Ухвала
від 21.10.2010 по справі 12/123-09
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 12/123-09 Головуючий у 1-й інст анції: Мазур А.С.;

Суддя-доповідач: Костюк Л.О.

У Х В А Л А

Іменем України

"21" жовтня 2010 р. м. Київ

Київський апеляційний адм іністративний суд у складі к олегії суддів:

головуючого - судді Кост юк Л.О.;

суддів: Шос така О.О., Троян Н.М.;

розглянувши відповідно до ст. ст. 41, 128, 197 КАС України в поряд ку письмового провадження ап еляційну скаргу представник а Державної служби з охорони прав на сорти рослин на ухвал у судді Окружного адміністра тивного суду м. Києва від 09 лип ня 2010 року про закриття провад ження у справі за адміністра тивним позовом Державної слу жби з охорони прав на сорти ро слин до Українського інститу ту експертизи сортів рослин, Білоцерківської державної с ортодослідної станції про ви знання наказу недійсним та п риймально-передаточних акті в нечинними, -

встановила:

В серпні 2008 року позив ач - Державна служба з охорони прав на сорти рослин звернул ася до Окружного адміністрат ивного суду м. Києва з адмініс тративним позовом до Центру сортознавства та сортовивче ння, Державного підприємства «Сортодослідне господарств о «Білоцерківське»про визна ння наказу недійсним та прий мально-передаточних актів не чинними (а.с. 5-7).

В подальшому, представник Д ержавної служби з охорони пр ав на сорти рослин неоднораз ово уточнював вимоги адмініс тративного позову, де в якост і відповідачів зазначав: Укр аїнський інститут експертиз и сортів рослин та Білоцеркі вську державну сортодослідн у станцію (а.с. 57-59, а.с. 113-115).

Своєю ухвалою від 09 липня 2010 р оку суддя Окружного адмініст ративного суду м. Києва прова дження у справі № 12/123-09 за позово м Державної служби з охорони прав на сорти рослин до Украї нського інституту експертиз и сортів рослин та Білоцеркі вської державної сортодослі дної станції про визнання на казу недійсним та приймально -передаточних актів нечинним и закрив (а.с. 125-126).

Не погоджуючись із вказано ю ухвалою судді Окружного ад міністративного суду м. Києв а, представник Державної слу жби з охорони прав на сорти ро слин подав заяву про апеляці йне оскарження (а.с. 127) та апеля ційну скаргу, в якій просить с касувати ухвалу Окружного ад міністративного суду м. Києв а від 09.07.2010 р. по справі № 12/123-09 за по зовом Державної служби з охо рони прав на сорти рослин до У країнського інституту експе ртизи сортів рослин, Білоцер ківської державної сортодос лідної станції про визнання нечинним з моменту прийняття наказу Українського інститу ту експертизи сортів рослин від 07.10.2005 року № 140/1-ОД, та нечинним и з моменту складання прийма льно-передаточних актів земе льних ділянок, основних засо бів, будівель та інших товарн о-матеріальних цінностей, за тверджених відповідно 31.01.2006 ро ку та 29.12.2006 року і постановити н ову ухвалу з направленням сп рави до суду першої інстанці ї для продовження розгляду с прави, мотивуючи тим, що ухвал а постановлена з порушенням норм процесуального права (а .с. 130-133).

До суду апеляційної інстан ції всі особи, які беруть учас ть в справі не прибули, хоча і були належним чином повідомл ені про дату, час і місце апеля ційного розгляду.

Статтею 128 КАС України вста новлено наслідки неприбуття в судове засідання особи, яка бере участь в справі.

Згідно до ч. 6 зазначеної ви ще статті, якщо немає перешко д для розгляду справи у судов ому засіданні, але прибули не всі особи, які беруть участь в справі, хоча і були належним ч ином повідомлені про дату, ча с і місце судового розгляду, с уд має право розглянути спра ву у письмовому провадженні у разі відсутності потреби з аслухати свідка чи експерта.

Підстави для проведення ап еляційного розгляду справи в порядку письмового провадже ння за наявними у справі мате ріалами визначено ст. 197 КАС Ук раїни.

За змістом ч. 1 вищезазначен ої статті, суд апеляційної ін станції може розглянути спра ву в порядку письмового пров адження за наявними у справі матеріалами, якщо справу мож е бути вирішено на основі ная вних у ній доказів, у разі: 1) від сутності клопотань від усіх осіб, які беруть участь в спра ві, про розгляд справи за їх уч астю; 2) неприбуття жодної з ос іб, які беруть участь у справі , у судове засідання, хоча вони були належним чином повідом лені про дату, час і місце судо вого засідання; 3) подання апел яційної скарги на рішення су ду першої інстанції, які прий няті у порядку скороченого п ровадження за результатами р озгляду справ, передбачених пунктами 1, 2 частини першої ст атті 183-2 цього Кодексу.

З огляду на викладене та вра ховуючи те, що справу можливо вирішити на основі наявних у ній доказів, а також те, що до с уду апеляційної інстанції вс і особи, які беруть участь в сп раві не прибули, хоча і були на лежним чином повідомлені про дату, час і місце апеляційног о розгляду, відсутні клопота ння про розгляд справи за їх у частю, колегія суддів ухвали ла про апеляційний розгляд с прави в порядку письмового п ровадження за наявними у спр аві матеріалами відповідно д о ч. 1 ст. 197 КАС України.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави та доводи апеляційної с карги, колегія суддів вважає , що апеляційна скарга не підл ягає задоволенню, з наступни х підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 157 КАС У країни, суд закриває провадж ення у справі, якщо справу не н алежить розглядати в порядку адміністративного судочинс тва.

Як вбачається з матеріалів справи, спірні правовідноси ни, які виникли між сторонами у даній справі після прийнят тя відповідачем оскаржувано го наказу про організаційні зміни в структурі Центру сор тознавства та сортовивчення Українського інституту експ ертизи сортів рослин та підп исання приймально-передавал ьних актів земельних ділянок , основних засобів, будівель т а інших товарно-матеріальних цінностей не містять ознак п ублічності.

Спори, що виникають з право відносин щодо створення суб' єктів господарювання іншими суб'єктами господарювання, м іж суб'єктами господарювання і суб'єктом владних повноваж ень, не належить розглядати в порядку адміністративного с удочинства, оскільки чинним законодавством прямо не вста новлено право Державної служ би з охорони прав на сорти рослин на звернення з таким а дміністративним позовом.

Утворення суб'єкта господа рювання є складовою господар ської компетенції учасників відноси у сфері господарюва ння.

Господарські відносини, щ о виникають у процесі органі зації та здійснення господар ської діяльності між суб'єкт ами господарювання та іншими учасниками відносин у сфері господарювання є предметом регулювання Господарського кодексу України відповідно до ст. 1 цього Кодексу.

З огляду на таке, колегія су ддів апеляційної інстанції в важає, що в даному випадку спр ава за участю господарюючого суб'єкту та суб'єкта владних п овноважень не має ознак спра ви адміністративної юрисдик ції, що виключає її розгляд у п орядку адміністративного су дочинства.

Колегія суддів Київського апеляційного адміністратив ного суду звертає увагу на те , що у відповідності до ч. 2 ст. 17 К АС України, юрисдикція адмін істративних судів поширюєть ся на публічно-правові спори , зокрема на: спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом в ладних повноважень щодо оска рження його рішень (норматив но-правових актів чи правови х актів індивідуальної дії), д ій чи бездіяльності; спори з п риводу прийняття громадян на публічну службу, її проходже ння, звільнення з публічної с лужби; спори між суб'єктами вл адних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенц ії у сфері управління, у тому ч ислі делегованих повноважен ь; спори, що виникають з привод у укладання, виконання, припи нення, скасування чи визнанн я нечинними адміністративни х договорів; спори за звернен ням суб'єкта владних повнова жень у випадках, встановлени х Конституцією та законами У країни; спори щодо правовідн осин, пов'язаних з виборчим пр оцесом чи процесом референду му.

Таким чином, юрисдикція адміністративних судів, уст ановлена статтею 17 КАС Україн и зазначеного Кодексу, на цей спір не поширюється.

Отже, виходячи з системного аналізу норм права, колегія с уддів вважає, що зазначений спір має розглядатися судом господарської юрисдикції за правилами господарського су дочинства.

Враховуючи викладене, коле гія суддів Київського апеляц ійного адміністративного су ду погоджується з висновком судді суду першої інстанції, який своєю ухвалою закрив пр овадження у справі, дійшовши висновку, що даний спір має розглядатися судом господар ської юрисдикції за правилам и господарського судочинств а.

Відповідно до статті 199 КАС України, за наслідками розгл яду апеляційної скарги на ух валу суду першої інстанції с уд апеляційної інстанції має право залишити апеляційну с каргу без задоволення, а ухва лу суду - без змін.

Відповідно до статті 200 КАС України, суд апеляційної інс танції залишає апеляційну ск аргу без задоволення, а ухвал у суду - без змін, якщо визнає , що суд першої інстанції прав ильно встановив обставини сп рави та ухвалив судове рішен ня з додержанням норм матері ального і процесуального пра ва.

Враховуючи викладене, коле гія суддів Київського апеляц ійного адміністративного су ду приходить до висновку, що у хвала судді суду першої інст анції постановлена з дотрима нням норм матеріального і пр оцесуального права, доводи а пеляційної скарги не спросто вують висновки суду першої і нстанції, у зв' язку з чим під став для її скасування не вба чається.

За таких обставин, апеляцій ну скаргу слід залишити без з адоволення, а ухвалу судді су ду першої інстанції - без змін .

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 41, 128, 165, 197, 199, 200, 205, 206 КАС України, колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу п редставника Державної служб и з охорони прав на сорти росл ин залишити без задоволення, ухвалу судді Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 09 липня 2010 року про закриття провадження у справі - без змі н.

Ухвала набирає законної с или через п' ять днів після н аправлення її копій особам, я кі беруть участь у справі, та м оже бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосере дньо до Вищого адміністратив ного суду України.

Головуючий суддя Л.О. Костюк

Судді: О.О. Шостак

Н.М. Троян

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.10.2010
Оприлюднено08.11.2010
Номер документу12053578
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —12/123-09

Ухвала від 26.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 01.02.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 21.10.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Костюк Л.О.

Ухвала від 09.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Постанова від 19.01.2010

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Майор Г.І.

Ухвала від 21.07.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Рішення від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Постанова від 03.09.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Л.А.

Ухвала від 27.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Жукова Л.В.

Ухвала від 10.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Жукова Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні