Ухвала
від 28.08.2024 по справі 158/1877/23
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

28 серпня 2024 року

м. Київ

Справа № 158/1877/23

Провадження № 14-106зц24

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Ткачука О. С.,

суддів:Банаська О. О., Булейко О. Л., Воробйової І. А., Гриціва М. І., Єленіної Ж. М., Желєзного І. В., Кишакевича Л. Ю., Короля В. В., Кравченка С. І., Кривенди О. В., Мазура М. В., Мартєва С. Ю., Пількова К. М., Погрібного С. О., Ступак О. В., Ткача І. В., Уркевича В. Ю., Усенко Є. А.

перевіривши заяву ОСОБА_1 про перегляд рішення Ківерцівського районного суду Волинської області від 21 листопада 2023 року, постанови Волинського апеляційного суду від 08 лютого 2024 рокута постанови Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 21 червня 2024 рокуу справі за позовом ОСОБА_1 до приватного підприємства «Олика Агро» про розірвання договорів оренди землі

УСТАНОВИЛА:

У червні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до приватного підприємства «Олика Агро» (далі - ПП «Олика Агро») про розірвання договорів оренди землі.

Рішенням Ківерцівського районного суду Волинської області від 21 листопада 2023 року, залишеним без змін постановою Волинського апеляційного суду від 08 лютого 2024 року, у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Постановою Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 21 червня 2024 року касаційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення.

У серпні 2024 року ОСОБА_1 звернулась до Великої Палати Верховного Суду із заявою про перегляд судових рішень у справі за її позовом до ПП «Олика Агро» про розірвання договорів оренди землі.

Вивчивши заяву та додані до неї матеріали, Велика Палата Верховного Суду вважає, що у її прийнятті слід відмовити з огляду на таке.

Відповідно до частини другої статті 6 і частини другої статті 19 Конституції України органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України та зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Верховний Суд є найвищим судом у системі судоустрою України, який здійснює правосуддя як суд касаційної інстанції. У складі Верховного Суду діють, зокрема, Касаційний цивільний суд і Велика Палата Верховного Суду (частина перша статті 36, пункти 1, 5 частини другої статті 37 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Згідно з пунктом 1 частини другої статті 45 цього Закону, Велика Палата Верховного Суду у визначених законом випадках здійснює перегляд судових рішень у касаційному порядку з метою забезпечення однакового застосування судами норм права у випадку передачі справи на розгляд Великої Палати судом касаційної інстанції відповідно до статті 403 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

Нормами статті 45 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» не передбачено повноважень Великої Палати Верховного Суду щодо перегляду рішень касаційних судів, які ухвалені ними при перегляді справи у касаційному порядку.

Право на касаційне оскарження та судові рішення, які можуть бути оскаржені в касаційному порядку, визначено у статті 389 ЦПК України. Відповідно до вимог статей 393, 394 ЦПК України повноваженнями прийняти касаційну скаргу та відкрити касаційне провадження наділений виключно Касаційний цивільний суд, Велика Палата Верховного Суду таких повноважень не має.

Вичерпний перелік підстав для передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду встановлено статтею 403 ЦПК України. При цьому питання про передачу цивільної справи за касаційною скаргою на розгляд Великої Палати Верховного Суду згідно зі статтями 403, 404 цього Кодексу відноситься до повноважень Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Звернення до Великої Палати Верховного Суду з проханням про перегляд судових рішень фактично спрямоване на проведення нового розгляду справи Великою Палатою Верховного Суду за відсутності для цього визначеної процесуальним законом підстави.

Цей перегляд є неможливим, оскільки ставить під сумнів принцип остаточності судового рішення (res judicata) який гарантований пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

Отже, Велика Палата Верховного Суду як суд касаційної інстанції відповідно до норм чинного ЦПК України не наділена повноваженнями ревізії остаточних судових рішень, які вже були предметом касаційного перегляду.

За таких обставин Велика Палата Верховного Суду не вбачає підстав для прийняття заяви ОСОБА_1 про перегляд судових рішень.

Керуючись статтями 6, 19 Конституції України, статтями 388, 403, 404 ЦПК України,

Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

У прийнятті заяви ОСОБА_1 про перегляд рішення Ківерцівського районного суду Волинської області від 21 листопада 2023 року, постанови Волинського апеляційного суду від 08 лютого 2024 року та постанови Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 21 червня 2024 рокуу справі за позовом ОСОБА_1 до приватного підприємства «Олика Агро» про розірвання договорів оренди землі- відмовити.

Заяву разом з доданими матеріалами повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О. С. Ткачук

Судді: О. О. Банасько О. В. Кривенда

О. Л. Булейко М. В. Мазур

І. А. Воробйова С. Ю. Мартєв

М. І. Гриців К. М. Пільков

Ж. М. Єленіна С. О. Погрібний

І. В. Желєзний О. В. Ступак

Л. Ю. Кишакевич І. В. Ткач

В. В. Король В. Ю. Уркевич

С. І. Кравченко Є. А. Усенко

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення28.08.2024
Оприлюднено04.09.2024
Номер документу121352054
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —158/1877/23

Ухвала від 28.08.2024

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ткачук Олег Степанович

Постанова від 21.06.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулько Борис Іванович

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулько Борис Іванович

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулько Борис Іванович

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Постанова від 08.02.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Постанова від 08.02.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Осіпук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні