної заяви просила продовжити відповідачу ТОВ «МК ТРК» (ICTV) процесуальний строк для подачі відзиву на позовну заяву.

10.06.2024 засобами поштового сполучення до суду надійшов відзив на позовну заяву від представника відповідача ТОВ «МК ТРК» (ICTV) адвоката Січкаренко А.О., з доказами направлення його копії іншим учасникам процесу.

14.06.2024 до суду надійшла заява відповідача ОСОБА_1 . Голови Служби безпеки України, від 13.06.2024 про продовження процесуального строку для подання до суду відзиву. Заяву обґрунтовано тим, що ухвала про відкриття провадження у справі відповідачу надійшла 29.05.2024, отже встановлений строк спливає 13.06.2024 року. Враховуючи, що для обґрунтування позиції та підтвердження її відповідними доказами виникла необхідність у надісланні відповідних запитів до функціональних та регіональних підрозділів СБУ, а також з огляду на обмежені строки та необхідність виконання особовим складом СБУ в умовах ведення військових дій в Україні завдань за пріоритетами захисту державного суверенітету та територіальної цілісності держави, на даний час відповідей на запити не отримано, що унеможливлює виконання ухвали суду від 03.05.2024 в частині подання в установлений строк відзиву та доказів.

28.06.2024 засобами поштового зв`язку до суду надійшов відзив на позовну заяву від Голови Служби безпеки України ОСОБА_1 , з доказами направлення його копії іншим учасникам справи.

Вивчивши матеріали відзивів на позов та оцінивши наведені представником відповідача ТОВ «МК ТРК» (ICTV) адвокатом Січкаренко А.О. та відповідачем ОСОБА_1 . Головою Служби безпеки України підстави для продовження процесуального строку для подання відзивів на позов, суд приходить до наступного.

Положеннями ст.174 Цивільного процесуального кодексу України закріплено, що при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом.

Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Відповідно до положень ч.7 та ч.8 ст.178 Цивільного процесуального кодексу України, відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ст. 126 ЦПК України право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом. Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим кодексом.

Виходячи з принципу змагальності в цивільному процесі, прав та обов`язків сторін у справі, визначених Цивільним процесуальним кодексом України, суд виключно з ініціативи та в межах доводів сторін може поновити строк звернення до суду за обґрунтованим їх зверненням.

Відповідно до частини другої статті 127 Цивільного процесуального строку України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Відповідно до ст. 12 Цивільного процесуального кодексу України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З`ясовуючи питання дотримання відповідачем строків для подання відзиву на позов, визначених ч.7 ст.178 Цивільного процесуального кодексу України, суд враховує наведені у письмових заявах представника відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія (ICTV)» адвоката Січкаренко А.О., та відповідача ОСОБА_1 . Голови служби безпеки України підстави для продовження процесуального строку на подання відзивів на позов, які надійшли на адресу суду 10.06.2024 та 28.06.2024 відповідно, та вважає за можливе продовжити відповідачам - Товариству з обмеженою відповідальністю «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія (ICTV)» та ОСОБА_1 . Голові служби безпеки України, процесуальний строк для подання відзиву на позов, з метою забезпечення змагальності сторін та рівних прав учасників справи щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом, що встановлено ст. 12 ЦПК України, та за наявності підтверджуючих доказів про направлення відзиву на позовну заяву на адресу суду та іншому учаснику справи.

Враховуючи викладене та керуючись статями 12, 126, 127, 178, 353 Цивільного процесуального кодексу України, суд

п о с т а н о в и в:

Заяви представника відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія (ICTV)» адвоката Січкаренко Анни Олександрівни, та відповідача ОСОБА_1 Голови Служби безпеки України, про продовження процесуального строку на подання відзивів на позов, які надійшли на адресу суду 10.06.2024 та 28.06.2024, - задовольнити.

Продовжити відповідачам - Товариству з обмеженою відповідальністю «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія (ICTV)» та ОСОБА_1 Голові Служби безпеки України, процесуальний строк для подання відзиву на позов.

Прийняти відзив на позов, який направлений до суду засобами поштового зв`язку 06.06.2024 від імені відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародна комерційна телерадіокомпанія (ICTV)», уповноваженим представником - адвокатом Січкаренко Анною Олександрівною, зареєстрований в канцелярії суду 10.06.2024 за вх. № 32025, з доказами направлення відзиву на позов іншим учасникам цивільного процесу.

Прийняти відзив на позов, який направлений до суду засобами поштового зв`язку 18.06.2024 від імені відповідача - ОСОБА_1 Голови Служби безпеки України, зареєстрований в канцелярії суду 28.06.2024 за вх. № 335827, з доказами направлення відзиву на позов іншим учасникам цивільного процесу.

Роз`яснити позивачу його право протягом десяти днів, з моменту вручення (отримання) відзивів подати відповіді на відзиви. Копії відповідей на відзиви та доданих до неї документів повинна бути надіслана (надана) позивачем іншим учасникам справи. До відповідей на відзиви має бути доданий документ, що підтверджує надіслання (надання) її і доданих до неї доказів іншим учасникам справи (ст. 179 ЦПК України).

Роз`яснити відповідачам, що у строк не менше п`яти днів з дня надходження відповіді на відзив відповідач має право надати заперечення на відповідь на відзив позивача. Копія заперечень та доданих до них документів повинна бути надіслана (надана) відповідачем іншим учасникам справи. До заперечень має бути доданий документ, що підтверджує надіслання (надання) заперечень і доданих до них доказів іншим учасникам справи (ст. 180 ЦПК України).

Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Відповідно до положень ч.2 ст.353 Цивільного процесуального кодексу України заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо, скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. (п.4 ч. 5 ст. 357 ЦПК України).

Інформацію по справі можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернетhttp://gl.ki.court.gov.ua.

Суддя А.В. Слободянюк

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.07.2024
Оприлюднено23.07.2024
Номер документу120476283
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах про захист немайнових прав фізичних осіб, з них

Судовий реєстр по справі —752/9061/24

Ухвала від 05.08.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Данілова Т. М.

Ухвала від 15.07.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 15.07.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 15.07.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 15.07.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні