Рішення
від 23.09.2010 по справі 6/541
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 6/541 23.09.10

За позовом ОСОБА_1

До відповідача-1 То вариства з обмеженою відпові дальністю «Альціона Україна »

До відповідача-2 Ше вченківської районної в міст і Києві державної адміністра ції

Про виз нання недійсними установчих документів, скасування держ авної реєстрації юридичної о соби та її ліквідацію

Суд дя Ковтун С.А.

Представники сторін:

від позивача ОСОБА_2 (за дов.)

від відповідача-1 не з' явились

від відповідача-2 Фе сенко І.Л. (за дов)

Обставини справи:

До господарського суд у міста Києва звернувся з поз овом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальніст ю (далі - ТОВ) «Альціона Украї на»(відповідача-1) та Шевченкі вської районної в місті Києв і державної адміністрації (в ідповідача-2) про:

- визнання недійсними устан овчих документів відповідач а-1, а саме: рішення засновника про створення ТОВ «Альціона Україна», статуту ТОВ «Альці она Україна», з моменту їх вчи нення;

- визнання недійсним запису про державну реєстрацію ТОВ «Альціона Україна»;

- визнання недійсним свідоц тва про державну реєстрацію ТОВ «Альціона Україна»;

- скасування державної реєс трації ТОВ «Альціона Україна »;

- зобов' язання у примусово му порядку ТОВ «Альціона Укр аїна»провести ліквідацію в п ередбаченому законом порядк у;

- призначення комісії з прип инення (ліквідаційної комісі ї) ТОВ «Альціона Україна», виз начення строку та порядку її роботи;

- зобов' язання державного реєстратора відповідача-2 вн ести до ЄДРПОУ запис про приз начення ліквідаційної коміс ії ТОВ «Альціона Україна».

За твердженням позивача, ві н дізнався, що є засновником т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Альціона Україн а», однак створення цієї юрид ичної особи відбулося поза й ого волею.

Ухвалою суду від 15.09.2009 р. було п орушено провадження у справі № 6/541.

Під час розгляду справи від позивача надійшло клопотанн я про призначення у справі по черкознавчої експертизи.

Шевченківська районна у мі сті Києві державна адміністр ація у поданому суду відзиві зазначила, що документи, що зб ерігаються в реєстраційні сп раві юридичної особи ТОВ «Ал ьціона Україна», а саме: прото кол загальних зборів учасник ів товариства від 22.04.2009 р., акт оц інки та приймання-передачі м айна від 22.04.2009 р., установчі доку менти (статут), довіреність ві д 22.04.2009 р., підписані фізичною ос обою ОСОБА_1 Крім того, дов іреність, якою ОСОБА_1 упо вноважив ОСОБА_4 проводит и дії з питань державної реєс трації ТОВ «Альціона Україна », та статут ТОВ «Альціона Укр аїна» посвідчені 22 квітня 2009 ро ку приватним нотаріусом Київ ського міського нотаріально го округу Вепрейчук О.І. т а зареєстровані в реєстрі за № 1770 та 1769 відповідно.

З метою витребування у при ватного нотаріуса Київсько го міського нотаріального ок ругу Вепрейчук Оксани Іван івни інформації, чи посвід чувались довіреність, видана 22.04.2009 р. ОСОБА_1, та статут тов ариства з обмеженою відповід альністю «Альціона Україна» , до останнього направлено за пит.

На вимогу суду приватним но таріусом Київського міськог о нотаріального округу Веп рейчук О.І. надані копії дов іреності, виданої ОСОБА_1 ОСОБА_4, довідки про присво єння ОСОБА_1 ідентифікаці йного номера, а також витягу п ро реєстрацію в Єдиному реєс трі довіреностей.

У судовому засіданні 21.01.2010 р. у ОСОБА_1 судом відібрано е кспериментальні зразки поче рку.

Ухвалою суду від 21.01.2010 р. у сп раві було призначено судово- почеркознавчу експертизу та зупинено провадження у спра ві до отримання висновку екс перта.

Матеріали справи повернут о на адресу суду з висновком е ксперта.

Ухвалою суду від 30.07.2010 р. понов лено провадження у справі, ро згляд останньої призначено н а 23.09.2010 р..

Розглянувши надані док ументи і матеріали, заслухав ши пояснення позивача та від повідача-1, всебічно та повно з ' ясувавши обставини, на яки х ґрунтуються позовні вимоги , об' єктивно оцінивши в суку пності докази, які мають знач ення для розгляду справи і ви рішення спору по суті, суд вст ановив:

22.04.2009 р. загальними зборами ак ціонерів товариства з обмеже ною відповідальністю «Альці она Україна»(далі - Товарист ва) були прийняті рішення, офо рмлені протоколом № 1, про:

- створення товариства з обм еженою відповідальністю «Ал ьціона Україна»;

- затвердження статуту Това риства;

- затвердження розміру стат утного фонду, який становить 64500,00 грн. та складається з перед аного ОСОБА_1 майна на вка зану суму;

- призначення директором То вариства ОСОБА_1;

- визначення юридичною адре сою Товариства: 04050, м. Київ, вул. Білоруська, 30;

- уповноваження новопризна ченого директора ОСОБА_1 н а здійснення всіх необхідних дій для реєстрації Товарист ва в усіх необхідних державн их органах.

27.04.2009 р. Шевченківською район ною у місті Києві державною а дміністрацією зареєстрован о статут товариства з обмеже ною відповідальністю «Альці она Україна».

Відповідно до висновку № 2559/1 0-11 від 08.07.2010 р. судово-почеркозна вчої експертизи за матеріала ми справи № 6/541 підписи від імен і ОСОБА_1 у протоколі № 1 заг альних зборів учасників това риства з обмеженою відповіда льністю «Альціона Україна»т а у статуті товариства з обме женою відповідальністю «Аль ціона Україна»(арк. 14) - викон ано не ОСОБА_1, а іншою особ ою.

За змістом частини другої с татті 20 Господарського кодек су України статут юридичної особи є актом, який визначає п равовий статус юридичної осо би, оскільки він містить норм и, обов' язкові для учасникі в товариства.

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців»(дал і - Закон) установчі докумен ти юридичної особи, а також зм іни до них, викладаються пись мово, прошиваються, пронумер овуються та підписуються зас новниками (учасниками) або уп овноваженими особами, якщо з аконом не встановлено інший порядок їх затвердження.

У той же час, в порушення зак ону рішення загальних зборів та статут Товариства підпис аний невідомою особою, що, від повідно до п. 13 постанови Плен уму Верховного Суду України від 24.10.2008 р. № 13 «Про практику роз гляду судами корпоративних с порів», є підставою для визна ння його недійсним.

Згідно зі ст. 38 Закону провед ення державної реєстрації че рез порушення закону, допуще ні при створенні юридичної о соби, які не можна усунути, є п ідставою для постановлення с удового рішення щодо припине ння юридичної особи.

За рішенням суду здійснюєт ься припинення діяльності су б' єкта господарювання шлях ом його ліквідації (з ч. 1 ст. 59 Го сподарського кодексу Україн и).

Статтею 105 Цивільного коде ксу України передбачено, що с удом виконання функцій коміс ії з припинення юридичної ос оби (ліквідаційну комісію, лі квідатора тощо) може бути пок ладено на орган управління.

Відповідно до частини п'ято ї ст. 38 Закону суд призначає в р ішенні щодо припинення юриди чної особи у зв'язку з її лікві дацією комісію з припинення (ліквідаційну комісію) та вст ановлює строк її роботи. Держ авний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру з апис про призначення комісії з припинення (ліквідаційної комісії) не пізніше наступно го робочого дня з дати надход ження відповідного рішення.

Частиною сьомою цієї статт і передбачено, що державний р еєстратор не пізніше наступн ого робочого дня з дати внесе ння до Єдиного державного ре єстру запису, в якому керівни к органу управління або засн овник (учасник) юридичної осо би вказаний як голова комісі ї з припинення (ліквідаційно ї комісії) юридичної особи зо бов'язаний надіслати такому керівнику органу управління або засновнику (учаснику) юри дичної особи, а також суду, яки й постановив рішення щодо пр ипинення юридичної особи у з в'язку з її ліквідацією, відпо відне повідомлення.

Відповідно до частини четв ертої ст. 105 ЦК України комісія з припинення юридичної особ и поміщає в друкованих засоб ах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичн ої особи, що припиняється, пов ідомлення про припинення юри дичної особи.

Згідно з ч. 1 ст. 36 Закону для пр оведення державної реєстрац ії припинення юридичної особ и в результаті її ліквідації голова ліквідаційної комісі ї або уповноважена ним особа після закінчення процедури ліквідації, яка передбачена законом, але не раніше двох мі сяців з дати публікації пові домлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, повинен подати (н адіслати рекомендованим лис том з описом вкладення) держа вному реєстратору документи , передбачені цією частиною т а частиною другою цієї статт і.

Відповідно до ч. 8 ст. 38 Закону за відсутності підстав для з алишення документів, які под ані для проведення державної реєстрації припинення юриди чної особи в результаті її лі квідації, без розгляду держа вний реєстратор повинен внес ти до Єдиного державного реє стру запис про проведення де ржавної реєстрації припинен ня юридичної особи.

Згідно з ч. 9 ст. 36 Закону строк державної реєстрації припин ення юридичної особи в резул ьтаті її ліквідації не повин ен перевищувати три робочих дні з дати надходження докум ентів для проведення державн ої реєстрації припинення юри дичної особи.

В зв'язку з наведеним вище, с уд покладає функції ліквідат ора товариства з обмеженою в ідповідальністю «Альціона У країна»на його керівника (як його виконавчий орган), зобов 'язує ліквідатора товариства з обмеженою відповідальніст ю «Альціона Україна»не пізні ше 10 днів з моменту набрання д аним рішенням законної сили помістити в друкованих засоб ах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичн ої особи, що припиняється, пов ідомлення про припинення тов ариства з обмеженою відповід альністю «Альціона Україна» та не пізніше двох місяців з д ати публікації зазначеного п овідомлення подати (надіслат и рекомендованим листом з оп исом вкладення) державному р еєстратору документи, передб ачені частинами першою та др угою ст. 36 Закону; встановлює с трок роботи ліквідатора 70 дні в з дня набрання даним рішенн ям законної сили.

У той же час, правові підста ви для визнання недійсним за пису про державну реєстрацію ТОВ «Альціона Україна», неді йсним свідоцтва про державну реєстрацію ТОВ «Альціона Ук раїна», скасування судовим р ішенням державної реєстраці ї змін до установчих докумен тів ТОВ «Альціона Україна», п ро зобов' язання відповідач а-2 внести до ЄДРПОУ запис про призначення ліквідаційної к омісії ТОВ «Альціона Україн а»відсутні з огляду на насту пне.

Зокрема, порядок скасуван ня державної реєстрації змін до установчих документів пе редбачено ст. 31 Закону України «Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців». Відповідно до даної норми, у разі постано влення судового рішення щодо скасування рішення засновни ків (учасників) юридичної осо би або уповноваженого ними о ргану про внесення змін до ус тановчих документів юридичн ої особи, або про визнання пов ністю або частково недійсним и змін до установчих докумен тів юридичної особи суд у ден ь набрання законної сили суд овим рішенням надсилає його державному реєстратору для в несення запису про судове рі шення щодо скасування держав ної реєстрації змін до устан овчих документів юридичної о соби. Дата надходження відпо відного судового рішення вно ситься до журналу обліку реє страційних дій. Державний ре єстратор у строк, що не переви щує двох робочих днів з дати н адходження судового рішення щодо скасування державної р еєстрації змін до установчих документів юридичної особи, вносить до Єдиного державно го реєстру запис щодо скасув ання державної реєстрації зм ін до установчих документів юридичної особи, якщо інше не встановлено судовим рішення м, та в той же день повідомляє органи статистики, державної податкової служби, Пенсійно го фонду України, фондів соці ального страхування про внес ення такого запису.

Дії державного виконавця щ одо внесення відомостей про призначення ліквідаційної к омісії передбачені ст. 38 Закон у України «Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців».

Отже, скасування державної реєстрації змін до установч их документів та внесення за пису до Єдиного державного р еєстру про призначення лікві даційної комісії віднесено д о повноважень державного реє стратора і є діями, які останн ій повинен вчинити у зв' язк у з прийняття судом відповід ного рішення.

Таким чином позовні вимоги до відповідача-2 задов оленню не підлягають.

Витрати по оплаті державн ого мита та інформаційно-тех нічного забезпечення судово го процесу, відповідно до ст. 4 9 ГПК України, покладаються на відповідача-1, оскільки непра вомірні дії останнього призв ели до звернення з позовом до суду.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити позовні вимоги до товариства з обмеж еною відповідальністю «Альц іона Україна»(04050, місто Київ, в ул. Білоруська, 30, код 36470698).

Визнати недійсними рішен ня загальних зборів учасникі в товариства з обмеженою від повідальністю «Альціона Укр аїна»(04050, місто Київ, вул. Білор уська, 30, код 36470698), оформлені прот околом № 1 від 22.04.2009 р..

Визнати недійсним статут т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Альціона Україн а», затверджений протоколом загальних зборів учасників № 1 від 22.04.2009 р., зареєстрований в о рганах державної реєстрації під номером 10741020000033442.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Ал ьціона Україна»(04050, місто Київ , вул. Білоруська, 30, код 36470698) на ко ристь ОСОБА_1 (01030, АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1) 85 грн. держав ного мита та 236 грн. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

В іншій частині позову відм овити.

Покласти функції ліквіда тора товариства з обмеженою відповідальністю «Альціона Україна»(04050, місто Київ, вул. Бі лоруська, 30, код 36470698) на його кері вника - ОСОБА_1 (01030, АДРЕСА_ 1, код НОМЕР_1).

Зобов'язати ліквідатора то вариства з обмеженою відпові дальністю «Альціона Україна »не пізніше 10 днів з моменту н абрання даним рішенням закон ної сили помістити в друкова них засобах масової інформац ії, в яких публікуються відом ості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняє ться, повідомлення про припи нення товариства з обмеженою відповідальністю «Альціона Україна» та не пізніше двох м ісяців з дати публікації заз наченого повідомлення подат и (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) де ржавному реєстратору докуме нти, передбачені частинами п ершою та другою ст. 36 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців».

Встановить строк роботи лі квідатора 70 днів з дня набранн я даним рішенням законної си ли.

Суддя С.А.Ковтун

Рішення підписа но 06.10.2010 року.

Дата ухвалення рішення23.09.2010
Оприлюднено09.11.2010
Номер документу12087475
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/541

Рішення від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 25.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Рішення від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 31.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 01.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Рішення від 23.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 13.09.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Попович О.В.

Ухвала від 08.12.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 30.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні