Ухвала
від 09.09.2024 по справі 761/38036/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 761/38036/23 Суддя в І-й інстанції ОСОБА_1

Провадження № 21-з/824/72/2024 Суддя в 2-й інстанції ОСОБА_2

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 вересня 2024 року м. Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого - судді ОСОБА_2 ,

суддів - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

секретар - ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві заяву захисника обвинуваченого ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_7 про роз`яснення ухвали Київського апеляційного суду від 05 червня 2024 року,

в с т а н о в и л а :

05 червня 2024 року ухвалою Київського апеляційного суду апеляційну скаргу захисника обвинуваченого ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_8 та апеляційні скарги захисників обвинуваченого ОСОБА_9 - адвокатів ОСОБА_10 і ОСОБА_11 залишено без задоволення, а ухвалу Солом`янського районного суду м. Києва від 21 травня 2024 року щодо ОСОБА_6 та ОСОБА_9 залишено без змін. Рішення мотивоване тим, що висновки суду першої інстанції про те, що саме запобіжний захід у виді тримання під вартою може забезпечити виконання обвинуваченими процесуальних обов`язків у цьому кримінальному провадженні є обґрунтованими.

08 липня 2024 року до Київського апеляційного суду надійшла заява захисника обвинуваченого ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_7 про роз`яснення ухвали Київського апеляційного суду від 05 червня 2024 року.

В обґрунтування доводів поданої заяви захисник обвинуваченого ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_7 вказав про те, що вживання судом апеляційної інстанції у мотивувальній частині формулювання «обставини вчинених ними кримінальних правопорушень» при обґрунтуванні неможливості визначення розміру застави є незрозумілим для сторони захисту, оскільки не зрозуміло, які саме обставини свідчать про неможливість застосування до обвинуваченого ОСОБА_6 запобіжного заходу, а також зазначив, що таке формулювання фактично констатує доведеність вчинення ним кримінального правопорушення. Просить заяву про роз`яснення ухвали Київського апеляційного суду від 05 червня 2024 року задовольнити та роз`яснити, які саме обставини, зазначені в мотивувальній частині ухвали від 05.06.2024 року свідчать про неможливість визначення розміру застави відносно обвинуваченого ОСОБА_6 , а також роз`яснити формулювання суду «обставини вчинених ними кримінальних правопорушень».

Захисник ОСОБА_7 до суду апеляційної інстанції не з`явився, надіславши заяву, в якій просив заяву задовольнити та проводити розгляд справи за його відсутності.

Неявка учасників, відповідно до вимог ч. 4 ст. 405 КПК України, не перешкоджає розгляду справи.

Перевіривши матеріали судового провадження, обговоривши доводи поданої заяви,колегія суддів приходить до наступного висновку.

Підстави та порядок роз`яснення судового рішення визначені ст. 380 КПК України. Відповідно до положень цієї статті, якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення ухвалою роз`яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст. Тобто, роз`яснення судового рішення зумовлено його нечіткістю за змістом, що викликає суперечки щодо його розуміння та порядку виконання.

Як вбачається з матеріалів провадження, в ухвалі Київського апеляційного суду від 05 червня 2024 року, якою апеляційну скаргу захисника обвинуваченого ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_8 та апеляційні скарги захисників обвинуваченого ОСОБА_9 - адвокатів ОСОБА_10 і ОСОБА_11 залишено без задоволення, а ухвалу Солом`янського районного суду м. Києва від 21 травня 2024 року щодо ОСОБА_6 та ОСОБА_9 залишено без змін, вказано про те, що «вирішуючи питання щодо можливості визначення застави саме в кримінальному провадженні щодо ОСОБА_6 та ОСОБА_9 , колегія суддів вважає, що з огляду на обставини вчинених ними кримінальних правопорушень та даних про особи обвинувачених, які мають приватну власність за кордоном, численні рахунки в банках, поручителів, визначений розмір застави не буде достатньою мірою гарантувати виконання покладених на них обов`язків та не зможе запобігти заявленим ризикам, оскільки ризик його втрати не достатній для того, аби утримати обвинувачених від втечі.».

Відповідно до положень ст. 62 Конституції України, ч. 2 ст. 17 КПК України особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

Відтак колегія суддів вважає, що вживання в ухвалі Київського апеляційного суду від 05 червня 2024 року формулювання «обставини вчинених ними кримінальних правопорушень» при обґрунтуванні неможливості визначення розміру застави є незрозумілим та нечітким за своїм змістом, адже тягне за собою помилкове розуміння вказаного виразу як такого, що місить категоричний висновок суду про доведеність вини обвинувачених ОСОБА_6 та ОСОБА_9 , що є неприпустимим, а тому ухвалу слід роз`яснити, зазначивши про те, що під формулюванням «обставини вчинених ними кримінальних правопорушень» розуміється сукупність всіх обставин, які характеризують об`єктивну та суб`єктивну сторону кримінальних правопорушень, у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_6 та ОСОБА_9 .

Разом з цим, не вбачається підстав для роз`яснення ухвали в порядку ст. 380 КПК України в частині того, які саме обставини, зазначені в мотивувальній частині ухвали від 05.06.2024, свідчать про неможливість визначення розміру застави відносно обвинуваченого ОСОБА_6 , оскільки вказані обставини наведені по тексту ухвали та не викликають сумнівів щодо їх розуміння чи порядку виконання.

Керуючись ст.ст. 380, 419 КПК України, колегія суддів,

у х в а л и л а:

Заяву захисника обвинуваченого ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_7 про роз`яснення ухвали Київського апеляційного суду від 05 червня 2024 року задовольнити.

Роз`яснити, що у мотивувальній частині ухвали Київського апеляційного суду від 05 червня 2024 рокуформулювання «обставини вчинених ними кримінальних правопорушень» при обґрунтуванні неможливості визначення розміру застави розуміється як сукупність всіх обставин, які характеризують об`єктивну та суб`єктивну сторону кримінальних правопорушень, у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_6 та ОСОБА_9 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення09.09.2024
Оприлюднено19.09.2024
Номер документу121673103
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України

Судовий реєстр по справі —761/38036/23

Ухвала від 10.10.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Полосенко Василь Степанович

Ухвала від 23.09.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рудніченко Оксана Миколаївна

Ухвала від 10.09.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рудніченко Оксана Миколаївна

Ухвала від 13.09.2024

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Горбатовська С. А.

Ухвала від 09.09.2024

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Горбатовська С. А.

Ухвала від 09.09.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Свінціцька Олена Петрівна

Ухвала від 30.07.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рудніченко Оксана Миколаївна

Ухвала від 15.07.2024

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Сергієнко Г. Л.

Ухвала від 15.07.2024

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Сергієнко Г. Л.

Ухвала від 05.06.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Свінціцька Олена Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні