Рішення
від 07.10.2010 по справі 25/377
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 25/377 07.10.10

За позовом Відкритого акціонерного т овариства «Українська Страх ова компанія «Дженералі гара нт»в особі Центральної філії

до Відкритого акціонерного товариства Національна акці онерна страхова

компанія «Оранта»

про стягнення 1 438,40 грн.

Суддя Морозов С.М.

Секретар судового засід ання Грузький Ю.О.

Представники:

від позивача : не з' явил ись;

від відповідача: Кучма О.Л. (д овіреність від 16.06.2010р.).

В судовому засіданні 07 жов тня 2010 року по справі було огол ошено вступну та резолютивну частину рішення.

Обставини справи:

Відкрите акціонерне тов ариство «Українська Страхов а компанія «Дженералі гарант » в особі Центральної філії В АТ «УСК «Дженералі гарант»(п озивач) звернулося до суду з п озовом до Відкритого акціоне рного товариства Національн а акціонерна страхова компан ія «Оранта» (відповідач), про с тягнення матеріальної шкоди в порядку регресу в сумі 1 438,40 г рн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що страхувальнику поз ивача було завдано майнової шкоди внаслідок дорожньо - т ранспортної пригоди, яка ста лась через порушення правил дорожнього руху водієм цивіл ьно-правова відповідальніст ь якого застрахована відпов ідачем за договором № 02-03-12/2338 від 31 грудня 2008 року.

Відповідач відзиву на по зовну заяву до суду не надав, п озовні вимоги в судовому зас іданні визнав повністю. Учас ть свого представника в судо ві засідання забезпечив част ково. Про час та місце розгляд у справи був повідомлений на лежним чином, докази чого міс тяться в матеріалах справи.

Ухвала суду, позовна заява н адсилались відповідачу на йо го адресу згідно відомостей єдиного державного реєстру п ідприємств та організацій Ук раїни (довідка з ЄДРПОУ наявн а у матеріалах справи). У відпо відності з положеннями п. 3.6 Ро з'яснення Вищого арбітражног о суду України «Про деякі пит ання практики застосування Г осподарського процесуально го кодексу України»N 02-5/289 від 18.09. 97р. особи, які беруть участь у с праві, вважаються повідомлен ими про час і місце її розгляд у судом, якщо ухвалу про поруш ення провадження у справі на діслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві .

Ухвалою від 20.09.2010р. прийнята д о розгляду позовна заява та п орушено провадження у справі , розгляд справи призначений на 30.09.2010р. Ухвалою від 30.09.2010р. розг ляд справи у зв' язку з неявк ою представника відповідача було відкладено до 07.10.2010р.

Відповідно до положень ст атті 75 ГПК України справа розг лядається за наявними в ній м атеріалами.

Дослідивши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника відповідача, госп одарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

31 грудня 2008 року між позив ачем (надалі - Страховик) та З АТ «Українські радіосистеми »(далі по тексту - Страхувал ьник) було укладено договір с трахування УБG № 0046306 поліс (нале жним чином засвідчена копія міститься в матеріалах справ и, далі по тексту - Договір до бровільного страхування).

Пунктом 4 Договору встановл ено, що об'єктом страхування є майнові інтереси Страхуваль ника, що не суперечать чинном у законодавству України і по в'язані із володінням та кори стування транспортними засо бами.

Об' єктом Договору добров ільного страхування є, зокре ма, транспортний засіб «Шевр оле Авео», державний реєстра ційний номер НОМЕР_1, що вб ачається з додатку № 1 до Догов ору добровільного страхуван ня (копія додатку в справі).

Транспортний засіб «Шевро ле Авео», державний реєстрац ійний номер НОМЕР_1 належи ть Страхувальнику на праві в ласності, що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію т ранспортного засобу НОМЕР _2 (копія в матеріалах справи ).

Вказаний транспортний зас іб позивач прийняв на страху вання, на випадок пошкодженн я внаслідок страхових подій (випадку), зокрема - пошкодже ння чи знищення внаслідок до рожньо- транспортної приго ди.

Відповідний страховий вип адок настав 06.10.2009р. по вул. Хреща тик в м. Києві, а саме: відбулос я зіткнення автомобіля «Шевр оле Авео», державний реєстра ційний номер НОМЕР_1, що зн аходився під керуванням ОС ОБА_2 і автомобіля «Ісузу», д ержавний реєстраційний номе р НОМЕР_3, яким керував О СОБА_1.

В результаті ДТП автомобіл ь «Шевроле Авео», державний р еєстраційний номер НОМЕР_1 було пошкоджено, що підтвер джується довідкою вида ною на ім' я ОСОБА_2 орган ами ГУ МВС України (копія в спр аві).

Судом встановлено, що гр. О СОБА_2 під час ДТП мав законн е право на керування автомоб ілем «Шевроле Авео», державн ий реєстраційний номер НОМ ЕР_1, що підтверджується пос відченням водія, виданого на його ім' я та подорожнім лис том службового легкового авт омобіля (копії документів в с праві).

За наслідками вказаної дор ожньо-транспортної пригоди п озивачем було перераховано н а користь Страхувальника (на рахунок ФОП ОСОБА_3.) страх ове відшкодування в розмірі 1438,40 грн., що підтверджується пл атіжним дорученням № 10954 від 24.12. 2009р. (копія в справі). Вказаний р озмір страхового відшкодува ння підтверджується наявним в матеріалах справи страхов им актом № 92499 від 26.11.2009р. (належним чином засвідчена копія міст иться в матеріалах справи).

Відповідно до положень час тини другої статті 1187 Цивільн ого кодексу України шкода, за вдана джерелом підвищеної не безпеки, відшкодовується осо бою, яка на відповідній право вій підставі (право власност і, інше речове право, договір п ідряду, оренди тощо) володіє т ранспортним засобом, механіз мом, іншим об'єктом, використа ння, зберігання або утриманн я якого створює підвищену не безпеку.

Згідно з положеннями статт і 993 Цивільного кодексу Украї ни до страховика, який виплат ив страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, у межах фактичних витра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за завдані збитки.

Відповідно до статті 27 Зако ну України «Про страхування» до страховика, який виплатив страхове відшкодування за д оговором майнового страхува ння, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особ а, що одержала страхове відшк одування, має до особи, відпов ідальної за заподіяний збито к.

Згідно з постановою Вишгор одського районного суду Київ ської області від 18.12.2009р. (належ ним чином засвідчена копія м істяться в матеріалах справи ), дорожньо-транспортна приго да відбулась внаслідок поруш ення водієм ОСОБА_1 Правил дорожнього руху, затверджен их постановою Кабінету Мініс трів України № 1306 від 10.10.2001р. Оста ннього визнано винним у скоє нні правопорушення та притя гнуто до адміністративної ві дповідальності, передбачено го ст. 124 КпАП України.

Як свідчать матеріали спра ви ТОВ «Сандора» застрахован о цивільно-правову відповіда льність за шкоду, заподіяну м айну третіх осіб внаслідок е ксплуатації транспортного з асобу «Ісузу», державний реє страційний номер НОМЕР_3 б удь-якою особою, яка експлуат ує його на законних підстава х, шляхом укладення з відпові дачем договору обов' язково го страхування цивільно-прав ової відповідальності власн иків наземних транспортних з асобів № 02-03-12/2338 від 31 грудня 2008 рок у (належним чином засвідчена копія договору містяться в м атеріалах справи).

З матеріалів справи вбачає ться, що гр. ОСОБА_1 мав зако нне право на керування автом обілем «Ісузу», державний ре єстраційний номер НОМЕР_3 , що підтверджується подорож нім листом вантажного автомо біля та перебував з ТОВ «Санд ора»в трудових відносинах, щ о вбачається з довідки № 83 від 27.09.2010р. (копії документів в спра ві).

У відповідності до ст. 5 Зако ну України «Про обов' язкове страхування цивільно-правов ої відповідальності власник ів наземних транспортних зас обів»об'єктом обов'язкового страхування цивільно-правов ої відповідальності є майнов і інтереси, що не суперечать з аконодавству України, пов'яз ані з відшкодуванням особою, цивільно-правова відповідал ьність якої застрахована, шк оди, заподіяної життю, здоров 'ю, майну потерпілих внаслідо к експлуатації забезпеченог о транспортного засобу.

Відповідно до ст. 22 Закону Ук раїни «Про обов' язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »при настанні страхового вип адку страховик відповідно до лімітів відповідальності ві дшкодовує оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті ДТП майну третьої особи.

У відповідності до вищевка заних норм, ст. 993 ЦК України та ст. 27 Закону України «Про стра хування»до позивача перейшл о право вимоги, яке Страхувал ьник мав до відповідача, як ст рахувальника цивільної відп овідальності за шкоду, запод іяну внаслідок експлуатації водієм ОСОБА_1 транспортн ого засобу «Ісузу», державни й реєстраційний номер НОМЕ Р_3.

Відповідно до ст. 29 Закону Ук раїни «Про обов' язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »у зв'язку з пошкодженням тра нспортного засобу відшкодов уються витрати, пов'язані з ві дновлювальним ремонтом тран спортного засобу з урахуванн ям зносу, розрахованого у пор ядку, встановленому законода вством.

Як визначено вбачається зі звіту № 4994 від 23.11.2009р. (копія в спр аві), вартість матеріального збитку, завданого власнику а втомобіля «Шевроле Авео», де ржавний реєстраційний номер НОМЕР_1, складає: 1509,18 грн., а з гідно з рахунку-фактури № СФ-00 00062 від 29.10.2009р. фактична вартість відновлювального ремонту ві дповідного авто склала: 1438,40 гр н.

Таким чином, на підставі заз начених вище норм та у зв' яз ку з укладенням відповідачем з ТОВ «Сандора»договору стр ахування цивільно-правової в ідповідальності останнього , відповідач прийняв на себе о бов' язок відшкодовувати за вдану ОСОБА_1 шкоду, запод іяну майну третіх осіб внасл ідок експлуатації ним трансп ортного засобу «Ісузу», держ авний реєстраційний номер НОМЕР_3.

З урахуванням вищевикладе ного, зважаючи на те, що догово ром № 02-03-12/2338 від 31 грудня 2008 року вс тановлено ліміт відповідаль ності за шкоду заподіяну май ну в розмірі 25500,00 грн. та франшиз а в розмірі 00,00 грн., сума страхо вого відшкодування, що підля гає виплаті відповідачем за шкоду, заподіяну внаслідок е ксплуатації водієм ОСОБА_1 транспортного засобу «Ісу зу», державний реєстраційний номер НОМЕР_3, складає: 1438,40 г рн.

Позивачем в порядку досудо вого врегулювання спору 14.06.2010р . відповідачу була направлен а заява № 92499/21 на виплату (страхо вого) відшкодування в порядк у регресу (копія в справі). Поз ивач зазначає, що на відповід ну вимогу відповідач ніяким чином не відреагував, суму ст рахового відшкодування на ро зрахунковий рахунок позивач а не провів.

На час розгляду справи сума страхового відшкодування в порядку регресу відповідаче м на рахунок позивача не пров едена, а відповідно до Закону України «Про страхування» в ідшкодуванню підлягає оціне на шкода, а відтак у відповіда ча утворилася заборгованіст ь перед позивачем у розмірі - 1438,40 грн.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов 'язання має виконуватися нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог цього Ко дексу, інших актів цивільног о законодавства.

Відповідно до статті 193 Госп одарського кодексу України, суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов' язання відповідно до закону, інших п равових актів, договору, а за в ідсутності конкретних вимог щодо виконання зобов' язанн я - відповідно до вимог, що у п евних умовах звичайно ставля ться.

Враховуючи все вищевиклад ене, позовні вимоги підлягаю ть задоволенню в повному обс язі.

Судові витрати позивача у р озмірі 338,00 грн. (102,00 грн. державно го мита та 236,00 грн. витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу) відпо відно до положень статті 49 ГПК України покладаються на від повідача.

Керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85 ГПК Ук раїни, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити пов ністю.

Стягнути з Відкритого акці онерного товариства Націона льна акціонерна страхова ком панія «Оранта»(ідентифікаці йний код: 00034186, адреса: 01032, м. Київ, Г олосіївський район, Жилянськ а, будинок, 75) на користь Відкри того акціонерного товариств а «Українська Страхова компа нія «Дженералі гарант»(ідент ифікаційний код: 16467237, адреса: 01042 , м. Київ, Печерський район, про вулок Новопечерський, 19/3, п/р № 26505010021452 в ВАТ «Укрексімбанк» м. К иєва, МФО 322313) грошові кошти в ро змірі 1 438,40 грн. (одна тисяча чот ириста тридцять вісім гривен ь 40 копійок) та судові витрати в сумі 338,00 грн. (триста тридцять вісім гривень 00 копійок). Ви дати наказ.

Рішення набирає законн ої сили після закінчення дес ятиденного строку з дня його прийняття.

Суддя С.М . Морозов

Дата підписання по вного тексту рішення - 12.10.2010р.

Дата ухвалення рішення07.10.2010
Оприлюднено11.11.2010
Номер документу12125047
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 438,40 грн

Судовий реєстр по справі —25/377

Ухвала від 16.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 13.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 19.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 29.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 16.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Постанова від 11.07.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зеленін В.О.

Рішення від 07.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Постанова від 12.02.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Постанова від 01.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Рішення від 02.10.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні