Ухвала
від 19.08.2024 по справі 903/290/24
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33601 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

"19" серпня 2024 р. Справа №903/290/24

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

суддя-доповідач (головуючий суддя) Саврій В.А., суддя Тимошенко О.М. , суддя Коломис В.В.

за апеляційною скаргою Житлово-комунального підприємства №2 на рішення господарського суду Волинської області від 28.05.2024 у справі №903/290/24 (суддя Шум М.С.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Спеціалізоване ремонтно-будівельне управління "Волиньліфт", м.Луцьк

до Житлово-комунального підприємства №2, м.Луцьк

про стягнення 39707 грн 72 коп.

ВСТАНОВИВ:

Житлово-комунальне підприємство №2 звернулося до Північно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою на рішення господарського суду Волинської області від 28.05.2024 у справі №903/290/24.

Автоматизованою системою документообігу суду визначено колегію суддів для розгляду справи №903/290/24 у складі: головуючий суддя Гудак А.В., суддя Мельник О.В., суддя Олексюк Г.Є.

Листом №903/290/24/4339/24 від 26.06.2024 витребувано у господарського суду Волинської області матеріали справи №903/290/24.

05 липня 2024 року матеріали справи №903/290/24 надійшли на адресу суду апеляційної інстанції.

Ухвалою суду від 10.07.2024 апеляційну скаргу Житлово-комунального підприємства №2 на рішення господарського суду Волинської області від 28.05.2024 у справі №903/290/24 залишено без руху. Зазначено про обов`язок Житлово-комунального підприємства №2 зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу. Запропоновано Житлово-комунальному підприємству №2 усунути протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки, шляхом подачі заяви про усунення недоліків апеляційної скарги до якої долучити: докази реєстрації електронного кабінету Житлово-комунальним підприємством №2 відповідно до статті 6 цього Кодексу; докази сплати судового збору за подання апеляційної скарги в розмірі 4542,00 грн.; докази надсилання копії апеляційної скарги з додатками іншій стороні у справі позивачу Товариству з обмеженою відповідальністю "Спеціалізоване ремонтно-будівельне управління "Волиньліфт" з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу. Запропоновано Житлово-комунальному підприємству №2 надати протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали до суду апеляційної інстанції належні докази, які підтверджують обставини пропущення строку на апеляційне оскарження викладені в апеляційній скарзі або вказати інші підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження з посиланням на відповідні докази.

26 липня 2024 року від Житлово-комунального підприємства №2 надійшла заява про усунення недоліків до якої долучено докази реєстрації електронного кабінету Житлово-комунальним підприємством №2; докази сплати судового збору за подання апеляційної скарги в розмірі 4542,00 грн (платіжна інструкція №580 від 22.07.2024).

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 30.07.2024 апеляційну скаргу Житлово-комунального підприємства №2 повторно залишено без руху. Запропоновано Житлово-комунальному підприємству №2 усунути протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки, шляхом подачі заяви про усунення недоліків апеляційної скарги до якої долучити: докази надсилання копії апеляційної скарги з додатками іншій стороні у справі позивачу Товариству з обмеженою відповідальністю "Спеціалізоване ремонтно-будівельне управління "Волиньліфт" з урахуванням положень статті 42 ГПК України, а саме: опис вкладення листа, яким відповідач надіслав копію апеляційної скарги з додатками іншій стороні у справі - Товариству з обмеженою відповідальністю "Спеціалізоване ремонтно-будівельне управління "Волиньліфт" або - квитанцію про доставку документів до зареєстрованого Електронного кабінету позивача, у разі надіслання апеляційної скарги з додатками до електронного кабінету позивача. Запропоновано Житлово-комунальному підприємству №2 надати протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали до суду апеляційної інстанції належні докази, які підтверджують обставини пропущення строку на апеляційне оскарження викладені в апеляційній скарзі - копію конверту з рішенням суду у даній справі і трекінгу відправлення Укрпошта.

14.08.2024 до Північно-західного апеляційного господарського суду від апелянта надійшла заява про усунення недоліків апеляційної скарги, до якої долучено: опис вкладення листа, оригінал фіскального чеку АТ "Укрпошта", накладну №4301709428092 АТ "Укрпошта" від 09.08.2024.

Розпорядженням керівника апарату суду від 15.08.2024, у зв`язку із перебуванням у відпустках головуючої судді Гудак А.В., судді - члена колегії Мельника О.В., судді - члена колегії Олексюк Г.Є., призначено повторний автоматизований розподіл справи №903/290/24.

Автоматизованою системою документообігу суду визначено колегію суддів для розгляду справи №903/290/24 у складі: головуючий суддя Саврій В.А., суддя Коломис В.В., суддя Тимошенко О.М.

16.08.2024 до Північно-західного апеляційного господарського суду від апелянта надійшло клопотання про долучення доказів, а саме: копію конверта з рішенням господарського суду Волинської області від 28.05.2024 у справі №903/290/24; трекінг відправлення АТ "Укрпошта" згідно штрих-коду на конверті 0600268990094.

Розглянувши клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до ст.256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 261 цього Кодексу.

В обґрунтування клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, скаржник посилається на те, що оскаржуване рішення відповідачем отримано 30.05.2024, що підтверджується трекінгом відправлень Укрпошта згідно штрихкоду на конверті, тому відповідно до п.1 ч.2 ст.256 ГПК України наявні підстави для поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Апелянтом в рамках усунення недоліків, було подано копію конверту з рішенням суду у даній справі і трекінгу відправлення Укрпошта, якими підтверджується, що оскаржуване рішення відповідачем отримано 30.05.2024.

Зі скаргою апелянт звернувся 19.06.2024.

Оскільки апелянт звернувся із скаргою в двадцятитиденний строк з дня отримання повного тексту оскаржуваного рішення, колегія суддів поновлює строк на апеляційне оскарження на підставі ч.2 ст.256 ГПК України.

Отже, апелянт усунув недоліки та наразі апеляційна скарга відповідає вимогам статті 258 Господарського процесуального кодексу України, підстав для її повернення та відмови у відкритті апеляційного провадження не встановлено.

Відповідно до вимог статті 262 Господарського процесуального кодексу України судова колегія визначилась про можливість відкриття апеляційного провадження у справі №903/290/24. Заперечень проти відкриття апеляційного провадження на час постановлення ухвали до суду не надійшло.

При цьому, частинами 1, 3 статті 270 ГПК України встановлено, що у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у цій главі. Розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених ч.10 цієї статті та ч.2 статті 271 цього Кодексу.

Згідно ч.10 ст.270 ГПК України апеляційні скарги на рішення господарського суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Як встановлено частиною 3 статті 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Частиною 5 вказаної статті визначено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч.ч.1-3 статті 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Згідно частини 5 статті 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи характер спірних правовідносин, предмет доказування, а також, що ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму, колегія суддів дійшла висновку про перегляд оскаржуваного рішення без повідомлення учасників справи в порядку письмового провадження.

Крім цього, згідно ч.5 ст.262 ГПК України якщо апеляційна скарга подана з пропуском визначеного цим Кодексом строку, суд у випадку поновлення строку на апеляційне оскарження зупиняє дію оскаржуваного рішення в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

Керуючись ст.ст.234, 256, 262 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Поновити Житлово-комунальному підприємству №2 строк на апеляційне оскарження рішення господарського суду Волинської області від 28.05.2024 у справі №903/290/24.

2. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Житлово-комунального підприємства №2 на рішення господарського суду Волинської області від 28.05.2024 у справі №903/290/24.

3. Зупинити дію рішення господарського суду Волинської області від 28.05.2024 у справі №903/290/24.

4. Роз`яснити учасникам справи, що розгляд апеляційної скарги відбудеться в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

5. Запропонувати позивачу у строк до 09.09.2024 подати до Північно-західного апеляційного господарського суду письмовий відзив на апеляційну скаргу, в порядку передбаченому ст.263 ГПК України, та докази надсилання копії відзиву та доданих до нього документів апелянту.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Саврій В.А.

Суддя Тимошенко О.М.

Суддя Коломис В.В.

СудПівнічно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.08.2024
Оприлюднено20.08.2024
Номер документу121070852
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань підряду

Судовий реєстр по справі —903/290/24

Ухвала від 19.08.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 10.07.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 10.07.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Рішення від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні