Ухвала
від 22.07.2024 по справі 569/13599/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/13599/22

1-кс/569/4980/24

22 липня 2024 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу УСБУ в Рівненській області підполковник юстиції ОСОБА_3 про проведення огляду,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу УСБУ в Рівненській області підполковник юстиції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду території (місцевості) на земельних ділянках, що розташовані за географічними координатами GPS 51.6557622, НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 , НОМЕР_3 ; НОМЕР_4 , НОМЕР_5 ; НОМЕР_6 , НОМЕР_7 ; НОМЕР_8 , НОМЕР_9 ; НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , які знаходяться на відстані приблизно 1,5 км на північ від АДРЕСА_1 , а також з кадастровим номером 5620889500:02:022:0208, з метою виявлення та вилучення предметів, що мають значення для досудового розслідування (є знаряддями вчинення злочину, предметами, здобутими в наслідок вчинення злочину), а саме: трьох мотопомп, каміння, зовні схожого на бурштин-сирець із ємністю.

В обґрунтування клопотання зазначив, що слідчим відділом УСБУ в Рівненській області проводиться досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 240, ч. 1 ст. 240-1, ч. 2 ст. 240-1, ст. 441 ККУкраїни.

Із матеріалів клопотання убачається, що невстановленими особами налагоджена протиправна діяльність, спрямована на масове знищення рослинного світу, знищення природного покрову ґрунту та порушення його цілісності з метою видобутку бурштину, що може призвести до екологічних катастроф, зокрема, виснаження та знищення окремих природних комплексів, що обмежує або виключає провадження господарської діяльності на пошкоджених землях.

Разом з тим, група осіб здійснює незаконне видобування бурштину, а також збут, придбання, зберігання, передача, пересилання, перевезення, переробку бурштину, законність походження якого не підтверджується відповідними документами, у значних розмірах.

З метою документування вчинення вказаних кримінальних правопорушень, а також забезпечення збереженості майна (речових доказів), 18.07.2024 проведено огляд місцевості за географічними координатами GPS НОМЕР_12 , НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 , НОМЕР_3 (місце видобутку та розташування мотопомпи № НОМЕР_13 ); НОМЕР_4 , НОМЕР_5 ; НОМЕР_6 , НОМЕР_7 (місце видобутку та розташування мотопомпи №2); НОМЕР_8 , НОМЕР_9 ; НОМЕР_10 , НОМЕР_11 (місце видобутку та розташування мотопомпи №3 та каміння схожого на бурштин), що знаходяться на відстані приблизно 1,5 км на північ від АДРЕСА_1 , до постановлення ухвали суду. У ході даного огляду

У ході вказаного огляду встановлено, що на місцевості наявні ями з водою, у яких здійснюється видобуток бурштину-сирцю, приладдя, спеціально пристосоване для видобутку бурштину-сирцю мотопомпи, пожежні гідранти, підхватки, інші засоби для видобутку, а також ємність з полімерного матеріалу із наявним камінням, схожим на бурштин.

Зазначені вище предмети мають значення для досудового розслідування, зокрема можуть у подальшому використовуватись як доказ обставин, що підлягають встановленню у ході досудового розслідування, є безпосередніми предметами, пристосованими до вчинення злочину, а також предметами, здобутими в результаті злочинної діяльності. Зважаючи на викладені обставини, 18.07.2024 дані предмети визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

Таким чином, наявними матеріалами кримінального провадження підтверджується, що на місцевості за географічними координатами GPS 51.6557622, НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 , НОМЕР_3 ; НОМЕР_4 , НОМЕР_5 ; НОМЕР_6 , НОМЕР_7 ; НОМЕР_8 , НОМЕР_9 ; НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , яка знаходяться на відстані приблизно 1,5 км на північ від АДРЕСА_1 , здійснювалась діяльність з незаконного видобутку бурштину-сирцю, та відповідно знаходяться перелічені вище предмети, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду, а також вказувати на причетність конкретних осіб до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень.

Вилучення під час проведення огляду зазначених речей, що мають значення для досудового розслідування, обґрунтовується можливістю їх належності до таких, які можуть бути доказами під час судового розгляду, а також вказувати на причетність конкретних осіб до вчинення вищевказаного та інших кримінальних правопорушень, про відомості (назву, вид, рід та інші характеристики), яких органу досудового розслідування невідомі, отже може мати вагоме значення для досягнення цілей кримінального судочинства та сприятиме забезпеченню покладених на сторону обвинувачення обов`язків, передбачених КПК України.

Відповідно до наявної інформації місцевості за географічними координатами GPS 51.6557622, НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 , НОМЕР_3 ; НОМЕР_4 , НОМЕР_5 ; НОМЕР_6 , НОМЕР_7 ; НОМЕР_8 , НОМЕР_9 ; НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , яка знаходяться на відстані приблизно 1,5 км на північ від АДРЕСА_1 розташовано на земельних ділянках з кадастровим номером 5620889500:02:022:0208 (відсутня інформація про власника), а також інших ділянках, які не мають кадастрових номерів.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав.

Заслухавши слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, оцінивши їх у сукупності з іншими доказами, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Відповідно до ч.3 ст.233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

За положеннями ч.6 ст.9 КПК України у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначенічастиною першою статті 7цього Кодексу.

Статтею 237 КПК України регламентовано, що з метоювиявлення тафіксації відомостейщодо обставинвчинення кримінальногоправопорушення слідчий,прокурор проводятьогляд місцевості,приміщення,речей тадокументів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно ч.1ст.234КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, слідчий суддя вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення огляду території (місцевості) на земельних ділянках, що розташовані за географічними координатами GPS 51.6557622, НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 , НОМЕР_3 ; НОМЕР_4 , НОМЕР_5 ; НОМЕР_6 , НОМЕР_7 ; НОМЕР_8 , НОМЕР_9 ; НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , які знаходяться на відстані приблизно 1,5 км на північ від АДРЕСА_1 , а також з кадастровим номером 5620889500:02:022:0208, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, які мають суттєве значення у кримінальному провадженні.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 234, 235, 237 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати дозвіл на проведення огляду території (місцевості) на земельних ділянках, що розташовані за географічними координатами GPS 51.6557622, НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 , НОМЕР_3 ; НОМЕР_4 , НОМЕР_5 ; НОМЕР_6 , НОМЕР_7 ; НОМЕР_8 , НОМЕР_9 ; НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , які знаходяться на відстані приблизно 1,5 км на північ від АДРЕСА_1 , а також з кадастровим номером 5620889500:02:022:0208, з метою виявлення та вилучення предметів, що мають значення для досудового розслідування (є знаряддями вчинення злочину, предметами, здобутими в наслідок вчинення злочину), а саме: трьох мотопомп, каміння, зовні схожого на бурштин-сирець із ємністю.

Ухвала може бути виконана слідчим та/або прокурором.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_5

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення22.07.2024
Оприлюднено26.07.2024
Номер документу120589338
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —569/13599/22

Ухвала від 22.07.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 22.07.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 06.11.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні