Постанова
від 03.09.2024 по справі 350/1085/24
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 350/1085/24

Провадження № 33/4808/860/24

Категорія ч.2 ст. 130 КУпАП

Головуючий у 1 інстанції Пулик М. В.

Суддя-доповідач Кукурудз

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2024 року м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського апеляційного суду Кукурудз Б.І., ознайомившись з клопотанням захисника Малетина А.Я. в інтересах ОСОБА_1 про поновлення строку на апеляційне оскарження постанови судді Рожнятівського районного суду від 09 липня 2024 року, якою ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.130 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки.

в с т а н о в и в :

Судом першої інстанції встановлено, що 18.06.2024 року о 18 год 09 хв у смт. Рожнятів по вул. Рильського водій ОСОБА_1 , керував транспортним засобом марки "Citroen C4" д.н.з. НОМЕР_1 , в стані наркотичного спяніння. Огляд на стан наркотичного спяніння проводився в медичному закладі КНП "Рожнятівська багатопрофільна лікарня РСР" висновок №15 від 18.06.2024 року, чим порушив вимоги п.2.9 Правил дорожнього руху, за що відповідальність передбачена ч.2 ст.130 КУпАП.

На вказану постанову суду захисник Малетин А.Я. в інтересах ОСОБА_1 22.08.2024 року подав апеляційну скаргу яка зареєстрована Рожнятівським районним судом судом 23.08.2024 року, за межами строку, передбаченого законом на оскарження.

Апелянт просить поновити строк на апеляційне оскарження постанови Рожнятівського районного суду від 09.07.2024 року, стверджує, що пропустив строк на оскарження з поважних причин. Причиною пропуску строку стало те, що справа розглянута без участі ОСОБА_1 , оскільки він не був належним чином повідомлений про дату та час місце розгляду справи. Просить клопотання задовольнити, поновити строк на оскарження постанови суду першої інстанції.

Перевіривши доводи клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, апеляційний суд вважає, що в поновленні строку на апеляційне оскарження постанови суду необхідно відмовити.

З протоколу про адміністративне правопорушення вбачається, що ОСОБА_1 було відомо, що справа відносно нього за ч.2 ст. 130 КУпАП буде розглядатися у Рожнятівському районному суді.

Крім того, ОСОБА_1 належним чином повідомлено про день та час місце розгляду справи, що підтверджується трекінгом укрпошти.

Справу відносно ОСОБА_1 за ч.2 ст.130 КУпАП розглянуто 09 липня 2024 року, оскаржено вищезазначену постанову 22.08.2024 року, тому враховуючи те, що з моменту прийняття рішення пройшов тривалий строк, ОСОБА_1 повинен був добросовісно використовувати надані йому процесуальні права, не зловживати ними, цікавитись на якій стадії розгляду перебуває справа відносно нього у суді першої інстанції.

Окрім того слід зазначити, що 17.07.2024 року ОСОБА_1 на його адресу Рожнятівським районним судом направлено копію постанови для відома. (а.с.19)

Відповідно до роздруківки трекінгу укрпошти 25.07.2024 року копію постанови вручено. (а.с. 20)

Захисник Малетин А.Я. хоча просить поновити строк на апеляційне оскарження даної постанови, однак не зазначає жодної поважної причини пропуску на її оскарження.

Діючим Кодексом України про адміністративні правопорушення чітко встановлено процедуру та строки оскарження постанови про притягнення до адміністративної відповідальності.

Постанову суду може бути оскаржено особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником.

Апеляційна скарга, подана після закінчення цього строку, повертається апеляційним судом особі, яка її подала, якщо вона не заявляє клопотання про поновлення цього строку, а також якщо у поновленні строку відмовлено.

Відповідно до вимог ст. 129 Конституції України, ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» розгляд справ про адміністративні правопорушення відбувається в судах відкрито, що гарантує учасникам судового розгляду своєчасно дізнатись про результати судового розгляду та оскаржити постанову суду у встановлений законом строк.

Правом на апеляційне оскарження постанови судді по справі про адміністративне правопорушення, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, та інші учасники судового розгляду розпоряджаються на власний розсуд в межах процесуального закону.

Строк на апеляційне оскарження може і повинен бути поновлений тільки у випадку, якщо він пропущений з поважних причин. Поважність причин його пропуску має довести апелянт, який заявив таке клопотання.

Право на апеляційний розгляд беззаперечно є важливим елементом, визначеного у ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, права на доступ до суду.

Право особи на апеляційний розгляд справи відповідним чином унормовано у національному процесуальному законодавстві, у тому числі стосовно строків та кола осіб, які мають право подати апеляційну скаргу і вказані питання нерозривно пов`язані з правом на отримання вмотивованого рішення суду першої інстанції та із позитивним обов`язком суду надати можливість брати участь у судових засіданнях.

У своїй практиці Європейський суд з прав людини неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання.

Правила регулювання строків для подання скарги повинні забезпечувати належне здійснення правосуддя та дотримання принципу юридичної визначеності.

Апеляційний суд звертає увагу на те, що відповідно до вимог ч.2 ст. 294 КУпАП десятиденний строк на оскарження постанови судді першої інстанції необхідно рахувати з наступного дня винесення постанови, а не з дня отримання копії постанови суду.

Вищевказана норма ч.2 ст.294 КУпАП забезпечує за аналогією з правом на доступ до суду, закріпленим у п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, законну мету і не порушує саму сутність цього права.

Суд може поновити строк на апеляційне оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення, якщо його було порушено з поважних причин (хвороба, відрядження, стихійне лихо, хвороба близьких родичів тощо).

Апеляційний суд виходить з того, що про поважність причини на поновлення строку апеляційного оскарження може свідчити наявність конкретних обставин, які об`єктивно перешкоджали своєчасному зверненню до суду зі скаргою протягом встановленого законом строку на апеляційне оскарження рішення суду, виникли раптово, носили несподіваний характер і не могли бути контрольовані апелянтом.

Питання про поважність причин пропуску процесуального строку оцінюються судом на власний розсуд, в кожному конкретному випадку з урахуванням того, які саме дані наведені у клопотанні про поновлення строку на апеляційне оскарження та чи підтверджуються вони відповідними доказами.

Апеляційний суд звертає увагу на те, що особа, яка приймає участь у справі повинна добросовісно використовувати надані їй процесуальні права, не зловживати ними та зобов`язана демонструвати готовність брати участь у судовому розгляді і утримуватися від використання методів, які пов`язані зі зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби, передбачені законом для прискорення процедури слухання.

Враховуючи вищевказане, приймаючи до уваги, що з дня винесення постанови суду першої інстанції пройшов тривалий строк і на даний час рішення суду набуло законної сили, враховуючи відсутність причин, якими б обґрунтовувались поважність пропущення строку на апеляційне оскарження постанови судді, вважаю, що відсутні підстави для поновлення строку на її оскарження.

При вирішенні питання про поновлення строку на апеляційне оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення, суд не перевіряє доводи щодо законності, обґрунтованості та справедливості оскаржуваного рішення, оскільки така оцінка може бути дана судом тільки в результаті розгляду апеляційної скарги по суті.

З урахуванням викладеного, апеляційна скарга підлягає поверненню апелянту.

Керуючись ст. 294 КУпАП суд,-

п о с т а н о в и в :

Відмовити захиснику Малетину А.Я. в інтересах ОСОБА_1 у поновленні строку на апеляційне оскарження постанови судді Рожнятівського районного суду від 09.07.2024 року щодо ОСОБА_1 за ч.2 ст.130 КУпАП.

Повернути захиснику Малетину А.Я. апеляційну скаргу з додатками.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя Івано-Франківського

апеляційного суду Б.І. Кукурудз

СудІвано-Франківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення03.09.2024
Оприлюднено04.09.2024
Номер документу121340427
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції

Судовий реєстр по справі —350/1085/24

Постанова від 19.09.2024

Адмінправопорушення

Івано-Франківський апеляційний суд

Гриновецький Б. М.

Постанова від 03.09.2024

Адмінправопорушення

Івано-Франківський апеляційний суд

Кукурудз Б. І.

Постанова від 02.09.2024

Адмінправопорушення

Івано-Франківський апеляційний суд

Гриновецький Б. М.

Постанова від 09.07.2024

Адмінправопорушення

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Пулик М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні