Ухвала
від 11.09.2024 по справі 554/3693/22
РЕШЕТИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 554/3693/22

номер провадження 1-кп/546/11/24

УХВАЛА

іменем України

11 вересня 2024 року м. Решетилівка Полтавська область

Решетилівський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілого ОСОБА_4 ,

захисниці ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянувши увідкритомусудовому засіданні в залі суду в м. Решетилівка Полтавської області клопотання захисниці обвинуваченого ОСОБА_6 про звільнення від кримінальної відповідальності за ч. 4 ст. 358 КК України у зв`язку із закінчення строків давності по кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020171190000120 від 08.12.2020 стосовно

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , уродженця смт. Решетилівка Решетилівського району Полтавської області, маючого вищуосвіту, одруженого, військовозобов`язаного, фізична особа-підприємець « ОСОБА_6 », зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

УСТАНОВИВ:

У провадженні Решетилівського районного суду Полтавської області перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені доЄдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020171190000120 від 08.12.2020 за обвинуваченням ОСОБА_6 за ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 384 КК України.

Так, відповідно до обвинувального акту, ОСОБА_6 , переслідуючи корисливі цілі та мету, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх діянь та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, у невстановленому місці, у невстановленої особи та у невстановлений слідством час, здобув заздалегідь підроблене розпорядження голови Решетилівської РДА від 01.07.1998 року № 219, відповідно до змісту якого ОСОБА_6 , передано у приватну власність нежитлові споруди, які перебувають на балансі ДП «Решетилівська державна сортодослідна станція та знаходяться на земельних ділянках вказаного підприємства на території села Жовтневе Жовтневої сільської ради Решетилівського району, а саме: А-погріб, Б-технічна споруда над погребом, В-літній будиночок, Ггаражі, Д-адміністративна будівля та01.11.2019 року за адресою: АДРЕСА_2 , під час укладання договору з Комунальним підприємством «Бюро містобудування та технічної інвентаризації Решетилівського району» на проведення технічної інвентаризації даних об`єктів нерухомості використав завідомо підроблений документ, а саме:Розпорядження голови Решетилівської РДА від 01.07.1998 року № 219, з метою отримання технічного паспорту на виробничий будинок (гараж) інвентаризаційна справа7938 та послідуючого шахрайського заволодіння даним майном, яке належить державному підприємству Українського інституту експертизи сортів рослин.

Продовжуючи своїкорисливі злочиннінаміри, ОСОБА_6 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх діянь та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, 10.01.2020 року за адресою: АДРЕСА_2 під час укладання договору з Комунальним підприємством «Бюро містобудування та технічної інвентаризації Решетилівського району» на проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомості, а саме: виробничого будинку з господарськими будівлями і спорудами, розташованих за адресою: АДРЕСА_3 (виробничий будинок) використав завідомо підроблений документ, а саме:Розпорядження голови Решетилівської РДА від 01.07.1998 року № 219, з метою отримання технічного паспорту на виробничий будинок (адмінбудинок) (інвентаризаційна справа № 7939) та послідуючого шахрайського заволодіння даним майном, яке належить державному підприємству Українського інституту експертизи сортів рослин.

У послідуючому, ОСОБА_6 ,маючи єдинийумисел навчинення кримінальногоправопорушення звикористанням завідомопідробленого документу,усвідомлюючи суспільно-небезпечнийхарактер своїхдіянь табажаючи настаннясуспільно-небезпечнихнаслідків,07.11.2019за місцемзнаходження Виконавчогокомітету Решетилівськоїміської радиза адресою:Полтавська область,м.Решетилівка,вул.Покровська,14подав дляздійснення державноїреєстрації додержавного реєстраторавиконавчого комітетуРешетилівської міськоїради ОСОБА_7 ,який небув обізнанийщодо злочиннихнамірів останнього,тим самимвикористав заздалегідьпідроблені документи,а саме: Розпорядження голови Решетилівської РДА Полтавської області № 219 від 01.07.1998 року та технічні документи, виготовлені Комунальним підприємством «Бюро містобудування та технічної інвентаризації Решетилівського району», а саме: технічний паспорт на виробничий будинок (адмінбудинок) (інвентаризаційна справа № 7978) та технічний паспорт на виробничий будинок (гараж)(інвентаризаційна справа № 7939), з метою послідуючого шахрайського заволодіння даним майном, яке належить державному підприємству Українського інституту експертизи сортів рослин.

Крім того, ОСОБА_6 , маючи єдиний умисел на вчинення кримінального правопорушення, з використанням завідомо підробленого документу, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх діянь та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків,22.01.2020 за місцем знаходження Виконавчого комітету Решетилівської міської ради за адресою: Полтавська область, м. Решетилівка, вул. Покровська, 14 подав для здійснення державної реєстрації до державного реєстратора виконавчого комітету Решетилівської міської ради ОСОБА_7 , який не був обізнаний щодо злочинних намірів останнього, тим самим використав заздалегідь підроблені документи, а саме: Розпорядження голови Решетилівської РДА Полтавської області № 219 від 01.07.1998 року та технічні документи, виготовлені Комунальним підприємством «Бюро містобудування та технічної інвентаризації Решетилівського району», а саме: технічний паспорт на виробничий будинок (адмінбудинок) (інвентаризаційна справа № 7978) та технічний паспорт на виробничий будинок (гараж)(інвентаризаційна справа № 7939), з метою послідуючого шахрайського заволодіння даним майном, яке належить державному підприємству Українського інституту експертизи сортів рослин.

У відповідності до використаних ОСОБА_6 завідомо підроблених документів, державним реєстратором виконавчого комітету Решетилівської міської ради ОСОБА_7 проведено реєстрацію за ОСОБА_6 права приватної власності на об`єкти нерухомого майна Українського інституту експертизи сортів рослин (Полтавська область, Решетилівський район, с. Покровське), а саме: будівлю, виробничий будинок (адмінбудинок) А-І, загальною площею 47,7 кв.м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2012485753242, розташований за адресою: АДРЕСА_3 ; виробничий будинок (гараж) А-І, загальною площею 197 кв.м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1960831653242, розташований за адресою: АДРЕСА_4 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1960831653242).

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_6 було кваліфіковано за ч. 4 ст. 358 КК України, використання завідомо підробленого документу.

19.07.2024 до суду через систему «Електронний суд» надійшло клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності за ч. 4 ст. 358 КК України. Також, 19.07.2024 до суду подано клопотання про відкладення розгляду справи.

У судовому засіданні захисниця обвинуваченого підтримала подане клопотання про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Обвинувачений ОСОБА_6 у судовому засіданні клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності підтримав. Зазначив, що винуватість у вчиненні вказаного кримінального правопорушення визнає, не заперечує проти закриття справи з цих підстав, які не є реабілітуючими.

Прокурор у судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності за ч. 4 ст. 358 КК України, вважає, що клопотання є обгрунтованим, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності обвинуваченого слід звільнити від кримінальної відповідальності. Обставини зупинення або переривання строків давності відсутні.

Представник потерпілого у судовому засіданні не заперечував щодо задоволення клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження щодо ОСОБА_6 за ч. 4 ст. 358 КК України.

Суд, заслухавши думку учасників кримінального провадження та вивчивши матеріали обвинувального акту, доходить наступного.

Відповідно до ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом,сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Статтею 44 КК України встановлено, що особа, яка вчинила кримінальне правопорушення звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до набрання вироком законної сили минуло три роки у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачене покарання у виді обмеження волі.

Судом встановлено, що ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України. У відповідності до ст. 12 КК України, вказане кримінальне правопорушення відносяться до кримінального проступку, за який передбачене покарання у виді обмеження волі.

Підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є: закінчення встановлених ч. 1 ст. 49 КК України строків та відсутність обставин, що зупиняють та переривають їх перебіг.

Оскільки звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є нереабілітуючою підставою, закон надає право обвинуваченому заперечувати проти закриття провадження і в такому разі судовий розгляд продовжується у загальному порядку. Однак обвинувачений ОСОБА_6 не заперечував проти закриття провадження з відповідних підстав.

Початком перебігу строку давності є день, коли кримінальне правопорушення було вчинено. Згідно обвинувального акту, кримінальне правопорушення обвинуваченим ОСОБА_6 було вчинено протягом 2019-2020 року.

Отже, судом встановлено, що з дня вчинення кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_6 , який відноситься до кримінального проступку, за який передбачене покарання у виді обмеження волі, минуло більше трьох років.

Крім того у даному кримінальному провадженні обставини, які б зупиняли або переривали перебіг строків давності, які передбачені ч. 2, 3 ст. 49 КК України відсутні.

Відповідно до ч. 2 ст. 284, ч. 3 ст. 288 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності; суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язком суду у разі настання обставин, передбачених ч. 1 ст. 49 КК України, за наявності згоди обвинуваченого на звільнення на підставі спливу строків давності.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що обвинуваченого ОСОБА_6 слід звільнити від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України та кримінальне провадження в частині обвинувачення за ч. 4 ст. 358 КК України закрити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 284-286, 392, 395 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисниці обвинуваченого ОСОБА_6 про звільнення від кримінальної відповідальності за ч. 4 ст. 358 КК України у зв`язку закінченням строків давності задовольнити.

ОСОБА_6 обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42020171190000120 від 08.12.2020, звільнити від кримінальної відповідальності на підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження № 42020171190000120 від 08.12.2020 в частині обвинувачення ОСОБА_6 за ч. 4 ст. 358 КК України відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України до закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Решетилівський районний суд Полтавської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали складено без оголошення 12.09.2024.

Суддя - ОСОБА_1

СудРешетилівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення11.09.2024
Оприлюднено16.09.2024
Номер документу121565375
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —554/3693/22

Ухвала від 11.09.2024

Кримінальне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Вирок від 12.09.2024

Кримінальне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 11.09.2024

Кримінальне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 31.07.2023

Кримінальне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні