Постанова
від 22.08.2024 по справі 613/2099/23
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 серпня 2024 року

м. Харків

справа № 613/2099/23

провадження № 22-ц/818/2390/24

Харківський апеляційний суд у складі:

Головуючого: Тичкової О.Ю.

суддів: Бурлака І.В., Пилипчук Н.П.,

за участю секретаря: Тітченко О.В.

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1

відповідачі - Акціонерне товариство «Харківобленерго»

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Харкові цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Богодухівського районного суду Харківської області від 27 березня 2024 року у складі судді Сеник О.С.,-

В С Т А Н О В И В:

У грудні 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом про визнання недійсним договір про надання послуг з розподілу електричної енергії між АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» код ЄДРПОУ 00131954 та ОСОБА_1 адреса: АДРЕСА_1 , недійсним договір про надання послуг комерційного обліку електричної енергії між АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» та ОСОБА_1 адреса: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що вона є власником домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , в якому постійно живуть люди, та який оснащений системою електропроводки, прокладеної відповідно до ДБН В.2.5-23:2010, ДБН В.2.5-27.Джерелом живлення даного будинку є електрична енергія від ПЛ - 0,4кВ електроустановки ТП - 70, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 . Представниками відповідача на електропроводці вказаного жилого дому було незаконно улаштовано вузол комерційного обліку електричної енергії у вигляді засобу комерційного обліку (ЗКО) та з метою отримання неправомірної вигоди відповідач щомісячно здійснює зняття показів цього засобу комерційного обліку для здійснення нарахувань за послуги розподілу та постачання електричної енергії - виконує функцію постачальника послуг комерційного обліку, виконання якої передбачено п. 2.1.5. Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.08.2018 № 311 виключно на договірних засадах.

З посиланням на п.п.1, 32, 56, 78 ст.1 Закону України «Про ринок електричної енергії», п.4 Постанови НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії», п.п.2.1.2, 2.3.3, 2.3.6, 2.3.14 Правил роздрібного ринку електричної енергії, п.5.2.1 Кодексу комерційного обліку електричної енергії позивач вказує, що істотною умовою для укладання договору про надання послуги з розподілу електричної енергії є наявність у споживача електроустановки, приєднаної до електричної мережі на території діяльності оператора системи, в даному випадку - відповідача по справі. Однак, у її домоволодінні за вищевказаною адресою відсутня електроустановка, що підтверджено висновком експертного дослідження № 16 від 18.11.2023вказаного будинку, проведеного Відділом експертних досліджень Департаменту правового захисту Європейської поліцейської асоціації України. Крім того, у позивача відсутній статус «учасник ринку електричної енергії», оскільки вона не проводить діяльність на ринку електричної енергії, та не проходила реєстрацію як учасник ринку електричної енергії. Також у позивача відсутній статус «споживач електричної енергії» у розумінні Правил улаштування електроустановок, затверджених Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 21.07.2017 № 476.

Відсутність у домоволодінні позивача електроустановки, відсутність у позивачки статусу «учасник ринку електричної енергії» та «споживач електричної енергії» свідчить про відсутність істотної умови для укладання договорів про надання послуг з розподілу електричної енергії та про надання послуг комерційного обліку електричної енергії між АТ «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО» та ОСОБА_1 , наявність ознак нечесної підприємницької практики з боку відповідача. Відповідач шляхом введення позивача в оману здійснює нечесну підприємницьку практику, яка є агресивною, оскільки відповідач після погроз припинив живлення електроенергією жилого дому, де постійно живуть люди, залишив людей без життєво забезпечувальних ресурсів, електроенергії, та спричинив небезпеку життю та здоров`ю позивача. Враховуючи викладене, вказані договори повинні бути визнані судом недійсними з моменту укладання у відповідності до ч.6 ст.19 Закону України «Про захист прав споживачів».

Рішенням Богодухівського районного суду Харківської області від 27 березня 2024 рокупозов ОСОБА_1 залишено без задоволення.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що позивачкою не надано належних та допустимих доказів на підтвердження позову.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення норм процесуального права, неправильне застосування норм матеріального права, неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи, просила скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове, яким задовольнити позов.

Апеляційна скарга мотивована тим, що за адресою АДРЕСА_1 відсутня електроустановка, відсутній об`єкт електрифікації, споживач електричної енергії, учасник ринку електричної енергії, який проводить свою діяльність на ринку електричної енергії, приймаючи участь у торгах та аукціонах із закупівлі електричної енергії, що є істотними умовами для укладання договору про надання послуг електричної енергії. АТ «Харківобленерго» є Оператором системи розподілу, але відповідно до ст. 1 п. 78) Закону «Про ринок електричної енергії» не постачає електричну енергію. Відсутність системи розподілу електричної енергії за вказаною адресою, а саме -- системи ліній, допоміжного обладнання, обладнання для трансформації та перемикань, що використовується для розподілу електроенергії, свідчить про те, що житловий будинок не приєднаний до системи розподілу, яку експлуатує відповідач; а тому мешканцями будинку не отримуються послуг з розподілу електричної енергії. Також, судом були застосовані вимоги закону України «Про електроенергетику», постанови КМУ від 26 липня 2018 року «Про затвердження Правил користування електричною енергією для населення» норми матеріального права, що втратили чинність. Відповідач - Оператор системи розподілу, який не постачає електричну енергію, шляхом введення незаконно щомісячно знімав покази Засобу вимірювальної техніки улаштованого на електропроводці його жилого дому, улаштування якого передбачено виключно на електроустановці згідно до п. 5.2.1. ККОЕЕ та п. 2.3.3. ПРРЕЕ, та передавав ці покази разом з персональними даними третій особі приватній юридичній особі з іноземними акціонерами ПрАТ «ХАРКІВЕНЕРГОЗБУТ» для проведення нарахувань за начебто спожиту електричну енергію, яка не постачалась ОСР. Вважає, що суд першої інстанції ухилився від встановлення обставин по справі для правильного вирішення справи по суті - відсутність електричної установки в житловому будинку розташованому за адресою АДРЕСА_3 .

У відзиві на апеляційну скаргу АТ «Харківобленерго» просить рішення суду залишити без змін. Посилається на те, що суд повно та всебічно встановив обставини у справі та ухвалив законне та обґрунтоване рішення. Доводи апеляційної скарги викладений судом висновків не спростовують.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги і вимог, заявлених у суді першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Згідно з частиною 3 статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право залишити судове рішення без змін, а скаргу без задоволення (пункт1 частини 1 статті 374 ЦПК України).

Згідно з частинами 1, 2 та 5 статті 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Оскаржуване рішення суду першої інстанції відповідає зазначеним вище вимогам цивільного процесуального законодавства України.

Судом встановлено, що з відповідно до технічного паспорту на садибний (індивідуальний) житловий будинок АДРЕСА_3 , виготовленого станом на 19.03.2013, мешканцем вказаного житлового будинку є ОСОБА_1 .

10.03.2008 між ОСОБА_1 , яка проживає у АДРЕСА_3 (Споживач) та АК «Харківобленерго» в особі начальника Богодухівського РРЕ Мальченко А.В. (Енергопостачальник), укладено договір про користування електричною енергією, за умовами якого (п.1) Енергопостачальник бере на себе зобов`язання надійно постачати Споживачеві електричну енергію у необхідних йому обсягах відповідно до потужності 1.3 кВт електроустановок Споживача, з гарантованим рівнем надійсності, безпеки та якості, а Споживач зобов`язаний оплачувати одержану електричну енергію за обумовленими тарифами (цінами) у терміни, передбачені цим договором. Цей договір укладається на 3 роки та вважається продовженим на рік, якщо за місяць до закінчення терміну його дії жодна зі сторін не висловила наміру внести до нього доповнення (п.28 договору).

Згідно з витягом з ЄДРПОУ станом на 15.02.2023 основним видом діяльності АТ «Харківобленерго» (код ЄДРПОУ 00131954) є 35.13 Розподіл електричної енергії (т.1, а.с.135).

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 16.11.2018 № 1446 «Про видачу АТ «Харківобленерго» ліцензії з розподілу електричної енергії та анулювання ліцензій з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами і постачання електричної енергії за регульованим тарифом» видано Акціонерному товариству «Харківобленерго» (код ЄДРПОУ 00131954) ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності, а саме на території Харківської області в межах розташування системи розподілу електричної енергії, що перебуває у власності або господарському віданні (щодо державного або комунального майна) АТ «Харківобленерго», та електричних мереж інших власників, які приєднані до мереж ліцензіата (з якими укладені відповідні договори згідно із законодавством) (п.1); анульовано АТ «Харківобленерго» ліцензію на право провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами, видану відповідно до постанови Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 04 вересня 1996 року № 70 та ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, видану відповідно до постанови Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 17 вересня 1996 року № 92, на підставі п.13 розділу ХVІІ «Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про ринок електричної енергії» (п.2); зобов`язано АТ «Харківобленерго» до 01 січня 2019 року укласти договори про надання послуг з розподілу електричної енергії зі споживачами, електроустановки яких приєднані до системи розподілу електричної енергії АТ «Харківобленерго», та договори електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії з електропостачальниками, які мають намір здійснювати діяльність з постачання електричної енергії таким споживачам, із відкладальною умовою набрання ними чинності з 01 січня 2019 року (пп.3 п.3) (т.1, а.с.106-108).

Відповідно до пп.1-1, пп.5 ч.1 ст.1 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» (в редакції згідно із Законом № 835-VIII від 26.11.2015) ліцензія - запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про рішення органу ліцензування щодо наявності у суб`єкта господарювання права на провадження визначеного ним виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню; видача ліцензії - надання суб`єкту господарювання права на провадження виду господарської діяльності або частини виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, шляхом прийняття органом ліцензування рішення про видачу ліцензії, про що робиться запис у ліцензійному реєстрі.

Ліцензія на провадження здобувачем ліцензії визначеного ним виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, оформлюється органом ліцензування в електронному вигляді (запис про рішення органу ліцензування щодо видачі ліцензії суб`єкту господарювання в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань) та відображається у виписці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ч. 11 ст. 13 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності»).

Таким чином, з 01 січня 2019 року (дати, вказаної у постанові НКРЕКП № 1446 від 16.11.2018) АТ «Харківобленерго» має ліцензію на провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, яка не оформлюється окремим паперовим документом, а розпочинає свою дію з дати оприлюднення рішення органу ліцензування про видачу ліцензії.

Представником відповідача надано до матеріалів справи типовий Договір про надання послуг з розподілу електричної енергії, який укладається між Акціонерним товариством «Харківобленерго» (Оператор системи), який діє на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії (постанова НКРЕКП від 16.11.2018 № 1446), в особі начальника відповідного району з розподілу електроенергії, та Споживачем, та який розміщено на офіційному сайті АТ «Харківобленерго» https://oblenergo.kharkov.ua у розділі «Розподіл електричної енергії».

Виходячи зі змісту преамбули до цього договору, він укладається у паперовій формі на вимогу (письмову) Споживача.

Відповідно до п.1.1, п.1.2 договору, цей договір про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання, який установлює порядок та умови розподілу електричної енергії споживачам як послуги Оператора системи. Цей договір укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання Споживача до умов цього договору згідно із заявою-приєднання, яка є додатком 1 до цього договору. Умови Договору розроблені відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312 (далі - ПРРЕЕ), та є однаковими для всіх споживачів.

За умовами п.2.1 Договору Оператор системи надає Споживачу послуги з розподілу електричної енергії, параметри якості якої відповідають показникам, визначеним Кодексом системи передачі, затвердженого постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 309, та Кодексу систем розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 310, за об`єктом, технічні параметри якого фіксуються в Паспорті точки комерційного розподілу за об`єктом Споживача, який є Додатком 2 до цього договору, та в особовому рахунку Споживача, облікових базах даних Оператора системи.

Облік (у т.ч. приладовий) електричної енергії, що передається Оператором системи розподілу та споживається Споживачем на межі балансової належності об`єкта Споживача, здійснюється відповідно до вимог Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 311 (далі - ККОЕЕ) та з урахуванням вимог цього Договору.

За підсумками розрахункового місяця Постачальник послуг комерційного обліку (Оператор системи) забезпечує визначення обсягу електричної енергії за точками комерційного обліку Споживачу незалежно від того, хто є власником комерційного засобу (засобів) обліку, та в установленому порядку передає ці дані Адміністратору комерційного обліку для можливості використання їх суб`єктами ринку електричної енергії, у тому числі постачальником Споживача.

За необхідності для Споживача (його постачальника) забезпечувати визначення обсягу електричної енергії частіше ніж один раз на місяць, Споживач (його постачальник) має укласти із Оператором системи розподілу або іншим акредитованим постачальником послуг комерційного обліку окремий платний договір, в якому визначати порядок формування даних комерційного обліку про обсяг електричної енергії за розрахунковий місяць та передачу цих даних до Адміністратора комерційного обліку (за необхідності) (п.3.2 Договору).

За приписами п.3.3 Договору Споживач, що є побутовим, зобов`язаний щомісяця знімати фактичні показання лічильника електроенергії та надавати їх Оператору системи розподілу (постачальнику послуг комерційного обліку) в один із таких способів : 1) через особистий кабінет на сайті Оператора системи розподілу; 2) за телефоном; 3) шляхом зазначення показань у сплаченому рахунку (на дату сплати); 4) на електронну адресу; 5) іншими засобами електронного зв`язку, організованими оператором системи.

Згідно з п.3.6 Договору постачальник послуг комерційного обліку та оператор системи мають право здійснювати контрольні зняття показів лічильника електричної енергії Споживача. Оператор системи не рідше одного разу на шість місяців здійснює контрольний огляд засобів комерційного обліку та формує обсяг розподіленої (переданої) та спожитої електричної енергії за площадкою комерційного обліку Споживача.

Відповідно до п.4.1 Договору Споживач, якому продаж електричної енергії здійснюється на роздрібному ринку електричної енергії, зобов`язаний мати діючий договір з постачальником електричної енергії.

За приписами п.6.1 Оператор системи зобов`язаний, зокрема, проводити не менше як один раз на 6 місяців контрольний огляд засобу комерційного обліку у Споживача відповідно до затверджених графіків.

У свою чергу, відповідно до п.6.2 Договору, Споживач зобов`язаний забезпечувати доступ представникам Оператора системи, які пред`явили свої службові посвідчення, до свого об`єкта для обстеження вузла вимірювання, електроустановок та електропроводки.

В силу п.п.2, 4, 6, 7 п. 7.1 Договору Оператор системи має право, зокрема, на безперешкодний доступ (за пред`явленням службового посвідчення) до електричних установок Споживача для проведення технічної перевірки та контрольного огляду вузла вимірювання, контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого ПРРЕЕ порядку та умов договору; обмежувати або припиняти розподіл електричної енергії Споживачу у випадках та в порядку, передбачених ПРРЕЕ; контролювати додержання Споживачем вимог ПРРЕЕ; складати акти про невідповідність дій (бездіяльності) Споживача умовам договору про розподіл електричної енергії та порушення вимог законодавства України в електроенергетиці.

Згідно з п.2 розділу 10.1 Договору розподіл електричної енергії Споживачу може бути обмежено або припинено Оператором системи : з повідомленням Споживача не пізніше ніж за 3 робочих дні у разі, зокрема, недопущення Споживачем посадових осіб органів, на яких покладено відповідні обов`язки згідно з чинним законодавством, до власних електроустановок або розрахункових засобів обліку електроенергії.

Цей договір набирає чинності з дня приєднання Споживача до умов цього договору і діє протягом 1 року, якщо інший термін не зазначено в заяві-приєднанні. Договір вважається продовженим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії Договору жодною зі сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов. Договір може бути розірвано і в інший термін за ініціативою будь-якої зі Сторін у порядку, визначеному законодавством України (п.11.1 Договору).

Дія договору достроково припиняється у разі, зокрема, у разі остаточного припинення користування електричною енергією Споживачем за його заявою. У разі припинення дії договорі договір припиняє свою дію в частині розподілу електричної енергії на об`єкт, а в частині виконання фінансових зобов`язань Сторін (які виникли на дату припинення дії договору) продовжує діяти до дати здійснення повного взаєморозрахунку між сторонами (п.11.2 Договору) (т.1, а.с.180-191).

21.12.2018 позивачці надано заяву-приєднання до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, в якій зазначено, що вона надіслана на виконання вимог Закону України «Про ринок електричної енергії», з урахуванням ст.ст.633, 634, 641, 642 ЦК України та з метою неперервного електрозабезпечення за об`єктом споживача за адресою : АДРЕСА_3 . Вказано, що точці комерційного обліку за вказаною адресою присвоєно ЕІС-код- 62Z2418605397765. Вказаною заявою-приєднанням позивача повідомлено про припинення учасником ринку електричної енергії АТ «Харківобленерго» діяльності постачальника за регульованим тарифом та приєднання споживача з 01 січня 2019 року до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії АТ «Харківобленерго» (на умовах договору про користування електричної енергією) за особовим рахунком НОМЕР_1 , але не раніше дати анулювання ліцензії АТ «Харківобленерого» з передачі електричної енергії місцевими локальними електричними мережами. Повідомлено, що договір вважається укладеним з дати підписання споживачем заяви-приєднання до договору, яка повертається споживачем на адресу АТ «Харківобленерго» м. Харків, вул. Плеханівська, 149, та/або з дати, указаної в заяві-приєднанні, якщо споживач протягом вказаного у заяві-приєднанні терміну не звернуся до АТ «Харківобленерго» із запереченнями щодо укладення договору в цілому або щодо окремих умов та спожив певний обсяг електричної енергії (т.1, а.с.59).

Судом встановлено, що з моменту надіслання відповідачем вказаної заяви-приєднання і до 2023 року ОСОБА_1 не зверталась до АТ «Харківобленерго» із запереченнями щодо укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, а також щодо необхідності укладення договору в письмовій формі.

Доказів протилежного позивачем суду не надано.

Як вбачається зі змісту наявних в матеріалах справи довідок абоненту від 28.08.2023 та 14.12.2023, сформованих Богодухівським РРЕ АТ «Харківобленерго» за адресою: АДРЕСА_3 (абонент - ОСОБА_1 ), особовий рахунок НОМЕР_1 , в період з 31.12.2018 по 31.07.2023 здійснювалося споживання електроенергії, поточний борг відсутній (т.1, а.с.60-61, 101-102).

Таким чином, враховуючи, що позивачка не зверталась до АТ «Харківобленерго» або Богодухівського РРЕ «Харківобленерго» із запереченнями щодо укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, фактично користувалась електричною енергією, спожила певний обсяг електроенергії та оплатила її, суд дійшов обґрунтованого висновку, що з 01.01.2019 між ОСОБА_1 та АТ «Харківобленерго» був укладений публічний договір приєднання - договір про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Дані довідок абоненту від 28.08.2023 та 14.12.2023, сформованих Богодухівським РРЕ АТ «Харківобленерго» за адресою: АДРЕСА_3 (абонент - ОСОБА_1 ), особовий рахунок НОМЕР_1 підтверджується, що протягом періоду з 01.01.2019 по 31.01.2022 показання приладу обліку передавалися Богодухівському РРЕ АТ «Харківобленерго» саме споживачем, як це передбачено умовами типового Договору про надання послуг з розподілу електричної енергії та ПРРЕЕ.

Працівниками Богодухівського РРЕ АТ «Харківобленерго» здійснювались контрольні огляди лічильника позивачки та 27.06.2022 проведено планову заміну лічильника (ЗКО) за адресою позивача, що підтверджується також відповідним актом.

Так, 27.06.2022 працівниками АТ «Харківобленерго» було складено акт № 950 технічної перевірки та пломбування розрахункових засобів обліку у побутовому секторі, відповідно до якого за адресою: АДРЕСА_3 (особовий рахунок № НОМЕР_2 , відкритий на ім`я ОСОБА_1 ) була здійснена планова заміна приладу обліку електроенергії, а саме, знято лічильник № 132512, 2005 року випуску, з показаннями 015089,1 та поставлено лічильник № 146503, 2006 року випуску, з показаннями 037761,1. Розташування вузла обліку - на фасаді, індивідуальний живильний дріт від точки приєднання - від опори, лічильник встановлено на висоті 1,7 м, у шафі обліку (т.1, а.с.210).

З викладеного вище вбачається, що дії ОСОБА_1 (передача показань лічильника, допуск працівників АТ «Харківобленерго» до лічильника, що встановлений на території її домоволодіння, у т.ч. для проведення контрольного обходу) були направлені на виконання договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, та умови цього договору нею були прийняті.

Разом з тим, довідкою абоненту від 28.08.2023, сформованою АТ «Харківобленерго» за особовим рахунком НОМЕР_1 (адреса - АДРЕСА_3 ) зафіксовано недопуск до приладу обліку: 26.01.2023, 27.04.2023, 19.05.2023, після чого 01.08.2023 електропостачання було відключено (т.1, а.с.101-102).

Крім того, довідкою абоненту від 14.12.2023 зафіксовано повторне відключення абонента ОСОБА_1 11.10.2023.

З матеріалів справи вбачається, що 28.04.2023 Богодухівським районом з розподілу електроенергії (далі по тексту - РРЕ) АТ «Харківобленерго» було направлено лист на адресу ОСОБА_1 , в якому АТ «Харківобленерго» з посиланням на п.п.6.2.6, 6.2.10 п.6. розділу VІ ККОЕЕ просило надати доступ персоналу Богодухівського РРЕ до лічильника електричної енергії за адресою: АДРЕСА_3 - 19 травня 2023 року з 10 до 12 години для контрольного огляду, або узгодити іншу дату виконання робіт. Вказано, що у відповідності до пп.21 п.п.5.1.2, пп.12 п.5.5.1 ПРРЕЕ проведення контрольного огляду ЗКО не рідше 1 разу на 6 місяців є обов`язком оператора системи розподілу, у свою чергу, забезпечення доступу працівникам оператора системи для проведення технічної перевірки ЗКО є обов`язком споживача. Повідомлено, що в силу відповідно до п.6.8.2 ККОЕЕ акт не допуску для проведення робіт є підставою для повного або часткового припинення електропостачання. Вказано контактний мобільний телефон Богодухівського РРЕ АТ «Харківобленерго» (т.1, а.с.62, 63).

Факт направлення вказаного листа підтверджується відбитком штампу відділення АТ «Укрпошта» на реєстрі поштових відправлень (т.1, а.с.63).

19.05.2023 працівниками АТ «Харківобленерго» було складено акт № 32 про недопуск до електроустановок споживачем ОСОБА_1 за адресою : АДРЕСА_3 (договір № 38084) (т.1, а.с.64).

22.05.2023 Богодухівським РРЕ АТ «Харківобленерго» було направлено на адресу ОСОБА_1 лист № 56РРЕ/26-264 разом з копією акту про недопуск, та попереджено про можливість повного або часткового припинення електропостачання на підставі складеного акту про не допуск відповідно до вимог п.7.5.1 розділу VІІ ПРРЕЕ (т.1, а.с.65).

Вказане попередження було направлене позивачці рекомендованим поштовим відправленням та вручене 29.05.2023, про що свідчить копія реєстру поштових відправлень та рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення (т.1, а.с.66).

06.06.2023 ОСОБА_1 було подано до Богодухівського РРЕ АТ «Харківобленерго» Волевиявлення (шляхом повідомлення), в якому позивачка зазначила, що є власником Національного багатства суверенної і незалежної держави Україна, відповідно до Всеукраїнського референдуму від 01.12.1991 року та ст. 13 Конституції України. Заявила, що встановлення ринкових відносин та суб`єктів ринку з продажу охоронюваного Основним Законом України Національного багатства Українського народу : електроенергії, природного газу, нафтопродуктів, скрапленого газу, нафти, газового конденсату та енергоносіїв відбувається без згоди Українського народу, без її згоди та без згоди її родини. Вказала, що свою частку від Національного багатства вона та її батьки нікому не віддавали і не продавали. Зазначила, що будь-які відносини між нею як суб`єктом права та особами, фізичними особами, юридичними особами, іншими суб`єктами права здійснюються виключно в письмовій формі на паперових носіях і мають містити її власноручний підпис. Документ без її власноручного підпису є нікчемним та не має юридичної сили.

13.06.2023 позивачці було надано відповідь № 56РРЕ/126-311 на вказане повідомлення, в якій зазначено, що 22.05.2023 на її адресу було направлено акт про не допуск від 19.05.2023 № 32, який був складений у зв`язку з недопущенням працівників Богодухівського РРЕ АТ «Харківобленерго» до приладу обліку спожитої електричної енергії. Раніше 28.04.2023 на її адресу було направлено письмове повідомлення з пропозицією погодити дату зняття показів лічильника. Останнє фактичне зняття показників контролером відбулося 28.07.2022, з того часу доступу до приладів обліку у працівників Богордухівського РРЕ не було. З посиланням на пп.21 п.5.1.2, пп.12 п.5.5.1 розділу V ПРРЕЕ вказано, що оператор системи зобов`язаний проводити не рідше одного разу на 6 місяців контрольний огляд засобів комерційного обліку споживачів відповідно до затверджених графіків, у свою чергу обов`язком споживача є забезпечувати доступ представникам ОСР до об`єкта споживача для проведення технічної перевірки ЗКО (засобів вимірювальної техніки), електроустановок та електропроводки. Крім того, зазначено про можливість ознайомитися з ліцензіями та свідоцтвом про державну реєстрацію АТ «Харківобленерго» на офіційному сайті підприємства (т.1, а.с.69-71).

12.06.2023 Богодухівським РРЕ АТ «Харківобленерго» було направлено позивачці повідомлення № 5 про припинення постачання електричної енергії з 05 липня 2023 року у зв`язку з недопуском представників АТ «Харківобленерго» до засобу вимірювальної техніки, засвідченим актом № 32 від 19.05.2023, у разі, якщо протягом 5 робочих днів з дня отримання акту споживач не забезпечить допуск до об`єкта електроустановок для контрольного огляду, технічної перевірки та/або не узгодить з оператором системи розподілу дату таких робіт (т.1, а.с.68).

29.06.2023 на адресу ОСОБА_1 Богодухівським РРЕ АТ «Харківобленерго» було направлено листа № 56РРЕ/26-345 про необхідність надати доступ працівникам Богодухівського РРЕ 05 липня 2023 року о 14 год. для контрольного огляду приладу обліку. Повідомлено, що незабезпечення доступу для проведення робіт у визначену дату і час або неузгодження іншої дати без поважної причини буде вважатися не допуском до вузла обліку, про що буде повторно складено акт, який у відповідності до п.6.2.8 ККОЕЕ є підставою для припинення повністю або частково електропостачання. Вказано контактний мобільний телефон Богодухівського РРЕ «Харківобленерго» (т.1, а.с.72-74).

05.07.2023 працівниками Богодухівського РРЕ АТ «Харківобленерго» було складено акт про не допуск № 37, відповідно до якого споживачем ОСОБА_1 не було надано доступу до електроустановок за адресою : АДРЕСА_3 (т.1, а.с.76).

12.07.2023 позивачкою було надано відповідь на лист від 29.06.2023, в якій зазначено, що не зобов`язана виконувати явно злочинні накази, укази, закони, підзаконні акти, постанови і розпорядження, однак, зазначила, що готова надати доступ до електролічильника за адресою : АДРЕСА_3 , з 10.07.2023 по 16.07.2023 після 14:00 год., після пред`явлення їй наступних документів: ліцензії, двостороннього договору на надання послуг АТ «Харківобленерго», підписаного позивачем (узгоджений); документ, що підтверджує власність, оренду чи ренту на електромережі, елетропідпори, землю під елекропідпорами на території Богодухівського району (т.1, а.с.78-80).

12.07.2023 працівниками Богодухівського РРЕ АТ «Харківобленерго» було складено акт № 38 про недопуск до електроустановок споживачем ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_3 (т.1, а.с.81).

13.07.2023 начальником Богодухівського РРЕ АТ «Харківобленерго» було надіслано позивачці повідомлення № 3 про припинення постачання електричної енергії з 01 серпня 2023 року за недопуск до електроустановки (т.1, а.с.82, 83).

09.08.2023 ОСОБА_1 звернулась до Богодухівської окружної прокуратури, Богодухівського відділу поліції ГУНП в Харківській області, Ради Національної безпеки і оборони України, Державного бюро розслідувань, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини із заявою, в якій, зокрема, просила зобов`язати Богодухівський РРЕ АТ «Харківобленерго» не пізніше як на другий день після отримання її волевиявлення (повідомлення) поновити електропостачання до її будинку за адресою: АДРЕСА_3 . Як вбачається зі змісту заяви, 01.08.2023 працівниками Богодухівського РРЕ АТ «Харківобленерго» її будинок був відключений від електропостачання (т.1, а.с.84-98).

22.08.2023 вказане звернення ОСОБА_1 надійшло до Харківської облдержадміністрації, а 24.08.2023 - до АТ «Харківобленерго» (т.1, а.с.84, 85).

Відповідно до листа Богодухівського РРЕ АТ «Харківобленерго» від 30.08.2023 № 56РРЕ/26-503 на адресу Департаменту ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу ХОДА, за адресою: АДРЕСА_3 відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 на ОСОБА_1 . Останнє звіряння фактично спожитої електричної енергії по особовому рахунку № НОМЕР_3 проведено 28.07.2022 контролером особисто при контрольному зніманні показів електролічильника. Покази на 28.07.2022 становлять «037861». З 28 липня 2022 року ОСОБА_1 самостійно показники електричної енергії до Товариства не передавала і контролеру доступ до приладу обліку для зняття показників не забезпечувала. 28.04.2023 споживачу було запропоновано провести 19.05.2023 контрольне зняття показників або ж узгодити прийнятну дату для проведення даної операції. Працівниками товариства було складено три акти не допуску: 19 травня 2023 року № 32, 09 липня 2023 року № 37, 12 липня 2023 року № 38 в присутності споживача ОСОБА_1 . Споживач доступу до приладу обліку не надано. 01 серпня 2023 року було припинено постачання електричної енергії за не допуск до електроустановки за адресою: АДРЕСА_3 . Листування зі споживачем ОСОБА_1 проводилось рекомендованими листами, всі листи споживач отримала, про припинення постачання електроенергії була повідомлена. Згідно з показами лічильника електричної енергії «009066» від 31.12.2018, заборгованість за спожиту електричну енергію до 01.01.2019 в АТ «Харківобленерго» відсутня. З 01.01.2019 проведення розрахунків та виставлення рахунків за спожиту електричну енергію не відноситься до компетенції Товариства. Зазначено, що для відновлення послуги електропостачання позивачці необхідно звернутися до АТ «Харківобленерго» із заявою щодо підключення відгалуження від опори, отримати рахунок для сплати послуги, після оплати даної послуги та за умови надання доступу до приладу обліку електропостачання буде відновлено (т.1, а.с.99-100).

Листами № 56РРЕ/26-673 від 21.11.2023 та від 29.11.2023 позивачку ОСОБА_1 повідомлено про те, що з 01.01.2019 за адресою: АДРЕСА_3 діє договір споживача з надання послуг з розподілу електричної енергії між оператором системи розподілу АТ «Харківобленерго» (ОСР) та ОСОБА_1 (Споживачем) на умовах «Типового договору споживача з надання послуг з розподілу електричної енергії», форма якого передбачено у додатку 3 до ПРРЕЕ. В силу п.11.1 гл. 11 Типового договору цей договір набирає чинності з дня приєднання Споживача до умов договору і діє протягом 1 року, якщо інший термін не зазначено у заяві-приєднання. Договір вважається продовженим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії Договору жодною зі сторін не буде заявлено про припинення строку його дії або перегляд його умов. Договір може бути розірвано і в інший термін за ініціативою будь-якої зі сторін у порядку, визначеному законодавством України.

З посиланням на неодноразове надання позивачем інформації у листах, які надходили на адресу Богодухівського РРЕ 15.05.2023, 06.06.2023, 28.06.2023, 12.07.2023 стосовно відсутності споживачів електричної енергії, електроустановки, електроприймачів та взагалі об`єкта споживача, як підтвердження того факту, що за зазначеною адресою припинено користування електричною енергією, а також постійне ігнорування позивачем обов`язків споживача, а саме: пп.2, пп.5 п.6.2 розділу 6 Договору, пп.12 п.5.5.5. Розділу V Правил, п.6.2.6 ККОЕЕ, затвердженого постановою НКРЕКП 14.03.2018 № 311, ч.3 ст.58 Закону України «Про ринок електричної енергії», Товариство дійшло висновку, що оскільки на цей ОСОБА_1 як споживач не виконує та не має наміру виконувати умови договору, то підстави для продовження договору відсутні. Враховуючи викладене, керуючись розділом 11 Договору, АТ «Харківобленерго» повідомлено про припинення з 01.01.2024 дії договору споживача з надання послуг з розподілу електричної енергії, що був укладений 01.01.2019 між Товариством і позивачем. У разі незгоди з припиненням дії договору відповідач просив до 20.12.2023 підтвердити згоду позивача щодо пролонгації строку дії цього договору на умовах Типового договору шляхом подання до ОСР заяви про його укладення його ту паперовому вигляді. Ненадання інформації щодо акцептування зазначеної пропозиції або заперечення щодо умов діючого договору буде вважатися згодою щодо припинення з 01.01.2024 дії договору споживача з надання послуг з розподілу електричної енергії, який укладено 01.01.2019 між Товариством та позивачкою (т.1, а.с.140-141).

Відповідно до змісту листа АТ «Харківобленерго» на адресу НКРЕКП від 01.03.2024, заперечень або будь-яких ініціатив щодо повідомлення АТ «Харківобленерго» про припинення з 01.01.2024 дії договору з ОСОБА_1 або щодо можливості пролонгації договору, викладених у листах від 21.11.2023 № 56РРЕ/26-673 та від 29.11.2023 № 56РРЕ/26-692, від ОСОБА_1 не надходило. Станом на 29.02.2024 Договір за зазначеною адресою припинено, що унеможливлює транспортування електричної енергії (розподіл електричної енергії) до будь-яких об`єктів нерухомості за адресою: АДРЕСА_3 .

Враховуючи наведені приписи та надані суду докази, суд приходить до висновку про те, що за адресою: АДРЕСА_3 фактично спожито електричну енергію, договір вважається укладеним, оскільки фактом приєднання споживача до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, зокрема, повернення (надання) підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка оператора системи розподілу та/або документально підтверджене споживання електричної енергії.

У разі незгоди споживача приєднуватися до умов договору про надання послуг з розподілу електричної енергії споживач не має права використовувати електричну енергію із системи розподілу та має подати оператору системи розподілу письмову заяву про припинення розподілу електричної енергії на його об`єкт.

Так, зміст договору про надання послуг з розподілу електричної енергії між АТ «Харківобленерго» та ОСОБА_1 не суперечить вимогам ЦК України, інтересам держави і суспільства, його моральним засадам, а положення цього договору прямо передбачені чинним законодавством - Законом України «Про ринок електричної енергії», ПРРЕЕ, ККОЕЕ та постановою НКРЕКП № 312.

Вказані нормативно-правові акти та відповідні їх положення не були визнані неконституційними, не оскаржені в порядку адміністративного судочинства, не скасовані в судовому порядку та є чинними.

Особи, якими укладено відповідний договір, мали необхідний обсяг цивільної дієздатності, оскільки АТ «Харківобленерго» отримало ліцензію на провадження господарської діяльності з надання послуг розподілу електичної енергії, а позивач є повнолітньою дієздатною особою.

Доводи позивачки про те, що суб`єкт під назвою «Богодухівський район з розподілу електроенергії АТ «Харківобленерго» не є юридичною особою та внесений до ЄДРПОУ, не є підставою вважати вказаний договір недійсним, оскільки самим типовим Договором, який є додатком 3 до ПРРЕЕ та до якого приєдналася позивач, передбачено, що цей договір від імені АТ «Харківобленерго» укладається начальником відповідного району з розподілу електроенергії.

Вказаний правочин у формі договору про надання послуг з розподілу електричної енергії укладено у формі, встановленій законом.

Оскільки позивачка не заперечувала проти укладення договору станом на час його укладення та не подавала заяви про відмови від послуг АТ «Харківобленерго» з розподілу електричної енергії, як це було передбачено пунктом 2.1.6 (згодом - 2.1.7) ПРРЕЕ, враховуючи, що як відповідачем, так і позивачкою виконувалися умови договору з моменту його укладення (надавалися послуги з розподілу електричної енергії, електроенергія споживалася і оплачувалася, позивач передавала показання ЗКО та допускала працівників АТ «Харківобленерго» до лічильника електроенергії), слід дійти висновку, що волевиявлення учасників договору було вільним і відповідало їх внутрішній волі, а правочин (договір) був спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Доказів того, що вказаний договір був вчинений батьками (усиновлювачами) на шкоду інтересам їх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей, позивачкою не надано.

Доводи позивача про те, що заява-приєднання від 21.12.2018, копія якої надана представником відповідача до матеріалів справи, містить не її підпис, та не відповідає за формою додатку 1 до постанови НКРЕКП № 312 та ПРРЕЕ, не свідчать про наявність підстав для визнання недійсним договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, укладеного між відповідачем та ОСОБА_1 , оскільки, як зазначалось вище, фактом приєднання споживача до вказаного публічного договору в розумінні ПРРЕЕ та п.4 постанови НКРЕКП № 312, є не лише підписання бланку заяви-приєднання, а й факт споживання певного обсягу електричної енергії та її оплати.

При цьому, позивачкою було вчинено дії відповідно до вказаних у пропозиції умов договору, які в силу ч.2 ст.642 ЦК України є акцептуванням договору.

Так, зміст договору про надання послуг з розподілу електричної енергії між АТ «Харківобленерго» та ОСОБА_1 не суперечить вимогам ЦК України, інтересам держави і суспільства, його моральним засадам, а положення цього договору прямо передбачені чинним законодавством - Законом України «Про ринок електричної енергії», ПРРЕЕ, ККОЕЕ та постановою НКРЕКП № 312.

Вказані нормативно-правові акти та відповідні їх положення не були визнані неконституційними, не оскаржені в порядку адміністративного судочинства, не скасовані в судовому порядку та є чинними.

Особи, якими укладено відповідний договір, мали необхідний обсяг цивільної дієздатності, оскільки АТ «Харківобленерго» отримало ліцензію на провадження господарської діяльності з надання послуг розподілу електичної енергії, а позивач є повнолітньою дієздатною особою.

Доводи позивачки про те, що суб`єкт під назвою «Богодухівський район з розподілу електроенергії АТ «Харківобленерго» не є юридичною особою та внесений до ЄДРПОУ, не є підставою вважати вказаний договір недійсним, оскільки самим типовим Договором, який є додатком 3 до ПРРЕЕ та до якого приєдналася позивач, передбачено, що цей договір від імені АТ «Харківобленерго» укладається начальником відповідного району з розподілу електроенергії.

Вказаний правочин у формі договору про надання послуг з розподілу електричної енергії укладено у формі, встановленій законом.

Оскільки позивачка не заперечувала проти укладення договору станом на час його укладення та не подавала заяви про відмови від послуг АТ «Харківобленерго» з розподілу електричної енергії, як це було передбачено пунктом 2.1.6 (згодом - 2.1.7) ПРРЕЕ, враховуючи, що як відповідачем, так і позивачкою виконувалися умови договору з моменту його укладення (надавалися послуги з розподілу електричної енергії, електроенергія споживалася і оплачувалася, позивач передавала показання ЗКО та допускала працівників АТ «Харківобленерго» до лічильника електроенергії), слід дійти висновку, що волевиявлення учасників договору було вільним і відповідало їх внутрішній волі, а правочин (договір) був спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Доказів того, що вказаний договір був вчинений батьками (усиновлювачами) на шкоду інтересам їх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей, позивачкою не надано.

Доводи позивача про те, що заява-приєднання від 21.12.2018, копія якої надана представником відповідача до матеріалів справи, містить не її підпис, та не відповідає за формою додатку 1 до постанови НКРЕКП № 312 та ПРРЕЕ, не свідчать про наявність підстав для визнання недійсним договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, укладеного між відповідачем та ОСОБА_1 , оскільки, як зазначалось вище, фактом приєднання споживача до вказаного публічного договору в розумінні ПРРЕЕ та п.4 постанови НКРЕКП № 312, є не лише підписання бланку заяви-приєднання, а й факт споживання певного обсягу електричної енергії та її оплати.

При цьому, позивачкою було вчинено дії відповідно до вказаних у пропозиції умов договору, які в силу ч.2 ст.642 ЦК України є акцептуванням договору.

Позивачем надано до матеріалів справи висновок експертного дослідження від 18.11.2023 № 16, виконаний Європейською поліцейською асоціацією України, відповідно до якого : відсутня електроустановка у жилому домі, який знаходиться у АДРЕСА_3 , оснащений системою електропроводки, прокладеної відповідно до ДБН В.2.5-23:2010, ДБН В.2.5-27; відсутні підстави для улаштування вузла обліку та інших засобів комерційного обліку електричної енергії в жилому домі, який знаходиться у АДРЕСА_3 , за відсутності електроустановки (т.1, а.с.14-20).

Також позивачем надано до матеріалів справи копію акту про встановлення факту відсутності електроустановки, електроприймачів, споживачів електричної енергії, об`єкта споживача, учасників ринку електричної енергії, точки комерційного обліку за адресою : АДРЕСА_3 (т.1, а.с.25).

Крім того, позивачкою надано копію Сповіщення про відхилення оферти та про вилучення відомостей з Реєстру споживачів послуг від 17 жовтня 2023 року, поданого від імені Людини у правовому статусі Людина жінка з іменем Світлана, адресованого ОСОБА_2 , АТ «Харківобленерго» та ПрАТ «Харківенергозбут», у якому, з посиланням на акт від 28 червня 2023 року, зазначено про те, що при проведенні 28.06.2023 обстеження домоволодіння за адресою: АДРЕСА_3 , було встановлено відсутність електроустановки, електроприймачів, споживачів електричної енергії, об`єкта споживача, учасників ринку електричної енергії, точки комерційного обліку електричної енергії. Вказано, що за таких обставин є кримінальним злочином, шахрайством реєстрація за адресою домоволодіння, в якому постійно живуть люди, ЕІС - точки комерційного обліку, та внесення Оператором системи до Реєстру споживачів електричної енергії інформації про адресу, за якою знаходиться домоволодіння. А також використання цієї інформації в рекламних буклетах під назвою «Рахунок за електроенергію…».

Згідно з листом КП «Богодухівське бюро технічної інвентаризації» від 29.02.2024 № 117 в матеріалах технічної інвентаризації на житловий будинок, розміщений за адресою: АДРЕСА_3 , інформація щодо електроустановок відсутня.

Також надано Акт від 28 червня 2023 року, який підписаний жінкою Світланою та Главами родових общин «Род Радчук», «Род Овод» та «Род Крячко».

Надані позивачем копія технічного паспорту на будинок АДРЕСА_4 та лист КП «Богодухівське БТІ» від 29.02.2024 № 117 не є доказами відсутності у домоволодінні позивача електроустановки, оскільки характеризують домоволодіння позивача виключно як об`єкта нерухомості, а не об`єкта у розумінні ККОЕЕ.

Натомість, самою позивачкою у позовній заяві, а також у висновку експертного дослідження від 18.11.2023 № 16, виконаний Європейською поліцейською асоціацією України вказано про те, що у домоволодінні ОСОБА_1 наявна система електропроводки, прокладена відповідно до ДБН В.2.5-23:2010 «Проектування електрообладнання об`єктів цивільного призначення».

Висновку експертизи, проведеної на замовлення позивача у відповідності до вимог ст. 106 ЦПК України, позивачем до суду не надано. Клопотання про призначення судом електротехнічної експертизи позивачем в рамках судового розгляду не заявлено.

ОСОБА_1 не зверталась до АТ «Харківобленерго» із заявою про надання платних послуг, передбачених Переліком послуг, пов`язаних із забезпеченням комерційного обліку електричної енергії, що надаються АТ «Харківобленерго» за рахунок та за ініціативою замовників, договір про надання послуг комерційного обліку електричної енергії між нею та АТ «Харківобленерго» не укладався.

Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі статтею 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно до пункту 84 статті 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» споживачем є фізична особа, у тому числі фізична особа-підприємець, або юридична особа, що купує електричну енергію для власного споживання.

Пунктом 62 статті 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» передбачено, що побутовий споживач - це індивідуальний побутовий споживач (фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність) або колективний побутовий споживач (юридична особа, створена шляхом об`єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність).

Підпунктами 1, 2, 3 пункту 5.5.5 Правил передбачено, що споживач електричної енергії зобов`язаний користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; 3) за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію припинити власне електроспоживання відповідно до умов договору.

Відповідно до частини 3 статті 58 Закону України «Про ринок електричної енергії» споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; надавати постачальникам послуг комерційного обліку, з якими він уклав договір, доступ до своїх електроустановок для здійснення монтажу, технічного обслуговування та зняття показників з приладів обліку споживання електричної енергії.

Учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах (стаття 4 Закону України «Про ринок електричної енергії»).

Відповідно до статті 611 ЦК України в разі порушення зобов`язань настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

У зв`язку із відокремленням функції з розподілу електричної енергії від функцій постачання електричної енергії, що визначено положеннями Закону України «Про ринок електричної енергії» постачальник універсальних послуг, яким є приватне акціонерне товариство «Харківенергозбут» згідно з постановою НКРЕКП, здійснює постачання електричної енергії з 01 січня 2019 року у порядку, визначеному правилами роздрібного ринку, та на умовах договору постачання універсальних послуг.

Відповідно до пункту 13 розділу XVII Закону України «Про ринок електричної енергії» у разі відокремлення оператор системи розподілу є правонаступником в частині прав та обов`язків, зокрема, пов`язаних із провадженням діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом та із провадженням діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами за договорами на постачання електричної енергії та про користування електричною енергією.

Правонаступником у частині прав та обов`язків за договорами про постачання/користування електричної енергії, що діяли до 01 січня 2019 року, залишається АТ «Харківобленерго», яке продовжує виконання функції з розподілу електричної енергії на території Харківської області.

Відповідно до частини 1 статті 63 Закону України «Про ринок електричної енергії» універсальні послуги надаються постачальником таких послуг виключно побутовим та малим непобутовим споживачам.

Частиною 4 статті 63 Закону України «Про ринок електричної енергії» передбачено, що постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії у порядку, визначеному правилами роздрібного ринку, та на умовах договору постачання універсальних послуг. Договір про постачання універсальних послуг є публічним договором приєднання та розробляється постачальником універсальної послуги на підставі типового договору, форма якого затверджується Регулятором. Постачальник універсальних послуг розміщує договір постачання універсальних послуг на своєму офіційному веб-сайті.

Порядок розрахунків за договором про постачання електричної енергії споживачу постачальником універсальних послуг визначаються відповідно до комерційної пропозиції, яка є невід`ємним додатком 3 до договору. Останнім встановлено, що розрахунковим періодом є календарний місяць; оплата електричної енергії, в тому числі послуги з розподілу електричної енергії, здійснюється споживачем один раз за фактичний обсяг відпущеної електричної енергії, визначений за показниками розрахункових засобів обліку (або розрахунковим шляхом), на підставі виставленого рахунка споживачу постачальником, в якому зазначаються сума до сплати за електричну енергію, в тому числі послуги з розподілу електричної енергії.

Відповідно, врегулювання договірних відносин сторін здійснюється відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 14 березня 2018 року № 312 (далі - ПРРЕЕ) та Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 311.

Підпунктом 14 пунктом 1.2.1 частини 1.2 Кодексу комерційного обліку електричної енергії встановлено, що вузол обліку електричної енергії (вузол обліку) - сукупність обладнання та засобів вимірювальної техніки, змонтованих та з`єднаних між собою за встановленою схемою для забезпечення вимірювання та обліку електричної енергії в заданій точці вимірювання. До складу вузла обліку можуть входити лічильники електричної енергії, трансформатори струму, трансформатори напруги, устаткування автоматичного відключення чи обмеження потужності, засоби захисту (автоматичні вимикачі або запобіжники), вторинні кола струму і напруги та інші допоміжні засоби (тестові блоки, перетворювачі імпульсів, блоки живлення, обладнання дистанційної передачі даних тощо).

Згідно пункту 3.1.9. ПРРЕЕ споживання електричної енергії без укладення відповідних договорів на роздрібному ринку не допускається.

Відповідно до пункту 3.2.5. ПРРЕЕ оператор системи зобов`язаний укласти договори про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності відповідного оператора системи. Не допускається розподіл електричної енергії до точки розподілу електроустановки споживача за відсутності діючого договору про надання послуг з розподілу електричної енергії з таким споживачем.

Згідно із пунктом 2.1.6. ПРРЕЕ у разі незгоди споживача приєднуватися до умов договору про надання послуг з розподілу електричної енергії споживач не має права використовувати електричну енергію із системи розподілу та має подати оператору системи розподілу письмову заяву про припинення розподілу електричної енергії на його об`єкт.

Постачання електричної енергії споживачу (фізичній особі) здійснюється за наявності укладеного договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії та приєднання до публічного договору про постачання електричної енергії споживачу на умовах обраної комерційної пропозиції (пункти 3.1.6.-3.1.7. ПРРЕЕ).

Відповідно до пункту 2.1.7 ПРРЕЕ визначено перелік документів які споживач має надати для укладення договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії. одним з таких документів зокрема є документ, яким визначено право власності чи користування на об`єкт (приміщення).

Згідно із пунктом 2.4.2. ПРРЕЕ у договорі про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії зазначаються величини дозволеної (договірної) та приєднаної потужності, які визначаються виходячи з проектних рішень та потужності наявних у споживача струмоприймачів. Потужність об`єкта споживача повинна обмежуватись на рівні потужності, передбаченої проектом указаного об`єкта споживача та/або технічними характеристиками зовнішніх електричних мереж указаного об`єкта споживача.

Пунктом 2.3.3. ПРРЕЕ передбачено, що електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими засобами вимірювальної техніки для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності.

Підключення електроустановки споживача, яка не забезпечена розрахунковими (засобом) вимірювальної техніки, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, забороняється, за винятком передбачених ПРРЕЕ.

Розрахункові засоби вимірювальної техніки електричної енергії, технічні контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії встановлюються відповідно до вимог Кодексу комерційного обліку, ПРРЕЕ та проектних рішень.

Пунктом 2.1.12. ПРРЕЕ передбачено, що невід`ємними частинами договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є: 1) паспорти точок розподілу, акт (акти) про розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін; 2) заява-приєднання у разі її надання споживачем; 3) інші додатки, оформлені сторонами за взаємною згодою.

Згідно із пунктом 1.1.2. ПРРЕЕ паспорт точки розподілу (передачі) - акт (документ), складений оператором системи, у якому зазначаються технічні параметри точки підключення споживача - потужність, дозволена до використання, приєднана потужність, межі балансової належності, однолінійна схема, формула донарахування втрат електричної енергії відповідно до Кодексу комерційного обліку, тип засобу/системи комерційного обліку, ЕІС-коди та інша технічна інформація, необхідна для електрозабезпечення об`єкта споживача за точками розподілу (передачі) електричної енергії.

Пунктом 1.2.4. ПРРЕЕ передбачено, що точка розподілу (передачі) електричної енергії споживачу установлюється на межі балансової належності його електроустановок та зазначається в договорі споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з оператором системи.

Згідно із пунктом 2.2.1. ПРРЕЕ межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності між споживачем (субспоживачем) і оператором системи (основним споживачем) за технічний стан і обслуговування суміжних електроустановок фіксуються в акті розмежування балансової належності електроустановок і експлуатаційної відповідальності сторін.

Межа експлуатаційної відповідальності збігається з межею балансової належності, яка визначається правом власності споживача та оператора системи (основного споживача) на окремі елементи електричної мережі, або встановлюється за згодою сторін.

Якщо межа експлуатаційної відповідальності не збігається з межею балансової належності, у тому числі у випадку відсутності власника окремих елементів електричної мережі, сторони укладають договір про обслуговування ділянки між цими межами, в якому визначають взаємні обов`язки та відповідальність сторін з цього питання.

Точка розподілу електричної енергії встановлюється на межі балансової належності.

Відповідно до пункту 2.3.2. ПРРЕЕ для вимірювання з метою комерційних розрахунків за електричну енергію мають використовуватися розрахункові засоби вимірювальної техніки, які відповідають вимогам Кодексу комерційного обліку, Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та іншим нормативно-правовим актам, що містять вимоги до таких засобів вимірювальної техніки.

Згідно пункту 2.3.3. ПРРЕЕ електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими засобами вимірювальної техніки для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, а також (за бажанням споживача) суміщеними з лічильником електричної енергії або окремими засобами вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії.

Підключення електроустановки споживача, яка не забезпечена розрахунковими засобами (засобом) вимірювальної техніки, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, забороняється, за винятком випадків, передбачених цими Правилами.

Розрахункові засоби вимірювальної техніки електричної енергії, технічні засоби контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, засоби вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії встановлюються відповідно до вимог 5.1.2. ПРРЕЕ оператор системи зобов`язаний, зокрема: укладати договори з усіма споживачами, об`єкти яких розташовані (приєднані до електричних мереж та підключені) на території діяльності оператора системи, а також з усіма електропостачальниками, які мають намір постачати електричну енергію на території оператора системи, за формою та у порядку, передбаченими цими Правилами; Кодексу комерційного обліку, цих Правил та проектних рішень.

Пунктом 4.3 ПРРЕЕ передбачено, що дані, необхідні для формування платіжних документів, у тому числі щодо обсягів електричної енергії, надаються учасникам роздрібного ринку адміністратором комерційного обліку в порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку. На підставі отриманих даних відповідно до умов договору (обраної споживачем комерційної пропозиції) сторони складають акти прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг.

У пункті 4.12 ПРРЕЕ зазначено про те, що розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.

Згідно з пунктом 4.13 ПРРЕЕ для здійснення розрахунків за фактично спожиту електричну енергію електропостачальник має сформувати та виставити споживачу платіжний документ у паперовій або електронній формі (у випадку згоди споживача на отримання електронного платіжного документа), на підставі даних комерційного обліку, отриманих у порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку.

Відповідно до пункту 1.2.8 ПРРЕЕ постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії на підставі договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, який розробляється постачальником універсальних послуг на основі Типового договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг та укладається в установленому цими Правилами порядку. Постачальник універсальної послуги не може відмовити побутовому та малому непобутовому споживачу, електроустановки якого розташовані на території діяльності постачальника універсальної послуги, в укладенні такого договору.

Згідно із пунктами 2.1.2, 2.1.4 ПРРЕЕ оператор системи зобов`язаний укласти договори про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності відповідного оператора системи.

Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 ЦК України за формою договору, що є додатком 3 до цих правил.

Оператор системи розподілу зобов`язаний на головній сторінці свого веб-сайту, а також у друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності, та у власних центрах обслуговування споживачів розмістити редакцію договору про надання послуг з розподілу електричної енергії та роз`яснення щодо укладення та приєднання споживача до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії за ініціативою споживача або оператора системи відповідно до визначених цими правилами випадків, як правило, укладається шляхом приєднання споживача за заявою-приєднанням до розробленого оператором системи розподілу договору на умовах складеного оператором системи розподілу паспорта точки розподілу.

Якщо за об`єктом оформлено паспорт точки (паспорти точок) розподілу, оператор системи розподілу не має права відмовити споживачу у приєднанні до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії. При цьому сторони можуть за взаємною згодою оформляти в установленому цими Правилами порядку додатки до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, в яких узгоджуються організаційні та технічні особливості розподілу електричної енергії.

На вимогу споживача оператор системи розподілу протягом трьох робочих днів від дати звернення повинен надати споживачу підписаний оператором системи розподілу примірник укладеного договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії у паперовій формі.

За ініціативою однієї із сторін договір споживача про розподіл електричної енергії оформлюється в паперовій формі.

У разі необхідності визначення за взаємною згодою сторін додаткових умов договору, які конкретизують умови договору, форму якого встановлено цими Правилами, договір оформляється в паперовій формі.

На письмову вимогу власника об`єкта оператор системи розподілу зобов`язаний протягом десяти робочих днів з дати отримання такого письмового звернення надати підписаний уповноваженою особою оператора системи розподілу паспорт точки розподілу за кожною такою точкою за об`єктом споживача та/або паперову форму договору про надання послуг з розподілу електричної енергії.

У пункті 2.1.6 ПРРЕЕ зазначено, що у разі незгоди споживача приєднуватися до умов договору про надання послуг з розподілу електричної енергії споживач не має права використовувати електричну енергію із системи розподілу та має подати оператору системи розподілу письмову заяву про припинення розподілу електричної енергії на його об`єкт.

Фактом приєднання споживача до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, зокрема повернення (надання) підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка оператора системи розподілу та/або документально підтверджене споживання електричної енергії.

У частинах 1, 3 статті 12, частинах 1, 5, 6 статті 81 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Вирішуючи спір, суд першої інстанції, встановивши фактичне споживання ОСОБА_1 електричної енергії впродовж 2023 року, наявність точки розподілу електричної енергії у спірній квартири, про що складено відповідний паспорт, дійшов обґрунтованого висновку про наявність між сторони договірних відносини та відсутність підстав для визнання оскаржуваних договорів недійсними.

Оскільки в подальшому договір було розірвано у позасудовому порядку, електропостачання за адресою позивача припинено, на час розгляду справи між сторонами відсутні договірні відносини, судова колегія не вбачає підстав для вирішення питання про визнання договорів недійсними.

Доводи позивача про застосування до спірний правовідносин положень Закону України «Про електроенергетику», Постанови КМУ від 26 липня 2018 року «Про затвердження Правил користування електричною енергією для населення, які втратили чинність не впливають на обґрунтованість висновків суду про задоволення позову та не є підставою для скасування рішення суду першої інстанції.

Заперечення позивача, що вузол комерційного обліку електричної енергії за адресою позивачки був улаштований безпідставно за відсутності електроустановки не підтверджено належними та допустимий доказами. Висновок експертного дослідження від 18 листопада 2023 року № 16 відділу експертних досліджень Департаменту правового захисту Європейської поліцейської асоціації України обґрунтовано не взято до уваги у зв`язку з його невідповідністю вимогам статті 102 ЦПК України

Інші доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції не спростовують, фактично зводиться до переоцінки доказів, яким судом надана належна оцінка.

Відповідно до статті 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Європейський суд з прав людини вказав, що пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними залежно від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи (Проніна проти України, № 63566/00, § 23, ЄСПЛ, від 18 липня 2006 року).

Оскільки апеляційна скарга задоволенню не підлягає, підстав для нового розподілу судових витрат, понесених у зв`язку з розглядом справи у суді першої інстанції, а також розподілу судових витрат, понесених у зв`язку з переглядом справи у суді апеляційної інстанції, немає.

Керуючись ст.ст.367,368,374,375,381-384 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 - залишити без задоволення.

Рішення Богодухівського районного суду Харківської області від 27 березня 2024 року- залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Верховного Суду.

Повний текст постанови складено 22 серпня 2024 року.

Головуючий О. Ю. Тичкова

Судді І.В. Бурлака

Н.П. Пилипчук

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення22.08.2024
Оприлюднено23.08.2024
Номер документу121150949
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»

Судовий реєстр по справі —613/2099/23

Постанова від 22.08.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні